Očkovanie a autizmus v časopise Mama a Ja
Nechcela som sem o ockovani pridavat dalsiu diskusiu, kedze je tu toho vela, no kedze si neviem dat odpoved na jednu otazku, predsa len som sa rozhodla. V poslednom cisle casopisu Mama aj Ja je rozhovor s odbornickou na detsky autizmus. Na otazku o suvislosti medzi vakcinaciou a autizmom odpoveda takto: "Dieta sa rodi s predispoziciou k nemu, ma to zakodovane vo svojej DNA a spustac je rozny. Na rannu vakcinaciu treba naozaj pozerat ako na spustac autizmu a bohuzial, ak sa dieta narodi s autizmom, je len otazka casu a podnetu, ktory tento neodvratny proces zacne..." Dalej hovori i toto: "aby sme dokazali zodpovedat tuto otazku, musime sa trosku vratit k pricinam autizmu. Je definovany ano neurovyvinova porucha, t.j. jeho priciny su urcite - specificke alebo nespecificke poskodenia centralnej nervovej sustavy v ramci prenatalneho, resp. perinatalneho a postnatalneho vyvinu dietata. To znamena, ze mame jasne a zrozumitelne priciny - napr. komplikacie pri porode (asfyxia, hyperbilirubinemia, rizikove tehotenstvo z roznych pricin, prekonanie febrilit v ranom obdovi, nasledna spojitost s epilepsiou a pod.). A potom mame velke moznostvo deti, v zdravotnej anamneze ktorych nenachadzame tieto problemy. Mamicky mali velmi pokojne a zdrave tehotenstvo, porod bez komplikacii, dietatko v prvych 15 mesiacoch nebolo vaznejsie chore, cize vsetko tak ako ma byt. A zrazu prislo ockovanie a nahla zmena v spravani, v reakciach a zaujmoch dietata. Rodicia maju uplne "ine" dieta. Ano, suhlasime s tym, ze ockovanie "spustilo" autizmus. Vyvin "cakal", kedy nieco pride a ten neodvratny osud naplni. Ale nemuselo to byt ockovanie, moze to byt aj banalne ochorenie ako viroza ci psychogenne priciny, ktore boli v minulosti casto zdoraznovane, ako umiestnenie dietata v inom socialnom prostredi, odchod mamicky do zamestnania, kratkodoba zmena prostreda (hospitalizacia) a pod."
Moja otazka znie - pokial teda autizmus je dietatu uz "dany", co ak napr. do jeho 5 rokov nebude ockovane, ani raz chore, bude stale s matkou, nebude vystavene stresu, skratka z hladiska psychohygieny sa bude mat dobre - v takomto pripade sa unho ten autizmus nespusti? Resp. moze sa spustit aj u sedemrocneho? Pretoze ak je to naozaj tak, ako hovori psychologicka, nie je naozaj lepsie vsetky rizikove situacie co najviac obmedzit? Neviem uz, co si mam o tomto mysliet. Konecne som sa rozhodla, ze dam zaockovat dcerku a zas som sa docitala toto...
@erienka mozno ma tu vsetky alebo vacsina mamiciek ukamenuju ale ja mom ockovane deti a mam aj autistu a ockujem deti presne ako pise mamina v prvom prispevku, lebo co ked raz.... na druhej strane tlacime do deti umele mlieko do 3 ci viac rokov a vobec sa nepozastavujeme nad tym, ze je to len umela gebuzina, a moze nasim detom skodit viac ako ockovanie voci ciernemu kaslu ktore ohrozuje nase deti aj dnes, tie nase nezaockovane deti, tak isto osypky, v skolke mame vyvesene uz 4 mesiace ze ich mame v skolke. tak preco vystavovat skolkara okrem chripok angin ovcich kiahni este aj takymto pliagam??? - toto moj nazor len pre zakladatelku diskusie nie pre odporkyne ockovania 😉 😉
@kacena4 ja fakt neviem, čím to je, ale najviac sa chorob, proti ktorým sa očkuje, boja matky zaočkovaných detí..moja dcéra nie je očkovaná, chodí do školky, a úplne kľudne spávam kvôli osýpkam či čiernemu kašľu..svoje dieťa otužujem, zdravo krmim, robím všetko pre to, aby mala dobrú imunitu, aby bola odolná voči všetkým chorobám, nie len voči osýpkam...a absolútne neriešim, či príde do kolektívu, kde deti chrchlia, sopliaa, teplotujú, alebo majú osýpky...dieťa s dobrou imunitou sa voči ochoreniam ochráni samo a ked aj niečo chytí, raz-dva sa s tým vysporiada...
@erienka Veľmi zle položená otázka. Čo si myslíš, koľko mamičiek na MK ti bude vedieť na túto otázku naozaj fundovane odpovedať? To, čo sa maximálne dozvieš z tejto diskusie, bude LEN názor. A názor je strašne málo v prípade tak závažnej otázky. Takéto otázky treba adresovať odbornému fóru.
@miskap2111 aky odborny for mas na mysli?tu na slovensku?
@jonas17 môj názor je taky ze tak ako autizmus aj velmi veľa inych chorôb ma geneticky zakodovany základ a nikdy nevies co chorobu spustí môže to byt stres co býva väčšinou príčina ale stačí aj obyčajná hádka ci akýkoľvek negatívny podnet ako napr. depresia. Vzhľadom na to nemôžeš deti pred tým uchranit. Ockovanie je teraz fenomén hlavne u nás ale každý zázrak trva 3 dni. Takze ockovanie môže byt spustac choroby ktorá uz v jedincovi je ale môže to byt aj x iných veci len teraz je in neockovat. Ktovie co príde nabudúce isto nejaka potravina ci nieco podobne bolo tu uz vsetko. Takze ja mam deti ockovane a dúfam ze maju dobry geneticky základ a to hovorím aj o iných chorobach autizmus je len jedna z mnoha ale zase je to teraz in. My sme napríklad prekonali infekcnu mononukleozu mala bola na hrane mala vtedy 2 roky a chodila do jasiel. Neviem z čoho ale prekonali sme to odvtedy je zdrava ako ryba ma 4 roky maly ma 8 mesiacov a mal raz atb co sa mu zapálili oči a potom cely dychaci systém on sa s takými očami uz narodil takze viem ze je na Ne citlivý ako aj moja mala na uska. Život a zdravie su nevyspytatelne a ked si niekto mysli ze neockovanim niečomu zabráni tak ja si to nemyslím. Pokial to tam drieme tak sa to raz prejaví bohužiaľ len sa mi nepáči ze sa pomaly každá chripka pripisuje ockovaniu. To je uz hysteria a davova psychoza a to je isto väčšia kalamita ako ockovanie 😀
@jonas17 no, bezne "otuzovanie" imunitneho systemu je o inom..skor ide o vyzretie imunitneho systemu.. myslim si,ze ak by prisla zoci voci osypkam, ktore su vysoko nakazlive, tak by ju jej imunita nemusela ochranit=az 90% neimunizovanych ludi ich chyti!.takisto napr hepatitda B..tetanus...su ozaj situacie, ked ta ani nenapadne, ze by si sa mohla infikovat..aj ked ockovanie nezarucuje 100% imunitu,je dokazane, ze ak zaockovany clovek ochorie na danu chorobu, tak ma tendenciu k miernejsiemu priebehu s minimalizovanim vaznych komplikacii..neviem preco by sa mali mamicky zaockovanych deti bat ?skor poznam mamicky nezaockovanych deti,co svoje deti zo strachu pred moznymi aj nemoznymi chorobami zbytocne izoluju..ano, ja take su..radsej nezoberu dieta do kolektivu,le aby neochorelo... ☹
@marionmarion ak by si nemohla kojit alebo odsavat, co by si do svojho decka teda pchala?
marionmarion, ak mas teda rozum ako prezentujes, mala by si sa ospravedlnit vsetkym matkam, ktore do svojho dietata "pchaju umele mlieko" pretoze nemaju inu moznost. Preboha, tolko nenavisti je v tychto diskusiach a celkovo aj na MK, ja sa necudujem, ze niektore deti su od skolky zakerne a krute. Maju "dobry vzor" vo svojich matkach ☹
Ak dieťaťu sposobuje autizmus očkovanie, odlúčenie od matky a pod. tak to máme doma autistu aj my 😀
Partner sa rozvádzal keď nemala ani rok a keď mala 18mesiacov jej mama sa vrátila do práce a slečna od plienok pendlovala mama- tato. Nastúpila do jaslí, keď mala takmer 4 roky tak stretol mňa a odvtedy sme spolu všetci traja. Cestujeme každých 6 a pol týždňa niekam, chodí do anglickej školy atď.
Pozrite sa na Rómov máte pocit že sú tam autisti alebo iné postihnutia,? Podotýkam sú prevažne očkovaný vzhľadom k podmienkam v akých žijú. Moja generácia a aj generácia Vaša, milé mamičky je očkovaná a koľko autistov poznáte vo svojom veku? Ja ani jedného
Dnes je veľmi módne nechávať očkovať proti chripočke, menigokokom, rotavirom a pod, ale skúmali ste čo je v tomto očkovaní? Nič z toho čo dieťa chytí bežne v domácom prostredí a ani v našom štáte, chrípka marketingový ťah a rotaviry a menigokoky druhy ktoré sa u nás ani nevyskytujú.
Ak ale navrhneme v ambulancii maminke staré očkovanie tak kdeže umrie, dostane autizmus a pod ale menigokoky si zaplatí oveľa radšej.
Problém dnešných detí je staré matky a príliš úzkostlivé, príliš nakoníkované a pod.
Každý nech uzná podľa seba, ale veľa matiek netuší ani o pojme cystická fibróza, ale vedia prečo neočkovať 😒
@bastika krásny názor, súhlasím a tá davová psychóza krásne.
Minule mi volala maminka, že dcérka má 38,1 horúčku. Otázka: Kedy ste jej merali teplotu?
Dlho plakala a zdala sa mi horúca tak som zmerala. Takže niekedy no comment, urevané dieťa všetci vieme je teplé až horúce
Podotýkam maminka vysokoškolsky vzdelaná pani Docentka
@niki101988 Ja nerozumiem, čo urobila pani docentka zle.
@kacena4
Píšeš, že "4 mesiace máte v škôlke vyvesené, že tam máte osýpky". Si si istá, že ide o osýpky? Lebo moje informácie ohľadom osýpok na Slovensku sú takéto: "Posledný autochtónny prípad osýpok v SR bol v roku 1998. V roku 2011 sa zaznamenali dva importované prípady tohto ochorenia."
Žijete na Slovensku? 😕

@sisaha do ktoreho statu ide tvoja dcera studovat?