Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
BABY A VY VOBEC VIETE Z COHO SA TA OCKOVACIA VAKCINA NA MUMS,RUBEOLU A OSYPKY VOBEC VYRABA?
@sardinka336 Prave kiahne sa ockuju povinne?
@zdenka7887 no pod nás zoškovať
@adsumus TO NEMYSLIS VAZNE,ZE TY TO NEVIES?👍🙂
@zdenka7887 prekonala si ako dieta rubeolu alebo si bola proti nej ockovana? Ak mas deti a budes najblizsie u gynekologa,nalistuj si v karte vysetrenie protilatok v tehotenstve, rubeola je tam na 100% a uvidis,ci si ich mas aktivne. Mozno ti potom dojde, ze si napisala kravinu.
Mimochodom, ono sa nikto netaji tym, ze pre urcite ochorenia neposkytuje ockovanie trvalu ochranu a preto sa preockovavaju aj v dospelom veku.
@sardinka336 co su to prave kiahne? o aky to druh kiahni ide?
@evittam nie, ale vraj je to ,,chuťovka,, určite by som to nechcela dostat...
Ale ja som posero, ja sa bojim chorob...
@zdenka7887 ako si nato došla že neviem?
@zdenka7887 ale nooo..... Snad ti nebudem ja hladat čo su prave kiahne...šak mas gugl...
@senta_sofia Mimochodom, ono sa nikto netaji tym, ze pre urcite ochorenia neposkytuje ockovanie trvalu ochranu a preto sa preockovavaju aj v dospelom veku. TO SI NAPISALA PRAVDU,VED O TO ISLO👍
@sardinka336 😂
@sardinka336 poznam ovcie kiahne,ale o pravych kiahniach som este nepocula🙂
@zdenka7887 len na rozdiel od teba chapem aj vyznamu tej vety, ze su to len niektore ochorenia, nie vsetky, ako tvrdis ty
Baby a preco sa vlastne uz ockuje aj na ovcie kiahne,ked sme pritom?
@sardinka336 Vies kedy bol posledny prirodzeny vyskyt pravych kiahni (varioly)...
@senta_sofia ja som nic take netvrdila...
prave kiahne boli vykynožené aj vdaka ockovaniu do cca r. 1970 na celom svete a už sa v populacii nevyskytuju, možno 2 vzorky su odložene v nejakych laboratoriach, proti tomu sa už desatrocia neočkuje.... a na ne zomieralo obrovske percento ludi ktori ich dostali a ti čo ostali mali jazvy kade- tade... myslela som, že toto sa všeobecne vie....
@zdenka7887 ovcie kiahne sa ockuju dobrovolne a dolu mas obrazok pravych kiahni, tiez to bolo "bezne" ochorenie, ktore uplne v pohode niektori jedinci prezili, pri troche stastia neostali ani slepi,ani hluchi.
Keď dnes chcete vedieť, ako vyzerajú pravé kiahne, musíte siahnuť po knihách a filmoch, chorého človeka už na Zemi nenájdete. Vírus, ktorý túto chorobu spôsoboval, leží už len hlboko zmrazený v prísne strážených laboratóriách v USA a v Rusku, obe krajiny si ich ponechali pre prípad biologickej vojny. Nešlo totiž o hocijaký vírus, kiahňami sa ročne na svete nakazilo okolo 50 miliónov ľudí. Zhruba 30 % z nakazených zomieralo, u dojčiat dosahovala úmrtnosť 40 až 50 %. Iba v 20. storočí zabili kiahne podľa odhadov 300 až 500 miliónov obetí, milióny ďalších oslepili a zmrzačili.
Vyhubenie kiahní je možno najväčším historickým úspechom modernej medicíny, možno je to najväčší úspech v dejinách ľudstva vôbec. Ide o zatiaľ jedinú smrteľnú ľudskú chorobu, ktorú sa ľudstvu podarilo vymazať zo zemského povrchu, hoci vykorenenie ďalšej sme už mali na dosah. Vďaka systematickému celosvetovému programu očkovania sa lekárom v druhej polovici 20. storočia podarilo likvidovať ohnisko za ohniskom, až nakoniec v roku 1977 v Somálsku zachytili, izolovali a eliminovali poslednú epidémiu kiahní. O tri roky neskôr, v deň výročia konca druhej svetovej vojny, 8. mája 1980, mohol generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve slávnostne predniesť historické slová: „Toto je jedinečný historický okamih: doteraz vždy lekári podpisovali úmrtný list ľuďom. Dnes po prvý raz lekár podpisuje úmrtný list chorobe – tej najzákernejšej.“
Na vyhubení pravých kiahní sa významnou mierou podieľali aj československí epidemiológovia. Zo Slovenska napríklad profesor MUDr. Juraj Červenka, profesor MUDr. Štefan Straka, MUDr. Ivan Ferencei, MUDr. Bedrich Bagar, MUDr. Ivan Masár a MUDr. Viktor Príkazský. Ich účasť na Globálnom programe likvidácie pravých kiahní je jednou zo zabudnutých stránok našej vlastnej histórie, na ktorú by mohli byť občania Slovenska plným právom hrdí. Keby, pravda, o nej vedeli.
@zdenka7887 tak potom nerozumiem tomu uryvku,co si sem skopirovala,kde sa uvadza, ze ockovanie poskytuje ochranu tak na 10-15 rokov, ked si nic take netvrdila
@adsumus NO NAOZAJ Z COHO SA VYRABA VAKCINA NA OCKOVANIE OSYPOK?
@lauritka nekecaj,to nebolo vdaka zvyseniu hygieny? To fakt vdaka ockovaniu zmizli prave kiahne?
Inak som citala, ze ten Edward Jenner, co vakcinu vynasiel, si vsimol,ze dojicky,ktore dostali kravske kiahne, nedostali potom prave kiahne, tak na tom podklade naockoval hnis z vriedka tych kravskym kiahni chlapcovi a po uzdraveni ho infikoval zase kiahnami pravymi a tie nedostal. Preto je aj slovo vakcinacia z latinskeho vacca - krava 😀
Zdena, prisla si trollovat aj do dalsej skupiny? A ved dobre, kiezby ich admin zamkol vsetky. Lebo to ako sa prezentujes odporuje zdravemu rozumu. Len aby som ti to zosumarizovala:
1) ano, zlozenie vakcin je znamy fakt. Ak sa k nemu nevies dopracovat, tak ako ani k letaku z vakciny, nech sa paci, oslov Statny ustav kontroly lieciv, Kvetna ul, Bratislava. Mile radi ti odpovedia na vsetky otazky tykajuce sa vakciny.
2) nie, lekar nie je zo zakona povinny davat matkam pribalovy letak. A kedze mu to zakon neprikazuje, nemusi to robit, aj ked tomu ani na 300x nepochopis.
3) vsetky tvoje otazky, ktore su x krat zodpovedane, ale antivax ich nikdy v zivote nepochopi, ti zodpovie prislusna ockovacia poradna na RUVZ podla miesta tvojho bydliska, alebo UVZ.
Ja uz fakt netusim, kedy ty budes schopna pochopit co ti tu piseme. Prides mi ako z nejakej sekty.
Maledivy ma neminu 😱😂
@senta_sofia ved sme sa uz k tomu dostali,ze nie kazda vakcina ma ucinnost na cely zivot. Niektore maju ucinnost na 10-15 rokov... niektore menej a niektore vraj viac ,tak to malo byt?
@senta_sofia napriklad Tetanus sa po 10 rokoch ockuje znova...
@senta_sofia jezisi, dalsi pseudofakt, z ktoreho odpadavam. Pre Pana Krala, povedzte mi niekto, odkial AV prislo a tieto dristy.
Co ma spolocne hygiena a lepsia zivotna uroven s VIRUSMI?!?!?! Choroby preventabilne povinnym ockovanim su az na jednu vsetky virusove. A tie sa siria vzduchom. Ja som fakt vacsie dristy este necitala.
@alexandramaria to bola ironia 😀 je vidiet,ze si prisla az teraz,docitaj par stran dozadu 😀

Ebénci, zdenka.....vidim, ze v problematike ,,ako doma,,.