icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

sardinka336
14. apr 2017

@kristinka86 aké ostré slová??? Ak mam dieta v 40tkach horučkach, čo sa iste odráža na jeho aj psychickom stave - je nepokojné, umrnčane ...hrozia mu febrilné krče a ja mu nepodám liek lebo som presvedčená ze ,,telo sa ma samo liečiť,, tak to je ťažká nezodpovednost. Ty si ,,počula,,...a počula si aj o liekoch čo obsahuju paracetamol? Snad neexistuje len Brufen na svete. Ty ako vieš ze to dieta sa netrapi? Ked mu matka pri takmer 40 stupnovej teplote nepoda liek? Ved ona mu nechce zle, len mu nechce podat liek...umysel je dobrý ale vysledok zlý a preto nemam problém povedat ze pri ,,zlom vysledku,, sa jedná o nezodpovednost rodiča. A porovnavat ovčie kiahne a osypkami je naozaj nonsens...porovnavate neporovnatelné. ALe to je tu klasika, lebo si všetky myslíte ze tie vazne ochorenia na ktore sa očkuje su ,,niečo take ako kiahne,,.

kristinka86
14. apr 2017

@sardinka336 1. Nevravela som neliečiť vôbec, nezrážať teplotu. Povedala som len pozor na lieky obsahujúce brufén. Iné som nevylúčila, či? Nikto tu nevravel, že v teplotách 40 nechá dieťa len tak ležať bez všetkého, či? A bavili sme sa vyslovene o zrážaní teploty pri osýpkach - teda, aspoň ja konkrétne. A tam som len upozornila na ten brufén, nič viac... Nebránim sa podať dieťaťu napr. Nurofén sirup, či čipok, ak ho dlhodobo trápi teplota, alebo zuby, atď. Nebránim sa tradičným liekom, mám ich tiež nakúpené pre prípad potreby. Príde mi to, že ozaj hľadáš vo všetkom dôvod na hádku. Chcela som tu skúsiť diskutovať o tom, ako pomôcť deťom, ak osýpky dostanú, pretom som spomenula aj vyššie opísané. A bola som ochotná diskutovať a zvažovať PRE a PROTI aj o liekoch, atď. Nevravela som to ako lekársky fakt, ktorý teraz musia všetky mamičky podľa mojej rady dodržiavať! Chcela som skôr upozorniť, na čo dávať pozor.
2. Ja som porovnávala niekde ovčie kiahne s osýpkami??? Prosím Ťa, kde??? A tiež som nikde nepovedala, že tie ochorenia, proti ktorým sa očkuje, sú ako kiahne! Každé ochorenie má špecifiká, príznaky, liečbu,...

adsumus
14. apr 2017

@kristinka86 prosím ťa ako ochrániš dieťa pred tým aby mu osypkový vírus nenapadol nervovu sustavu a zabil ho? to je sspe. vitamín a? kadidlá? vitamín C? máš nejake dokazy k tomu?

ixayxa
14. apr 2017

@kristinka86 je nejaká štúdia o nebezpečnosti ibuprofénu pri osýpkach?

lauritka
14. apr 2017

Detom najviac pomožete, ak tie osypky vobec nedostanu ergo nebudu tu žiadne prípady nakazených a to sa da dosiahnut jedine vysokou zaočkovanostou.

kaja73
14. apr 2017

@sardinka336 preco je zly vysledok ked je dieta na druhy den po nezrazenej horucke zdrave,plne energie????? podla coho to usudzujes? bola si u nas ci ako? a febrilaky hrozia ako pri 37,8 tak pri 40..ide o teplotny skok..ktory sprevadza velka zimnica..vtedy hrozi febrilak..a to aj skokom dolu po podani nurofenu...a preco si myslis ze sa vsetky deti trpai pri horucke..moj maly v 39 chcel ist skakat na tramopolinu..a pri 37,5 len lezal...to nie je vyske horucky. A popis kiahni je v USA horsi ako popis osypok u nas..je to vzdy o uhle pohladu..

senta_sofia
14. apr 2017

@ixayxa ono nie je ani ziadna studia pri kiahnach a ked si pozries lieky, tak
- pri cipkoch v pribalovom letaku ak máte ovčie kiahne, NUROFEN pre deti čapíky 125 mg sa neodporúča používať a v suhrne charakteristickych vlastnosti lieku "Vo výnimočných prípadoch môžu ovčie kiahne byť príčinou vzniku závažných infekčných komplikácií kože a mäkkých tkanív. Doposiaľ podľa dostupných údajov nemožno vylúčiť, že NSAID môžu prispieť k zhoršeniu týchto infekcií. Preto sa neodporúča používať ibuprofen v prípade ochorenia na ovčie kiahne".
- v sirupe uz v pribalovom letaku nic a v suhrne · závažné formy kožných reakcií, ako sú erythema multiforme; výnimočne počas ovčích kiahní dochádza k vážnym infekčným komplikáciám kože a mäkkých tkanív
- a v tabletkach uz ani prd 😀

stefi76
14. apr 2017

@kaja73 čo také dieťa, ktoré má nábeh na febrílne kŕče? nechám ho bez antipyretík do 39 st. C. a budem riskovať poškodenie mozgu?

kaja73
14. apr 2017

@stefi76 moj ich mal..ako 22m pri 37,8..takze ziadne 40 byt nemusi na krce..ine veci su podstatne pri krcoch.. aj take dieta sa da viest ak vies ako...ale vtedy some to este nevedela a zrazal som vzdy od od 38...a aj tak to schytal..pri 37,8....lebo som nevedela co si vsimat..ked som si vsetko nastudovala,tak to uz slo..presne 2 krat bolo treba odvtedy podat nurofen-za 5 rokov-inak v pohode horuckoval od 2r az dodnes..ma 7,5r...podavam len homeopatiu -vtedy som este nepodavala ked mal krce.. inak febrilne krce neposkodzuju mozog..to je uplna rarita..

stefi76
14. apr 2017

@senta_sofia
Taku kontraindikáciu som pre Nurofen čípky nenašla, z akého zdroja to máš?

stefi76
14. apr 2017

@kaja73 Je to pohľad rodiča - individuálny, ak mám dieťa do 1 roka - bála by som sa o neho, ale ako často počúvam od rodičov " zodpovednosť za zdravie dieťaťa má rodič"...

kaja73
14. apr 2017

@stefi76 do roka by som neriskovala ani ja nic..to rodic este ani dieta nepozna..do 2 sa da trochu uz nieco aj alternativne a po 2 roku ak uz fakt vies ako dieta reaguje a mas co to nastudovane tak sa da uz viac alternativne ist..ale ak na to rodic nema odvahu ci vedomosti tak to nerobit..

stefi76
14. apr 2017

Vo výnimočných prípadoch, mala si pravdu, pri 2 deťoch sa nám nič nestalo.

stefi76
14. apr 2017

@kaja73 Najväčšie riziko febrílnych kŕčov je u malých detí, časom z toho vyrastie.

kaja73
14. apr 2017

@stefi76 ano postupne stupa a v 2 rokoch je najvysie..potom to zas klesa a od 6 by uz byt nemali..

kristinka86
14. apr 2017

@ixayxa @adsumus Musím stále dookola opakovať, že som sa snažila tému vrátiť tam, kde by mala byť a teda priamo k problematike osýpok? Lebo sme tu už riešili všetky iné ochorenia, príznaky, očkovania, atď. Uviedla som, čo som zatiaľ čítala ja a našla k osýpkam - ohľadom liečby. V diskusii o osýpkach písali maminky, ktorých deti si tým prešli. A vyslovene varovali ohľadom liekov s brufénom, preto som to spomenula. Sú to ich skúsenosti a mnohým to poradili priamo lekári, že majú voliť iné lieky, lebo mamičky dávajú práve tie najčastejšie. Ak sa mi raz podarí nájsť tu diskusiu, rada Vám ju prepošlem. Tak isto tam mnohé spomínali, že vyrážky nenatierať, ale voľne nechať na vzduchu.. Nevravím to ako môj názor, ale ako postoj iných mamičiek. A skôr ma zaujímalo, čo si o tom myslia ostatné mamičky, resp. nejaké rady, skúsenosti. Samozrejme, boli to LEN mamičky a jasné, že to bola len ANONYMNÁ diskusia a jasné, že menovať lekárov, ktorí im to odporúčali neviem. Takže to je všetko neoverené a tak to aj berte. Ale možno to niekomu raz pomôže.
@adsumus Na Teba otázka zas obrátená opačne: Ako zabrániš, aby očkovacia látka nenapadla nervovú sústavu?

stefi76
14. apr 2017

@kristinka86 nemýliť si kiahne a osýpky!

kristinka86
14. apr 2017

@stefi76 Diskusia bola o osýpkach. 🙂 Snáď sa mi ju raz podarí nájsť.

soldi
14. apr 2017

@kristinka86 ja som v lekarskej knihe k osypkam nasla ze teplotu do 39,5 nezrazat. A ze chore dieta ma byt na lozku, ze treba zabranit jaseniu a fyzickej aktivite.

Nikde som ale nenasla informaciu ci ockovany jedinec ktory dostane osypky ma zaruku ze mu nenapadnu cns.

evittam
14. apr 2017

@kristinka86 Len zo zaujimavosti k tej diskusii o osypkach-kedy mali tie deti osypky? Nakolko na SVK bolo posledne domace ochorenie zaznamenane v r.1998....

stefi76
14. apr 2017

@soldi dieťa ktoré má 39 st. C. asi veľmi nebude vykazovať jasenie a tendenciu k fyzickej aktivite, každý z nás aj dospelý mal 38 a zobralo ho to nej a čo také malé dieťa, som matka 2 detí a videla som čo taká zvýšená teplota s nimi urobí

stefi76
14. apr 2017

@evittam Tiež ma to zaujíma, proti osýpkam sa očkuje od 1969. A ako si písala ostatné autochtónne ochorenie - 1998.

senta_sofia
14. apr 2017

@soldi ja sa vzdy musim pousmiat, ze pri osypkach nezrazat teplotu... lebo obvykle teplota predchadza vysyp, cize ani nevies, ze ide o osypky, mozno v tom druhom stadiu, ked uz sa vysype a zahoruckuje 🙂 to nic ako proti tebe, len moja uvaha na margo toho v tej knihe. Ja teda horucku beriem ako prospesnu reakciu organizmu, ale asi je aj rozdiel, o dieta akeho veku ide, co sa tyka az takej vysokej, ako autor uviedol.

kaja73
14. apr 2017

@senta_sofia vysoka horucka je až pri druhom vzoptupe..ked už viac menej vies že su to osypky..uz su koplikove skvrny v ustach aj uslzene oci..prvy vystup nie su až take horucky...až v druhom kole..ale ked zasahujes hned paralenom -aj pri 38 napriklad..ani nevies že začal druhy vzostup,lebo po paralne atd... je vystup tak ci tak..tie ozajstne horucky su až ked je to viac menej jasne..

senta_sofia
14. apr 2017

@kaja73 ja som sa nic take nedocitala,takmer nikde sa neuvadza vyska teploty v prvom stadiu a v stadiu po exanteme a zrejme to bude individualne od pripadu k pripadu

ixayxa
14. apr 2017

@kristinka86 však ja som neodbočila od témy. Zaujala ma informácia o novej kontraindikácii ibuprofénu, tak som sa na ňu spýtala. Ak považuješ za vhodné odporúčať liečbu na základe nenájdenej diskusie maminiek, tak dobrú noc, a ľutujem, že som tu zablúdila. Rovno sa môžem riadiť pri liečbe vešteckou guľou, kávovým gruntom a hádzaním mince.

sardinka336
14. apr 2017

@senta_sofia ja len zíram ake gugl odborničky na medicinu tu máme...zivnostníčka nam tu rozprava o tom ako prebiehaju osypky, kedy a ako deti horučkuju v akých štádiách, ako treba postupovat v liečbe.... ...no epidemiolog je hadr...

kristinka86
14. apr 2017

@ixayxa Ja som odporucala liecbu? 😨 Sama som pisala, ze to bola len diskusia a zaujimal ma nazor inych. Skor som chcela upozornit, ze aj bezny liek moze sposobit pripadnu komplikaciu. Riad sa cim chces. Kludne aj tou gulou. Dobru noc. 😉

kaja73
14. apr 2017

@senta_sofia nkubace, tj. doba od nákazy k propuknutí prvních příznaků nemoci, je zpravidla 9 - 12 dní. V první fázi se onemocnění projevuje zánětem spojivek, rýmou, kašlem a horečkou. O několik dní později, po přechodném poklesu teplot, se objeví typická vyrážka, exantém (3-6 mm velké, zpočátku světle červené skvrny, které navzájem splývají), a to nejdříve za ušima, odkud se rozšiřuje dále po celém těle. Horečka znovu vystoupí. Vyrážku o 24 - 48 hod. předchází vznik enantému, temně červených skvrnek na sliznici úst, nejčastěji na vnitřních stranách tváří.
je tam jasný pokles a nasledný opatovnzý vzostup..prve kolo možu by tiež vysie teploty,ale v druhom kole už su naisto..