icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

lauritka
15. apr 2017

@karkulka1 to nie su poplašne správy, prečitaj si niečo o osýpkach ako sa širia. každa epidemia vznika LEN zopar pripadmi, ale to neznamena, že sa nemoze rozširit.. a hlavne takato, ktorá sa širi vzduchom. A počty predsa ešte nie su konečné. preto to nikto neberie na lahkú vahu. Okrem toto prave preto, že nemame vzdelanie, nebudeme spochybnovat odbornikov ako to robia av. Len na zaklade svojich pocitov alebo hypotez.
Medicina je veda založena na dokazoch.

karkulka1
15. apr 2017

@carolenka nie rumuni a maďari, ale naše médiá... No slováci zatiaľ osypkam chvalabohu úspešne odolávajú. Ešteže sa nerobí také haló okolo kiahni. To bude asi tým, ze sa neockuju povinne.

baumka
15. apr 2017

@karkulka1 som rada,že som ťa pobavila,zjavne si nepochopila,čo som myslela. Ale aspoň som rada, že si ma počúvla a máš dole tie okuliare 🙂 Ešte popracuj na EQ a bude z teba niečo.

lauritka
15. apr 2017

Epidemický výskyt prenosných chorôb sa klasifikuje ako mimoriadna epidemiologická situácia, čo je výskyt prenosnej choroby alebo podozrenia na prenosnú chorobu alebo úmrtie na prenosnú chorobu nad očakávanú úroveň v danom mieste a čase. V súlade so zákonom NR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa za mimoriadnu udalosť považuje každé nepredvídané a nekontrolované ohrozenie zdravia verejnosti biologickými faktormi, t. j. pôvodcami infekčných chorôb.

aristka
15. apr 2017

@karkulka1 uz len to hovori dost o tebe ak hovoris porovnatelne o kiahniach a pritom ide o rozdielne virusy ,inu kliniku a riziko komplikacii ,nehovoriac o fatalnej komplikacii pri osypkach a tou je degenerativne ochor.mozgu.....

jajka257
15. apr 2017

Osypky su tazka choroba, ktora moze zabijat aj mnoho rokov po prekonani. Ockovanie ma zmysel. A ak niekto tvrdi, ze nie, tak sa myli.

karkulka1
15. apr 2017

@aristka - poprosim o info, ake caste su tieto komplikácie? V akých krajinách, u akých jedincov?
@baumka ja popracujem na svojom EQ, ty na svojom IQ a svet bude o čosi krajší 😍
Mne je ľúto kazdeho chorého človeka vrátane tých, ktorí si nesú doživotné následky po očkovaní. A takých poznám viac akoby mi bolo milé. Hádam raz príde čas, ze tých, ktorí po očkovaní utrpeli ujmu na zdravi,odskodnia a plne im uhradia potrebnú terapiu, pretože momentálne sa hrá na mŕtveho chrobáka a mnohi slovenski lekári majú problem oznacit niečo ako NU ( a napr.pre zahraničného lekára to az taky problém nie je).😢

monilik
15. apr 2017

@karkulka1 predpokladam ze ked sa tak veselo prechadzas po Ostrave tak si zaockovana...ci?deti? ja by som tam dobrovolne nesla...mam pocit ze musi naozaj zomriet par deti aby sa ludom otvorili oci. ☹

karkulka1
15. apr 2017

@monilik tak nechod☺

endysa
Odpoveď bola odstránená
carolenka
15. apr 2017

@karkulka1 ja vidim, ze to vytiahli nie nase media 😉 https://translate.google.sk/translate?hl=cs&sl=...

karkulka1
15. apr 2017

@monilik
@endysa viac by som sa obávala ist na dovolenku do Egypta, Tunisu ci Turecka.
Pevne verím, ze vďaka nášmu zivotnemu štýlu máme dobrú imunitu a všetko v pohode zvládneme, ak by prišlo na lámanie chleba.

aristka
15. apr 2017

@karkulka1 je jedno ako je casta konkretna komplikacia ked je ....povies si ,ze mozno jedno z 1000 ju moze dostat a prave to jedno moze byt tvoje dieta ....hrozi degeneracia mozgu aj pri kiahniach ...nie ...preto je absolutne amaterske ich davat do jednej skupiny vaznosti ....nehovoriac o vyskyte pneumonii ,encefalitid atd.pri osypkach ,pretoze v prvej linii virusu osypok su prave biele krvinky ...tie ,ktore nas maju chranit...

jajka257
15. apr 2017

@karkulka1 si odvazna mlada zena. Ako z americkeho hororu. Tam kde normalny clovek bezi prec, ty ides priamo k pohrome.

karkulka1
15. apr 2017

@aristka nie, nie je mi to jedno. Moje dieťa totiž malo problém po jednom očkovaní aj s dozivotnymi nasledkami a tak sa na to pozerám uz inou optikou. Ale určite by som nikoho nepresviedcala o tom, aby neockoval. Tu zodpovednost si musi niesť každý sám za seba.

jajka257
15. apr 2017

@aristka nevysvetluj, nevysvetlis. Neda sa. Rozum uz davno vzdal kontrolu. Ludia veria tomu, comu nemaju. A nechcu vidiet, ze posluzili nejakej dogme.

endysa
Odpoveď bola odstránená
karkulka1
15. apr 2017

@endysa aj aj. S babetkom a malým dieťaťom by som zrejme ani ja necestovala, resp. určite by som sa vyhla uzavretým priestorom ako múzeá ci OC.

endysa
Odpoveď bola odstránená
aristka
15. apr 2017

@karkulka1 ako tvoje dieta mohlo mat problem po ockovani s tou super imunitou ,ked teraz machrujes ohladom osypok...takze si zas jedna z tych ,ktora ma dieta zaocko a samozrejme sa nikdy nedozvieme ,co sa stalo tvojmu dietatu a kto vam s dr.potvrdil nasledok ...Ja som reagovala na kontrastnu latku anafylaxiou ,ratovali ma a viem ,ze reagujem na jednu zlozku ,ale nesirim tu take hluposti ,ze kontrastne latky su smrt ,ked viem ,ze vdaka nim a zobrazovacim technikam sa odhali kvantum ochor.aj velmi vaznych....tvoje dieta mozno reagovalo na ocko ....,ale to neznamena ,ze treba zlahcovat dg.preventabilne ockom a porovnavat dve neporovnatelne dg .,jedine ,ze realita je inde a machrovat mozes ,kedze ste zaocko.....co ta potom vedie k tomu ,aby si inych da sa povedat odhovarala ....

karkulka1
15. apr 2017

@aristka ty si fakt mimo 😖, ked mal maly problém - mal 3 mesiace. Myslis si, ze by bol potom este ockovany? A predstav si, ze sme za tie všetky neocko nedostali doteraz ani ziadnu pokutu (syn ma viac ako 10 rokov) a na ruvz o nás vedia..
Ostatné info neposkytnem len tak na požiadanie hocikomu z fóra, riešila som to s kompetentnými lekármi - a nielen na Sk, ktorí nemajú v náplni práce "robiť osvetu" na internete ale skutocne makaju. A nejaký trapny troll robiaci rýchle uzávery a určujúci diagnózu na počkanie na zaklade par príspevkov nepôsobí dôveryhodne ale to uz je zas o inom...

endysa
Odpoveď bola odstránená
evittam
16. apr 2017

@jajka257 Coraz horsi priebeh u deti? Obe moje deti mali perfektny priebeh kiahni-ziadne teploty,ziadne komplikacie. Dcerka mala 1.5roka. Poznam mozno jedno dieta z dost velkeho poctu co malo horsi priebeh-a to len v tom,ze malo vacsi pocet vyrazok.😉

evittam
16. apr 2017

Ospravedlňujem sa za odbocenie od temy.

jajka257
16. apr 2017

@evittam videla som v mojom okoli tie deti, spoluziaci malej. Mali osypky, aj kiahne. Teploty, komplikacie, priemerne boli doma cca 6 tyzdnov. To u mna nie je lahky priebeh. Kazdy den som cakala, kedy my. A klop klop nic. Vakcina zabrala.

evittam
16. apr 2017

@jajka257 Kedy mali osypky?
Ako som sa uz vyjadrila-ja mam ine skusenosti. Tvoje ti neberiem. A moj syn tiez nedostal kiahne ani v skolke, ani v jasliach a to mal vela prilezitosti ich dostat😉. Cize ci zabrala alebo nezabrala vakcina tiez nemozes tvrdit. Kamaraka chodila s detmi na "kiahnove party" a tiez nic. Takze vzorka dvoch-troch deti tvojej kamaratky je malo.

celasapremenim
16. apr 2017

@evittam ja som ako mala nedostala kiahne a to na prazdninach mavali bratranci, sesternice a bola som pri nich, lebo chcela babka, aby som dostala aj ja a nic, az v dospelom veku som ich prekonala s detmi
obe deti mali super priebeh, to syn mal len osem mesiacov, dcera 4 roky a ja som mala tri dni take krizove, ale ziadne komplikacie

evittam
16. apr 2017

@jajka257 Aha, zle som pochopila "vzorku" deti v tvojom okoli. No spoluziaci syna boli v priemere do 10dni v poriadku. Ziadne extra komplikacie. Teda ako som pisala az na jednu.

evittam
16. apr 2017

@jajka257 A spoluziaci tvojej dcery mali osypky?! Kedy?!

loginexistuje
16. apr 2017

To je blud urcite nemali osypky to by uz bolo v mediach a statistikach docasne zvysenie aktivnych protilatok a prejavy osypok v sulade s upozorneniami v prib letaku sa za osypky nepovazuje