icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

senta_sofia
16. apr 2017

@llulla informovany suhlas ta predsa nezbavuje moznosti sudit sa za poskodenie zdravia, aj pred operaciou podpisujes informovany suhlas a ked sa nieco stane, takisto sa vykonava setrenie a ked sa zistia pochybenia,tak sa vyvodzuje jednak zodpovednost voci konkretnym ludom a taktiez je moznost potom uplatnit si konkretnu ujmu. Mna velmi mrzi,ze to neustale sloboda v ockovani prezentuje tak,ze je to nezalovatelne a umyselne zavadza este aj v tomto. A je na zamyslenie, preco za tu dobu posobenia neoslovila ziadneho pravnika, ktory sa tejto oblasti venuje, aby poskytol stanovisko.

adsumus
16. apr 2017

@charlie1980 ak by som mala dieťa s dmo, dám ho zaočkovať, po konzultácií s http://www.ockovanieinfo.sk/clanok-sk-1-77-Cent...

určite by som nešla podla bláznov, ktorí si myslia, že očkovať netreba a hiv nesposobuje aids.

charlie1980
16. apr 2017

@adsumus mna nezaujima, kto si co mysli o HIV.
Preco by si mala vobec nieco konzultovat za predpokladu DMO ? Lebo je to Tak bezpecne pre jedinca s DMO ? A Dakujem za odpoved. Odpovedala si kvazi na vsetko.

adsumus
16. apr 2017

@charlie1980 no ved nekonzultuj, to je tvoja vec, rob čo si myslíš, žeje dobre pre tvoje dieťa, aj bez ohladu na názor lekárov, ja ti to neberiem. to je tvoj potomok nie moj.

lauritka
16. apr 2017

@senta_sofia tu bol aj sud v Taliansku, ale nakoniec sa to ukazalo ako irelevantne, kedze ako dokaz si brali Wakefielda..
slovami experta " "
The expert, Dr. Lodi, stated that “In the medical history of the child there is not an objective temporal correlation between the gradual emergence of autistic disorders and the MMR vaccine, there is only the fact that the two events occur one before the other, but as shown, this is not sufficient to relate the two events .” http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorb...

karkulka1
16. apr 2017

@monilik od clanku prešlo 6 rokov a u syna sa potvrdili okrem autizmu aj ďalšie neurologicke problemy (ktore sme uz vtedy sice riesili, ale sme to este nemali uzavrete - a hoci su aj tie pre nas velkym problemom a poriadne nam strpcuju a stazuju zivot ako nam tak aj synovi- najviac vrasok nam sposobuje prave autizmus ,
pretože vzhladom na stupen synovho postihnutia to znamená, ze az do svojej smrti bude odkázaný na starostlivosť ostatnych) u ktorych je uz velmi vazne podozrenie, ze spustacom bola vakcinacia. U autizmu je to stale len domnienka aj ked vsetko tomu nasvedcuje, pretoze sa jedna o regresivny autizmus. Podla starych videi je velmi dobre vidiet, co vsetko syn uz dokazal urobit a povedat a potom mame zachyteny aj ten prepad. Dalsia vec su info, ktore nie som ochotna verejne zdielat na ziadnom fore- len pri sukromnom stretnuti. Syn dostal tie 2 platené hexy, pretoze podľa starého kalendára by bol aj napriek vsetkemu ockovany tou starou problemovou vakcinou, co sme odmietli- ináč ten problém s poisťovňou sme potom riešili aj cez ruvz. A áno uz pekných pár rokov neockujeme.
Ale ako sa hovorí, mudremu nerad a s blbym sa nebav. A este zopakujem tu na fore uz po x-ty krát, ze môj syn ma neziaduce ucinky aj uvedene v karte.
Nie som povinná tu tie veci zverejnovat a ani vysvetľovať. A odporúčam zapojiť kritické myslenie aj v iných veciach, pretože keď človek povie A a nedopovie B a C nemusi nevyhnutne klamat. Mohla by som tu zverejniť stanovisko ruvz ku nám, lekárske správy atď, pokiaľ ty a aristka tu zverejnite svoje občianske preukazy a doklady o vzdelani. Dúfam, ze si pochopila, co sa Ti tu snažím naznačiť.
@aristka o tebe pochybujem, či ty máš vôbec ukončené medicínske vzdelanie, resp. asi len zubarinu (nechcem tým uraziť žiadneho zubara). Co sa týka neurologie, si nulová, a rovnako imunologia a alergologia prezrádzajú vážne medzery. A o autizme su tvoje znalosti az na zaplakanie biedne, zrejme získané len čítaním na fórach.😎

llulla
16. apr 2017

@senta_sofia ver mi,ze ked sa nam (pretoze to zasiahlo nielen mojho syna,ale aj mna a MM) stalo toto nestastie,tak prva myslienka MM bola,ze sa bude sudit.Ja som na to nemala ani pomyslenia,ratovala som syna,ktory zrazu nerozumel,nechapal,krical,reval,nevedel ovladat jazyk (takze nakrmit ho bolo umenie),o nezrazitelnych horuckach ani nepisem.....A ked sa na to pozeram spatne,opat by som sa nesudila,pretoze je to z mojho pohladu bez sance na odskodnenie.Operater ked spravi chybu,ok-spravi ju konkretny clovek,moze niest zodpovednost (hoci malokedy nesie).Ale kto tu pochybil?Pediater mu to nepichol zamerne zle.On nepochybil...Kto potom?Vyrobca vakciny?Ved ma v pribalovom letaku neziaduce ucinky...Naozaj nevidim svetlo na konci tunela...Jednoducho moj syn zial zaplatil dan za kolektivnu imunitu.Smutne je,ze stat potom dava ruky prec od takychto deti a vsetko ostava na pleciach rodicov.
Pred casom bol v CR medializovany pripad,kedy chlapcek po ockovani ochrnul na pol tvare.Vyhrali sud,maju potvrdene,ze je to z ockovania,ale neodskodni ich nik....

celasapremenim
16. apr 2017

@llulla presne, o take deti sa tento stat potom nepostara, ale vrany tu budu krakat stale, lebo tych sa to netyka
kazdy je hrdina, ked sa ho to osobne netyka

senta_sofia
16. apr 2017

@llulla chapem tvoje osobne dovody, vacsina ludi k tomu tak pristupuje, ze zdravie mi to nevrati, tak mi to nestoji za tie nervy, lenze potom sa necudujme, ze je tu stav aky tu je, ze tato diskusia prebieha len na forach a nie na celospolocenskej urovni a tam by v prvom rade mala, lebo tu nejde o tvoje dieta, tu ide o dalsie deti, ktore mozu byt tomto poskodene. Lenze tliachanim na forach sa nedosiahne nic. A pokial nevycerpas vsetky zakonne prostriedky, nemozes povedat, ze si bez sance na odskodnenie. To je len pohlad vacsiny ludi, ktori mavnu rukou nad tym, ze ake je slovenske sudnictvo a vymozitelnost prava. Zalovany by bol stat, kedze stat uzakonuje povinnost ockovat a to v urcovacej zalobe, v ktorej by si ziadala urcit, ze doslo k poskodeniu zdravia ockovanim. Ak by si mala pravoplatny rozsudok, na zaklade toho si dalej mozes zalovat uz konkretnu ujmu a kedze by si mala potvrdene, ze je zodpovedny, tak by ti ju museli aj priznat. Len ludia si myslia, ze niekto niekoho odskodni len z toho titulu, ze je nieco vymenovane na pribalovom letaku. Ale tak to nefunguje ani v USA, vzdy sa preukazuje pricinna suvislost.
Ja som to pisala v inej teme, je predovsetkym na vas, rodicov deti poskodenych ockovanim, aby ste pohli veci vpred. V Nemecku viem o pripade, kde sa sudia uz 13 rokov a to je Nemecko. Nebolo by to inak ani tu na Slovensku, ale to neznamena, ze to nejde. Ani nehovorim, ze by to cloveka nestalo kopu nervov a penazi... Asi nas prilis dlhu dobu ucili, ze mame drzat hubu a krok, inak si to vysvetlit neviem.

charlie1980
16. apr 2017

@senta_sofia Nie je to tak, Ze by sme boli v domneni: drzat hubu a krok. Je to nedovera voci statu, v ktorom je Vsetko na hlavu postavene. Je to akesi zakodovane v nas. Sama najlepsie Vies, co sa tu deje (ja som dlhodobo nezila na SK). Ja si v podstate Ani nemam Preco stazovat, pretoze som ockovala v State, kde bolo ockovanie nepovinne. Cize ......ludom prejde vsetka chut, Tak Ako pises, financie, nervy, nakoniec to na ich situacii nic nemeni, rodic si nezela nic ine, Ako mat neposkodene dieta. V takom Svajciarsku by som uz Napr.bola ochotna sa sudit. Lebo tam stanovuje zakon Aj to, Ze deti od 3.rokov nesmu spat s rodicom opacneho pohlavia v jednej posteli 😉

senta_sofia
16. apr 2017

@charlie1980 ja som zamerne uviedla priklad toho Nemecka, lebo ono to jednoduche nie je nikde. A neviem, ci je horsie, ci stat urcuje povinnost ockovat alebo zakazuje spat s dietatom v posteli, je to z hladiska prav rodicov a zaujmov deti asi rovnako chore 😀

monilik
16. apr 2017

@karkulka1 takuto nejaku reakciu som ocakavala.najlepsia obrana je utok. ako som uz napisala je mi luto ze ma syn problemy.nespochybnujem ze za tym moze byt ciastocne aj ockovanie. neviem posudit. zarazilo ma ze raz pises ze mal jedno ockovanie raz dve v clanku mas uvedene aj MMR tak co di mozw jeden clovek pomysliet...? nechcem od teba ani zdravotne zaznamy ani osobne udaje len si ujednot ako to vlastne bolo aby si nevyzbievala nedoveryhodne.

llulla
16. apr 2017

@senta_sofia ja jednoducho neverim,ze by sa do sudneho sporu oplatilo vrazat moj cas.Kazda mama,ktora ma postihnute dieta vie,kolko casu travi hladanim informacii na posun dietata,cele noci nespime a studujeme,suplujeme odbornikov,ktorych je zalostne malo.Kde by bol moj syn,keby som tento cas venovala sudnemu sporu?Ja som v prvom rade zodpovedna za neho.Kym sa s niecim takym nestretnes osobne,nevies si ani predstavit,aka je cesta s takymto dietatom...to jednoducho nefunguje tak,ze mas zdrave dieta,ktore Ta dobija energiou,napreduje krasne same,ty mas po veceroch cas venovat sa,comu chces....Nie,Ty cele noci studujes,ako ho posuvat,cele dni to skusas,nemas pre neho ziadne strazenie,pre seba ziadne odlahcenie,lebo ani najblizsia rodina si ho nevezme,jednoducho sa casom tak vycerpas,ze si dobre premyslis,do coho vrazis svoj cas.

charlie1980
16. apr 2017

@senta_sofia Studeny odchov deti je to najlepsie pre Svajciarov a pre potencial samostatnych jedincov 😄 Mozno su poznaceni historiou nejakych tych incestov 😅 Ale to uz je z ineho sudka.

monilik
16. apr 2017

@karkulka a nehovoriac o tom ze teda ak nie je ockovany tak sa s nim veselo promenadujes po meste kde sa vyskytuju osypky... ja mat dieta s vaznymi zdravotnymi problemami tak to obchadzam na 100km.ale to je zas len tvoja vec...

senta_sofia
16. apr 2017

@llulla ja si to plne uvedomujem, viem ake je to narocne a viem,co by obnasal aj sudny spor, ale uvedomujem si aj to,ze pokial sa nenajde clovek,co do toho pojde, tak sa z tejto roviny dohadov nepohneme nikdy nikam.
A tvrdim este jedno,ak je tu raz obcianske zdruzenie zamerane na rizika ockovania,ktore systematicky nabada ludi na neockovanie,zverejnuje pribehy deti domnele poskodenych na ockovani a nehanbi sa ani vyberat 2% dane a prispevky na svoju cinnost, malo by vyvinut iniciativu v tomto smere, aby to rodicom takychto deti po pravnej stranke ulahcila. Dnes funguju rozlicne zdruzenia a ked moze fungovat zdruzenie na odskodnovanie obeti dopravnych nehod, preco by nemohlo existovat aj taketo. Je to len o chceni. V tomto pripade vsak skor o nehceni.

jonas17
16. apr 2017

@senta_sofia ked moj syn po očkovaní ochorel, sedem rokov teraz bolo, ozvala sa mi jedna pani, ktorá v tom čase mala na súde žalobu voči štátu, pretože jej syn ochorel po očkovaní. vzdala to. slobodná matka, staršia, po rokoch už nemala energiu, peniaze, prišla o prácu...syn mal komplikácie, bolo treba riešiť jeho..v tom čase boli v telke, správach, Reflexe...nie je jednoduché súdiť sa so štátom...

senta_sofia
16. apr 2017

@charlie1980 jak keby ten,kto chce spachat take nieco potreboval spat s deckom v jednej posteli. Si najde prilezitost hocikde inde. Co uz,istotne to maju niecim zmysluplnym podlozene.

senta_sofia
16. apr 2017

@jonas17 a kde pisem,ze je to jednoduche? Ja poukazujem na to,ze tu niekto systematicky presviedca ludi,ze to nejde. To je sakra rozdiel.

jonas17
16. apr 2017

@senta_sofia kto presviedča ľudí, že to nejde? ja som mala niekolko ponúk ísť do toho, hlavne tá pani hľadala viac rodičov, ale nikto sa do toho nepustil..

senta_sofia
16. apr 2017

@jonas17 prebehni tu fora, vacsina ludi, ktori neockuju,to casto pouziva ako argument,ze stat sice uklada povinnost ockovat,ale nenesie zodpovednost za poskodenie zdravia a tento nazor prezentuje aj obcianske zdruzenie za uvedomenie si rizik ockovania... Tak som rada, ze si sa ozvala konecne s inou skusenostou.

karkulka1
16. apr 2017

@monilik vidíš, zas si si účelovo vybrala to, co Ti vyhovuje. Tvrdila som tu niekde, ze uz nebol vôbec nikdy potom ockovany? Neockovali sme uz tou vakcinou, ktorá mu spôsobila problémy. A ked bol potvrdeny autizmus, tak nedostal uz ziadnu vakcinu. Cize uz nebol preockovany v 3 rokoch a ani neskôr.
Nesedim so sv. postihnutým dietatom len doma na zadku, robíme rozne terapie, máme zdravy zivotny styl, btw. syn mal zatial len 1 jediny zubny kaza a uz som to tu spominala, osypok sa nebojím. V nasej rodine ich kedysi prekonávali bez problémov. Moje dieťa nebýva choré, antibiotiká za celý svoj život bral menej ako 5x (ale nemám tu jeho kartu, tak možno aj 5x😉.
Ináč len dnes v jednom muzru

karkulka1
16. apr 2017

Muzeu som na parkovisku napocitala viac ako 10 áut zo SK, tak to asi viacerí neberú tak tragicky. Ako si spomínala, je to každého osobná vec. Kto sa bojí, nech nechodí do lesa...

karkulka1
16. apr 2017

@jonas17 mohla by si mi ( kľudne aj do IP) dať kontakt na tú pani, rada by som si zistila, koho a kedy vlastne oslovovala, pretože nas uz oslovoval hocikto s hocičím ( a casto som mala z toho zmiešané pocity), ale na takuto ponuku si vobec nespominam. Ďalšia vec, išla by som do toho len v tom prípade, ze ta osoba je pre mňa vierohodna.

endysa
Odpoveď bola odstránená
abbey1
16. apr 2017

Ja len pridám osobnú skúsenosť. Tiež sme vážne zvažovali ísť do súdneho sporu, keď nám boli zamietnuté odvolania voči pokute za neockovanie. Oslovila som vysoko postaveného prokurátora, na jeho doporučenia som konzultovala so známym právnikom, ktorý sa osobne nebojí ísť do sporu so štátom. Podrobne sme si prešli možné varianty. A moje či skôr rodinné rozhodnutie bolo zaplatiť pokutu a vykašľať sa na to😆Prečo? V záujme zachovania funkčnej rodiny, psychického zdravia a rodinného rozpočtu. Ten proces by sa ťahal roky, zozral by nám všetok voľný čas, priniesol nechcenú medializáciu, tlaky, o ktorých vie len ten, kto také niečo už skúsil.
Som zbabelec? Nie, som v prvom rade matka, ktorá sa chce venovať svojim deťom a spokojnému životu.
Každý, kto nezažil, sa tu môže biť do pŕs a kričať niečo iné. Kto zažil, vie, o čom hovorím.
Kamarátka je momentálne sú časťou inej kauzy verzus štát a nikdy by som neverila, čo sa môže v "demokratickej" krajine diať.
Tak mňa osobne už reči typu"Ja by som..." už len skôr pobavia cez slzy.

aristka
16. apr 2017

@karkulka1 tvoje dieta ma zachytene ,co dokazalo pred dvoma hexami ...no ,co dokazalo niekolkomesacne dieta ...takze s tou socialnou pracou som trafila ,len neviem co ta tak stve ,co si studovala ,samozrejme je to tvoj problem ,ale ak mudrujem ohladom tak tazkej otazky ohladom zdravia a chcem prezentovat nejake svoje zavery ,malo by to byt fundovane ,bohuzial u teba to tak nie je,nebolo ,takze bavit sa o super imunite u tvojho dietatka je az trapne ...bu bu bu osypky ,tvoj vysmech,na tuto temu ...no len ty by si mala mat respekt ,ked tvoje dieta malo reagovat na mrtvolky ....napis ak ich tvoje dieta dostane ,sama som zvedava ako sa budes chvalit ako skvelo ich zvladol ...

endysa
Odpoveď bola odstránená
endysa
Odpoveď bola odstránená
endysa
Odpoveď bola odstránená