icon

Začiatok očkovania po dvoch rokoch dieťaťa

sjuzocka
26. apr 2015

Chcela by som sa spytat, ci su tu maminy, ktore svoje deti dali zaockovat po dosiahnuti 2 rokov... A ak, tak aky bol postup? Vypustili ste niektore vakciny? Alebo sa robilo vsetko tak, ako sa zvykne u babätiek, len teda s casovym posunom? Dakujem a pevne verim, ze sa tato tema nezvrhne niekam, kde ju nechceme nikto mat 🙂)

Strana
z3
prevenar
26. apr 2015

@sjuzocka vsetko o neockovani , odmietani ockovania , posuvani ockovania a pod najdes tu - https://www.modrykonik.sk/group/1799/ skor ti niekto poradi. skupina je bez chronicky znamich trollov , takze tam nemusis mat ziadne obavy. tu v tomto priestore by som za to ruku do ohna nedal 😵

osobne mam taku skusenost ,ze kto neockuje do dvoch rokov potom neda uz nic. za ten cas si dostuduje dalsie informacie a zisti ,ze vlastne ockovat nechce vobec . co je uplne najlepsie riesenie.

dalej ak si spominam , tak vsetky vakciny , ktore nedas v terminoch , ako su o ocko. kalendari musis platit - resp. nejak to komunikovat s poistovnou. (ale to nie je 100% lebo ja neockujem , tak ma to nejak specialne nezaujima)

liebling98
26. apr 2015

@sjuzocka najlepšie Ti poradí detská lekárka (pokiaľ jej dôveruješ, čo dúfam, inak by si si ju nevybrala). Ona najlepšie pozná zdravotný stav Tvojho dieťaťa.
Lepšie, ako sa radiť s neznámymi ľuďmi na internete.

sjuzocka
autor
27. apr 2015

@prevenar ja som skor opacny pripad, neockovala som, ale zmenila som svoje rozhodnutie po nastudovani problematiky, ale dakujem 🙂

sjuzocka
autor
27. apr 2015

@liebling98 praveze idem menit doktora za noveho teraz a ako prve budem nastolovat tuto otazku, len ma zaujimali skusenosti inych.

alikaa
27. apr 2015

@sjuzocka Mohla by si napisat (ak to nie je tajne), ze co ta najprv presvedcilo, ze ockovat nechces a potom nasledne co ta presvedcilo, ze ockovat chces?

sampo
27. apr 2015

@liebling98 nemyslim si, ze dr moze tak super poznat zdravotný stav mojho dieťaťa, hlavne keď ho napr rok vobec nevidela 😅 a napr nasa ani nema veľmi jasno v očkovaní nie podľa ocko kalendara...

@sjuzocka ja by som tiež chcela vedieť, preco si si to rozmyslela..teda cisto tak zo zvedavosti, keďže asi rirsim podobné problémy

liebling98
27. apr 2015

@sampo no určite detský lekár vie o zdravotnom stave dieťaťa viac ako prispievatelia anonymného fóra.

sardinka333
27. apr 2015

@sampo každý lekár vedie zdravotný záznam pacienta, ani nás deckárka chvala Bohu nevidí viac ako ,,jednou v roce,, ale ak lekár posobí nedoveryhodne, sám nemá jasno a je to jedno v čom tak je to ,,na kočku,,.

sampo
27. apr 2015

@liebling98 heh, to mozno ano no... ale urcite nie viac ako vlastna matka 😉
@sardinka333 nasa pediatricka je uplne v pohode.. len v tomto ockovani nie podla kalendara nema velmi jasno no..

sjuzocka
autor
27. apr 2015

Tak prveho syna som ockovala uplne, vtedy aj navyse (pneumokoky boli dobrovolne, ja som ich dala). Potom ked som cakala druheho, tak som sla riesit iba to, ci dat v porodnici TBC ockovat - vtedy to prave sli rusit, ale my sme to este mali mat medzi poslednymi.... tak som riesila, ze odmietnem iba to a vtedy sa na mna vyvalilo to mnozstvo informacii a uplne som do toho spadla a bola sokovana, zdesena, vystrasena a nedala som ockovat nic. Dost dlho som sa obvinovala, ze som dala prveho ockovat.

V priebehu casu sa o tom zacalo hovorit stale viac, dva velke tabory proti sebe a nevedela som, kde je "pravda". Ale vstrebavala som informacie z oboch taborov, pricom som stale bola skor vystrasena z vedlajsich ucinkov. Moj nazor posilnoval aj fakt, ze prvy syn (ockovany) byval strasne casto chory a druhy (neockovany) absolutne vobec. Aj ked starsi priniesol bacila domov, mladsi to nechytil. Tak som si to vysvetlovala, ze naozaj je to tak, ze ockovanie zabija prirodzenu imunitu...

Potom som znovu otehotnela a narodil sa treti syn - tiez teda neockovany. a od zaciatku choroby... presne ako u prveho. Vyvratila som si teda argument o tom, ze ockovanie zabija prirodzenu imunitu a nahradila ho faktom, ze dieta sa proste rodi s nejakou imunitou a tu ma taku aku ma bez ohladu na ockovanie.

Potom tu bola otazka "ci to vobec zabera". Fakty o tom, ze hygiena a pestra strava stoja za tym, ze mnohe choroby vymizli, ma nikdy uplne nepresvedcili. Nechcelo sa mi verit, ze by to nezaberalo vobec. Vlastne som presvedcena o tom, ze ockovanie v drvivej väcsine pripadov zabera, su vynimky, a pri niektorych vakcinach zabera len na urcity cas, potom slabne, alebo pomoze len zlahcit priebeh choroby... Ale v principe verim ze ano, ockovanie pomohlo dostat mnohe z tych chorob pod aku taku kontrolu.

ALE. Vedlajsie ucinky hrozia. Aj tie najhorsie. Je to riziko. Male, ale je. Ockovanie moze spustit niektore ochorenia na ktore ma clovek predispoziciu (cukrovka). Argumenty o autizme ma nepresvedcili vobec - zatial zrovna tejto teorii neverim. Je mi velmi luto citat pribehy deticiek, ktorym ockovanie znicilo zivot. Uplne rozumiem rodicovi, ked ma obavy, ze zrovna to jeho dieta bude "letiacou trieskou, ked sa rube les".

V tomto smere mi pride, ze som urobila vsetko mozne pre to, aby som riziko minimalizovala. Pockala som do 2 rokov (prostredny ma uz 4 roky, tam tiez uvidim, co a ako budem riesit 🙂), aby sa utvorila hematocefalicka bariera. Mam zmapovane, ako funguje imunita toho ktoreho dietata. Dala som im trochu cas a nastastie nas minuli vsetky tie ochorenia - ochranila nas kolektivna imunita. Takze si vravim, ze proste nastal cas a ja do toho pojdem. Najmensi pojde o rok hadam do skolky, nie som si ista, ci dokonca teraz uz nepodmienuju prijatie absolvovanim ockovani - NEVIEM. ale priamoumerne s tym, ako prisla "moda neockovania" sa zacali aj niektore ochorenia sirit o nieco viac (cierny kasel). A ja som zacala pracovat a nechcem s dietatom skoncit v nemocnici s ciernym kaslom.. a rovnako som sa vzdy bala tetanu, o to viac, ze mam chlapcov...

proste rokmi narastlo to presvedcenie, ze ockovanie funguje a ma zmysel a ze len kolektivna imunita ochrani slabsich. Zacala som viac vnimat aj rozmer toho, ako tzv. "antivax" vystupuju prilis radikalne, s klapkami na usiach a ociach a pri argumentovani chyba urcity pokoj a klud a nadhlad, nie u vsetkych, ale u mnohych, a tiez neuslo mojej pozornosti ako sa niektori alternativci chcu na tejto skupine prizivit, ale to tu nebudem rozoberat a verejne popisovat presnejsie. No chceli ste pocut preco, tak preto. 🙂 @alikaa @sampo

liebling98
27. apr 2015

@sampo Áno, to máš pravdu. Mama pozná svoje dieťa najlepšie.

adsumus
27. apr 2015

@sjuzocka K tej cukrovke len by som doplnila, že očko a neočko deti maju rovnaký výskyt cukrovky, takže očkovanie nie je spúšťač, ale niečo iné, podla vedcov sú to všelijaké vírusy, ktoré sa vedia tváriť ako pankreas, tiež som sa bála tej cukrovky, ale tento výskum bol robený na obrovských vzorkách detí v roznych krajinách a vždy vyšiel rovnaký vyskyt a preto som aj išla do očka.

A čo sa tvojej otázky týka, radšej sa informuj u lekárov, ktorí s tým pracujú. http://www.sprievodcaockovanim.sk/caste-otazky-...
Poprípade kontaktuj niektoré z očkovacích centier.
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...

alikaa
27. apr 2015

@sjuzocka Aha, takze najprv ta prepadol strach z ockovania, kvoli vsetkym info proti ockovaniu a teraz si zmenila nazor, lebo ta prepadol strach z chorob, v skratke zhrnute, ano?
Na prijetie dietata do skolky nie je podmienkou mat ockovane dieta, niektore skolky si mozu ziadat ockovaci status, ale nesmu podla toho prijat ci neprijat dieta do skolky.

denduska
27. apr 2015

@sjuzocka my sme začínali po 2.roku. Záleží na tebe, či chceš doočkovať všetko, alebo len niečo. Ak všetko,môžeš dať hexu, ak len niečo, začína trochu problém..s dostupnosťou vakcín.

sampo
27. apr 2015

@denduska a tu hexu musis davat 3x? 😕

denduska
27. apr 2015

@sampo áno 😒 nebolo by treba keby sme mali "pentu" bez Hib-u. Potom by stačila raz hexa a dvakrát bez Hib.

sampo
27. apr 2015

@denduska jeeeezin ☹ tak to ma nijako netesi.. no nic... to som len tak teoreticky uvazovala, ale uff 3x hexa 😝 a ostatné ako?

denduska
27. apr 2015

@sampo Všetko z hexy okrem hibu treba trikrát. Pneumokoky stačí raz. Hexa sa však dá použiť len do troch rokov veku, neskôr už skúšaná nebola. A potom to začína byť ozaj zaujímavé a bez kompromisov a vypúšťaní to bohužiaľ tu na Slovensku nejde. Tu som o tom písala skús pozrieť https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/neockovanie-na-modrom-koniku/

sampo
27. apr 2015

@denduska cudne, nie? Toto ma na tom.celom najviac "stve", ze si nemozes vybrat co, kedy a ci chces ☹ aj mmr ste davali?

sjuzocka
autor
27. apr 2015

@alikaa tak strach z chorob mame asi vsetci, nie? aj z tych, proti ktorym sa neockuje. aj z neziaducich ucinkov z ostatnych liekov, z alergii na kadeco, z toho co bude, .... - vzdy je tu nejaky strach. A riziko. Ale s dostupnymi informaciami si clovek moze urcite argumenty dat na misku vah (dolezite je aj to, odkial argumenty pochadzaju) a rozhodnut sa, ktore plusy su pre neho zaujimavejsie... skratka som sa rozhodla, ze si nebudem automaticky programovat nejake neziaduce ucinky, ze sa pokusim minimalizovat ich riziko (ja viem, ze to uplne nejde) a ze dam ockovat. a ano, neockovanie nemoze byt mozno dovodom pre neprijatie, ale rovnako sa nedozvies dovod, preco tvoje dieta prijate nebolo... - to su proste "interne kriteria vyberu"... a ked je enormny zaujem o skolku, lebo ich je nedostatok, konkretne v nasom meste je 100!!!! neprijatych deti posledne roky... tak sa nikto nemusi chciet babrat s neockovanymi a strachovat sa, ci tam ten neockovany nieco neprinesie, alebo ze sa tam niecim nakazi a rodicia budu vinit skolku.

maminuska
27. apr 2015

@sjuzocka chápem tvoje pocity, moje boli obdobné , len trocha kratšie.
Prvé dve deti mám zaočkované ani som neuvažovala nad tým že by neboli ( staršia nie je len proti čiernemu kašlu ) , pri tej tretej som sa dostala k informáciam od antivaxu a dva dni som nespala 😀 od hrôzy , čo ja to len tomu svojmu dieťatu idem urobiť a čo som urobila tým starším dvom .
Trvalo mi to nejaký čas, možno 3-4 týždne, kým som sa z toho stuhnutia prebrala a začala som čítať aj druhú stranu , pýtať sa lekárov .. a záver je taký že tretia dcéra je plne očkovaná a štvrtá ktorá má rok má všetky očkovania ktoré vzhľadom k svojmu veku a podľa očkovacieho kalendára má .
Keďže mám 4 deti a všetky očkované ... tak všetky by mali byť podľa antivaxu brutálne choré ... no niektoré boli častejšia niektoré minimálne, napr. tá tretia je chorá veľmi málo . Ak nastane exodus Ukrajincov smerom k nám , tak tam zas boli ohniská osýpok.

Ja som rada že mám deti očkované , teraz je prílev imigrantov z Afriky , Pakistanu ..kde je veľký problém obrna .. často sa tu pohybujú ilegálne a nikto nevie aký majú očkovací status.

ada12345
Odpoveď bola odstránená
alikaa
28. apr 2015

@sjuzocka vyjadrim sa uz len k tej skolke. Nas dr. na prihlasku nepise nic o ockovani. Pred par tyzdnami som isla davat prihlasku do skolky a riaditelka, ked prevzala prihlasku povedala, ze potrebuje zo zakona tam mat napisany aj ockovaci statu, ale hned dodala, ze to ci je dieta ockovane alebo nie, nebude rozhodovat o prijati ci neprijati. Jej kriterium je jedine datum narodenia. Ani sa ma nepytala, ci mam dieta ockovane alebo nie, nezaujimalo ju to. Vraj tu informaciu staci doplnit od dr. az ked mi pride vyrozumenie o prijati/neprijati.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
denduska
28. apr 2015

@sampo MMR zatiaľ nie. Ak by sa dali zaočkovať samostatne osýpky, to by sme na 99% dali. Nuž ale nedajú sa, tak s tým sme zatiaľ na mŕtvom bode.

prevenar
28. apr 2015

@sjuzocka tak to sa musela stat niekde fatalna chyba ..kazdy kto o zlozeni a povahe vakcinacie nieco vie , neockuje automaticky. si si ista ,ze si nestudovala reklamne materiali v cakarni ?

ale to je uz tvoja vec ..ty riskujes vazne poskodenie svojich deti ..cize. zas ma to aj vyhodu, pri prvom poskodeni vakcinou budes hned vediet ,ze z coho to tvoje dieta ma a nebudes si musiet lamat nad tym dlho hlavu.

rado sa stalo, rad poradim 🙂

sampo
28. apr 2015

@maminuska exodus Ukrajincov? 😀 sorry, som sa zasmiala... 😖 Osypky mas aj v Nemecku, Rakusku, neviem, co maju ludia furt s tou Ukrajinou 😝

@denduska ja to asi necham zatial tak, maly ma aj tak uzlinu na krku, o kt. sice dr vie, ale neriesili sme este (nechce sa mi tam s nim ist, ked mu inak nic nie je)... fakt po tretom roku asi nebude ani cim ockovat @fidka79
Ja som nedala ani starsiu preockovat teraz, aj tak na to za polroka vobec nebola vhodna doba.. Teraz ma pre zmenu kiahne, takze na dost dlhu dobu zase nebudem o tom uvazovat (hlavne, ked ich chyti este aj krpec)

@sjuzocka btw maly normalne chodi do skolky 😕 ale my sme asi jedno z mala miest, kde problem so skolkou velmi nie je 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
maminuska
28. apr 2015

@sampo nuž možno to že tam je v podstate v časti krajiny vojna , nižšia preočkovanosť , a migrácia Ukrajincov, zatiaľ iba v rámci krajiny a smerom do Ruska . Pokiaľ dobre viem tak tam bolo niekoľko epidémii osýpok. Ak sa to tam zhorší , ľudia pôjdu do okolitých štátov , budú jednoducho prchať.

Nával afrických migrantov , hlavne tých nelegálnych bude po čase problém nielen ekonomický ale aj zdravotný . Zavliecť sem obrnu pre neočkovaných nebude žiadna sranda.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3