Ako si ženy predstavujú užívanie si života?
Ženy ako si predstavujete užívanie si života ?
Ja mám dieťa a zrušili sa mi koníčky , všetko a som prekvapená že po robote ešte jedna šichta doma, otec dieťaťa pomáha ale aj tak si mi to zdá prehnane že vlastne život s dieťaťom je jeden kolotoč, to naozaj kým vyrastú deti tak ste len v robote a v kuchyni ? Naplnuje vás to ? Mňa teda vobec a neviem sa s tým zmieriť...
@anonym_autor Ja som dobrovolne bezdetna a neplanujem to menit, presne toto je jeden z dovodov. Som tu len na obmedzeny cas a chcem si to uzit co najviac. Idealne bez nejakych obstrukcii. Pracujem z domu, full remote, co mi umoznuje cestovat po Europe a travit cas na roznych miestach. Rano idem zvycajne cvicit, odrobim si den a potom bud idem na bajk, zaplavat si na jazero, zajtra sa chystam na letne kino, chodievam dobrovolnicit, vela cestujem, mam roznorode zaluby, proste vkuse nieco. Z mojho pohladu je materstvo velka prekazka v uzivani si zivota.
@anonym_fdfe35 podľa mňa to nieje žiadna prekážka v ničom, keď sa chce všetko sa dá, navyše ten pocit mať dieťa nepochopí nikdo kto ho nemá, ja si napríklad plne užívam aj deti aj všetko milujem ich aj takýto život, a žijeme aby sme po sebe niečo zanechali, takže ako sa človek k tomu postaví tak sa aj má
@anonym_autor asi máte niečo zle nastavné... My sme si život užívali vždy v rámci daných podmienok. Aj keď boli deti malé, a rozhodne to nebolo len o práci a kuchyni. Vy necestujete? Nemáte rodinu a priateľov, s ktorými sa stretávate? Pretože toto neodchádza s príchodom detí, skôr naopak...
@anonym_autor Život nie je o užívaní, ale predovšetkým o tom, vykonať počas toho času, co ti bol určený, niečo užitočné a zmysluplné. Pracovať, milovať, tešiť sa z každého dňa, robiť ľudí okolo seba šťastnými a niekoho tu po sebe zanechať, aby pokračoval v tvojom odkaze.
Takto to bolo po stáročia, len teraz by si všetci chceli stále len užívať a žiť pre nich znamená len venovať sa sebe, cvičiť , fotiť sa na sociálne siete a cestovať. A nedajbože, ak im to niečo naruší...
@anonym_359559 Pravda, to by sme teda dopadli, ak by si každý iba užíval....Vlastne by sme tu ani neboli, nieto ešte na nejakom modrom zvieratku ...
Hej tiez by som povedala, ze treba tie priority striedat. Nemusis napr cakat cely rok na dovolenku, ale ked sa na to citis, ist niekam na vylet medzitym a proste brat ohlad aj na svoje nalady. Nie len sa starat o potreby druhych. Raz tak a tocit to. Aby sa clovek necitil otrokom. Napr ja som v detstve trpela tym, ze moja matka ma nechcela do nicoho zapojit a zrazu dosla, ze co mi nepomahas. Doslova ma vyhnala z kuchyne s tym, ze ju rusi, ked stojim vedla a musi sa sustredit. A myslim, ze dieta chce aj pomahat, proste byt sucastou tej reality, robit nieco skutocne. Vela deti sa stazuje na skolu, ze im nie vsetko odtial bude uzitocne a ja som to uz od skolky citila, ze som len taka odlozena, aj ked som furt daco mala, akoze robim, robim no. Kruzky, skola. Proste ja pokial moje dieta bude chciet, chcem k nemu pristupovat ako k partnerovi, ktoreho vediem a pomahame si, nie len zhora a potom sa rozkrikovat, ze bez poziadania sa neumylo vsetko za vsetkych alebo tak. Aj to je napr cesta hoci teda viem si predstavit, ze zivot je rozny a nie kazdy vek to umoznuje alebo povaha. Ja mam taku predstavu, ze musi byt sposob, ze toto je pre mna to najprijemnejsie, no byva to bohuzial tazke, tak dufam ze to nejak zvladnem.
@anonym_autor Ja som zmenila po materskej pracu. Moja praca je teraz moj celozivotny sen. Neodcerpava mi energiu, nerobim nadcasy, nenosim si ju domov a po pravde chodim tam niekedy aj vypnut. My babky tiez nemame, kedze sme sami v zahranici ale stale mame nejaky program, ideme hrat tenis, malemu dame hracky a posedi na lavicke, ideme do restiky, k moru, na lyzovacky, vylety. Ale tak sme ho viedli, najde si vzdy nejakych kamosov a zabavi sa chvilu aj sam. Ja som chcela behavat, takze pochopil ze tu hodinu kazdy druhy den, musi byt s muzom a ja nebudem tu hodinu doma, milujem citat a citam si najma ked spi vecer. Priznam sa ale, ze varim len rychle jedla cez tyzden a upratujem cez vikend. Pamataj, nikdy nie je hanba ulahcit si v niektorych veciach zivot. Pre dieta sa nemas obetovat, aby si po 50 bola kompletne vyhorena ;) drzim palce
@anonym_61275e čo je tvojou pracou snov?
@anonym_autor ja neviem, ja si život užívam stále. Manžel je teraz cele prázdniny doma (pretože chce a môže) tak ja prídem z prace, doma je navarené upratané a my si s deťmi a smútim celá rodina užívame krasne prázdniny. Ideme na bicykle, prejsť sa, k vode na zmrzlinu….nemenila by som ❤️
možno som to prehliadla ale napíš VEK dieťaťa, to je dooosť podstatná informácia 😀 1r vs 3r vs 5r vs 7r vs 10r to sú priepastné rozdiely 🤷
@anonym_1817d3 asi niesom materský typ nebaví ma to s dieťaťom ale najhoršie je že nemôžem ísť tam kde ja chcem ísť za kamoškami posedieť na vínko večer to bol môj život cvičenie a kamošky
@anonym_autor Aspon raz za mesiac mozes ist. Muz postrazi dieta a ides. Takisto cvicit mozes ist. Ty hodinku muz postrazi dieta.
Ja zacnem takto, dieta nema byt jedinym zmyslom zivota, ale dieta sa ma stat sucastou zmyslu tvojho zivota...🤷 takze kazdy by sa mal zariadit podla tohto.
Ja som vzdy vedela, ze prichodom dietata sa nemienim uplne obmedzovat, ale dolezitejsie je, ze som vedela, koho mam za partnera a v tomto ma aj podporoval.
Tym, ze som nekojila tak na prvom drinku s kamosmi som bola vonku, ked mal maly cca. 5 mesiacov, aj to ma posielal von manzel, nech mi nepreskoci doma, kedze ma dobre poznal. 😁 Ked mal syn 6 mesiacov, tak som zacala aj cvicit, aby som sa dala doporiadku po narocnom tehotestve. O vyletoch a dovolenkach ani nehovorim, to vlastne chodime tiez od cca. jeho pol roka velmi pravidelne, mali sme nosic, tak sme ho vlacili vsade, aj po turistikach s nami 😁. A to nas syn bol extremne zly spac, ale s manzelom sme sa striedali aj pri nocnom budeni, vzdy sme aj budeme vo vsetkom rovnocenny rodicia! No a teda musim sa priznat, ze mame aj velmi napomocnych starych rodicov, takze mame priestor aj napr. na take spolocne koncerty, ci kratke vylety s manzelom.
Uz nemam 20 rokov, aby som potrebovala "zurovat" kazdy vikend, raz zac mi bohato staci ist sa odregovat. Mat dieta je sice miestami extremne narocne a stale tvrdim, ze je to ta najtazsia vec na svete, ale nemenila by som, moj svet je takto ovela viacej naplneny!
@adri266 no naozaj sa priznám nečakala som to až také náročné, nemám k dispozícii babky takže tak ...chcem sa tešiť z toho života ale nejako sa to nedá lebo fakt ten kolotoč má ubíja
@anonym_autor tu sa zapojim reagovat....
Ja ti rozumiem,ked si napisala,ze nemas k dispozicii babky.
Presne tak som to mala aj ja a presne tak som to prezivala.nikdy mi nemal kto postrazit dieta,muz bol v robote,ak nieco bolo treba,vsade som ju musela vlacit so sebou.a ked sa tu niektore vystatuju,ze vzdy sa niekto najde-susedka,kamaratka-no nie nenajde!!! Take to nepochopia,co maju kolo seba kopec ludi,co postrazia.vnimala som to rovnako ako ty,vobec ma to proste nebavilo-nie kazda sme na to stavana jednoducho.
Starala som sa,lubila svoju jedinu dcerku,ale VOBEC ma to nebavilo.
Vydrz to obdobie proste-ine ti nezostava...
Ked pojde do skolky,hned to bude lepsie.
Ja to uz s odstupom casu konstatujem,lebo moja ma uz 15rokov.milujem ju velmi velmi a som za nu vdacna,ale viac deti by som nechcela.a aj ty dobra mama,uvidis,ze bude dobre,len toto obdobie je trosku tazsie.
Realita s dieťaťom môže zaskočiť, potrápiť, treba sa úplne inak nastaviť, v podstate preinštalovať.
Podstatné je, aby aj druhý rodič bol plnohodnotným rodičom, to je obrovské plus. Nie každý to dokáže.
Kým som nemala deti, nevedela som, aký skvelý výlet je cesta do drogérie a nákup sama. K tomu kávička, pokec s čašníčkou. Aj to je socializácia.
Naučila som sa byť sama so sebou, aby mi necvaklo pri troch deťoch.
Normálne čítam knihy, to je môj celoživotný koníček.
Odkedy chodím do práce, dosť vnímam patálie iných rodičov s deťmi.
Je nesmierne veľa rodičov, ktorí sa trápia kvôli telesnému či duševnému zdraviu svojich detí.
Treba si vážiť, ak je dieťa zdravé, na koníčky ešte príde čas, keď dieťa podrastie.
Byť zdravý, mať zdravé dieťa, láskavého partnera je oveľa viac ako stratená voľnosť. Rodičovstvo nebýva ľahké. Treba si utriediť priority, začať si vážiť jednoduché veci. Neživiť v sebe trpkosť a sklamanie. Dieťa to cíti. Najviac zo všetkého potrebuje spokojnú maminku ako bezpečný prístav.
Deti budu malé len chviľku a nie su nijakou prekažkou v konickoch a v normalnom živote. Ja by som čas s malymi deťmi okamžite vratila,ak by sa dalo.Bezdetní netušia o co prichadzajú,ich problem.Niet im co zavidiet,ak ta zaujima nazor 60+ matky a babky.
@janinah nejde odpovedat bez rypnutia si do bezdetnych? Aj ja som bezdetna a milujem svoj zivot uz desatrocia. Zo vsetkych aspektov materstva sa mi jezia chlpy...
Deti budu malé len chviľku a nie su nijakou prekažkou v konickoch a v normalnom živote. Ja by som čas s malymi deťmi okamžite vratila,ak by sa dalo.Bezdetní netušia o co prichadzajú,ich problem.Niet im co zavidiet,ak ta zaujima nazor 60+ matky a babky.
@janinah ja zasa nezávidím tebe, skôr ťa ľutujem, nechcela by som taký život.
@anonym_fdfe35 Presne aj ja. Milujem tento život. Síce chodím denne do práce, ale keď počúvam kolegyne, tak som rada za svoj život a neplánujem ho meniť.
@anonym_82e6b8 Mne len jedno vystveli prosim, z akeho dovodu maju niektore bezdetne potrebu napisat matkam, ktore uz maju doma dieta a maju tazkosti prispevky v tomto duchu:"Uff ake super, ze ja dieta nemam! Ja si uzivam svoj genialnj zivot!"
Ako ma akoze toto autorke pomoct? 🤯
To je ako keby sme my, zeny s detmi napisali niekomu, kto sa v 40+ stazuje na to, ze sa dieta rozhodol nemat a teraz to lutuje prispevok v zmysle: "Uff, ake super, ze ja som sa dieta rozhodla mat, najlepsie rozhodnutie, nevies o co si prisla!" 🤷
Minule tu bola podobna diskusia, ze sa autorka rozhodla nemat deti kvoli zdravotnym problemom, sice rozhodnutie neolutovala, ale je jej luto, ze dieta nema a citila nenaplnenu tuzbu. ZIADNA podotykam ZIADNA matka jej tam nic nevycitala, dostala iba podporu resp. rady a pohlady na jej aktualny stav.
Zato bezdetne si este aj v tomto prispevku museli napisat, ako super sa im zije bez deti a nema vlastne co lutovat...ako keby vobec vedeli, co mat dieta obnasa 😅 Akoze naozaj nerozumiem, PRECO je take dolezite v takychto temach pisat o tom, "Ake super, ze ja som sa dieta rozhodla nemat a neprezivam to, co ty!"
Ja naozaj plne podporujem zeny, co sa rozhodli nemat deti, mam kopec kamaratok, sestru, co je dobrovolne bezdetna...ale NIKDY v zivote som od nich nepocula vetu: "no vidis, ja som sa dieta rozhodla nemat a ako mi je dobre a ty sa tu stazujes, ze si tyzden poriadne nespala" 🥴
Jednoducho im je to jedno, tak ako mne je jedno, ci tie deti maju alebo nie, plne sa respektujeme a tym to konci! Rovnako sa mi samozrejme nepaci ani to, ak sa tu niekto navaza do bezdetnych, ze "ich zivot nie je naplneny" a podobne dristy, verim, ze zivot bez dietata moze byt rovnako skvely, ale s casti aj chapem, ze ma niekto potrebu "utocit" na bezdetnu zenu, co sa ide chvastat v teme, aka je aj tato s tym, ze ona sa ma ako velmi k svetu bez deti, kym autorka diskusije uz nema moznost "byt bezdetna"🤦.
@anonym_autor uzivanie? Ked po mne nikto nic nechce, ked sa mozem spontanne rozhodnut ze po praci idem na drink s kamoskou a potom u nej neplanovane prespim, ked pridem z prace domov a nemusim nic, ked mozem ist spat a vstavat kedy ja chcem, ked nemusim pozerat na hodinky, ked sa ma uz netykaju prazdniny ani zaciatok sk.roka, ked mozem aj zajtra odletiet na lastminute. Ja si toto pri dospelych detoch neskutocne uzivam.
@anonym_autor ja som od zaciatku na deti sama. A bolo to tazke, je medzi nimi len dvojrocny rozdiel, ale zas nebola som nikdy priposrata, ze by som detom podriadila cely den a nikde ani paty nevytrcila. Treba dieta od zaciatku primerane veku zapajat do svojich aktivit, bude to stale lepsie a lepsie. Ale rozhodne sa nezatvaraj na cele dni do kuchyne, to je cesta do pekla 🙈
@anonym_82e6b8 Mne len jedno vystveli prosim, z akeho dovodu maju niektore bezdetne potrebu napisat matkam, ktore uz maju doma dieta a maju tazkosti prispevky v tomto duchu:"Uff ake super, ze ja dieta nemam! Ja si uzivam svoj genialnj zivot!"
Ako ma akoze toto autorke pomoct? 🤯
To je ako keby sme my, zeny s detmi napisali niekomu, kto sa v 40+ stazuje na to, ze sa dieta rozhodol nemat a teraz to lutuje prispevok v zmysle: "Uff, ake super, ze ja som sa dieta rozhodla mat, najlepsie rozhodnutie, nevies o co si prisla!" 🤷
Minule tu bola podobna diskusia, ze sa autorka rozhodla nemat deti kvoli zdravotnym problemom, sice rozhodnutie neolutovala, ale je jej luto, ze dieta nema a citila nenaplnenu tuzbu. ZIADNA podotykam ZIADNA matka jej tam nic nevycitala, dostala iba podporu resp. rady a pohlady na jej aktualny stav.
Zato bezdetne si este aj v tomto prispevku museli napisat, ako super sa im zije bez deti a nema vlastne co lutovat...ako keby vobec vedeli, co mat dieta obnasa 😅 Akoze naozaj nerozumiem, PRECO je take dolezite v takychto temach pisat o tom, "Ake super, ze ja som sa dieta rozhodla nemat a neprezivam to, co ty!"
Ja naozaj plne podporujem zeny, co sa rozhodli nemat deti, mam kopec kamaratok, sestru, co je dobrovolne bezdetna...ale NIKDY v zivote som od nich nepocula vetu: "no vidis, ja som sa dieta rozhodla nemat a ako mi je dobre a ty sa tu stazujes, ze si tyzden poriadne nespala" 🥴
Jednoducho im je to jedno, tak ako mne je jedno, ci tie deti maju alebo nie, plne sa respektujeme a tym to konci! Rovnako sa mi samozrejme nepaci ani to, ak sa tu niekto navaza do bezdetnych, ze "ich zivot nie je naplneny" a podobne dristy, verim, ze zivot bez dietata moze byt rovnako skvely, ale s casti aj chapem, ze ma niekto potrebu "utocit" na bezdetnu zenu, co sa ide chvastat v teme, aka je aj tato s tym, ze ona sa ma ako velmi k svetu bez deti, kym autorka diskusije uz nema moznost "byt bezdetna"🤦.
@oceanahory Áno, my "detné sme boli istý čas aj bezdetné, vieme, aké to bolo. Tie bezdetné to porovnať nemôžu, takže ich chvastanie sa je neraz sebaklam.
@oceanahory Áno, my "detné sme boli istý čas aj bezdetné, vieme, aké to bolo. Tie bezdetné to porovnať nemôžu, takže ich chvastanie sa je neraz sebaklam.
@anonym_8085b5 Ja len naozaj nechapem, co tym vlastne sleduju a velmi ma to zaujima...🤔
Ruka na srdce. Druha ruka hore a ano priznavam ze varenie nemusim. Pritom varim ozaj denne.
Beriem to ako povinnost.
Nic ine. Ostatne je uzivat si zivot. Ci uz lenosime na gauci pri filme/rozpravke. Ci ideme na vylet. Zmezlinu. Do kina.
Ked vidim ako decka na dvore hraju hry. Malickosti robia velke veci. A som za ne vdacna naozaj. Toto je to o com som kedy snivala takze ano zijem si svoj sen. Aj ked varit musim 🤣🤣🤣
@anonym_fdfe35 podľa mňa to nieje žiadna prekážka v ničom, keď sa chce všetko sa dá, navyše ten pocit mať dieťa nepochopí nikdo kto ho nemá, ja si napríklad plne užívam aj deti aj všetko milujem ich aj takýto život, a žijeme aby sme po sebe niečo zanechali, takže ako sa človek k tomu postaví tak sa aj má
@zuzubb007 Podla mna zavisi aj od toho co si clovek predstavi pod pojmom uzivanie, vsakze😀 Ja milujem spontannost a to sa s detmi proste neda. Chcem sa rozhodnut, ze idem na mesiac do Thajska a jednoducho sa zobrat a ist. Urcite sa da aj s detmi ale je to kopa kompromisov a mne sa absolutne nechce riesit potreby niekoho ineho. Povedzme si narovinu, ze je to vycerpavajuce a to podla mna celkom koliduje s uzivanim si...
@anonym_autor Ja som dobrovolne bezdetna a neplanujem to menit, presne toto je jeden z dovodov. Som tu len na obmedzeny cas a chcem si to uzit co najviac. Idealne bez nejakych obstrukcii. Pracujem z domu, full remote, co mi umoznuje cestovat po Europe a travit cas na roznych miestach. Rano idem zvycajne cvicit, odrobim si den a potom bud idem na bajk, zaplavat si na jazero, zajtra sa chystam na letne kino, chodievam dobrovolnicit, vela cestujem, mam roznorode zaluby, proste vkuse nieco. Z mojho pohladu je materstvo velka prekazka v uzivani si zivota.
@anonym_fdfe35 ja som toho istého názoru, a aj tak žijem. Vlastne užívam. Život s dieťaťom by bolo pre mňa fakt obmedzenie v mnohých smeroch.
@anonym_autor čím bude dieťa staršie, bude to voľného času viac. A ak máš muža, viete sa prestriedať. My sme si dávali voľné víkendy, raz vzal jeden deti na výlet, raz druhý. Aj festivaly sa dajú, je to o dohode z partnerom. Ideálne naplánovať dopredu. A zapojte si do spoločného času, čo baví aj vás. Ja by som v tomto veku sama s mužom nešla do Family parku, ale s deckami sme si to všetci spolu užili 🙂tiež tobogány, šmykľavky a kadečo iné, výlety, výstavy, je toho ozaj neúrekom.
@janinah ja zasa nezávidím tebe, skôr ťa ľutujem, nechcela by som taký život.
@anonym_704e47 nemusíš ľutovať bezdetné páry. Rozhodli sa dobrovoľne, len tebe to prekáža. Nežije každý podľa tvojej predstavy. Je to tak ťazké pre teba pochopiť, že dnes majú ľudia iné možnosti, nežijeme v komunizme, kedy žena pred 25 už bola stará dievka 🫣 a na ocot. Odcudzovala to spoločnosť aj vlastná rodina, ak bola slobodná, a nemala dieťa. Dnes každý kašle na takéto predsudky a očakávania. Žije podľa svojich predstáv. Ak je niekto šťastný single, ok. Ak vo vzťahu bez sobáša, tiež ok. Bez detí, ok. S 5 deťmi ok. Každého osobné preferencie a šťastie. Ži a nechaj žiť.
Presne pre toto nechcem deti.
@anonym_fdfe35 ja som toho istého názoru, a aj tak žijem. Vlastne užívam. Život s dieťaťom by bolo pre mňa fakt obmedzenie v mnohých smeroch.
@anonym_38eac2 Ale k životu patria aj obmedzenia a niečo ako sebaobetovanie, anarchistko!;)
Presne pre toto nechcem deti.
@anonym_0b2daf Nezrelé šteňa, život s deťmi je aj o inom🙂).
@anonym_autor Deti sú malé len chvíľu, výdrž to. Nemusíš byť perfektná vo všetkých stránkach. Ak máte obedy v práci a škôlke nie je dôvod večer vyvarat zložité jedlá. Škôlkar nepotrebuje 2 rodičov stále pri sebe, snáď 2 večery môžeš dieťa nechať mužovi a ísť na hodinu cvičiť alebo ísť raz za mesiac von s kamarátkami.
@anonym_8085b5 vobec to nie je sebaklam. Staci ze sa nahodou ocitnem v pritomnosti vrieskajuceho decka, a som tak rada ze toto nemusim riesit
@anonym_autor mam 3 svoje deti a jedno v pestu skej starlstlivosti . Deti su vo veku od takmer 5 roc ej po onedlho 15 rocneho .
Ja svoj zivot milujem . Konickov som sa nevzdala a. A naopak ich rozsirujem . Cvicim pravidelne , na materskej som.bola vzdy max 2 roky ,aj to som obcas pracovala popri rd. Mam pracu ,ktora ma bavi ,nezarabam minimalku .
S detmi chodime po vyletoch ,raz rocne sme na dovolenke ,obcas nejaka chata .
Mam zahradu ,kde si psychicky oddychnem . Zijeme v prirode .
Napr teraz odpocitavam ..o 10 mesiacov ideme s manzelom spoznat Gruzinsko , tyzdnovy trek v horach s guidom, plus nejake to mesto a more . Tesim sa na to uz teraz . Lebo mame 20 rocne vyrocie a budu to dva spoloc e tyzdne prvy krat bez deti . Milujeme ich ,no prezili sme si toho tolko za tie roky ,ze cas jeden pre druheho si zasluzime .
Neprezivam tento zivot ,ale zijem ho tak ,ako chcem . Lebo mam ho len jeden a kazdym dnom je kratsi .
Mozno to mas len teraz ,ked mas male dieta a upadla so do stereotypu a si vycerpana z toho nud eho kola . Kazda jedna to tak nachvilku mala . Je fajn sa pokusit o malu zmenu , urobit nieco spontanne , mozno sa zacat venovat konickom , nakst si cas na seba ,citat , skusit sa vdelavat hoci i doma. Nemusi to byt skola ani kurzy .staci ak ta zaujme nejaka oblast a o nej si zbieras info .

No ja neviem,ja teda si užívam aj s dieťaťom a ma neobmedzuje ale obohacuje
Dieťa nemám za trest ale odmenu a tak ho aj beriem
Takže asi zle nastavenie?