icon

Koľko sprchovania je dosť?

otec80
9. mar 2025

Chcem sa poradiť, lebo mi je trápne preberať to s manželkou. Ja sa sprchujem každý deň ráno, je to taká moja celoživotná rutina. Manželka ale nie, vlastne ani neviem, ako často sa sprchuje, ani to neviem zistiť. Každopádne mám pocit, že je tak trochu špindíra, a sprchuje sa možno každý druhý-tretí deň. Chápem, že u ženy je to náročnejšie kvôli vlasom, ale aj tak si neviem predstaviť, že by som sa nesprchoval každý deň. Preto sa pýtam prítomných dám, ako to majú ony - pomôže mi to zorientovať sa. Ďakujem za pomoc s týmto delikátnym problémikom 🙂.

akika722
9. mar 2025

Každý večer,vlasy niesu absolútne prekážkou, mam ich dlhé pod zadok
Nevidím dôvod prečo by som to mala mat zložitejšie kvôli vlasom
Ak mam ráno tréning tak dám sprchu aj po treningu a večer znovu
Nelahla by som do postele bez sprchy
V lete aj 3x denne
Ráno,po práci,večer

hankab
9. mar 2025

@zuzanahud283 po malej potrebe vliezt do sprchy? Trochu prehnane, nemyslis? Ludia chodia aj do prace, aj k lekarom, na wc idu aj na benzinke, v obchodnom centre, v kaviarni. Este aby som si so sebou vsade nosila rucnu sprchu, to isto 😅 treba zit zivot a nie kontrolovat ci som po curani zmyla kazdu jednu bakteriu na pohlavnom organe.

jamimo
9. mar 2025

@otec80 sprchujeme sa ráno, večer, po športe, počas dňa podľa potreby... Tvoja manželka bude v budúcnosti, presne ten prípad, kedy jej táto "kultúra" ostane ako železná košeľa a bude svojim smradom obťažovať okolie. Fakt, ja nerozumiem tomuto fenoménu, ľudia majú kúpeľňu, mydlo 0,70€ a stále národ smrdí všade naokolo. Špeciálne seniori... to im podľa mňa ostalo ešte z doby mladosti, keď sa kúpalo v nedeľu a v jednej vode celá rodina 🙄 Ale dnes???
PS: Napoleon by tvoju ženu vyvážil zlatom 🤭

bonboniera
9. mar 2025

@gejb na 100% vymyslená tema, tieto o hygiene majú vždy úspech 😅

larinka552
9. mar 2025

Kazdu druhu sobotu.

gribka1
9. mar 2025

@bonboniera Presne, vymyslené alebo naháňa ženu po dome a ťahá ju do sprchy. Nemá čas odpisovať 😂

hankab
9. mar 2025

@jamimo ano, ostalo im to. Tiez mame v rodine taky pripad. Vzdy sa kupali len v nedelu a mali to tak zauzivane, tak im to aj zostalo. Navyky sa tazko preonacuju v dospelom veku. Maximalne po upozorneni, ze ich uz citit sa zacali sprchovat 2 x do tyzdna.

jamimo
9. mar 2025

@hankab nepochopiteľné 🤦 Dnešní seniori alebo ľudia od 60 vyššie predsa mali pred 40 rokmi kúpeľnu a mydlo. Podľa mňa to súvisí aj so žgrlavosťou a chorobným šetrením. Potom keď skonajú, tisíce na účtoch, ale v gaťoch vpredu mapa a vzadu škrkátko.. 🤔
Poznám takú Dámu, bývalú pani primátorovú, minule bola so svokrou na pobyte. Mala 3 handričky so starej plachty... Pri otázke na čo ich má- že sa s nimi umýva- 1. na tvár 2. na ohanbie, 3. na nohy 🤷‍♀️ Riady umýva spôsobom mastná kalná voda v drese- Týždeň!!! To už je na 👉 psychiatriu
PS: ja som zas taká, ja poviem, ozvem sa...

zuzanahud283
9. mar 2025

@hankab tu nejde o žiadne baktérie ale o pocit sviežosti a cistoty ktorý je na nezaplatenie a hlavne cez leto, ešte keď si vezmem aj ďalšiu stránku týchto humusakov ktorí si po WC ani len ruky neumyju a potom tu máme zltacku ako aj teraz, alebo strčiť prsty na 2 sekundy pod vodu nie je za mňa umytie

vanilkovazmrzka
9. mar 2025

Sprchovat sa da aj bez toho aby si si umyval vlasy. Ja sa sprchujem kazdy vecer, v lete niekedy 2x ked je moc teplo a pridem z gymu alebo bajku a som spotena, je jasne ze nebudem cely den az do vecera smrdiet

V zasade ale nie je problem sprchovat sa kazdy den, som cakala ze povies ze sa sprchuje raz za tyzden, ked je taka ‘spindira’

zuzanahud283
9. mar 2025

@hankab napríklad aj v blbom "nevyspelom" Egypte máš hajzle s sprchou čiže tam si ani nič nosiť nemusíš, o Japonsku ani nevravím

judar
9. mar 2025

@jamimo to je teda inteligentny nazor ze seniori smrdia este z mladosti ked sa kupalo len v nedelu a v jednej vode cela rodina 🤦🤦🤦🤦🤦 ...uz len ty budes v starobe vonat po konvalinkach 🤦🤦🤦🤦 ...vela ludi nielen starych ale aj mladych maju svoje specificke pachy co ty nazves smradom...su za tym vacsinou prejavy chorob mino toho rozne prejavy potenia niekto sa spoti viac alebo menej a smrdi alebo aj nesmrdi....co sa romov tyka tam to je zjavne geneticka crta ze maju specificky pach a umyvat sa mozu niektori kolko chcu

vanilkovazmrzka
9. mar 2025

@zuzanahud283 tak ty si dalsi extrem 😃

stellarstar
9. mar 2025

@zuzanahud283 nvm si úprimne predstaviť ist po každej veľkej potrebe do sprchy. Ráno mávam stolicu aj 4x za sebou a niekedy ma to chyti aj u klientov. To tam sa ptm ako mám sprchovať? Máme vlhčené utierky a WC papier a záležitosť do minúty vybavená

stellarstar
9. mar 2025

@jamimo pracujem ako terénna op seniorov v at a ver mi ze nie každého sprchujeme každý deň. Máme len 1 klientku z tisíc kt sprchujeme každý deň aj week aj sviatky v tom boli. Teraz tento rok ju zo sviatkov a week vybrali. A ostatných sprchujeme 1 max 2 x do týždňa

nynia
9. mar 2025

Kazdy den, niekedy aj 2x (po sporte).

buberova
9. mar 2025

Niektorí tu trpia OCD to som si istá.. 😁😁 nesprchujem sa každý deň, nevidím na to dôvod pri sedavej práci kde sa nespotím a nezašpiním.

gribka1
9. mar 2025

@buberova Ani na wc nechodíš?

hankab
9. mar 2025

@jamimo nemusi to byt zgrlavost. Mam po 30-tke, pochadzam z dediny a nemapatam si, ze by sa ktokolvek z tej starsej generacie kazdy den sprchoval, aj napriek tomu ze mali doma vanu, mydlo a tecucu vodu. Ci prastari, stari rodicia, alebo starsi dudedia. Vtedy bolo skor bezne po celodennej praci okolo dobytku a zahrady si napustit do vandla vodu, vyumyvat si pazuchy, spinave ruky a nohy. Ale sprcha ako taka nie. No a ked to tak naucili aj svoje deti, ze vana iba v nedelu, tak tazko sa clovek v 20/30tke nauci tomu, ze sa zrazu ma sprchovat kazdy vecer.
Pre rypalky - neobhajujem to, sprchujem sa kazdy vecer. Aj ked hlavne v zime, nakolko nepracujem fyzicky si nemyslim, ze smrdim alebo som spotena. Ale je to zvyk.

Ale dnesna generacia len tazko pochopi ako to fungovalo par generacii vzad. Ze ta sprcha nebola samozrejmostou a uz vobec nie kazdy vecer.

jamimo
9. mar 2025

@judar pach je pach, smrad a zanedbaná hygiena je úplne niečo iné. Nikto ma nepresvedčí o tom, že ľudia nie sú humusáci 😉 A je úplne jedno, či má 10, 20, alebo 50, 70 rokov

hankab
9. mar 2025

@zuzanahud283 pocit sviezosti je subjektivny. Ja osobne nemam zo seba pocit, ze som humusacka ked po kazdej malej potrebe nevleziem do sprchy. Od toho sluzi toaletny papier a vecerna sprcha, aby clovek zo seba vsetko zmyl. Keby som po kazdej malej potrebe mala ist do sprchy, tak tam stravim hodinu denne. A teda fakt nepoznam cloveka, co by si do prace kvoli potrebe sa sprchovat nosil prenosnu sprchu. A to som uz pracovala so stovkami ludi za svoj zivot.

gribka1
9. mar 2025

@hankab Nemyslím, že myslela malú potrebu, a dať si po nej zakaždým sprchu.

srdeenko19
9. mar 2025

Každý večer. Cele leto aj ráno, aj večer. Mam dve dcérky, tiež ich umývam od narodenia každý večer. Je to taky rituál a aby mali dobré hygienické návyky aj do dospelosti.

jamimo
9. mar 2025

@stellarstar nemusíte sprchovať klientov každý deň, sú špecifické diagnózy a napr. komplikovaná manipulácia. Od toho máme v praxi rôzne peny a roztoky, aj pre ležiacich pacientov. Ak je však senior čulý, a funkčný (funguje v domácnosti, ide k lekárovi, do obchodu...) u väčšiny badám zanedbanosť. Prípadne hlášku (aj u môjho otca 73 rokov) keď ho ženieme do sprchy = Veď som nič nerobil, nespotil som sa 🤦 Pritom anál aj prirodzenie neumyté pomaly týždeň... k tomu žltý ukazovák od fajčenia.
Krstná mama detto- 68 rokov, ešte chodí brigádovať, čierna špina za nechtami, vyležané hniezdo na hlave, fajčiarka, zanesená protéza, jeden sveter nosí aj týždeň= však je čistý 🤷‍♀️Určite vábne nevonia...
Určite som nechcela, aby môj príspevok znel v podtóne ageizmu. Poznám aj mnoho mládeže, ktorá je fakt, že humus.
Pre moje potešenie poznám aj 92 ročnú pani, ktorá žije v DSS, ku kaderníkovi ide taxíkom, do zariadenia si objedná pedikérku, so sprchou jej pomáhajú rodinní príslušníci a veruže každý deň. Ona nepovie, že sa nespotila a že má čistú sukňu. Hygiena musí byť... a to zažila vojnu a latrínu na dvore👆
Nebohý strýko, starý mládenec mal onko ochorenie, stómiu, dlhšie vlasy, mierny fajčiar...Nikdy nesmrdel, vždy mal lesklé umyté vlasy, žiadne žlté prsty a pekný odev. Aj s troma náplasťami od bolesti už pod vplyvom opiátov. Hygiena je základ a kultúra bytia.

hankab
9. mar 2025

@gribka1 ved to pisala v prispevku hore.

gribka1
9. mar 2025

@hankab Už som našla😄. No hej, to už po malej snáď nie. Uznávam viackrát sprchovanie ešte keď máme svoje dni.

jamimo
9. mar 2025

@hankab áno, bolo bežné, že mali latríny a pumpu, vedľa nej lavór na dvore. Ošpliechali pazuchy a bolo. Moji rodičia tiež tak vyrastali. Keď sa začali osídľovať mestá, tí ľudia už mali v bytoch kúpeľne a mydlá- výdobytky doby... To sú dnešní ľudia od 60 rokov vyššie.. Dali si namontovať satelit, kúpili prvú mikrovlnku, používajú automatickú práčku, teplovzdušnú fritézu, vedia hrať poker online a používať dotykový mobil. Len tú kúpeľnu akosi zabudli používať. Zaujímavý fenomén kultúry bytia, však?

tianna
9. mar 2025

@buberova a intímne partie? Mi snáď chces povedať že sa tam nezaparis keď sedíš? Veď ja by som sa uskriabala keby som sa 2x denne neosprchovala.

svokrinjazykmonika
9. mar 2025

@otec80 1-2x denne.

cacianka
9. mar 2025

@gejb veď to predsa vidieť - voda, kvapky, mokrá osuška, aj iné evidentne stopy , to sa nedá nevidieť stopy . Alebo nestopy