icon

Načo slúži SPF 30 na pokožku?

14. júl 2026

Ahojte ženy reálne načo je spf 30tka keď všade sa píše ze musí sa alebo mala by sa používať 50tka? Pre deti asi tiež nie však? Majú citlivú kožu svojim dávam 50 a aj tak sa spalia 30 by asi nemala efekt. V zime tiež nestačí na tvár 30 tak načo sú? Alebo tie 10tky oleje a masla? Ako to využívate?

Strana
z3
abbey1
14. júl 2026

Si predstav, že existujú ľudia, ktorí sa nespalia ani s 30 a dokonca ani bez opaľovacieho krému. Skutočne netuším, k čomu by mi bol opaľovací krém 50 či 30 v zime.
Každý si môže vybrať, čo vyhovuje jemu.

autor
14. júl 2026
@abbey1

Si predstav, že existujú ľudia, ktorí sa nespalia ani s 30 a dokonca ani bez opaľovacieho krému. Skutočne netuším, k čomu by mi bol opaľovací krém 50 či 30 v zime.
Každý si môže vybrať, čo vyhovuje jemu.

@abbey1 nejde len o spálenie ale 50 šetrí kožu pred pigmentovými škvrnami a starnutím

anonym_1806c5
14. júl 2026

Aj sa o seba akoze staram, ked pouzijem opalovak, aj sa pekne opalim, kedze si ho dam malo/nedostatocny faktor, takze win win 😁 ja pouzivam vzdy 50

kkovacovak
14. júl 2026

@anonym_autor bohužiaľ stále sú medzi nami ľudia, ktorí si myslia že Spf 10 je super nápad a preto sú takéto krémy stále v ponuke. Spf 30 môžete používať v dňoch keď je nízky uv index alebo ste väčšinu času vnútri. Inak samozrejme celoročne 50.

anonym_90801d
14. júl 2026

Na tvar používam len 50+ aby som predišla pigmentovym skvrnam. Normálne keď je slnko natierame sa všetci vždy 50tkou ale nespalim sa ani bez krému, ani syn. Keď je pod mrakom používam 30tku. A tie blbosti s nižším faktorom? Mala som na návšteve rodinu, a oni hneď prvý deň 30tka na pláži najväčšie slnko (všetci biely ako steny) samozrejme po 2h všetci červený. A najlepší zahul, po vyblednuti červenej sa natierali len nejakým olejcekom bez faktoru. Vraj pre rýchle opálenie, aj keď som im vysvetľovala riziko, nepochopili a radšej sa znova spálili, čiže je to pre dementov.

abbey1
14. júl 2026
@anonym_autor

@abbey1 nejde len o spálenie ale 50 šetrí kožu pred pigmentovými škvrnami a starnutím

@anonym_autor Nech sa páči. Čím viac chémie celoročne, tym lepšie. Teda pre niektorých. 🙂

euka210
14. júl 2026

@anonym_autor ja 50 len pre male deti som mala, teraz pouzivam medzi 20-30. Je to o pokozke. Mna chytilo bez kremu a manzel nic. On moze robit na slnku na obed, ja by som bola cervena ako rak.

simsalabim
14. júl 2026

Ja pouzivam spf50, ak idem k vode alebo som vela na slnku a pravidelne obnovujem. Ale na bezne nosenie do prace a tak pouzivam spf v bb kreme (tusim tam je 20-30). Letnu verziu mam spf 50, ale tento bb krem kryje malo. Nizsi faktor ako 50 by som si pri dlhsom pobyte vonku netrufla, mam bledu pokozku s mnozstvom pieh a velmi lahko sa spalim. V detstve som bola spalena milionkrat, kremy vtedy boli spf5 a tak… no su ludia, ktori sa mozu skvarit na slnku a nespalia sa, tak ti asi maju pocit, ze im nizsi faktor staci.

kkovacovak
14. júl 2026
@abbey1

@anonym_autor Nech sa páči. Čím viac chémie celoročne, tym lepšie. Teda pre niektorých. 🙂

@abbey1 viete čo je to h2o? Dúfam že takú chémiu nepoužívate celoročne 🤦‍♀️

biba_18
14. júl 2026

záleží od pokožky - niektorá sa spáli skôr a niektorá neskôr ...
mňa napríklad chytá do hneda. preto bez spálenia vydržím na slnku dlhšie ako moja mama, čo je červená jak rak dobre že nie po minúte ...
takže áno, reálne aj 30-ka má opodstatnenie pre ľudí, aj 10-ka ...

oceanahory
14. júl 2026

Ja sa spalim bez 50-tky aj v zime na slnku 😅. Podotykam, ze ja sa bud iba spalim alebo som biela alo stena, nic medzi neexistuje 😭😔.

abbey1
14. júl 2026
@kkovacovak

@abbey1 viete čo je to h2o? Dúfam že takú chémiu nepoužívate celoročne 🤦‍♀️

@kkovacovak To chcelo byť vtipné či inteligentné?

simsalabim
14. júl 2026
@oceanahory

Ja sa spalim bez 50-tky aj v zime na slnku 😅. Podotykam, ze ja sa bud iba spalim alebo som biela alo stena, nic medzi neexistuje 😭😔.

@oceanahory ja tiez 😂 Ale je zvlastne, ze v detstve som vedela aj zhnednut, ale po mnohych spaleniach a cele letne prazdniny vonku na slnku.

chocolatebox
14. júl 2026
@abbey1

@abbey1 k debilnemu príspevku debilna odpoved 🙂 ako v každej téme, do ktorej prispejes.

kkovacovak
14. júl 2026
@abbey1

@abbey1 písali ste že čím viac chémie celoročne tým lepšie. Tak sa pýtam či poznáte CHEMICKÚ zlúčeninu h2o. A dúfam že si toľko chémie nedávate celoročne do tela.

oceanahory
14. júl 2026
@simsalabim

@oceanahory ja tiez 😂 Ale je zvlastne, ze v detstve som vedela aj zhnednut, ale po mnohych spaleniach a cele letne prazdniny vonku na slnku.

@simsalabim Presne! Ja uplne rovnako...😮‍💨 Moj manzel ten je natrety 50-tkou, v lete sa prejde do obchodu a je krasne na bronz opaleny 🤷, no a potom som tu ja, co som cely rok biela, ako stena (v lepsom pripade 😭).

abbey1
14. júl 2026
@kkovacovak

@abbey1 písali ste že čím viac chémie celoročne tým lepšie. Tak sa pýtam či poznáte CHEMICKÚ zlúčeninu h2o. A dúfam že si toľko chémie nedávate celoročne do tela.

@kkovacovak Aha, čiže to chcelo byť inteligentné. Čiže ide porovnávať vodu s opaľovacím krémom. Ok. Však píšem, každý ako potrebuje. Niekto sa natrie v lete, pri mori. Niekto si dopraje celoročne.

abbey1
14. júl 2026
@chocolatebox

@abbey1 k debilnemu príspevku debilna odpoved 🙂 ako v každej téme, do ktorej prispejes.

@chocolatebox Existuje možnosť blokovania.

biba_18
14. júl 2026
@simsalabim

Ja pouzivam spf50, ak idem k vode alebo som vela na slnku a pravidelne obnovujem. Ale na bezne nosenie do prace a tak pouzivam spf v bb kreme (tusim tam je 20-30). Letnu verziu mam spf 50, ale tento bb krem kryje malo. Nizsi faktor ako 50 by som si pri dlhsom pobyte vonku netrufla, mam bledu pokozku s mnozstvom pieh a velmi lahko sa spalim. V detstve som bola spalena milionkrat, kremy vtedy boli spf5 a tak… no su ludia, ktori sa mozu skvarit na slnku a nespalia sa, tak ti asi maju pocit, ze im nizsi faktor staci.

@simsalabim ale reálne im ten nižší faktor stačí.
ten faktor hovorí, koľkonásobne dlhšie môžeš byť na slnku aby si sa nespálila oproti tomu ak by si na sebe nič nemala ...
takže ak sa ty spáliš bez čohokoľvek na slnku za 10 minút (napríklad) - tak ty s 50-kou môžeš byť na slnku 500 minút bez spálenia (samozrejme teoreticky, lebo časom sa účinnosť znižuje)...
ak mňa spáli až po 30 minútach - ja by som mohla byť 500 minút na slnku kľudne aj s 20-kou ... teda na bežné chodenia z práce a do práce ja naozaj väčšie SPF nepotrebujem ...

kkovacovak
14. júl 2026
@abbey1

@kkovacovak Aha, čiže to chcelo byť inteligentné. Čiže ide porovnávať vodu s opaľovacím krémom. Ok. Však píšem, každý ako potrebuje. Niekto sa natrie v lete, pri mori. Niekto si dopraje celoročne.

@abbey1 nie, idem poukázať na to že rozprávate nezmysli keď tu šírite veci o tom aké sú krémy plné chémie a že je hlúpe si tú chémiu dávať celoročne na telo. Takže ako isto viete voda je h2o a je to chemická zlúčenina takže keď ju denne pijete tak prijímate obrovské množstvo chémie. To už je v poriadku?

anonym_610d1b
14. júl 2026

@anonym_autor vies co vlastne znamena to cislo SPF? Ked sa spalis povedzme za 15 minut bez opalovaku, tak SPF 30 tu dobu predlzi 30-nasobne, SPF 50 50-nasobne. Ked sa niekto spali az po hodine bez ochrany, tak na celodenny pobyt na slnku mu staci aj SPF30

slavomira236
14. júl 2026

Ja ked sa natiem 50 tkou nechyri ma slnko vobec..pouzivam to tak 3 dni pri mori a potom menim za 20 tku. Ja sa nespalim nikdy. Syn sa spali aj s 50 tkou hned prvy den. Dcerka nie ta ked sa opalu nikdy sa nesuoe opakuje ju do hneda a opalena je este vo februari..strasne pomaly bledne

madeincssr
14. júl 2026

Kedysi boli SPF 50 huste, tazsie rozotieratelne. Vtedy odolni ludia pouzivali 10-20-30 aj preto, ze boli redsie a lahsie rozotieratelne. Ono je otrava prplat sa na vylete, ture, dovolenke niekolkokrat denne.
A kto sa chcel opalit (niekto ide pekne do hneda od zaciatku), ten by sa s 50-kou za kratsiu dobu vobec neopalil. Ale dlhsie slnko (alebo ine UV) je v zasade pokozke skodlive no. Kozni lekari (aj starsi ludia) by vedeli rozpravat...

anonym_1806c5
14. júl 2026

Ja inak nechapem co tu pisete, ze ked mate spf 50 tak vas neopali - ved o to tu ide 😅 opalenie je negativna reakcia koze na slnecne luce, nie je to nic pozitivne pre telo.. a ked vase deti spali aj s spf 50, nuz treba davat vacsie mnozstvo a castejsie reaplikovat

simsalabim
14. júl 2026
@biba_18

@simsalabim ale reálne im ten nižší faktor stačí.
ten faktor hovorí, koľkonásobne dlhšie môžeš byť na slnku aby si sa nespálila oproti tomu ak by si na sebe nič nemala ...
takže ak sa ty spáliš bez čohokoľvek na slnku za 10 minút (napríklad) - tak ty s 50-kou môžeš byť na slnku 500 minút bez spálenia (samozrejme teoreticky, lebo časom sa účinnosť znižuje)...
ak mňa spáli až po 30 minútach - ja by som mohla byť 500 minút na slnku kľudne aj s 20-kou ... teda na bežné chodenia z práce a do práce ja naozaj väčšie SPF nepotrebujem ...

@biba_18 ano, viem 😉

anonym_b8fe39
14. júl 2026
@chocolatebox

@chocolatebox tak toto bola naozaj debilna odpoved- nemalo to ani hlavu a ani patu ..ale hlavne ,ze si napisala ze ano

simca06022011
14. júl 2026

@anonym_autor su ludia co 50tku nepotrebuju a nechcu... plus su to telove opalovaky, ja sa napr s 50tkou neopalim, nosim teda na telo vzdy dve spfka :DD A na tvar som nizsi ani nevidela ako 50... to pouzivam denne. A nie uz nie je huste a biele, bezne su dnes spf 50tky vodove, jemne, hydratacne ;)

chocolatebox
14. júl 2026
@anonym_b8fe39

@chocolatebox tak toto bola naozaj debilna odpoved- nemalo to ani hlavu a ani patu ..ale hlavne ,ze si napisala ze ano

@anonym_b8fe39 tvoj komentár asi patril abbey, na jej príspevky sadne jak rit na serbel 🙂

anonym_b8fe39
14. júl 2026
@chocolatebox

@anonym_b8fe39 tvoj komentár asi patril abbey, na jej príspevky sadne jak rit na serbel 🙂

@chocolatebox nie-patril presne tebe ...

anonym_d99a70
14. júl 2026

Nechapem naco sa ludia opaluju... ved kazde opalovanie je spalenie...a noza si vsetko pamata... a potom v 40 sa nahanaju za protivraskovymi.procedurami... ak niektonnechce vrasky a pigmentove skvrny tak sa ma chranit, oblecenim a spf, su aj fyzikalne s non nano zinkom. Alebo nechodit vela na slnko. Nechapem to hlupe opakovanie, ze ked nieco robia vsetci, tak to kusim robit aj ja, aj ked je to skodlive...

Strana
z3