icon

Pokazila som manželov obľúbený nôž v umývačke. Čo teraz?

Včera o 17:16

Vždy mi hovoril, že tento konkrétny nôž nesmiem dávať do umývačky. Samozrejme, po rokoch sa mi to podarilo presne s tým jediným nožom. 😅

Teraz tvrdí, že je tupý, poškodený a že som mu zničila najlepší nôž v kuchyni. Mne sa na prvý pohľad zdá úplne normálny.

Naozaj môže jedno umytie v umývačke takto uškodiť nožu, alebo to trochu preháňa? 🔪😄

anonym_2f79c4
Včera o 17:18

@anonym_autor Nepreháňa, nože sa nemajú umývať v umývačke, ani teplou vodou

biba_18
Včera o 17:33

daj mu k sviatku profesionálne nabrúsenie noža. neviem odkiaľ si
napr. https://www.municak.sk/clanok/11-brusenie-nozov...
ručné brúsenie

autor
Včera o 17:35
@biba_18

daj mu k sviatku profesionálne nabrúsenie noža. neviem odkiaľ si
napr. https://www.municak.sk/clanok/11-brusenie-nozov...
ručné brúsenie

@biba_18 Trenčín. O tom počujem prvý krát. Idem pozrieť, či "aj v našom meste" 🙂

doriiis
Včera o 17:36

Minule, keď som tu napísala, že okrem iného aj nože nepatria do umývačky, tak si tu tukali po cele.
Nie, nože nepatria do umývačky a aj jeden raz im môže uskodit

anonym_5861a3
Včera o 17:37

Ak je to naozaj kvalitny noz, tak sa da bez problemov nabrusit. Ten pobyt v umyvacke mu sice nepridal, ale urcite ho neznicil. V umyvacke nie su take teploty aby doslo ku zmenam struktury ocele, maximalne trosku zhodilo ostrie. Pan manzel nech zbytocne neprahana, nech si kupi japonsky kamen a prebrusi ho na mokro. Alebo ho dajte nabrusit niekomu, kto to vie.

anonym_e21620
Včera o 17:39

Och, kolko veci mne deti takto znicili alebo muz, dokola som opakovala a opakujem ako papagaj, jasne, jasne...a potom to zbadam v umyvacke. Mrzia ma len drahsie kusky z porcelanu.
Ale co vsetko uz nepatri do umyvacky, susicky, tak naco tie spotrebice potom su? 🫣.
Ak je ten noz taky vzacny, mal si ho HNED po pouziti sam rucne umyt a odlozit a nic by sa nestalo. Nie? Teraz sa bude fucat na Teba dokedy?
Nam kolko veci sa stalo, ze nam spadla zehlicka na podlahu a urobila dieru, deti poskodili nieco. Pokial to nebolo naschval, ale si zabudla, to sa stava niekedy...robis automaticky a stane sa. Tak noz by sa mal dat nabrusit, nie? Co ine sa mu mohlo stat? Zhrdzaviet snad nie 🤔

sissy27
Včera o 18:27

@anonym_autor ano, noze nepatria do umyvacky, ale ak nebol z papiera alebo si tam nepridala kamene a kyselinu, tak za 1x sa mu nic nestalo. A urcite to zistil tak, ze ten noz v umyvacke videl, vykladal mycku, urcite si to nevsimol na kvalite krajania.
Daj ho nabrusit, pozri napr. www.ostraposta.sk to vybavis aj postou.

anonym_3db96b
Včera o 18:47

a ako je znizeny? pri 1 cykle v umyvacke sa urcite neotupy, davam ich tam roky a funguju, samozrejme raz do roka nabrusim a funguju ako nove

veselo_neveselo
Včera o 18:49

@anonym_autor neprehana, zalezi aj od toho, co sa poskodilo. Lebo ak ma ocel nejaky finish, tak na to staci raz v umyvacke, aby sa znicil. Rucka, aj tu vies znicit na prvy v umyvacke, zalezi z coho je.
Kup mu taky isty, ak sa ti da.

anonym_da914f
Včera o 19:22

@anonym_autor nech si ho umyva sam

anonym_5880d9
Včera o 20:19

Vraj by sa noze nemali dávať do umývačky lebo sa otupia tak ich nedavam

slovakboy
Včera o 20:36

@anonym_autor stredne kvalitný ostrý nôž sa po jednom umytí neotupí. Tak po desiatich až dvadsiatich cykloch môže. Veľmi kvalitné nože z veľmi tvrdej ocele zhrdzavejú. Čím tvrdšia a kvalitnejšia oceľ, tým viac je náchylná na koróziu. Ale až profesionálne nože, ktoré vydržia po nabrúsenú týždeň hustej práce ostré, tie sa nesmú odkladať vlhké. Tvoj muž by sa mal naučiť brúsiť nôž na vodných kameňoch štyroch drsností a dohladiť ho ocieľkou a remeňom. Ja som na to u nás v rodine expert a viem o čom hovorím. Dokážem nôž nabrúsiť tak, že holí chlpy na ruke. Mám jeden za 80€ a nehrdzavie a vydrží ostrý na dve tri varenia obeda, potom dohladím ocieľkou. Ale vodné kamene mi stačí použiť raz za pol roka. Kamarátovi som brúsil nôž za 700€ a to bola teda fuška. Taká tvrdá oceľ, že na kameňoch aj ocieľke bolo treba 5 krát viac ťahov. Ale vydrží do ďalšieho brúsenia 2 roky. Ak chceš nájdi si o tom videá na YouTube, ako ostriť nože na vodných kameňoch.

rachel36a
Včera o 20:42

@anonym_autor preháňa...nože sa síce nemajú dávať do umyvacky, ale po jednom raze sa určite neznicil

anonym_d8ca7f
Včera o 21:04

@anonym_autor Nech sa z neho nepos*rie. Tomu nožu nič nebude z jedného umytia. V umývačke je max. 60 °C, pokiaľ nemáš 90 °C program, takže to mu v žiadnom prípade ublížiť nemohlo. Jedine, že by bola rukoväť z dreva alebo z nejakého plastu a dá sa deformovala. Oceľovej časti nič nie je.

Poznám takých divných týpkov - jeden zabalil diaľkový ovládač na TV do igelitového sáčku, aby sa nevyšúchali písmenká.

pr85
Dnes o 02:49
@anonym_2f79c4

@anonym_autor Nepreháňa, nože sa nemajú umývať v umývačke, ani teplou vodou

@anonym_2f79c4 To fakt? My nože v umývačke bežné umývame a tupé nie sú.