Ako odučiť dieťa spať na prsníku?
Ahojte, mame takyto problem, nase 3-tyzdenne babo nechce cez den dlhsie spat. Vzdy place a cmula si ruky ako keby malo hlad - dam ho na prsnik - vidno ze pije, po chvili vsak intenzita pitia klesa az malicky zaspi na prsniku. Z casu na cas si este pocucka a po chvili akoze spi - len co ho vsak prelozim do postielky alebo dam na postel a lahnem si k nemu - do 5 minut je hore a zase place ze chce jest. Takto to ide dookola cely den! niekedy nespi dlhsie ako hodinu skoro 10-12 hodin. Podvecer je uz asi tak unaveny a konecne nasyteny ze zaspi aj na 3-4 hodiny, v noci sa naje poriadne tak ako to ma byt a zase zaspi na 2-3 hodiny a nad ranom tiez. A potom, zhruba od 7-8 rano zacina zase cirkus - dookola chce jest, akonahle je na prsniku - spi, atd. Takto fungujeme uz asi tyzden, prve dva tyzdne to bolo v pohode - 2 hod. sme sa trapili kym sa napil ale potom 2-3 hod. v pohode spal. Az ked som zacala kojit v polohe poleziacky - zacali tieto problemy ( cca po dvoch dnoch kojenia poleziacky - mala som bolave bradavky a tato poloha mi najviac vyhovovala ). Teraz kojim posediacky - pouzivam masticku na bradavky takze uz nie su tak bolestive a mozem kojit aj v kresle. Vie mi niekto poradit co by som mala spravit aby sa nam ten rytmus aspon trosku upravil? Dik...
@sashabb v com si odporujem? napisala som,ako to u nas s autosedackou dopadlo. prisla do veku,ze sa malokedy stane,ze je v aute uplakana. ja ako dojcene dieta som spavala s mamou v posteli a ta i hovori,ze prisiel den a ja sama som presla od postielky. v com je problem? ked pockam,kym moje dieta urobi tieto kroky v zivoze bez nutenia? povedz mi,co je na tom zle?
@kamilka22 to je este v pohode hodinu alebo hodinu a pol dojcit a citat knihu, co by som ja za to dala 😀 ... ale ja mavam s krpcom take vecery, ze hodinu az hodinu a pol skackam, tancujem, prechadzam sa po izbe, kym mi zaspi na nocny spanok 😀 ... bohuzial sam v postielke zaspat nevie, som ho to "nenaucila" 😀 😀 😀 ... ale teraz uz mam fitloptu, takze interval uspavania sa skratil na max.30 minut (zatial 😀 ) ... ale ako som uz raz napisala v inej teme ... ked ho milujes, nie je co riesit 🙂
@sashabb ,@estterka @stvura
Baby diky za rady. Maleho v ziadnom pripade pocas jazdy nevyberiem, ale sa nahnem nad neho - mam dost velke prsia. Mam vzdy milion hraciek, ale ked to na neho dojde, tak hrozne place. Hej, mozno som ho tak naucila, lenze co som mala robit, dudel uz odmietal, comu som bola este pred 3 mesiacmi rada a ked nebolo kde zastat, takto som to vyriesila. Tak dufam, ze ked bude trochu väcsi, nejak sa to zlepsi. On je uz narodenia strasne hyperaktivny a odkedy som zacala s prikrmami, sa mi zda ze ma este viac energie..
Neviem si predstavit necestovat s nim, byvame vo viedni, nikoho tu nemame, moja mame este pracuje, ta dojde sem aj sama, ale svokra je uz starsia generacia. Tak musime cestovat za nimi, len do NR nastastie.
@pancake @stvura co sa tyka pasty, mne tu pediatricka tiez povedala, ze mam pouzivat pastu. Pozerala som ako puk. Tiez som myslela, ze staci poutierat. Ale ze nie, ze nevadi, ked tu pastu aj prehltne, ze kvoli fluoru to je dobre... No neviem. Tak som kukla, odporucila mi detsku Elmex pastu, jedna je od prveho zuba do 6 rokov, druha od 6 do 12 rokov. Ale v tej prvej myslim fluor nie je
@stvura k tým zubným pastám by som dodala, že ak by mamičky vedeli čo sa svinstvo dostane ich bábätko priamo do krvného obehu očkovaním, asi by sa naozaj zamysleli čo všetko je v tejto dobe odporúčané len s vidinou dobrého biznysu, nie pre dobro ich detí. Možno by si každá mala prečítať nedávno vyjdenú knihu "Doba jedová" aby boli lepšie informované čo všetko lekári radia a pritom o tom nemajú ani potuchy. Myslím, že prvoradá je strava ktorú dieťa konzumuje. Ak ho mamička od útleho veku nenaučí na sladkosti, ale nahradí ich napr. ovocím alebo zeleninou, tak tá ústna hygiena nie je tak dôležitá.
@bubulka722 Až na tu ustnu hygienu s tebou naplno suhlasim. 🙂 Zuby si podla mna treba umyvat ci jem alebo nejem sladkosti.Ja použival pri krpatom detsku pastu Weledu-je to cisto prirodny produkt bez flouru.My dospelaci zas použivame Weledu pre dospelych-tiež bez flouru.
@kaja73 My tiež fičíme na Welede, ale do roka je úplne zbytočné používať akékoľvek pasty. 😉
@bubulka722 ja ju puživam cca 2m a odvtedy ma krasne perličky-Už mu totiž zacali horne rezaky zltnut-umyvala som dovtedy len tou prstovou kefkou bez pasty. Po 2 dnoch Weledovania ich mal bielučke. 🙂
po diskusii v tejto teme chapem mamicky,ktore chodia na konika len do sukromnych tem. tu je velmi tazke poradit nieco ine ako je typicky model starostlivosti o dieta. hoci s najlepsim umyslom. stretli sme sa tu dve skupiny mamiciek,co chodia na MK-a to nehovorim o dojciacich a nedojciach a vtedy to vzdy vyzera rovnako.asi preto je tato diskusia taka zaujimava,ze sa zdiela aj na FB.
@zuzanockamt mne na nocne spanie krpec nastastie zaspava sam v postielke. Dcerka bola nosena, tiez tak ako pises - hodinku a z hodinu a pol, neskor som ju uspavala tak,ze som lezala vedla nej, az kym nezaspala. U syna teraz zabera /ked mu idu zubky je nervoznejsi a nezaspi v postielke hned/, tak mu pustim pesnicky v radiu, ale nie hocico, on totiz miluje skupinu Hex 😀 a to ked mu pustim, tak si to zacne pohmkavat a po jednej pesnicke spi pekne spokojne. Ale presne ako pises, ak ho milujes, nie je co riesit a urobis cokolvek co dieta potrebuje. Keby bolo treba tak ho nosim rovnako ako dcerku, ale jemu to vyhovuje takto.
@bubulka722 vies, ja mam pri dcerke dost velke problemy so zubkami. Pritom jej ich cistim naozaj pravidelne od prveho zubku. Nasa zubarka tvrdi, ze ma zrejme v pusinke trosku horsie PH a preto sa jej kazia. Navonok vyzeraju ako perlicky, ale stolicky ma uz zablombovane. Nasa zubarka hovori, ze pasta je doplnok ale kazdopadne, ci dieta konzumuje, alebo nekonzumuje sladke, na zubkoch sa vytvara povlak a ten treba mechanicky - kefkou - ocistit. U deti do roka, ho staci zotriet gazou. Kefka je len doplnok, moze, ale sa aj nemusi u tak malych deti pouzit, podstatne je dat mechanicky dolu ten povlak a riadne vyplachnut. My pouzivame detsku zubnu pastu. Pravidelne cistim uz aj synovi, doteraz to bolo symbolicke, lebo zvacsa sa mi do zubnej kefky zahryzol a bolo... ale teraz uz krajsie spoluracuje. Tak ked ho zabavam tak uz konecne vydrzi.
baby sorry ale tato tema je o zaspavani na prsniku alebo o zubkoch??? 😕
prosim drzte sa temy o zubkoch priste prosim do temy na to urcenej
estterka,
mozno ked budes svoje myslienky formulovat ako rady, tak najdes v diskusiach viac pochopenia. Zial tvoje texty su mnohokrat plne posudzovania, dvojzmyslov az odsudzovania inych mamiciek, ktore nieco riesili inak ako ty.
Ako som uz pisala - kazde dieta je ine a ako pisali baby, pochopis to az ked sa stretnes s naozaj zivym dietatkom. Ja som mala asi to stastie ze sa mi najskor narodilo velmi zive dievcatko a teraz pokojnucky chlapcek. Tiez som si presla obdobim odsudzovania mamickami pokojnych prvorodenych deticiek, vypocula som si aka som nervozna ( kvoli tomu je nervozne moje dieta a preto tolko place a vyzaduje tolko prsnik ), ako nic nezvladam ( lebo moje dieta nemalo pevny rezim a pytalo si prsnik viac menej stale ) etc. - ja som pritom vedela ze nervozna som len z unavy a unavena z toho kolko malinka placka a nespinka... Teraz sa situacia obratila - ako sa mnohokrat hovori, druhe dieta ti vrati co si stradala pri prvom 🙂 ja mam teraz pokojne dieta podla ktoreho si viem nadstavit hodinky ( rezim som mu pritom nijak zvlast nebudovala - on taky jednoducho je ), kamoska, ktoru by si ty zaradila medzi ekodojciace mamicky ( ziaden dudel, len prso, strava prisne bio etc. ) ma teraz zive dievcatko ( pritom v temperamente stale daleko zaostava za mojou malou ) - na vychadzky momentalne nechodi alebo len spontanne, kedze sa musi prisposobovat rezimu malej , ziadne jej super rady ktore mi davali jej zrazu na malu nezaberaju - viac menej si robi co chce s celou rodinou, ktori su z nej v soku, ze take deti existuju 🙂
Inak z autosedacky by som dieta tiez nikdy neodopla, nech sa hneva kolko chce - je v zaujme jeho bezpecnosti tam byt - skor by som obmedzila cestovanie na nevyhnutnu mieru a snazila sa vzdy pripravit na cestu ( ja malej doteraz musim zobrat nieco pit, nieco na chrumanie, nejake knizky etc. ... len aby som ju dokazala zabavit - inak je zaujimave ze ako male uplakane dietatko prave pri cestovani bola vzdy kludna, zlomilo sa to az niekedy okolo 2-och rokov, kedy zacala vymyslat ze nechce sediet v sedacke 🙂 )
susann83, inak myslim ze existuju aj take akoby lezadla na cestovanie, my mame napr. jednu autosedacku polohovatelnu do polohy lezmo , co sa da robit pocas jazdy - to by ti to kojenie aspon zjednoduchsilo a bolo by to bezpecnejsie pre vas oboch.
Mne sa inak osvedcilo pri malej v mnohych veciach jednoducho vydrzat - vela veci co deti robia je len otazka urcitej vyvojovej fazy, ktora raz prejde...
kocky, no velmi podobne to mame aj my doma. mala -7tyzdnov objavila nebo - moje prsniky- nikam nemozem ist, lebo kojim na poziadanie, t.j. nonstop 24h denne, mala odmieta kocik, takze iba satka/nosic a to si len zvyka, najradsej by bola iba na rukach, len tak. Neexistuj ju niekde polozit.. je to velmi namahave. rezim nema ziadny, navstevy ku mne nechodia, lebo mam v byte bordel, envarim ani nic, lebo kojim a nosim dieta. do toho mam zapal prsnikov a bradaviek, cize by som na prsiach nemala mat nic... rozumiem tomu, ze dieta v tomto veku potrebuje to, co si intuitivne vypyta, len ja zrejme nie som schopna byt dokonala matka a tak premyslam nad nejakym kompromisom.. viem, mohla by som malu nosit cely den v satke a pri tom robit, len ma z toho boli chrbat a jednoducho, ako velmi ju lubim, aspon na chvilu potrebujem byt bez nej, len ja, prsote nie som schopna takej hlbokej obete. Uz som absolvovala wc s malou na rukach,no nic moc.. a tak premyslam, premyslam,co s tym, aby aj mala dostala co potrebuje a aby som aj ja z toho nescvokla.. mam ten typ babatka, ako tu uz niekto opisoval - stale chce byt na prse, ked nie je tak len neutisitelne place, je nepokojna, ma ma vysoku citlivost na zvuky, takze ju kadeco vylaka az placu... tak len duafam, ze raz z toho vyrastie, lebo prikladat kazdych 15min a aj v noci nonstop uz dlho nevydrzim..
inak, kojim len posledne 2tyzdne, mala bola babtko, co sa neprisava. mala som vybornu laktacnu poradkynu, ktora ma nabadala k ekologickemu dojceniu, ale vzala som to ako iste voditka, nie zakony, lebo mozeme dat, tolko kolko sme sami dostali, no a ja som mala kalsicky studeny socikovsky odchov - postielka, samota, plac a rezim, takze je pre mna velmi narocne dat malej prirodny/vztahovy typ vychovy, i ked sa snazim ako viem.
mala mala aj svojho casu cumlik, flasu, UM, aj klobuciky sme skusali, cize vsetko, co je proti kojeniu, teraz nie je z toho nic, vsetko sme vypustili a ja len mozem dufat, ze robim spravnu vec a ze raz na mojej dcere uvidim pozitivny efekt toho celeho. ale urcite by som velmi nekomentovala nikoho,kto dava cumlik, UM atd.. sama som som to vsetko davala a velmi prevelmi lutujem, ze pri cumlani cumlika babatko pouziva uplne ine svaly ako pri sani, inak by ho moja mala urcite mala dodnes na upokojenie (samozrejme okrem prsnika a cicikania) a ani take Um nie je uplne na zahodenie - je tazsie stravitelne ako MM, takze babatko po nom spi dlhsie.. och, co by som dala za to, keby malicka spala dlhsie.. aspon zoparkrat do tyzdna.. ale viem, ze nemozem, ze by to malej neprospelo, ked uz sme sa nastartovali na kojenie, je to pre mna velmi vzacne, ale verte mi, ze uz som zopar krat premyslala nad makovym odvarom 😀. Tak ak su tu nejake mamicky, ktore sa snazia pre svoje dieta robit maximum a narazaju na svoje limity, ze nevladzu, nie su schopne dostat svojim predstavam ake by mali byt, co vsetko by mali robit, tak mi napiste, ma to povzbudi, nech si prepripadam ako sketa... Btw - teraz mm uspal malu, huraaa, huraaa..
@vavrenka ale vydržíš,neboj, vitaj v klube! 😀 ja som vydržala , zajtra máme 17 mesiacov! akože som presvedčená, že kojiť chcem, že je to potrebné...cumel som dávala prvé dva týždne, potom malá zle pila, vlastne nepila, lebo sa uspala cumlom a predlžovala spánky, síce len denné, v noci bolahore aj 100x.tak sme cumel vyhodili, začšala pekne piť...akože super, všetko bolo krásne, ked spomínam, ale...režiim máme až roku, teda taký režim, že ja sa podriadujem svojej dcére...kojím aj cez deň, ak si slečna zapýta, uspávam na cicke...v noci sa budí už asi len 5x, ale už to nerátam, naučila som sa kojiť a pritom spať. ráno vstáva medzi 6-9. nikdy nechápem, prečo práve vtedy. je jedno, kedy ide v noci spať, som si myslela, že ked pôjde neskôr, neskôr vstane.u nás to neplatí. tak ide spať, ked sa pýta, ráno sa mi horšie podriaduje, síce tak skoro vstáva len občas.napríklad dnes. a cez obed spala len 45 min.posledné 4 dni dala po 3 hodiny. a ja tu rozprávam o režime.. 😀 ale ked bola malá, tak som sa tešila, že o pár mesiacov už bude lepšie spať,ale nič.nechcela byť v kresielku, v kočíku, nikde, len na rukách.najlepšie na mojich.ale ja mám doma pomocníkov, tak ked som ich prehovorila, tak ju aj 10 min.podržali. varila som, ked zdriemla, neupratovala som a neumreli sme.bordel mám dodnes, súrne potrebujem upratať šatníky, kutice, pivnice a šuflíky, no, ktovie kedy. kvety nevideli nielen hnojivo, ale ako kukám, ani vodu už dlho. ale nevadí...toto som chcela, tak sa teším a čakám, kedy prespí noc, ale to už bude veľká a ja nechcem, aby ten čas rýchlo plynul... 🙂
@ani3012
@xlucia baby, máte môj obdiv za ten boj s istými osobami tu v tejto téme 😀 tiež som s nimi mala tú česť v inej téme a pridávam sa ku skupine "nemožných matiek", ktoré dávajú svojmu dieťaťu cumlík, učia ho spinkať samé v postieľke, považujú kojenie v škôlkárov za druh zvrátenosti a podobne 😉 tak veľa zdaru nám so zdravým rozumom 😀 😉 😵
dudel moze sposobit mnozstvo problemov pri dojceni. tolko mamiciek sa trapi a vytrvalo bojuje s dojcenim prave kvoly dudlu,flaskam. a su mamicky,ktorym na dojceni naozaj zalezi a nechcu sa zmierit s faktom,ze napr. pol rocne dieta sa uz odstavi..
zas sme pri zdravom rozume..no neviem,ale takmer kazdy novorodenec je proti dudlu bojuje,vypluva ho,napina ho z neho a maminky ho nutia a snazia sa ho na dudel naucit. take dokonale stvorenie prerabaju od prvych dni..
dieta je po porode stale silne spojene s matkou a kedze sa tu stale vravi,ze kazde dieta je ine,teda kazde dieta potrebuje iny cas aby sa osamostatnilo,zacalo spat vo svojej posteli,prestalo sa dojcit atd. a prirodzenou cestou,same nech sa rozhodne,kedy je ten spravny cas na dolezite kroky v jeho zivote. co je na tom proti rozumu? ja nie som tabulkova ani priruckova mama,vsetko co robime,robime,pretoze to tak citime.dcera uz bola v podstate velka,ked som si precitala clanok od annag o spani v spolocnej posteli a len sa pousmiala,ze ma pravdu,ze to tak funguje. a rovnako neskor som zistila,ze to,co sa deje u nas doma ma aj oficialny nazov,citova vychova 😵 a stale viac mamiciek to tak citi .toto je len par rokov mojho zivota,co ma tak intenzivne potrebuje a ja ich rada venujem jej.
@estterka presne tak, tiež nechápem, ako je to so zdravým rozumom, ked dieťaťu násilím pcháme cumel do pusy a prsník chytí hned a bez problémov...a kojenie škôlkarov? no, pobavila som sa. tak niekto šupne do jaslí už polročné dieťa, tak už je to jasličkár, pubertiak jeden, kojiť by sa to chcelo...fuj.moje dieťa pôjde do školky najskôr v troch rokoch.to už kojiť určite nebudem.ale keby aj, čo je na tom zvrátené? chúďatká detí , ktorých matky majú taký názor...
kocky, mate skusenost s babyvakom? moja hanka ma teraz 9tyzdnov, nemoze byt vo vodorovnej polohe (silny reflux a koliky), v satke tiez nie cely den - na zvislo, vraj to nie je pre tak male babo zdrave a v satke v klbkovej polohe doslovne jaci. mam pozicany bayvak, na obsluhu je to velmi prakticke, len neviem, ci ju tam dobre davam a vraj sa v babyvaku da aj kojit.. plis, kto mate skusenosti, podelte sa 😉

@ani3012 lenze existuju aj deti,ktore kvoly dudlu odmietli prsnik skor ako tvoje. a pri trojtyzdnovom babatku dudel moze uplne pomylit a moze uplne odmietat prsnik.a taketo male dieta dojcenie potrebuje. teda je lepsie neriskovat. a je uplne normalne,ze trojtyzdnove dieta si vyzaduje pritomnost matky.a ked ho mama polozi,tak sa preberie,lebo ju prestane citit.
stojim si za svojim,dieta ktore nepozna nahrady prsnika sa same pod dva roky neodstavi. alebo je to velmi malo pravdepodobne,kedze vynimky existuju vo vsetkom. dojcila si kazdopadne dlho,kiez by kazda maminka aspon tolko mohla dojcit. ja som len chcela povedat,ze to nie je stale dlhodobe dojcenie.