Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@fra v takej cine stale nezadrziavaju, dokonca ani na verejnosti, nikde😀 ina kultura🙂
@sardinka335 a aky zdroj by bol pre teba relevantny? Tipujem ze mamila nie, tak nech si usetrim cas🙂
Ja sa s tebou do siskusie o kojeni velmi pustat nechcem, ty si taky dost zaryty nepriatel co sledujem (mam pocit ze kvoli osobnym nezdarom v tomto-zdravotnym problemom a kontraindikaciam). Presviedcat nikoho nepotrebujem, ja mam tuto vec vyriesenu a snazim sa poradit vtedy, kedy mozem a viem, nebojujem s veternymi mlynmi😉
@michaelkanr tak to si si asi neprečitala prispevky od alicky...čo s jej mozgom spravilo dlhodobe dojčenie ako fanatizmus...dudel a flašu davaju podla nej len hlupane...v mojom rebričku je tato osoba v suterene. A ako pišeš, razi si svoje tiez hlava nehlava a kvalita materstva sa podla napr. dotyčnej odvija od toho či koji alebo dava flašky. Takze oba tabory vlastne robia to iste čo vytykaju tým druhým...
@sardinka335 necitala som dokladne, neviem sa vyjadrit. To aky je clovek clovek, to neurcuje ci dotycna koji ci nie. Na tom sa myslim vsetky zhodneme.
@cervikpepik Opakujem, to na co sa stazujes pri Saci je napr. absolutny standart v Novej a Rastislavke...ale opakujem skusenost ako skusenost plus naozaj mohlo zohrat uloh, ze ja som mala dobry porod, dieta bez problemov, kojenie sa rozbehlo na druhy den....cize urcite aj to ovplyvnuje moj pohlad.
@michaelkanr tak potom ale netvrd niečo čo nie je pravda....lebo to povazujem za zavadzanie, tvrdenie ze v kazom prsniku je take mlieko ake akurat potrebuje to dieta...no nie je. Neexistuje ze v jednom prse je pomer zivin nastaveny na novorodenca a v druhom na 2 ročne dieta. Takze okrem fanatikov z mamily ine zdroje nie su lebo je to hovadina na entu...
Ja som zaryty nepriatel klamstiev a fanatizmu - nie dojčenia, ked teda tak pozorne sleduješ moje prispevky - nikde ziadnej zene neradim aby sa na to vyprdla a nesnazila. Ani tu zakladatelke temy, moj prvy prispevok je o podpore - ak to chce a rozhodla sa tak o čom som teda nebola z jej slov presvedčena (dieta taha na prazdno, je nervozne, jej to je neprijmne).
@sardinka335 ja ta nesledujem, aby som uviedla na spravnu mieru, len teba je tazke prehliadnut, si v skoro kazdej teme a veeeela diskutujes😉
@michaelkanr ja som v dnes v 2 temach bola jedna o upchatom ,,kanaly,, v sprche a tu...mala mi spi od 10:30....čakam kazdu chvilu ze sa zobudi a ...padime von. V kazdej teme určite nie som...ale tak asi ani ty nechodiš do tem o IVF a podobných nekonečných o tom či je duch na teste...
@sardinka335 nie, ja chdim len do tem, kde mam co povedat🙂 pri svojom profile ma kazdy uzivatel aj cislo prispevkov do for-lahko sa to odkontroluje.
@michaelkanr a ty si kto, ze mas potrebu riesit, do kolkych for kto prispieva ?
pokial zbytocne nespamuje hlupostami, ale pise rozumne a k veci, snad je to OK ?
@michaelkanr tak ako nič v zlom ale povedat, ze v kazdom prse ma dieťa ine ziviny......no, cenna informacia, naozaj. Kazdy kto prispieva si myslí ,ze ma do temy čo ponuknut nie?
@vejula dakujem za odpoved... tak na 50% s tebou suhlasim... povedzme si pravdu... deti su a budu nasim zrkadlom. resp. zrkadlom nasej vychovy.... takze ked ja ako rodic budem dieta ( bud aktivne ale aj pasivne) vychovavat v tom zmysle , ze sa moze kojit kedy chce / kolko chce / ako dlho che ( POZOR: stale hovorim o starsich detoch, nie ziadnych novorodencoch resp. mladsich ako rok/ dva ) tak to bude dieta aj tak praktizovat... A na druhej strane, ked dietatu ponuknem ako rodic akukolvek alternativu kojenia ( mojkanie ako poci blizkosti ked to dieta vyzaduje, normalu tekutinu z pohara na smad) tak to pre neho bude tiez uplne prirodzene, lebo to tak od rodicov prijalo ako nieco prirodzene ( a nic co by u skodilo lebo ved ktory rodic chce uz svojmu dietatu skodit)..... takze potialto s tebou suhlasim... ale od urciteho veku dietata, je to rozhodnutie matky, ci bude este stale kojit alebo nie.... takze argument, ze nasledujem len prirodzene potreby dietata je su len podla mna matkyne alibi... v extreme: v tej reportazi co som spominala bol este 6 rocny chlapec kojeny ( vecer) a ( ak to mam uplne brutalne paista) uz aj slepi videl, ze ide len o to aby sa mohol s mamou mojkat... a na to kojenie nie je potrebne....
@sardinka335 najhorsie je, ze tie fanaticky tomu proste aj veria.
precitaju si, ze v kazdom prsniku ina fajta mlieka a su spokojne.
precitaju si, ze priemerny vek odstavenia je 4.2 roka a neriesia, ake vstupne udaje boli pouzite.
vobec ich netankuje, ze sa porovnacvaju so zenami s rozvojovych krajin, ktre nemaju inu moznost, ako dojcit....a podobnych prikladov by sa naslo ovela viac.
proste fanaticky bez vlastneho nazoru. a potom sa stane (priklad z mojho blizkeho okolia), ze takto sfanatizovana zena zrazu nedokaze dojcit svoje stvrte dieta a nervove sa z toho zruti...pretoze prisla o svoju jedinu zivotnu istotu - svoj svetonazor a nabozenstvo
ups, ospravedlnujem sa za chyby, gramatiku normalne ovladam 😀
@moni244 mne to dieta prsnik neodmieta, skor naopak. Chce ho a kludne aj dve hodiny ho bude mat
V puse. Akurat sa nervuje ze mu nic netece. A ked mu ten cecok nechce mdat, lebo uz to fakt neni prijemne, ze preglgne 5 krat a potom len nasucho, tak sa tak nervuje ze cely panelak zobudi. A pozor ja nie som ziadna fanaticka dojcenia, o tandeme sa snazim rozmyslat s triezvou hlavou a skor sa toho obavam ako na to tesim. Mne dojcenie ubralo dost energie, ale zas nie som ten typ matky, co si to chce zlahcit flaskou a sunarom, ked sa dalo doteraz aj cez prso riesit zaspavanie a stravovanie, ze jo.
@janifer zamieňa si ťa s cumlíkom,bradavky ti ešte nerozžvatlal? Súhlasím s tými,ktorí radia ho už odnaučiť a zmeniť formu mojkania s mamou /lebo on satakto mojká /. Nechcem byť zlým prorokom,ale môžeš mať dosť vážny problém so žiarlivosťou na mladšieho súrodenca,ked sa malé narodí. Myslím,že je najvyšší čas urobiť z neho "veľkého chlapca" a nie babetko donekonečna.Starý skúsený gynekolog nám na prednáškach hovoril,že žena potrebuje 5 rokov,kým sa celkom jej organizmus spamätá z pôrodu a dojčenia a z materstva.A to bola reč o jednom dieťati.Tiež som obetavá matka,ale treba myslieť aj na seba a svoje zdravie.
Je tu niekto kto pocas tehu nedojcil a chcel by po narodeni surodenca znova prilozit?😊
@mircalla mne by napriklad to drzanie prsnika vadilo. Nikdy som nedovolila aby moje deti z jedneho pili a na druhom stelovali radistanicu 😀
Panecku, mne z niektorych prispevkov rozum stoji...... a dojcenim to nebude 😀
@alicka1982 nuz, aspon som sa dozvedela , ze som sprosta ako tacky, dakujem za informaciu.....lebo mlieko som nemala a nekojila som. Gratulujem ti, ze si mi pomohla najst vysku mojho IQ. A presne kvoli takym ako ty som prerevala hodiny a mala som pocit, ze som ta najhorsia matka na svete, nastastie sa mi vratil rozum, ked sa ukludnili hormony....
@alicka1982 a prosim ta o akom pohodli to tu hovoris? Ja som denne umyvala a sterilizovala 20 flias, malu som uspavala denne 20 krat , aby sa napila. U doktora som revala, lebo mi doslo umele mlieko a mala hucala, ze je hladna. V noci s vrieskajucim dietatom na rukach som sa snazila spravit mlieko a velkrat som ho porozlievala. Prevarala som vodu a vsetky tie ostatne veci, a to nehovorim o cene za mlieko, flase, cumle. Prosim ta, ak si si nevyskusala, nehovor o pohodlnosti. To skor dojciace matky maju pohodlie.....
@marcelatje nepochopila si.po ukonceni kojenia po 2,5 roku ma mal vzdy vecer ked pil uz sunar msl potrebu drzat za prso.sila zvyku. Preto pisem,ze to nebolo o mlieku,ale o mojkani a kontakte s matkou
@janifer baska spinkala ukazkovo uz v porodnici, ze 5 hodin. Potom prisli koliky, zuby a hlavne, ona presne vedela, ze jrj chyba este asi 10 ml mlieka, tak vrieskala, kym to nedostala....
@nyusika nuz, ale vidis, je to vraj pohodlnost. No co uz....a potom sa dozviem, ze som hlupa a to keby videla moj porod, tak by som mala podla niektorych IQ hupacieho konila. Ani to som nebola schopna urobit sama, museli mi pomoct, ved v horuckach 40 som presne vedela pocuvat svoje telo...vlastne aj mala aj ja sme odpad...
@nyusika ja to neriesim, pisem za seba😁 Ked sa dotycna ohradila ze ju sledujem. Nuz niektore notoricke prispievatelky tazko prehliadnut.

@michaelkanr a ten link o tom ze pri tandemovom dojčení je v kazdom prsniku ,,ine mlieko,, ine pre batola a ine pre väčšie dieta, nebude?
Na koniku najdeš minimalne nick luba41ktorý ta presvedčí aj cez zatate zuby..pre nu kto nekoji je triedny nepriatel.