Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@mima4 Mima, obycajne sa mi velmi pacia Tvoje nazory. ale z tejto diskusie mam pocit, ze bud nemas deti, alebo si nikdy nekojila. je to tak? to detske cucanie z flase ci cumlika vzdy nahradza istym sposobom matku. dam Ti len priklad: moja znama ukoncila dojcenie, ale jej maly, ked sa potrebuje ukludnit, pride za nou s dudlikom v ustach a privinie sa k nej (k jej prisiam). moja svagrina, co musela predcasne odstavit, ked sa kupe s malou, ta ju hned chyta za prsniky. babatka a male deti instiktivne vedia co kde je a vyslovene potrebuju na ukludnenie cucanie a nielen ludske teplo. keby si videla, ake cirkusy robia kojene deti, ked v kriticky moment (uspavanie/velke rozrusenie/uraz) nemozu dostat didi, tak pochopis... a myslim tym deti, ktore dostavaju dostatok lasky a mojkania inymi sposobmi...!!! ja som sa pokusala maleho vselijak preucit, ze by mu stacili ine formy ukludnenia/prejavov lasky - niekedy to zaberie, inokedy nezaberie nic ine, sam pyta iba didi a ma uz cez 2 roky! na vlastnom dietati jasne vidim, ze sa kojit potrebuje kvoli blizkosti so mnou, ako pisala @vejula, do isteho veku to mojkanie bez kojenia najma v urcitych momentoch pre (kojene)dieta nie je plnohodnotne. alebo staci vidiet deti, ktore su naucene na cumlik, ked sa nevie v ten kriticky moment najst. preto ma mnoho mam problem oducit od cumla a flase, lebo to cucanie je detom do isteho veku prirodzene. a vsetky deti sa same odstavia a nebudu kojit do puberty... niektore skor, niektore neskor.
@nyusika 🙂 ja nekojim moje deti aby som mala celosvetovy prinos. Ja kojim, abys om uspokojila prirodzene potreby mojichd eti, ktore ich potrebuju. Kvalita inych ludi zalezi lena len od nicha nemam najmensi zaujem zvysovat kvalitu zivota inym ludom 🙂 myslim, ze toto boli poznamky uplne mimo temu. Prave naopak, ja.kyslim, ze kojenie vobec nie je nadludsky vykon a ani kojenie 2, ci3 deti, vobec. Je to pre mna uplne prirodzena sucast zivota. Tebe sa to zda nadludske ?🙂 pises o sutazi, a teda mozno v tebe tato tema vyvolava kompetitivitu ? Lebo mna to ani len nenapadlo. Ja citam, ale bohuzial porozumiet veci preco by som mala oducit moje dieta od kojenia z dovodu, ze ma 3 roky, alevo preco by som mu mala dat namiesto materskeho mlieka flasu, vodu, pohat a pod. A preco bys om ho mala zvykat na kravsku bielkovinu, to som teda nepohopila. Ale vidim, ze ta to.rozohnuje. velmi dufam, ze.to je len na oko, a vo vnutri si spokojna a vyrovnana ohladom tvojich rozhodnuti voci tvojim detoma nohladom ich kojenia ci nekojenia 🙂
Inac ma tak napadlo, ked sa tu tak buchate do prs, ze dieta potrebuje prsnik, cumel, flasu aj na ukludnenie, ze flasa je nahrada za matku. Hm, co poviete o dietati, ktore sa samo odstavilo v 14 mesiacoch, odmietlo flasu, cumel a aj UM?
@viera27 nie, nikde som nepisala ze poznam vsetkych lekarov ci lekarky . Ale iste lekar, pediater, ktory nekojil alebo lekarka ktora kojila 3 mesiace nemoze mat potuchy o tom, co to znamena pre dieta, a o cos a jedna len z teoretickych poznatkov. A teda, ked mi takyto lekar povie, odstavte dieta v 1, 2, 3 rokoch ci 6 mesiacoch,.lebot o je nepotrebne, hned viem, ze ten lekar ci lekarka netusi o com kojenie je a nikdy ani.tusit nebide. Naoapk, lekarka pediatricka co kojila 10 rokov 5 deti (priklad ) do samoodstavenia, ti urcite nepovie aby si po roku uz nekojila ze je toz bytocne. A teda si dovolim prvu skupinu doktorov, nech maju kolko teorie chcu odignorovat, pretoze z mojho pohladu ich nazor nemoze byt relevantny pre moju situaciu. Je to podovne, akoby mi mal robit (ako tu uz bolo spomenute ) kardiochirurg cisto teoretik bez akejkolvek praxe transplabtaciu srdca. Tomu by som sa veru do ruk, mapriek jeho vynikajicim teoretickym poznatkoma vyornemu renome veru di ruk nezverila. Preto si iste nenecham radit od doktora, co mi.bude urcovat hranice, dokedy mam kojit vlastne dietaa nikdyt o nezazil. Snad som ti napisala jasne 🙂. Skolka ci skola sa iste s kojenim nevylucuju. 🙂
@alicka1982 ja len k tomu prirodzenemu odstaveniu.....ak tandemovo dojcis, to znamena, ze mas dostatocnu produkciu mlieka kvoli mladsiemu dietatu, cize tvoje starsie sa logicky samo odstavit nemoze, kedze mladsie sposobuje svojim pravidelnym dojcenim vysoku produkciu mlieka. Ak by si mala len jedno dieta, tak v tych 3 rokoch sa urcite nedojci kazde 2-3 hodiny ako novorodenec, ze ano a tym padom by sa zrejme mlieko postupne stratilo omnoho skor. Dalsim faktorom je frekvencia dojcenia...ak 2-3 rocne dieta saje 10x za noc, co prirodzene nie je!, prirodzene pre tak velke dieta je v noci spat...to je nevyvratitelny fakt, to je priroda! na to mame noc, aby sme spali a 2-3 rocne deti nie su babatka a stravu v noci absolutne nepotrebuju, ani sa ubezpecovat o matkinej pritomnosti....takze treba potom respektovat prirodzenost aj inde, nielen v odstavovani 😉 ....cize za predpokladu, ze 2 rocne dieta prespi celu noc bez dojcenia a cez den si len parkrat cucne, ako je prirodzene pre jeho vek, nakolko sa uz normalne stravuje, ver tomu, ze by ti mlieko same odislo omnoho skor. vsetko to dlhodobe dojcenie je umelo udrziavane tym, ze deti si matky spravia na prse zavislymi. 3-4 rocne dieta sa nema co upokojovat prsnikom, ked sa mu nieco stane, ked nie je nieco podla jeho predstav, ked ho nieco boli....podla mna to nie je absolutne zdrave, je to len maximalna pohodlnost matky, ktora nemusi riesit, ako ukludnit dieta...ved staci vytiahnut prsnik a mozem dalej kecat so susedkou (zazila som velakrat).
A vobec netreba zvykat dieta na kravske mlieko, 2 rocne uz mlieko nepotrebuje vobec, ak ma dobre vyvazenu stravu. Moj syn nepil ziadne mlieko od 18 mesiacov a nic sa mu nestalo, nic mu nechyba a to uz bude mat 6 rokov. je zdravy, kazdy den sportuje, je plny energie...
A inak, ja som dceru dojcila a mozem povedat, ze pre mna to bolo najma o strave, nikdy sme prsnikom neukludnovali, ani neuspavali....v noci sa mi tym padom prestala dojcit uplne ked mala asi 4 mesiace, prespala celu noc a tym padom okolo 11 mesiacov sa prirodzene odstavila, bez jedinej slzy. A to bola vylucne v satke nosene dieta, spavala iba so mnou v posteli, atd. cize nebola odlozene chudatko....Cize su aj taketo pripady. Ano, mohla som ju v noci nasilu budit a dojcit, aby sa mlieko produkovalo a udrzalo dlhsie, ale mne to takto vtedy pripadalo prirodzene...takze tolko k prirodzenosti...je to velmi relativne a subjektivne a podla mna aj irelevantne sa tu na prirodzenost odvolavat. vsetko je to o frekvencii, ktoru si udava matka...nie dieta!
@le4 flaša s cumlom nahradza matku? Ty si asi z flaše nikdy nekrmila.....či ako to dieta sa krmi v lufte? Alebo same si drží flašu? No do 6 mes...som take nič nevidela...moja 9 mes. si ju ani teraz sama neudrží. Dieta krmim v naruči a pozeram sa mu do oči, usmievam sa, je pritulene. a celkom pevne nech sa nerozptyluje, kontakt tam je - ta musi citiť aj to ze som spotena....a bonus! to iste zažíva aj so svojim otcom.
Ja osobne by som to nezvladala, obidve deti boli a sú náročné čo sa týka dojčenia a spania. Prvý mesiac vkuse na prsniku. Teraz bude mať mladší 3mesiace a tiež sa kojime každý 1,5hodinu, spí veľmi máličko. Neviem si predstaviť že by som popri tom kojila ešte staršieho. Ano za mesiac bude mať 2roky a už ho nekojim, ale nemyslím si že tým nejako trpí. Viem ho ukludnit a pomojkat aj iným spôsobom. A druhá vec ze vďaka tehu som bola veľmi vycerpana keďže malý sa budil v noci kazdych 45minut.Tak som to ukončila a odvtedy prespal celú noc. Neviem si predstaviť vstávať ku dvom deťom.a bradavky ma strasne boleli v tehotenstve to bola druhá vec. Takže za mňa nie ale so rada ze teraz kojim len jedného ale je to každého osobná vec. A ešte k tomu som bola v tehu v nemocnici 3týždne kvôli veľmi zlým výsledkom krvi takže tak či tak by ti u nás nešlo
@aliza tak som velmir ada, ze si spokojna. Su matky ktore koja 1 dieta aj 5 rokov, osovne takebpoznam, a ziaden extremnyvubytok mlieka nenastal. Ja som nikde nepisala kolkokrat sa budia koje deti v noci a ani nic podobne. Kazde dieta je ine. Kebys i kojila 3 rocne, vedela by si, ze nasilus a dieta nalojit neda, a urcite v moci nebudim deti aby sa kojili - to odkial taketo zvratene teorie ? 🙂
Kazded ieta je ine, takze tvoje predpoklady kedy prespi ci neprespi celu moc.vobec nie su vseobecne aplikovatelne. To, ze si dieta neuspavala kojenim jet voja vec a tvoj vyber, alevo vyber tvojho dietata. Moje deti maju pri uraze, smutku, jlade, smade, uzkosti, a niekedya j radosti prvu primiticnu instinktivnu reakciu sa kojit a ja im tuto potrebu uspokojim. Ak tvoje dieta taku nemalo, takt o vies ty, a teda kozes byt spokojna a vyrovnana ze uz nekojis 🙂 urcite nik neudrzuje umelo deti pri kojeni a ked matka koji na poziadanie dietata uspokojuje tym jeho prirodzenu potrebu. Dieta cucanim nielen uspokojuje vyzivovuvsytankua le cucanie je prostriedok na tisenie bolesti, uzkosti, strachu a i na budovanie istoty. Takze asi tolko. Mam zname co.koja 4 deti, a ver ze aj ked maju move babatk a mlieka vela pre vsetkych, cuduj sa svete, ich 4 ci 5 rocne deti sa odstavuji prirodzene aj ked vidia ze dalsi 3 mladsi surodenci sa koja a mlieka je dost. Takze o ziadne umele.pretahivanie kojenia a znasilnocanie drti veru nejde. Ale musela by si to asiz azit, lebo ako vidim, metodou pozorovania sa to uple dobre pochopit neda :(
@sardinka335 ja som to myslela tak ako pises, zle som sa vyjadrila. flasa (mlieko+sosak) su ako prsnik, samozrejme matka nerovna sa iba prsnik, ved to by bolo pritiahnute za vlasy. treba aj ten ocny kontakt, narucie atd. a ked dieta toto zaziva je to akoby bolo kojene z prsnika (=ma vsetko, iba je rozdiel v zlozeni mm a um, to je jasne). aj moj muz uz krmil nasho mladsieho z flasky, ked som nemohla kojit a myslim, ze maly tym ziadnu traumu neutrpel 🙂 bolo mu prijemne a dostal napapkat, ked potreboval, kedze som par dni bola na liekoch. mojim prispevkom som sa snazila vyjadrit, ze babatka/male deti potrebuju mliecko/sanie a fyzicky kontakt dokopy, je to ich potreba 🙂.
@sardinka335 samozrejme ze nahradza matku flasa. Jej dvorec a bradavka su nahradene gumovou nasadkou , ktora sa nachadza na flasi a je vsuvana dietatud o ust.
@alicka1982 ak by fľaša vedela nahradiť matku, tak by v decakoch nerobili sestry a opatrovatelky ale flaska a cumel. Veď to sa nedá takto zgeneralizovat. Uz ked tak prsník a nie matku.
@alicka1982 flaša by matku nahradzala, ak by nebola pritomna. Nepopieram ze existuju matky ktorym je šuma fuk kto dieta krmi - mne to jedno nikdy nebolo. Krmim vylučne ja a manzel...len v priapade navštevy doktora by krmila babka aj to len v priapde potreby na viac ako hodinu od malej preč nechodim ked neni manzel k dispozicii.
@alicka1982 primitivna instinktivna reakcia? no to pochybujem....ak si ich vzdy ukludnovala len prsnikom, tak je to len obycajny navyk-zvyk. Moje deti boli a este stale su objimane a nosene (este aj moju pomaly 11 rocnu dceru sem tam zdvihnem na ruky 😀 ). A predstav si, nemaju ziadne uzkosti a strachy, su obaja velmi uspesni, ci uz v skole, v sporte, v hudbe....
A ano, nasilu sa dieta nadojcit neda, ale v pripade upokojovania, ako ty pises, mu umelo vytvaras navyk na dudlovanie, nie jedenie. Ak by si namiesto prsa sem tam dieta zobrala do narucia a prsnik neposkytla, tak by sa frekvencia dudlovania a teda dojcenia znacne znizila. A ta volba je tvoja, ako matky, nie dietata...raz tu mamicka pisala, ze tiez 4 rocne sa este dojcilo, napriklad aj v tedy, ked sa pohadali s mladsim surodencom....ako sorry, mne toto prirodzene nepripada. Moj 4 rocny bol uz v skole, ucil sa citat a pisat a vedel si sarvatky s rovesnikmi, ci sestrou vyriesit aj sam....a to je podla mna uloha matky, ucit deti riesit situacie a nie utekat zakazdym matke na prsnik.
@dominikav123 ano prsnik. O tom bola debata vcera. Prekvapilo ma, kolko zien pouzivajucich flase a cumle o tom nevedelo
@aliza neboj sa, moja 3 rocna nepotrebuje pri kazfom buchnuti kojenie. Mecjavam to na nu. Ziadne zvyky im umelo nepestujem. Reagijem na ich poyreby 🙂 nakdolezitejsie je ze si si spokojna a mas spokojned eti. Aj ja mam spokojne, aj ked sa este loja a nechma im.moznost kojit sa az do samoodstavenia. Predpokladam, ze tit ot eda nema preco vadit, akt is i so.svojim rozhodnutim stotoznena. Mojmu dietatu nestacilo zdvihnut na ruky a nestaci v roku a pol len dat pusu ak on citi ze sa chce kojit a pyta si kojenie. To mu predsa nasilu odopierat nebudem a umelo vytvarat ine navyky tiez nebudem. Postupne sa nauci si poradit ajs ako, uz si aj vie, zalezi od situacie. Takze neboj, nie je to ze ked sa prevrari na dvore z furika tak hned bezim a kojim ho 🙂 kojim ho, ked to ziada - na poziadanie nie na vnucovanie.
@mima4 nemusi ale zrejme chce 🙂 to materske
@alicka1982 no ved to, ze ty tvoje deti ukludnit inak nevies....iba prsnik....takze nejde o ziadnu potrebu dietata!
@aliza to ze tvoja dcerka bola take kludne babatko je super. Su vsak aj take co placu od svitu do mrku diagnota ziadna a pomoze len ten prsnik. Je jednoduche povedat ze nieco nie je normalne ak si to nezazila. Kazde dieta je ine a neverim ze sa tu najde matka ktorej dieta by stale plakalo a ak napriek tomu ze by vedela ze prsnik zaberie tak by mu ho nedala.
@moni244 no co asi povieme na take dieta co myslis? 😀
Urcite cakas mininalne odsudenie ale je skutocne take narocne pochopit ze kazde dieta je ine?
@aliza to nie je pravda: ) vedia sa casto ukludnit same ked sa nevedia , pridua niekedy chcu sa kojit. Uplne prirodzena vec 🙂
@marcelatje no, tak moja dcera mala velmi daleko od kludneho babatka 😀 ....samozrejme, ze tych prvych 6 mesiacov bola cez den viac menej nonstop na prsniku lebo to bola jej potreba....a plakala velmi vela....lenze v tomto obdobi sa o ziadnom vedomom ukludnovani prsnikom este neda velmi hovorit....tak male babo sa nehybe, nerozprava, nerozumie, jedine, co pozna, je naruc matky a prsnik....ja pisem o upokojovani, kedy uz ten prsnik sa da nahradit.
Niekedy mam pocit, ze niektore maminky nepochopili, ze pocit - byt pre dieta dolezita - budu mat aj bez dojcenia...
@alicka1982 ved v poriadku, ja len nechapem, ako sa dieta nemoze vediet ukludnit....co by sa stalo, keby si ten prsnik nedala?
@aliza reagovala som na to ze si pisala ze dcerka od 4 mesiaca prespala celu noc.
@marcelatje noc ano, ale cez den sa dojcila na poziadanie
@anjelicek26 ja si skor myslim ze je to o tom ze nerozumiem preco by som nemala akceptovat nazor niekoho ineho aj ked sa lisi od mojho

@alicka1982 zopakujem, tvrdila si toto:
"lekarske nazory na kojenie ma nezaujimaju, ptetoze ziaden lekar nekojil a nikdy nebude a teda urcite mi nemoze poradit lepsie ako niekto kto kojim tandemovo alebo aspon normalne niekolko rokov. "
Takze bud poznas vsetkych lekarov, alebo minimalne vies kto kolko z nich kojil/nekojil a kolko. Proste si trepla kravinu, stava sa, no...
Ale vsak kludne koj aj do nevidim, aspon desiatu do skoly nebudes musiet chystat
https://www.youtube.com/watch?v=mA2JZLxR9vQ