icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

nyusika
22. apr 2016

@stardust ja to prečítané mám...a nielen toto
A nemyslím, že týmto niekoho namorivujete. Kto chce dojčiť - bude.

katrinka8
22. apr 2016

@mojkamojka - ja toto netvrdím, a ani si to nemyslím - že dojčiť za každú cenu (aj matkinho zdravia) - čítaj s porozumením. Vyvraciam len tvrdenie, že podvýživená matka nedokáže vyprodukovať mlieko. To je dosť podstatný rozdiel 😉
A čo sa týka tých koncentračných táborov, tam tie deti inú šancu na prežitie (čo sa týka jedla) nemali, takže polemizovať tu o tom, za akých podmienok tam žena dojčila, je absolútne nevhodné. Preboha, veď to boli nenormálne a neprirodzené podmienky, tam bol zázrak už i len "obyčajné" prežitie, nielen pre tie deti, ale aj pre tie ženy. Trošku úcty k tým ľuďom... Každá matka by urobila aj nemožné, aby jej dieťa prežilo, o tom sa snáď netreba hádať.

katrinka8
22. apr 2016

@nyusika - to nie je o motivácii (aspoň ja to tak neberiem), uviedla som to len ako príklad toho, za akých podmienok je schopné ženské telo vyprodukovať MM pre dieťa.

Tu je kniha - svedectvo o novorodnecoch v lágri: http://www.martinus.sk/?uItem=209000 Je to mimo tému riadne, ale stojí za to prečitať. Nie je to písané veľmi dobre (spracovanie témy sa mi moc nepáčilo, také "americké"), ale tá podstata tam ostala, je to vlastne o sile človeka. Ľudia, čo si tým prešli, postupne vymierajú, za pár rokov nebude už žiť žiaden priamy účastník týchto zverstiev. Preto podľa mňa treba o tom hovoriť, aby sa to nezopakovalo ☹ Nikdy. Pre mňa sú toto fascinujúce príbehy, asi najneuveriteľnejšie, čo sa tejto témy týka.

alby2014
22. apr 2016

Ah boze, zas koncentraky...dievcata nechcem vam brat luzie o pocte deti, co sa narodili a prezili...ani o dojceni...pravdou je, ze prve co tie matky dali tym par detom po oslobodeni bolo susene mlieko od americkej armady a cerveneho kriza...inak toto nie je prva diskusia, kde to dojcenim zacina a konci argumentom o koncentrakoch.. ( inak s tym tiez prisla mamila a to z mi rozum stal).

abbey1
22. apr 2016

@alby2014 Je úplne jedno, kto s tým prišiel, ale je to holý fakt. Bola to len reakcia na komentáre tu o výživovej hodnote materského mlieka. Dieťatko v tele matky a rovnako i materské mlieko si vezme z tela matky maximum. Ano, toto sú už extrémne situácie, ale netvárme sa, že to tak reálne nefunguje.

katrinka8
22. apr 2016

@alby2014 - však v poriadku, to nebolo myslené ako argument za dojčenie za každú cenu - treba čítať s porozumením. Bolo to myslené ako argument na to, že telo podvýživených žien nedokáže vyprodukovať materské mlieko. Nič viac, nič menej - je to len dôkaz o sile ľudského tela a toho, čo dokáže telo urobiť v krízovej situácii, kedy ide o prežitie. A nie, nemám ilúzie o koncentrákoch, ja rozhodne nie.
@abbey1 - ďakujem 😉

alby2014
22. apr 2016

@abbey1 ano urcite to bolo super mlieko a preto tym detom hned davali susene..plus napr. v dokumente, ktory mapuje pribeh 7 zien, ktore vynimocne porodili a ich deti prezili ( nazov si nepamtam) jedna z matiek hovori,ze jej druha muselal dojcit syna, lebo jej mlieko z podvizivy nenabehlo..a ak budem uplny cynik, dovod preco matky v koncetranku dojcili bol ten, ze sa bavime o zenach, ktore boli tehotne, rodili a dockali sa oslobodenia, teda museli rodit tesne pred oslobodenim ( inak by neprezili) a museli byt teda deportovane po a/ do pracovnych taborov na uzemi Nemecka ( vyhladzovaky v Polsku s vynimkou Osviencimu, to ste dosli a do dvoch hodin boli mrtvy), kde boli o milimeter lepsie podmienky, b/ boli deportovane na ku koncu vojny..(neviem o tom, ze by sa napr. narodilo dieta v 1942 a prezilo v koncentraku do oslobodenia) a teda boli v lepsom fyzickom stave v ramci moznosti a teda asi este nejake zbytky sil na tvorbu lieka tam boli...

AKo cloveka, co ma vystudovane dejiny so zameranim na vojnove roky a zaroven som manzelkou jedneho a matkou druheho Zida ma tento argument, ktory povodne naozaj siri mamila a nejak sa dostava do povedmia verejnosti nenormalne vytaca...
Porovnava neporovnatelne, ta vzorka ludi na vyskum je minimalna a vlastne to nie je potvrdene ani ziadnym vyskumom. Nevieme kolko tych zien v tychto podmienkach nedojcilo, lebo to neslo, neexistuju rozbory mlieka, plus stresovy faktor...etc proste sa tu bavime o promile...hlavna vec, ze sa to siri ako fakt, ze zeny v koncentrakoch dojcili, no ano doslova par jednotlivkyn, ktore mali nenormalne stastie..ci z toho vyvodzovat, ze vseobecne plati, ze aj v absolutne krizovej situacii ma zena kvalitne mlieko a moze dojcit...no to necham na zvazenie... howgh.

marusik
23. apr 2016

2x tandemové dojčenie, vekový rozdiel medzi deťmi pri narodení ďalšieho bol 3 roky.

Pri prvom: dojčiť som prestala v 7. mesiaci tehotenstva- bruško už bolo väčšie, dojčila som poležiačky, nevedeli sme sa už pri sebe uložiť🙂 Keď sa narodilo bábo, mliečko som dcérke sama ponúkla už v pôrodnici, aby mi pomohla s naliatými prsníkmi🙂 Najlepšia odsávačka! 🙂 S dojčením sme pokračovali, ale už len príležitostne, dcérka pochopila, že mliečko potrebuje viac malá sestrička. Tandemovo sme tak nepravidelne dojčili ďalšie cca 3-4 mesiace, nie každý deň, stále menej a menej.

Pri druhom tandeme: dojčiť som prestala v 2.mesiaci tehotenstva, malá už akosi sama pozabudla piť. Po narodení drobca sa scenár z pôrodnice zopakoval🙂 Dojčíme príležitostne dodnes - /4 mes/.

Spánok sme nejako extra neriešili, prednosť v dojčení má stále menšie bábo, staršie to chápe a prijíma.

Do ďalšieho tandemu by som išla, samozrejme, za predpokladu, že by som bola zdravotne v poriadku.

vejula
23. apr 2016

@alby2014 humanirárne pomoci tohto typu bohužial vôbec nekončili slávne. Napríklad vieš ako za akých okolností a prečo vznikol Medzinárodný Kódex marketingu náhrad materského mlieka? Predchádzali tomu udalosti, kedy chodili belosi a rozdávali chuderám podvyživeným afričankám pixle s umelým mliekom, ktoré tým pádom prestavali dojčiť. LEbo však velkí mudri belosi im doniesli nejaký super prášok, tak isto bude dobrý. Avšak bol tu jeden háčik, ked minuli pixlu umelého mlieko, tieto chuderky afričanky nemali na to kupovať sidalšie a dalšie umelé mlieko a tak behom krátkej doby práve vdaka tejto "humanitárnej" pomoci umrelo na následky marketingu umelých mliek 50 milionov detí. Bolo to viac ako je všetkých obetí počas druhej svetovej vojny. V tom čase bol priemysel umelých mliek zaradený oficialne medzi 3 najvražednejšie priemysle sveta. Zaradili sa medzi zbrojarenský a tabakový priemysel. Vtedy si povedali že toto proste prešlo unosnu mieru, a vznikol kodex.

alby2014
23. apr 2016

@vejula zdroj? Ja som pisala o roku 1945 a o tom, ze vtedy okrem suseneho mlieka v konzerve, vela umelych mliek nebolo a pisala som to na margo toho, ze sa prezentuje, ze zeny v koncentraku dojcili, potom ich dakto oslobodil a oni dojcili dalej...co je prepac, ale straaaaaaaaaaaaasny bullshit, pretoze naozaj ako prve sa davalo tym detom susene mlieko od cerveneho kriza ( a nielen tymto detom, co bolo par, ale vela detom na oslobodenom uzemi, doklady su v archivovoch aj napr. v Trebisove, kde je cely sanon o pomoci UNRA), pretoze tie matky naozaj boli na pokraji sil a osobne asi nemali nejaku veiru vo vlastne dojcenie a silu materskeho mlieka v extremne zatazovej situacii...apropo ja som naozaj este nevidela nejaky normalny vyskum, ktory by dokazoval, ze dojcenie v extremnej situaci ( hlad, podvyziva matky, extremne stres, chroby) a kvalita tohto mlieka je nejaka super...podla mna ak vtedy zeny dojcia je to vysledok, ze nemaju inu moznost.

Naozaj to o kocnentrakoch je velmi, velmi , velmi zly argument Mamily a to asi vie, kazdy sudny clovek aasi som uz dost jasne vysvetlila, rpeco je to argumentacny fail.

alchemilkazltozelena
23. apr 2016

@vejula z toho co si napisala mi teda vyplynulo ze ked dieta napr.spadne a boli ho koleno treba ho nakojit aby citilo mensiu bolest.. nevadi ze ma 5 rokov...ok dobre vediet vzdy sa tu nieco nove naucim

mojkamojka
23. apr 2016

Ked sa dospele decko bude rozvadzat, co je dost velka stresova situacia (ovela väcsia ako udrete koleno), nech mu matka strci do ust cecok, na lepsie znasanie psychickeho stresu... Su iste vyvojove obdobia dietata, ked by sa malo naucit zvladat stres a mierni bolest aj inymi prostriedkami ako sanim (a je jedno ci je to prsnik, cumel alebo flaska...).

siska53
23. apr 2016

@mojkamojka To si uz zas trochu prehnala. Myslim,ze tak utisujubskor mensie deti (aj ked mne nikdy nenapadlo dat prsnik,ked sa dieta buchlo,kamosku ano,ale ta dojcila necele dva roky,nie do prirodzeneho odstavenia).
Akosi sa zabuda na iste veci-ze to dieta sa vyvija a samo prestane urcite veci vyzadovat. Ani moja sestra nebeha k nasim do postele,hoci ako decko v noci behavala. Prirodzene ju to v urcitom veku preslo.
Dieta sz s tebou chce hrat alr tiez len do urcitehi veku,coraz viac sa hra a travu cas s rovesnikmi.
Takze zas to netreba natahovat do extremu. Ani krpata suseda,co v 4 rokoch mala v ustach dudel (pritom nadavala jak pohan ho uz v 1.triede nemala.

No a to zmiernovanie stresu,hm... Vela ludi zmiernuje stres prave flaskou - alkoholu.. Kopec alkoholikov,tych,najma ludi okolo 30tky,ktori stres z prace v piatok riesia opiasmi,aby si zresetovali hlavu.. Asi to nebude tym,ze ich matky dlho dojcili a riesili kazdu bolest prsnikom,kedze ide este o generaciu,co vyrastala na UM.

marcelatje
23. apr 2016

@alchemilkazltozelena @mojkamojka ale no tak damy. Vy ste svoje deti naucili zvladat stres. Ste spokojne s tym ako to je a ja vam uprimne tlieskam. Napriek tomu ze to robite inak absolutne necitim potrebu to tu rozvadzat do absurdna. Existuju vsak ludia ktori maju pocit ze ak nic neriesia akoby ani neboli. A ked sa problem neobjavi samovolne tak si nejaky vyrobime nie? 😀

mojkamojka
23. apr 2016

@siska53 "o a to zmiernovanie stresu,hm... Vela ludi zmiernuje stres prave flaskou - alkoholu.. Kopec alkoholikov,tych,najma ludi okolo 30tky,ktori stres z prace v piatok riesia opiasmi,aby si zresetovali hlavu.. Asi to nebude tym,ze ich matky dlho dojcili a riesili kazdu bolest prsnikom,kedze ide este o generaciu,co vyrastala na UM." Ty mas k tomu nejaku studiu? Ze ktore dieta bolo dojcene a ktore na UM a ktore z nich sa v 30-ke opija? Len zvalit to na generaciu odchovanu na UM je take ehmm objektive a smerodajne 😀 Btw v 20-tych a 30-tych rokoch väcsina zien svoje deti dojcila a ver, ze o par rokov, v dospelosti tychto deti krcmy rozhodne nezyvali prazdnotou.

siska53
23. apr 2016

@mojkamojka nemam. Len som narazala na to,ze ked sa dospele decko bude rozvadzat,tak pojde matke na cecok.
A na to riesenie stresu- ze sa to ma naucit inymi sposobmi ako napr.flasa. No tu vzdy vela ludi riesilo stres,nezhody a pod. Flaskou,daktori(daktore) zas prejedanim sa.
A ako prepac,to s tym rozvadzajucim sa dospelakom,to uz naozaj bolo pritiahnute za vlasy.

vejula
23. apr 2016

@alby2014 na webe toho najdeš dosť, zadaj to ale po anglicky.

@mojkamojka detom ešte dozrieva nervova sustava. Až postupne su schopné spracovavať stres a náročnéé situacie samé. Zo začiatku im v tom pomáhaju rodičia a mamina aj dojčením. Ako dieťa rastie, ttýchto situacii, ktoré dieťa potrebuje riešiť dojčením je čoraz menej a menej. Dieťa sa učí zvládať náročné situacie ako dozrieva. Môžem povedať, kedže tento prirodzený priebeh dojčenia a postupného odstavovania som si zažila so synom a zažívam i teraz. Je užasne vidieť ako tie deti, samé dozrievaju, nenutene, netlačene bez plaču a nasilného učenia niečoho, na čo ešte niesu zrelé. Práve týmto spôsobom maju možnosť slobodne, bez nátlaku učiť sa spracovávať tieto situacie i iným spôsobom ako dojčením v období, kedy su na to pripravené.

alby2014
23. apr 2016

@vejula ty si mala tvrdenie, na tvojej strane je ho dokazat. Plus argumetn na webe najdes....no na webe najdem aj navonok doveryhodne zdroje ako badatel.sk, hlavnespravy.sk, zemavek, slobodavockovani a podobne, co teda jasne dokazuje, ze je zdroj a "zdroj".
Cakala som link na WHO, nejaku marketingovu studiu, spravy lekarov bezhranic, Unicef..ja neviem...proste nieco doveryhodne, lebo napisat, ze umrelo 50 milionov deti vdaka humanitarnej pomoci je silne kafe..( nepopieram, ze sa to mohlo stat,chcem si to len overit)...

mojkamojka
23. apr 2016

@vejula dakujem za vysvetlenie, prave som nim zistila, ze moje dieta bolo emocionalny genius ked sa v roku odstavila sama (mlieka som mala na tri deti) a ked ako dvojrocna porylovala nosom zahradu lebo si nedala povedat "netoc sa okolo tej pergoly" nepotrebovala sa v tejto situacii upokojit dojcenim, stacila mamina naruc.

ciriklora
24. apr 2016

@alby2014 snazim sa prist na zmysel Vasich argumentov,z ktorych mi vychadza,ze bagatelizujete az popierate dojcenie v extremnych situaciach. Ako pisete,nevideli ste este vyskum,ze v extremnych situaciach je dojcenie vhodne,resp. Ze kvalita mlieka je super a ze zeny dojcia len preto,lebo nemaju inu moznost. Ved prave v tazkych zivot.podmienkach ide o nedostatok zdrojov,zeny nemaju po ruke supermarket a kreditku na kupenie umelych vyziv a najlogickejsie v zmysle biologicke je dojcit - je to milionyrocny proces prezitia nasho druhu. Ano - v extremnych situaciach ci uz koncentracne tabory,alebo rozvojove krajiny je detska umrtnost,ale prave who,unicef,wha maju tisice studii,ze vychodiskom je dojcit a nie podlahnut marketingu umelej vyzivy. Preto vznikol kodex,lebo situacia bola neudrzarelna. Napriek tomu sa nadalej porusuje.( takym bezohladnym vrazednym sposobom,ze na slovensku si to ani nevieme predstavit)Toto boli fakty unicef v roku 2010:
Každých 30 sekúnd na svete umrie bábätko, pretože bolo kŕmené fľašou. (zdroj UNICEF)
Každý rok umrie v chudobných krajinách 1.500.000 detí, pretože neboli dojčené. (zdroj UNICEF)
Problemy v indii,afrike atd su hlavne,ze matky nemaju financie na kupu UM a nasledne je dieta podvyzivene a druhym velkym problemom je kvalitna pitna voda,co uz taka nestle mamicke pri pretlacani um nespomenie. Ja by som sa Vas spytala opacne,lebo pre mna je to uplne logicka otazka: viete si predstavit ako by najchudobnejsi ludia a matky v koncentracnych taboroch mali sancu prezit bez dojcenia? Viete o tom,ze v extremnych situaciach ma priroda este bonus,ze sa laktacia spusti aj muzom? Takisto dojcili v koncentracnych taboroch aj muzi.

alby2014
24. apr 2016

@ciriklora V ziadnom pripade nebagatelizujem dojcenie v extreme, bagatelizujem to, ze sa pouziva argument o koncentracnych taboroch ako:
a/ ako keby sa tam bezne dojcili a rodili babatka
b/ ako keby vsetky matky, ktore tam porodili bezne dojcili
c/ zdoraznovanie faktu, ze aj v tako extreme je to mlieko super kvalitne a dietatu staci
d/ ze vobec niekoho tento argument napadol, ked sa naozaj bavime o par, par detoch, pouzivat ako vseobecny priklad.

Tento argument totiz vedie potom k tomu, ze moja kamoska pocas prveho mesiaca po porode skoncila skoro na praskoch, lebo si precitala, ze KAZDA MOZE DOJCIT a AJ V KONCENTRAKU zeny dojcili a preco jej to nejde, preco aj po porade s laktacnou maly reve a visi jej hodiny na prsniku a neda mu UM, lebo predsa to musi zvladnut kazda...no nemusi.

Nepopieram vyznam dojcenia pre treti svet ( tam je velky), nepopieram, ze ak nemas cistu vodu UM nie je riesenie... odmietam vsak extremne argumenty uplatnovat v priestore Europy. A nie muzi v koncentrakoch nedojcili...ako k tomuto argumentu uz neviem ani zaujat postoj.

Samozrejme, ze deti by bez dojcenia neprezili a vela aj neprezilo, lebo matky nemali mlieko. ( Vid dokument, Zazrak uprostred teroru... http://domov.sme.sk/c/5350673/prezili-dachau-te... , kde naozaj zeny hovoria o tom, ako im nenabehlo mlieko z podvizivya dojcili si deti navzajom) cize nie je pravda, ze aj v takej extremnej situacii ti priroda zariadi laktaciu ...potom je tu tlak na matky, ze ked to zvladli zeny v koncentrakoch, preco ty nie...

Opakujem bavime sa doslova o promile pripadov, z ktorych sa robi vseobecne pravidlo a to je to, co mi vadi.

ciriklora
24. apr 2016

@alby2014 takze Vam vadi akoby precenovanie dojcenia a tlak na mamicky,aby kazda dojcila a tiez asi vyhradnost nazorov mamily. No teraz tu mame po umelych 80 tych rokoch come back nastastie dojcenia a nastastie aj mamilu,ktora supluje ulohu statu. Ja chapem,ze chcete dosiahnut spokojne mamicky a ked nedojcia z nejakeho dovodu,maju na to pravo a pravo byt spokojne s rozhodnutim. Ja osobne som nikoho neodsudila,ze nedojci alebo nedojci dlho,aj dlhodobo dojciace skor sa snazia inspirovat,radit,niekedy mozno nasilu a na forach,kde to nema odozvu,menej osobne napadaju ako mamicky nedojky,ktore nas povazuju za nenormalne,ked dojcime dieta,ktoremu vykukol zubok. Nase slovenske dojcenie je na takej urovni,ze pre mna zmysluplnejsie je povedat,ze kazda zena moze dojcit...takmer uplne kazda.... myslite,ze v extreme ako je india moze take vysoke percento dojcit a dlhodobo,tandemovo a u nas vysoke percento tvrdi, ze nemoze resp.uz nema mlieko? U nas nezacalo dojcit,alebo nedojci dlhsie mnozstvo mamiciek,lebo ma mylne info. Vasa kamaratka chcela a bola z toho extremne v strese....ano,aj to je zivot,zvladnut aj tazsie situacie,nie hned sa pohodlne vzdat. ( nehodnotim,ci mohla alebo nemohla dojcit,ako sa nasledne rozhodla). Moj myslim bezny pripad a postup zainteresovanych: porodnica: prve dva dni som mala kolostrum,sestricky plasili,vkuse vazili a radili,aby som uz zvazila prikrmovanie,ja som odolavala,odvolavala sa na mamilu,ze to tak ma byt,sestricky poburene,ze ake maju vzdelanie laktacne poradkyne. po case sa mi spustila zaplava mlieka,jedna sestricka ma pochvalila,ze som sa nedala ovplyvnit a s pokojommsom to zvladla( vravim si,no teda s uuuuplnym pokojom☺). 6 tyzden - laktacna kriza,maly sal,nic akoby neslo,trvalo par dni,ja akoby ste vy oznacili uz na prasky,lebo som tuzila kojit a v hlave mi slo: co ked som ja z toho percenta,ci promile mamiciek,co fakt stratili mlieko a neda sa im kojit. Detska doktorka odporucala v tejto situacii zakupit umelu vyzivu. Zobrala som situaciu jinovo - zensky pasivne,nerobila som nic,len dieta prisate dlho a mlieko samozrejme prislo...resp.sanie vytvorilo vdaka oxytocinu vacsi dopyt po mliecku a ponuka sa dostavila.
V europe nemusime mozno zvladat extremy,o akych sme pisali,aj ked aj tu mame myslim 80 mil chudobnych sa uvadza,ale extrem odtrhnutia od prirody,prirodzenych materskych instinktov,prirodzeneho zenstva,prirodzenych porodov riesime zas viac ako napr v afrike. Vracia sa nam to a ukazuje v rizikach umelej vyzivy a nedojcenia pre dieta aj matku. Aj tu je priroda genialna a vracajuca nas ku korenom: dlhodobo dojciace matky maju vyrazne znizene riziko rakoviny prsnikov,maternice,vajecnikov...to je jeden za vsetkych z tych bodov,co su vyhodne pre matku a dieta.

alby2014
24. apr 2016

Mne vadi este raz opakujem velmi zly a nepravdivy argument, ktory je aplikovany vseobecne. Na to, ako, kto a ako dlho dojci, to mam v pake, ale uplnej...to je sloboda jednotlivca. Osobne mi vadi aj tlak na dojcenie, ktory je extremny...a nasledne to, ze sa vytvara dojem, ze dojcenie dlhodobo, dojcenie tandem, dojcenie do samoodstavenia by mala byt norma. OK, pre niektore zeny ano, niektore nie, niektore uz vobec a navzajom by tieto skupiny nemali byt osocovane a vytvarany v nich pocit viny, ci divnosti... hovorim o oboch stranach.

MOj problem s argumentom o koncentrakoch a dojceni od mamily, okrem toho, ze je NEPRAVDIVY v zmysle akom ho podavaju, ak budem velmi liberalna, tak poviem, ze je teda podavany extremne zjednodusene a nasledne ho verklikuju ludia skoro v kazdej diskusii na inernete je aj ten, ze z osobnych dovod som extremne citliva na pouzivania akychkolvek argumentov, ktore sa opieraju o holokaust, opakujem ak su nepravdive a neopieraju sa o ziaden relevantny vyskum. Nehovoriac o tom, ze moje srdce vystudovaneho historka pri tom place...🙂

sardinka335
24. apr 2016

@katrinka8 ak aj materske mlieko to podvýživené telo vyprodukuje, tak ma mizernu vyzivovu hodnotu. A boli tu pisane ine somariny, niektore tu veria rozpravkam o tom ako prsnik vytvara mlieko presne na mieru vyzivových potrieb dieťaťa, pri tandeme ma asi novorodenec ,,svoje,, mlieko v jednom cecku a staršie dieta zlozením iné mliekom v druhom prse...

abbey1
24. apr 2016

@alby2014 Ja chápem, že tú tému môžete chápať veľmi citlivo. Avšak ako vy máte svoj pohľad na problematiku, môžu ju mať i iní ľudia. Ja som k nej napísala súhlasný príspevok, lebo mi tak bola podaná prežitá pravda v mojej rodine. Moji rodičia i starí rodičia prežili vojnu,, niektorí v "pohodlí" domova na Slovensku, iní v hrozných podmienkach, o ktorých písať nebudem. Viem však, ako boli vďačný za materské mlieko, ktoré zachránilo život malinkému dieťatku, keďže minimom chleba by ho matka nezasýtila, napriek tomu mliečko sa jej tvorilo. je mi ľúto, že ste to pochopili ako paušalizovanie, rovnako sa to tu spomenulo len z dôvodu, že opačná strana zasa paušalizuje, že staršie dieťa už mlieko od matky piť nemá, lebo nemá žiadnu výživovú hodnotu. Čo tiež paušálne pravda nie je.
Osobne som staršiu dcéru donosila s normálnou pôrodnou hmotnosťou napriek faktu, že som v tehotenstve neprijímala skoro žiadne výživové hodnoty, jej telíčko si bralo maximum čo mohlo. Rovnako to bolo následne s dojčením niekoľko mesiacov. Moje telo poskytlo maximum zo svojich rezerv.
V živote je vždy najhoršie paušalizovanie a riešenie ľudí okolo seba. Táto debata by tu vôbec nebola vznikla, keby určité prispievateľky nemali potrebu riešiť, prečo niekto dojčí tandemovo, či vôbec tak "veľké" dieťa. Čo to koho trápi? Mňa vôbec nezaujíma fakt, či niektorá z mojich kamarátok dojčila a dojčí. tak nech nikto nerieši ako dlho som dojčila, či dojčím ja.

vejula
24. apr 2016

@alby2014 UNICEF aj WHO upozornuje na tragické následky podavania umelých mliek v chudobných krajinách. Že priemysel výroby umelého mlieka má na svojich rukach krv milionov detí je proste fakt. Robiť charitatívneakcie typu pošlem vam balik umeleho mlieka lebo ste vnudzi je proste zatlčenie posledného klinca do rakvy týmto ludom. Aj UNICEF varuje pred akciami tohto typu.
PResviedčať ženy, že maju slabe mlieko, lebo výživa a následne predať svoj produkt, to je spôsob akým sa snažia tiež profitovať firmy predavajuce UM.
To že vyrobia z kravského mlieka mlieko umelé pridaju tam nejaké vitamíny mineraly a bla bla a prezentuju ho ako vhodnejšiu stravu pre novorodencov ako materské mlieko od matky, ktoré nemaju dokonalu životosprávau - to je klamstvo a podvod. Pretože množstvo minerálov a vitamínov v tom mlieku sa ani náhodou nerovná množstvu minerálov a vitamínov, ktoré dokáže dieťa využiť. A teda ak aj žena nemá ideálnu stravu vitamíny a minerály v jej mlieku dokáže telo dieťaťa vyyužiť v ovela väčšej miere ako tie syntetické pridané do UM.

alby2014
24. apr 2016

Ale ja kaslem na UM a jeho marketing, ako kaslem na to, kto ako dlho koji, ja tu uz dve strany pisem, preco pouzivat argument dojcenie v koncentraku je argumentacny fail...

sardinka335
24. apr 2016

Ja uplne suhlasim s tým, ze nukat len tak mirnix dirnix UM matkam je naozaj na povazenie. Načo? Ked chcu a mozu kojit. A ked beriem do uvahy pristup k nezavadnej pitnej vode, obmedzený pristup k lekarskej starostlivosti, tak je jasne, ze je výhodnejšie dojčiť ako riešiť UM. Na druhej strane ak tam matky nemaju čo dat jest svojim deťom, nedojčia, mlieko pre deti nemaju a tie deti hladuju, tak je snad na mieste im ponuknut inu alternatívu.
Neviem teda ake konkretne tragicke nasledky ma použivanie UM v situácii ak nič ine nie je...resp. načo tie deti pomreli? Na ake choroby z UM? Myslím, ze cela tato problematika je ovela širšia ako dojčenie versus UM. To je len dosledok...aj niektore druhy zivočíchov maju v nehostinnom prostredí, v čase hladu a nedostatku len jedno mlada...a nie 3-4. Len homo sapiens sa tam ,,kotí,, a ,,kotí,, aj ked realne vie, že tomu svojmu mladatu nema čo dat, ani stravu, ani vzdelanie a aku taku buducnost....

marcelatje
24. apr 2016

@sardinka335 myslím že len pramálo žien tretieho sveta slobodne rozhoduje o počte detí ktoré privedú na svet. Deti sú skôr len by produkt 😖 ženy sú im tam vo väčšine prípadov dobré akurát tak na prácu a sex 🙄

sardinka335
24. apr 2016

@marcelatje tak asi ako kde...v ktorej časti Afriky. Osveta, osveta a osveta....nič ine im nepomoze, len im to tlct do tých hláv. Samozrejme nerobim si iluzie, ze tam ma zena nejaku hodnotu. Ale naivne verím, ze ak su tam ako tako ,,normálne,, rodiny kde sa 2ja dokazu nejako dohodnut, tak aspon ten prerušovany styk sa snad praktizovat da, snad tam neni kazdy chlap ako diva zver. No kto vie...tažka tema na nedelu - idem akurat pohladat recept na nejaky fajny kolačik - nedela bez kolača je smrrrrt....