icon

16 mesačná sa usmieva na cudzích ľudí

usiko
26. feb 2012

Ahojte,

prosim ako ste naucili deti,aby boli nedovercive voci cudzim ludom? dcerka ma 16 mesiacov, chodime von na "chodaka",teda bez kocika, len po svojich a akosi tak vykracuje,obzerasa ludia sa pri nej pristavuju, ponukaju jej ruku, ze ci nejde s nimi a tak...minule dokonca jeden pan ci nejde s nim,ze jej kupi cokoladku alebo keksik......robia to aj zeny,no najma muzi☹ a dcerka sa na nich usmieva...mam strach ze bude doverciva a niekto jej ublizi...viete , co myslim...poradte,ako ju naucit bat sa cudzich,alebo aspon byt nedovercivy? dakujem

fotoarch
26. feb 2012

jaaaaaaaaaj jak by som menila, ten moj 5rocny - ani nepozdravi, ani si nic nevypyta 🙂 , len sa hanbi a hanbiiii a pri tom jeho mamine hanbu vyoperovali hned pri porode 😎 ..... uz aj psychologicka to vzdala, ze sa az s takym extremom nestretla ...

renata5
26. feb 2012

@usiko moj maly ma sice len 6m ale je tiez usmievavy na kazdeho ja obcas aj ziarlim ale aspon je spolocensky aj tvoja je a neboj ty budes aj tak ta najdolezitejsia osoba a urcite bude dost mudra na to aby niekomu v puberte naletela 🙂 🙂 🙂

usiko
autor
26. feb 2012

@renata5 joj,dakujem, za mile slova...🙂 hej,na tej druhej strane sme radi, ze je to spokojne a usmievave dietko...a viem,ze mame velke stastie🙂

azarijka
26. feb 2012

@usiko som si aj myslela ze to pochopis "v zlom", nechcem v zlom do teba rypat, len ako ti tu viacere napisali ze riesis "blbost", aj ked chapem ze sa bojis ale v 16mesiacoch riesit takuto vec mi pride totalne ale totalne zbytocne pretoze najblizsich par rokov tvoje dieta nikam nepojde same takze si myslim keby uz nastala krajna situacia ze ju bude chciet uniest nejaky uchylak tak snad budes po blizku ty alebo otec a da na nu pozor nie? a vo veku 4-5-6 rokov sa da dietatu velmi pekne vysvetlit ako sa ma spravat k cudzim.
Druha vec je ze deti sa strasne menia, o rok fakt moze byt uplne ustrachana bojazliva utiahnuta do seba (co je podla mna horsie)
To je ako keby teraz ja zalozim temu "ako naucit svoje dieta zodpovedne soferovat" ... moje dieta na odrazadle jazdi strasne neopatrne naraza do nabytku a nedava si pozor, bojim sa ze ked v 18tich dostne vodicak bude takisto jazdit nezodpovedne a havaruje, poradte mi .... 😉

nemyslim to sarkasticky, len ti chcem ukazat na inom priklade ako zbytocne sa obavas 😉 😉 😉

mmacca
26. feb 2012

@usiko To prišlo časom. Hovoriť jej vtedy bolo zbytočné. Vlastne aj vtedy si vyberala poľa sympatie.

andrealisy
26. feb 2012

haha no moja mala robi presne to iste....ani ma nenapadlo sa o nu bat zatial 😲
Minuly vikend sme boli na detskej party a ako ludia prichadzali medzi dverami a s otvorenou narucou na nu ze: Saska ahoj!!!! a ona sa prirutila a davala im pusinky 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Nikto nechapal a vsetci sme sa rehotali, videla tych ludi uz ale mozno tak 4 mesiace dozadu co si isto nepamata......

mandragora22
26. feb 2012

@usiko je to normalne, aj nasa to robila v tom obdobi, dnes ma dva roky a na ludi zazera ako na totalnych nepriatelov, na mnohych teda, pritom ju to nikto neucil, ani nenavadzal, predtym mala obdobie dovery a usmevov, dnes je to obdobie nedovery, zachmurenia a aj strachu z niektorych ludi, takze sa neklep 😉 😉 😉

hradnapani
26. feb 2012

@usiko bud stastna ze mas take dieta, ktore vie uplne prirodzene a bezprostredne rozdavat radost a usmev! to je je na detoch to najkrajsie, ze to dokazu. A skoda, ze o tuto schopnost vedia tak skoro prist.
A ver tomu, ze vsetci ti dospelaci, ktori sa jej prihovaraju by jej neublizili. Ze po stretnuti s tvojou dcerkou mali krajsi den 🙂
A bat sa ludi a nedoverovat vsetkym sa nauci sama, postupne, vo vacsej ci mensej miere urcite. Tak to teraz moc neries a uzivaj si, ze si mozete vychutnavat ten krasny dar. 🙂
podla mojej mamy by som tiez isla s kadekym a hocikde do isteho veku a od skolkarskeho veku som uz neverila nikomu.

akramgad
26. feb 2012

@usiko jediný strach s koho mala bolo fúzatý a bradatý ale ináč šla aj za bezdomovcami a tam si svojou hatlačinou s nimi vykladala , a potom zrazu nikoho ani vidieť len sa ma držala za ruku a nebodaj že sa niekto prihovoril už ma ťahala preč alebo plakala každé dieťa je iné ale myslím že máš ešte skoro obavy proste sú veselé a odvážne detičky a sú také že sa mamkinej sukne nepustia to prvé si myslím že je lepšie do budúcna skôr sa skamarátia aj v školke alebo na ihrisku 🙂

aliza
26. feb 2012

@usiko ja sa dcere snazim vysvetlit, ze su aj zli ludia a ze na to som tu ja a daddy, aby sme ju ochranovali a ze nam moze doverovat, ze sa na nas moze obratit s kazdym trapenim, problemom. Ja ju velmi nestrasim historkami, co vsetko sa moze stat, kedze sme stale s nou, okrem skoly (tam tiez nie je nikdy sama). Ja nechcem, aby totalne stratila doveru v tento svet a aby isla do zivota s tym, ze svet je nebezpecny a ludia su zli, aj ked to tak je, zial, ale chcem, aby ho mala rada aj napriek vsetkemu, preto skor pracujem na tej dovere v nas, dovere v seba, vela sa rozpravame, vysvetlujeme...ono zazerat na kazdeho cudzieho cloveka, ktory sa nam na ulici prihovori, nie je bohvieco 😖. Dieta by nemalo byt 'vycepovane' a robit veci len preto lebo mama povedala alebo preto, ze ma caka trest, malo by veci prvorade chapat a potom bude schopne sa aj spravne rozhodnut, popripade aj branit.
Ja som dcere zacala vysvetlovat asi pred rokom, ale velmi jemne, neopisovala som vsetky mozne alternativy, co vsetko sa moze stat a hlavne vychadzam z toho, ze najblizsich par rokov budem stale pri nej, takze by sa nemalo nic stat. Ja sa skor bojim puberty 😀.

00matula
26. feb 2012

ahoj, ta nasa je tiez taky smejko, na vsetkych sa skeri a kazdeho si obzera, ale uz cca asi mesiac, co sa zacala straaaasne ale fakt ze strasne hanbit chlapov, pritom jej nikto nic neurobil, len som stopla denne kojenie na poziadanie...no a plakala aj pri mojom tatovy aj svagrovy aj druhom dedovy ba dokonca ked som MM ostrihala tak sa ho hanbila ani nechcela ist ani k nemu, ale inak sa stale usmieva na vsetkych, len ked ju teda uz oslovia, tak amen tma...no a tety ma vsetky tusim rada, ale tiez ked ju neaka teta oslovi, tak zacne kricat a dupat akoby jej nadavala, ze co si to ta teta vobec dovoluje ju oslovovat vobec... 😀 😀 😀

kaja73
26. feb 2012

@00matula to pises o mojom synovi?
On sa tiež rehni na kazdeho,ale z dialky. Ked sa on rozhodne priblizit a oslovit je to OK,ale ked to spravi ten druhi,tak je tiež " amen tma" -ale nie vzdy,neviem podla coho si ludi vybera,nenasla som v tom zatial ziadne pravidlo 😝 Inak ma 26m.

minewka
26. feb 2012

Fííííha..ani mi nenapadlo sa takto nad tým zamýšľať...moja dcérka má 11 mesiacov a doteraz som hlavne bola na ňu pyšná za to, že je aká, je, usmievavá, v dobrej nálade, zvedavá...

Mne osobne prídu čudná výchova typu "buď nedôverčivý, podozrievavý a podobne".

Napríklad starí ľudia, ako si povedala.

Mám síce menšie dítko, ale rozmýšľam, ako by som to robila ja - som stále s ňou, dávam pozor kam ide, čo robí. Snažím sa veci vysvetľovať (resp. sa budem snažiť) ich popisovať priamo úmerne veku.

Vo veku 16 mesiacov budem s ňou a skôr sa budem zameriavať na to, aby sa pozdravila, poďakovala, povedala prosím, vysvetľovala čo to je, prečo to tam je a podobne. Oči na stopkách a dávať pozor kde je, čo robí, čo si dáva do úst.

Neskôr by asi prišlo na rad hranie sa na "čo by bolo keby" - čo by si robila, keby si sa stratila, kam by si išla, koho by si oslovila, čo by si robila, keby ťa niekto bral preč, od mamky, naučila by som ju povedať ako sa volá, kde býva, a pod. Učila by som ju, kto je policajt, prečo tam je, a pod. Učila by som ju, čo by mala robiť, keby jej niekto povedal, alebo urobil niečo, čo sa jej nepáči, alebo si nie je istá, či sa jej to páči.Có urobíme, keĎ ideme cez cestu, keĎ tam je semafor, keĎ tam nie je semafor a podobne.

Prehnane úzkostlivá výchova v štýle nesmieš, nechoď, nerob - prináša viac škody, ako úžitku, si myslím 🙂

katrinka8
26. feb 2012

@usiko - mas malicke dietatko, ktore nedokaze rozlisovat, co je to dovera alebo nedovera. Jemu sa ludia bud pacia alebo nepacia - niektorym detom sa pacia vsetci ludia, inym ziadni, je to prirodzene. Deti by sme nemali podla mna ucit nedoverovat ludom, pretoze strachy su v zivote cloveka nieco, co moze sposobit velke problemy - myslim tym prehnane strachy, nie prirodzene. Deti by sme mali ucit, ako doverovat ludom, ale vediet rozlisit nebezpecenstvo. Pretoze potom by sa z nich naozaj mohli stat uzavreti ludia, ktori si nebudu vediet najst priatelov a budu uzavrety.
16-mesacne dietatko zije vo svojom svete, ktoreho jedinym centrom je ono samo - riadi sa heslom: Vsetko je moje, vsetci su tu pre mna, ja som tu najdolezitejsi. Preto sa niektore deticky proste tak uprimne tesia zaujmu okolia, ci uz znameho alebo neznameho. Je to proste prirodzene obdobie vyvoja. Ono to dietatko nema preco mat strach, ked vidi, ze si tam Ty a Ty ho nemas. Je prilis malicka na to, aby pochopila rizika odchodu s cudzim clovekom. Ale ked pojde do skolky, bude takym veciam rozumiet, dovtedy je zbytocne to riesit, nakolko teraz ju naozaj nic neohrozuje, pokial nechodi sama po meste - co asi nechodi 😉 Naozaj mozes byt rada, ze mas take komunikativne a spolocenske dietatko, mozno bude sa bude lahsie prisposobovat pobytu v skolke 😉
Ja mam podobne dieta, komunikativna "od narodenia" - uz v porodnici mi povedali doktori, ze este nikdy nevideli 2-dnoveho novorodenca s ocami dosiroka otvorenymi a pozorujucimi ludi, ktori okolo chodia, prip. ho drzia na rukach. Moja nemala problem byt na rukach u kohokolvek, plakala hadam iba pri jednom kamosovi, inak sa na kazdeho usmievala od malilinkeho malinka. Viac ludi mi povedalo, ze je velmi komunikativna, a to uz ked mala 3 mesiace - uz vtedy sa usmievala na ludi, "hrkutala" na nich a pod. Doteraz nema problem sa na ulici prihovorit kadekomu, najma dospelym. Ale napriklad vcera na navsteve u znamych jej trvalo asi 15 minut, kym sa osmelila, dovtedy - a to som u nej videla prvykrat - ma len stiskala a: "moja, moja, moja...". No ale po 15 minutach uz zabudla, ze som tam a isla so susedou prehrabavat skrine s hrackami 😀 Takze sa vobec nemas preco obavat. Naozaj mas este nejaky ten rocik - dva cas s vysvetlovanim "bezpecnostnych otazok" 😉

livka299
Odpoveď bola odstránená
beruska.zuzanka
26. feb 2012

@usiko aj naša je taká, usmieva sa na celý svet... ale zasa ako kedy, akú má náladu 😀 niekedy keď sa jej niekto niečo opýta, klopí zraky a schováva sa mi za "sukňu" 🙂

ale ja som rada, že je komunikatívna a nie zakríknutá 🙂

neboj, až bude väčšia a rozumnejšia, pochopí, komu venovať pozornosť a komu nie 😉 na to ste tu vy, rodičia a blízky, aby ste na ňu dohliadli a nasmerovali ju 🙂

držím palce a veľa radosti pri výchove želám 😉

sisaha
26. feb 2012

@usiko o rok pride obdobie, ze sa niekto cudzi na nu usmeje a ona spusti hystericky krik, aby sa na nu nikto neusmieval, lebo si to nezela... 😀 (moja mala ma zas momentalne taketo obdobie)

stardust
26. feb 2012

Moj starsi syn doslova flirtoval s peknymi dievcatami...niekedy az tak vazne, ze sa cervenali a to bol iba male babo! Aj som sa obavala, aby mi z neho nevyrastol nejaky uchylak, ale casom sa to zmenilo a dokaz mi priniesla prednedavnom jedna reklama na auto, okolo ktoreho bol cely huf skoro polonahych modeliek a syn nadsene vykrikol AUTO!!!
Takze nic nie je konecne, nedovercivost voci cudzim sa raz dostavi 🙂

teddynko
26. feb 2012

Ľudia dobrí, občas mám pocit, že niektoré matky majú problém, že majú bezproblémové dieťa.. teda pri čítaní nadpisu tejto témy. Ja by som bola pyšná na moje dieťa, ktoré sa na každého usmieva. Prečo pre pána kráľa chceš, aby bolo zachmúrené, alebo sa za teba schovávalo ?? MÁ 16 MESIACOV!!

usiko
autor
27. feb 2012

@teddynko napisala som ze chcem aby bola zakriknuta, a aby sa schovavala za mna? kde som to napisala?
Inak,teba aj ostatne niektore ironicky vyjadrujuce sa damy, napadlo vas vobec ze medzi ciernou a bielou je seda? ze nie su len veci cierne a biele ale niecomedzi tym? ci ani nie? teda: nechcem zakriknute dieta ale ani prilis dovercive...ale uz viem, ako na to a kedy na to a ze je potrebny cas...ano,a viem, ze mame stastie ze mame bezproblemove stastne dietko, a preto ho nevychovavam zakazmi ale vysvetlovanim,kedze viem,ze zakazom aj tak nerozumie...tak to budem, pokial tobude mozne, robit aj nadalej.......dakujem dievcatam,ktore mi veci vysvetlili , pretoze maju viac skusenosti,informacii a podobne.......velmi pekne dakujem🙂

lenka0283
27. feb 2012

jezis co je natom ze sa taketo nieco opytala..nie vsetky mame velke skusenosti a ked nevieme tak sa opytame ale niektore to zas prekrutia na uplne inu otazku

grenadinka
27. feb 2012

@usiko prepac ale musim ti napisat moj nazor. ja neviem preco riesis take veci, ty si jej matka, ty ju mas ochranovat a nie riesit to ze tvoja mala sa neboji ludi 😠 . je zdrava ? ocividne je stastna ked sa stale usmieva, boze tak si uzivaj dieta a netrap sa niecim tak zbytocnym.
a naozaj by si bola stastna keby sa tvoja mala bala vsetkych mozno aj tej rodiny s ktorou sa stretavas len obcas. a ludia ktori sa detom prihovoria vacsinou niesu uchylaci a asociali, zly ludia sa chovaju uplne inak. si alebo moc mlada, alebo mas od rana do vecera pusteny telvizor a uz ti to lezie na mozog 😉
nestresuj a uzivaj si

teddynko
27. feb 2012

@usiko Vieš, reagovala som tak, ako som reagovala, pretože ja mám ročné dieťa, ktoré plače aj na rukách svojej tety... a bola by som veru oveľa radšej, keby sa usmieval od uška k ušku.. ale aj to príde.. teraz visí na mne , tak si to užívam.. všetko má svoj čas. Také malé dieťatko nenaučíš, aby bolo nedôverčivé.. tieto veci prídu samé, keď trošku vyrastie.. samozrejme, potom sme na rade aj my rodičia, aby sme ho učili k ostražitosti k cudzím.. až pochopí, prečo nemá hovoriť s cudzími, nesadať im do auta, nevziať od nich sladkosť.. ale teraz je tvoje dieťa ešte takmer bábo.. nech sa teda usmieva na svet, kým je v jeho očkách ružový... bodaj by bol tento svet ružový aj očiach nás dospelých.. 😉

usiko
autor
27. feb 2012

@teddynko v poriadku,to chapem......

@grenadinka aj rodicia deti,ktore boli obetou pedofilov, vrahov, uniscov alebo sikany,boli iste stastni, ze maju usmievave dieta ktore sa smeje na kazdeho...preto sa bojim...nie nevadi mi to...ja mam len strach a myslim, ze v dnesnej dobe opodstatneny.....

kiwi82
27. feb 2012

ahoj, no moja je zas opačný extrém, je strašne hamblivá. rozplače sa mi, ked príde návšteva alebo keď my niekde ideme. ked ju niekto vonku osloví, hneď sa skrýva za mňa, dáva dole hlavu, zatvára oči, že akože tu nie je. tak teraz neviem, čo je lepšie 😀 ale ručite z toho vyrastú, ved tieto malé detičky sa každým dňom menia, sú rozumnejšie.

daniella_vivien
29. feb 2012

ja mam doma tiez take dieta, ked je vonku smeje a predvadza sa pred kazdym a to hlavne pred chlapmi .. Je to normalne v jej veku 🙂

jessicax
29. feb 2012

moja ma 3,5 roka a najradsej mava cudzim autam 🙂 Maly ma rok a tomu su vsetci ukradnuti 😀

minewka
29. feb 2012

@usiko ešte ma napadla jedna vec - keď pri hre "čo by bolo keby" - by si chcela malú učiť kričať "pomoc" ak ju bude niekto brať - tak lepšie je naučiť napríklad "horí" - skôr pribehnú ľudia 🙂

to ma tak napadlo napísať, ani neviem, že prečo a ani či je to pravda - som to niekde čítala.

lillah
1. mar 2012

@usiko nezda sa mi, ze tvoj prehnany strach je opodstatneny. Ako vies, ze obete pedofilov, vrahov a unoscov boli len usmievave a dovercive deti? A k tomu aka je dnesna doba...vraj velke mesta su ovela bezpecnejsie ako pred 10 rokmi... Len vtedy nebolo vsetko v telke a na internete. Takze ludia si to az tak neuvedomovali. Teraz v spravach a v tlaci nie je nic ine len nasilie. A vobec sa nevyzdvihuju dobre veci. Napr. ze uplne cudzi chlap pomohol malemu dievcatku najst rodicov v obchodnom dome....ale keby ju uskrtil hned je to vo vsetkych vecernych spravach.

Ja osobne zijem vo velkom meste (cca 8mil. ludi), v nie najlepsej strvti (podla criminality). Keby som mala byt taka paranoidna ako ty ani z domu nevychadzame. Moja rocna dcerka je tiez priatelska. Takisto ide za cudzimi ludmi. A ja som este aj rada a ludi, ktory sa jej milo prihovaraju alebo sa na nu usmievaju sa nebojim az tak...ako tych co ju len z dialky "nenapadne" pozoruju.

Ale aby som ti aj odpovedala na otazku... budem to riesit ked na to bude mat vek (2-3 roky) a nie teraz ked este ani poriadne nevie, ze je. Tak ako som to robila u starsieho syna.... vysvetlovanim a opakovanim pravidiel
Na vecnu otazku PRECO som mu odpovedala, ze niektory ludia su zli, zobrali by ho prec, predali a uz by ma nikdy nevidel..... o vrazdach a znasilneniach este nemusi vediet.... aj k tomu sa vekom dopracujeme.

usiko
autor
1. mar 2012

@minewka no,inak aj mne mama vzdy vravela ze keby nieco,mam krocat HORI...lebo na ohen ludiapridu....dakujem🙂