18 mesačné dieťa náhle bezdôvodne plače
Ahojte. potrebovala by som poradiť, ak by nejaká maminka mala skúsenosť bolo by to fajn. Mám dcérku, nedávno mala rok a pol. vyšše týždňa sa mi raz do dňa náhle hystericky rozplače. úplne bez dovodu, buď pozerá rozprávky, alebo sa hrá, alebo len tak sedí na mne,,, hocico... proste akoby ju preplo a z ničoho nič rev, ale taký naozaj silný plač a musím ju vziať na ruky a uťešovať.. trvá to tak 5 min... stávalo sa to raz do dňa ..včera vobec, ale dnes 3x ... ešte nevie dobre rozprávať, takže keď sa jej opýtam čo ju bolí, alebo čo sa deje, tak jasné že nič nepovie a plače.. ušká som jej stláčala, či to nie sú uši a to nie...tak neviem.. bývame v CZ a pred 10 dňami sme boli na povinnom očkovaní proti spalničkám. Neviem ako je to slovensky. máte niekto skúsenosť ? bojím sa o ňu. Vyzerá to akoby ju náhle niečo veľmi zaolelo.. Mama mi dnes povedala, že keď sa to stalo trepala nožičkami keď plakala.
@liv1 ty ma bavis od prveho prispevku,ale dakujem,ocividne budes vystudovanym lekarom ty,ale vo vlastnom zaujme tuto oblast dostuduj z inych ako antivax zdrojov
co sa tyka encefalitickeho placu, som v 2 terminovych skupinach a podla toho co pozorujem, je to casty neziaduci ucinok ockovania, len vela matiek o tom nevie, ze ide o takyto plac. Je to casty jav, zalezi od toho ako lahko ci tazko bol mozog poskodeny, vacsinou sa to utrasie doma ako nejaka reakcia na zubky, teplotu a nieviem co, doktori to nepriznaju, do karty sa to nezapise, len mamicky zvyknu napisat a tom a vyplakavat.
@senta_sofia myslim ze za nas dve si tu ty co by si si o tom mala co nastudovat...
@kluska dalsia... boze, ludia, ved si nieco precitajte najprv. To fakt veris tomu, ze lahke poskodenie mozgu, ktore sa prejavi "len" placom, odznie len tak, same od seba? Alebo ze bez akycholvek inych priznakov a vysetreni, budeme len na zaklade placu tvrdit, ze ide o poskodenie mozgu? Budem sa opakovat, ale ako neziaduci ucinok sa uvadza neobvykly (abnormalny) plac. Encefaliticky plac je uplne nieco ine, u nas sa sice preklada ako plac, v odbornej literature je to krik, jakot vo vysokych frekvenciach, ktory neodznie len tak, z nicoho nic v priebehu dna, dieta jaci v klude aj tri hodiny vkuse. Som zvedava, kolko z tych skupinovych mamiciek podstupilo nejake dalsie vysetrenia, kedze su lekari take svine, ze to ani nezapisu.
@liv1 naco, staci tu jedna studovana, este by si mohla v ramci vseobecne vzdelavacieho okienka napisat ostatnym mamickam, ktorych deti budu tak strasne plakat po ockovani, ako rozpoznaju teda, ze uz ide v danom pripade o opuch mozgu, kedze si si tym presla, uz ked tu ideme robit bububu, nech vedia. Hlavne ze v predchadzajucom prispevku si napisala, ze vlastne nevies, co tvoj syn mal, ci mal zapal mozgu a aky 😀 ale uz v dalsom pises o opuchu mozgu a podobne... 😀
@senta_sofia netreba robit bububu. Stacia clanky a reportaze, situacie samotnych mamiciek ktorych detom ockovanie sposobilo aj take neurologicke problemy, ze sa napr zastavil vyvoj a podobne. Nechapem o co sa vlastne snazis, tvoje dieta (ak nejake mas) evidentne nemalo ziaden problem tak bud rada. Aky ma zmysel to tu spamovat a obvinovat matky ze si vlastne vymyslaju nechapem 🙄
@liv1 ty si tu ta, co tvrdi, ze jej dieta malo problemy, tak uz ked si tu temu nacala, bolo by vhodne aj dokoncit a uviest, co konkretne mu bolo, normalne som sa ta spytala na zapal mozgu, teraz na opuch mozgu, jedine, co robis je, ze hapkas a teraz sa to snazis otocit proti mne, ze ja tvrdim, ze si vymyslas? Akoze sorry, uz potapas samu seba, myslim, ze kazdy, kto si tu tych par prispevkov precital, si nazor spravil. Naco su clanky a reportaze, ked sa tu prihlasi realny clovek, ktory tvrdi, ze jeho dieta malo nejaky problem a potom iba zahmlieva. Opakujem sa, pre pripad, ze by si to nepochopila, ak tvoje dieta problem malo, uved konkretne aky.
Ja som sa snazila uviest na pravu mieru rozdiel medzi neobvyklym placom a encefalitickym placom, lebo to ludia stotoznuju.
@senta_sofia pretoze ta miera medzi nimi nie je jasne dana. Mal jeho priznaky no my sme s nim vtedy u dr neboli. Avsak dr mi to neskor potvrdil ze mohlo ist o encefaliticky plac. Ja sa mozem stale iba tocit okolo toho isteho. Reakcia negativna na ockovanie bola, zjavna, evidentna. Pisala mi vtedy mamicka ktori to mali este horsie nechapem co stale potrebujes dokazovat. Odpovedala som ti na vsetky otazky a vzhladom na to ze pises ze pri encefalitickom placi sa chodi na odber likvoru a podobne kraloviny je jasne ze si v teme naozaj "zbehla".
@liv1 ty si si precitala,co sa ti hodilo,prejdi si moju odpoved znovu a zistis,ze som nepisala,ze sa chodi na odber likvoru pri placi,ale pri zapale mozgu. A vzhladom na to,ze som zbehla,tak ti opakujem,ze mal priznaly len neobvykleho placu a garantujem to,ze keby bol encefaliticky,by si letela na najblizsiu pohotovost a nemala vas riesit to este s inou mamickou na fore. Miera medzi nimi je praveze velmi kasne dana. Takze len tolko. Nerozumiem,naco sa vobec ozyvas s nejakou skusenostou,ked potom nie si ani ochotna a schopna popisat,o co vlastne slo.
@senta_sofia ja som čítala kde jedna mamička písala o tom ale lekárka hneď ju vyviedla z miery ze to nebol encefaliticky plač ale hypotonicko-hyporesponzívna epizóda a mamky si to mýlia...
@cukrik951 skoda hubu drat,ja sa to tu snazim vysvetlit,ze si zamienaju pojmy
@senta_sofia ja to tu čítam ale nedalo mi si to nájsť o tom ... keby náhodou aj tak neverili pošlem im link nech si to oni prečítajú a tam majú úplne vysvetlené rovno od MUDR ktorá je tam aj pomenovaná
@senta_sofia nielen pojmy ,ale aj prejavy...a nehovoriac ,mamicky velmi tazko znasaju ,ze z ich zlateho dietatka sa zrazu stane male vrestadlo,ktore nevie rozpravat ,ale dupe si svoje a chyta nervicky ...na vine je ocko...
@cukrik951 uz tu bol pridany antivax link,ktory je svaty,lenze oni to nevidia ani v tom,hoci je to tam odlisene
@aristka mne nejde o to,ze to nemohlo byt ockovanim,ale urcite nie encefaliticky aspon v tomto konkretnom pripade,co sa bavime. Uz to,ze si to davaju do suvisu len na zaklade niecoho,co si precitali na nejakom antivaxovom blogu,je druha vec. Antivax ma totiz velmi dobre zmaknuty system manipulacie ludi,uz len tym,ze ako prve ich nabada citat pribalove letaky, upozornuje na to,ze lekari ich nedavaju a neinformuju,tym zacina ich nahlodavanie. Vedia totiz velmi dobre,ze ak sa niekto v mnozstve tych neziaducich ucinkoch najde a uz potom pokracuju v nahlodavani...
@endysa ked s tymi zubami je vecny problem, vedia dobre zamiesat karty, kolkokrat ked vyskocila teplota, tak som rozmyslala, zuby, viroza alebo co, tebe sa ani necudujem pri tomto ockovaconeockovacom osiali,ze este rozmyslas aj nad tym... daj jednoducho na svoj instinkt 🙂
@prevenar Ty si šéf protiočkovacej sekty?

@senta_sofia encefaliticky plac neznamena hned nemocnica a odber likvoru 😂. Ale pobavila si. Co ja viem neutisitelny (tzv encefaliticky) plac po ockovani je vedlajsia reakcia ockovania uvadzana ako silna bolest hlavy (opuch mozgu roznej intenzity). Deti boli hlava a je mozne, ze v nejakych tazkych pripadoch opuchu mozgu dieta zacne odpadavat, ci zvracat atd., riesia to uz v nemocnici. Dalej sa bavim s tebou na tuto temu len ak si vystudovany doktor...