icon

Ako trestáte deti, keď neposlúchajú?

1. apr 2023

Máme dcérku 4,5 roka má skúša si hranice čo môže a čo nie.
Častokrát neposlúcha, nevieme čo vymyslieť ako ju motivovať aby poslúchala? Prípadne keď je moc zlá aky trest použiť aby si uvedomila že robí niečo zle?
Viem je to ešte len dieťa, no niektoré situácie a činnosti s manželom chceme aby dodržala a poslúchala.
Dám príklad ideme na prechádzke a jasi sa behá aj po ceste nesleduje autá. Samozrejme skriknem na ňu že má si dávať pozor no nepočúva.
Alebo ma taky zlozvyk že všetko pcha do úst olizuje a hryzie plysakov paplón nás gauč proste všetko. Nevieme ako z toho ju oducit. Gauč máme opierku uplne mokrú a začína splesniet čo dcéra to stále olizuje.
Alebo vyšplhá sa na regál a ťahá to na seba, darmo poviem nech to nerobí že to spadne, nič nepočúva.
Všetko chytá myslím nebezpečné veci, do všetkého ide.
Ako ju naučiť poslúchať prípadne aký trest použiť?

alexnina777
1. apr 2023

@joannita to dieta z niečoho vychádza keď to robí čo opisuješ ako extrémne provokovanie ..ja tomu verím
že u vás sa to deje..u nás si krásne nažívame, ideme deťom príkladov v tom, že nikdy nerobíme druhým to, čo nechceme aby robili oni-druhí nám..ideme príkladom aj v tom že si vždy povieme keď máme zlý deň, smutný, sklamaný, nahnevaný..keď si dieta može odžiť každú emóciu ktorú má, nemá potom potrebu “vyskočiť z kože” lebo týmto správaním len volá o pozornosť..každý fyzický trest je len zlyhaním dospelého..a určite poznáte aj toto..netreba vychovávať..stačí žiť pekne a dieťa sa pridá..tie deti sú od narodenia ako špongie, všetko čo vidia robiť nás dospelych prijmu a opakujú…tá stránka, na IG , na You tube aj knihu som vyššie sem dala sa volá DETI JSOU TAKI LIDI..

mimi3008
1. apr 2023

@januska12323 Taketo striktne mudre rady davaju vacsinou matky deti, ktore neokusili, ake je to mat dieta, na ktore nezaberaju ziadne vychovne prostriedky, ani po dobrom, ani po zlom, ked nezabera ani motivacia, ani opakovane vysvetlenie, ani zakaz, ani hrozba trestu, ani zvyseny hlas, ani krik, ani na zadok, ani to, ze konat - zdrapit nasilu za ruku a pod. Je to veeelmi vycerpavajuce, niekedy jednoducho nemozne a nerealizovatelne, obzvlast, ked mas este druhe dieta. Su skratka take deti, ktore si napriek tomu vsetkemu idu vytrvalo svoje. Ja autorke poradit neviem, ale scasti ju chapem

mimi3008
1. apr 2023

@joannita Velmi pekne si to vysvetlila😊ja ti zial uplne rozumiem, ked si pisala, ze nezabera NIC....

autor
2. apr 2023

@konik123_ Ja zvýšim hlas keď neposlúcha, na bitku som ešte nepristúpila nie som zástancom bitky ani biť dieťa po zadku.
@akvi Tak povedz mi čo sa mi snaží povedať? Venujeme sa jej dostatočne to nebude že by chcela našu pozornosť.
@elizabet173 Buď kričím na ňu zvýšim trochu hlas alebo odvedem ju inam dám jej pozornosť na iné. Biť ju nebijeme ani po zadku ešte nedostala.
@mamamasama Ja to beriem tak že biť svoje dieťa to je zlyhanie rodiča, preto neakceptujem bitku.

autor
2. apr 2023

@erickatt Nekuse len ten gauč ale aj plysakov všetkých, paplón deku na posteli všetky tieto veci. Bol čas keď kusala aj nás no s tým prestala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
2. apr 2023

@simona1306 a aj napriek tomu sa na to ani nepozries a budes nadalej bit svoje dieta. Tak sa pekne potlapkaj po pleci ty, ako skvelo si to opat zvladla. 🙂 Ja nemusim riesit to, ci zranujem tvoje city, alebo ci respektujem tvoju nasilnu vychovu. Nevidim dovod respektovat nasilie.

shee11
2. apr 2023

@mamamasama ahoj, nehnevaj sa na mňa, ale tolko toho vies o respekte a nedokazes respektovat a uz vobec nie pochopiť inu matku, ktorá robi co moze a ma extrémne náročné dieta. Nechodila si v jej topánkach, nevies ako to má. Ako myslis, ze sa.citi po tvojej ktitike,.ked robi čo môže. Asi nie moc dobre a uz vobec nie respektovaná, tak o com to je?

akvi
2. apr 2023

@tosomja ak vieš, že toto tvoje dieťa robí, eliminujes situácie, kedy to môže byť ozaj životu nebezpečné. Ak je nevyhnutné prejsť popri takej ceste, tak dopredu povieš dieťaťu, čo sa bude diať, povieš mu, že ho budeš pevne držať za ruku, pripadne ho posadis do kocika a pod. a aj vysvetlis, prečo to budeš robiť. To je celé. Ver, že kým bol môj syn malý, bola som majster eliminacie nepríjemných situácii. Dá sa to. Treba sa zbaviť stereotypov hlavne a robiť všetko preto bez ohľadu na to, "co povedia druhí".

simona1306
2. apr 2023

@mamamasama ale prosim teda pani dokonala, mas v prvotnom prispevku modelovu situaciu, dokonca tri, povedz nam ako by si to riesila ty, daj nam know how, aby sme aj my, matky tyranky isli tym spravnym smerom ... a pre ppriadok, ja svoje dieta nebijem, nevychovavam ho nasilnicky, iba tvrdim, ze v niektorych pripadoch, kedy uz je prekrocena hranica, to jemne tlapnutie po zadku mozno pomoze .... kto tu hovori o tyrani , plieskani, a vaznom nasili na detoch ? ci ako co si myslis, ze kazdy den dam svojej rocnej dcere facku taku, ze jej stena druhu, a trieskam ju po zadku opaskom az kym nema krvave jazvy ? vsak sa zobud trocha aj ty z tej tvojej bubliny... Akoze nechcela som zasiahnut az takto daleko, ale dievca ty sa trocha kontroluj, a zamysli si sa nad sebou, ako tu komunikujes, a ako obvinujes matky z toho ze tyraju svoje deti .... ak ta ma niekto brat vazne, ako niekoho, kto moze priucit ine zeny ako to robit lepsie, tak zmen sposob podavania informacii, lebo inak si iba ta, ktora vie len kritizovat, a tvarit sa ako TA PRAVA a JEDINECNA ktorej nikto nesiaha ani po clenky ...

alexnina777
2. apr 2023

@shee11 a ty ako vieš že robí čo može? viaceré sa snažíme povedať, že je aj iná možnosť ako vynucovať si repekt nasilu, silou, z pozície nadradeného dospelého…ono to naozaj funguje..len treba ísť príkladom a dieťa ak to vidí okolo seba, v rodine , doma , tak práve toto bude považovať za normu..len tá mama aj otec tak aj musia žiť naozaj tomu veriť.. nikto z nás neodsudzuje, naopak snažime sa pomocť a vysvetliť ako na to, sú knihy, liteeatúra aj ženy ktoré dokážu o tom rozprávať a naviesť ostatné mamičky..ja som tiež prešla určitú cestu a veľa nasávala kým mi to celé zapadlo do seba..tiež to na začiatku nebolo úplne jasné..ale po pár rokoc s úplnou istotou možem povedať , že všetko čo som vyššie napísala funguje..len treba zmeniť myslenie aj v hlavách mamičiek..skúste si naozaj pozriet Deti jsou taky lidi…

akvi
2. apr 2023

@mimi3008 tak by si sa čudovala, ale moje dieťa sa v každom smere vymykalo "norme". A zmena prístupu bola nevyhnutná. Len ja som nad tým nepremýšľala štýlom, že moje decko sa ma snaží vytocit a je to malý hajzel. Lebo tento pocit tu mám z niektorých príspevkov. Dieťa naozaj nerobí veci naschvál. A keď si toto uvedomis, tak vtedy začnú všetky tie rady a spôsob komunikácie dávať zmysel.

danielahamar
2. apr 2023

Ja stále rozmýšľam, ako by sa výchovavali deti, keby neni kniziek🙄😬 a za mňa, 4rocne veľmi dobre vie, čo robí, akurát nepozná následky a je úlohou rodiča prísť nato, prečo to robí, čo je dosť ťažké. A čo s týka "bitky" , no zas z toho drámu nerobme, každá vychováva tak ako vie.

ninakajka
2. apr 2023

Na mojho zabera, ked spravi nieco zle, ze vypnem rozpravku, zoberiem vsetky hracky z okolia aby nemal na dosah a posadim na stolicku a len sedi v tichu, par krat este skusi zist a ist prec zoberiem na ruky posadim opat na stolicku. Upravim rezim, ze vecer dam o hodinu skor do postele, ked vyjde opatovne zanesiem do postele, necitam rozpravku, nepozera rozpravku, nema v posteli ziadne hracky.
Na prechadzkach problem nemame, lieta kade tade ale pred cestou ma respekt a zastane a pocka.
Syn ma 4 roky.
Dcera ma 12 rokov, ked bola mala niekde som citala, ze najvacsi trest pre dnesne deti je ticho a zamedzenie pohybu (sedenie na stolicke, lezanie na posteli). Odvtedy to pouzivam a funguje to dostatocne, uz nekricim lebo aj syn vie co bude nasledovat.
Neviem ci pomohlo ale snad niekomu ano.

tosomja
2. apr 2023

@akvi 4,5r dieťa posadiš do kočíka? 100x mu budeš vysvetľovať dookola, čo urobíš, čo nemôže, prečo nemôže a aj tak to bude robiť. Nebudeš chodiť ani na ihrisko, ani do piesku? Budeš mu držať ruky aby nehadzalo piesok druhým do očí? Alebo povieš druhým deťom, nech mu to vrátia?
Vieš, tu nejde len o prechod cez cestu, tu ide o celkovo neposlušné dieťa, vzdorovité.. a nebudem sa mu doprosovať, aby na 101x začal poslúchať. Nemám také deti, čo by som ich nezvládla, ale veľakrát vidím okolo seba, ako mama klakne k dieťaťu a vysvetľuje a dieťa bije aj ju a ona, "Matúško, nesmieš, mamka bude smutná" *Matúško, nehádž kamienky do chlapčeka, lebo bude plakať " a ten Matúško sa len smeje a robí to ďalej. Keď ho chytila za ruku že idú domov, hodil sa jej o zem, na štrk kde opravovali cestu. Zvýšila hlas a chlapec len vrieskal a trucoval. Ja by som ho schmatla a ťahala hoci aj po zemí, akože ja som veľmi tolerantná, aj milujúca, mám tri deti, priateľ mi hovorí, že mám veľkú trpezlivosť. Ale keby som zažila to, čo vidím naokolo, tak buď nechodím von, alebo ich bijem. 🙈 Pokiaľ nemajú nejakú diagnózu. Tie slávne diagnózy kedy žiadne dieťa nie je zle, len majú problém 😃

akvi
2. apr 2023

@tosomja kľudne posadím aj 4 ročné do kočíka, ak inak nedokážem eliminovať nebezpečnú situáciu. Neverím ale, že dieťa, ktoré dostáva to, čo potrebuje, sa bude opakovane a neustále vrhať do život ohrozujúcich situácií. Na ihrisko nebudem chodiť, pokiaľ moje dieťa bude neustále ohrozovať seba a iných. Toto napríklad som si ja zažila, moje dieťa neustále chcelo opakovať po starších deťoch a chodilo na veľké preliezky, kde bola reálna šanca, že spadne a ja ho nechytim. Takže áno, nechodím na ihrisko, ktoré dieťa ešte nezvláda. V príklade s Matuskom používaš presne slová, ktoré nefungujú, ale to som už písala vyššie v komentároch, nebudem sa opakovať. Tvrdiť o nejakom spôsobe výchovy, že nefunguje, pritom nevedieť o ňom zhola nič, to je to, čo tu vidím ja. Je úplne zbytočné ukazovať iný prístup niekomu, kto ho vidieť nechce.

alexnina777
2. apr 2023

@mamamasama každý si z toho zoberie len toľko koľko sám chce..nedá sa a nefunguje to je tá najjednoduchšia cesta, ja som to všetko sama študovala ako to celé funguje a je to najprv treba prijať, ale to niektoré mamičky nechcú..čo už..ja napríklad nechcem aby moje deti poslúchali autority..moje deti vychovávam tak aby sa správali slušne a rozmýšlali nas vsetkých čo urobia, aby pouźívali svoju hlavu, nie cez strach poslúchali..sú tak vychované že všade kde prídu sú pochválené ako sa správajú..nikdy som im nepovedala keď som ich viedla do školky alebo školy že majú poslúchať..ale slušne sa správať a užiť si deň..

macekovam
2. apr 2023

4.5 roka? A mentálne v poriadku?

tiezjedna
2. apr 2023

máme už väčšie deti, takže stačí pohroziť, že vypnem wifi a hneď všetko funguje ako má😂

joannita
2. apr 2023

@alexnina777 toto je teoria, nie prax. Takejto teorie ako opisujes sme uz vyskusali neurekom. My zijeme pekne. Mame harmonicke vztahy, dieta nema kde vidiet provokovanie a papulovanie 🙂
Mozes mi verit 🙂

joannita
2. apr 2023

@mimi3008 presne tak, im to nevysvetlis, lebo namju sancu pochopit kedze to nezazili. Ale je to asi normalne, mozno by som bola rovnaka a mudrovala by som.
A presne ked mas este druhe dieta 😁 male rocne.
Ale podla nich my nezijeme pekne a ideme mu prikladom. Cize sa hadame a papulujeme 😆

Akoze som sa zasmiala 🙂

joannita
2. apr 2023

@alexnina777 takze my ideme najjednoduhsou cestou a nechceme to zmenit? 😂
Cize tie stovky eur co som dala na odbornikov, tie clanky co som precitala, kurzy absolvovala, ten cas co som venovala studiu, to som robila len z takej mojej cistej roztopaše 😂😂😂 a vonkoncom nie z dovodu zmenit nieco 😂
Pomoooc

simona1306
2. apr 2023

@joannita nema cenu to tu riesit 🙂 urcite robis vsetko co vies, a si dobra mama 🙂 tieto slecny sice velmi pekne o tom rozpravaju ako studovali a ake sme vsetky tyranky a nevieme vychovavat svoje deti, ale myslim si, ze ich cielom je iba vyzdvihnut same seba, a kritizovat ostatne nevzdelane matky 🙂 ... pretoze, ako som sa tu docitala, my iba zle volime slova, zle vyhodnocujeme situacie a neeliminujeme nebezpecenstvo .... ale o priklad, alebo navod sa tu slecny nepodelia 🙂

stanzi
2. apr 2023

@simona1306 "ja mam rocne dieta, tiez skusa co moze a mozte ma tu presviedcat ze nie, ked sa pozeram na nu ako vymysla a robi nieco co ma zakazane a este ma vyhlada pohladom a rehoce sa"

Ty fakt das po zadku rocnemu dietatu za to, co opisujes? Rocne dieta este ani pomaly nevie kde je sever, prave zacina objavovat svet a je uplne prirodzene, ze skusa vsetko mozne a nechape este zmysel zakazov....
Ja sa teda do takychto diskusii o vychove nezvyknem velmi zapajat, ani si nemyslim, ze som clovek, ktory rad mudruje, neviem, ako sa budem spravat, ked dcera bude mat 4-5-6 rokov a nebude ma posluchat, preto sa k tomu nevyjadrujem...ale teda ked mala 1 rok, ozaj som nemala ani najmensiu potrebu dat jej vychovnu po zadku, lebo v tomto veku je to proste nezmysel a skutocne ide o skor o zlyhanie rodica, resp. o zlyhanie jeho trpezlivosti...

mamamasama
2. apr 2023

@alexnina777 dufam, ze moje deti si najdu kamaratov ako su tvoje deti, a ze celkovo raz spolocnost bude vyzerat inak 🙂

mamamasama
2. apr 2023

@joannita ak to mas tak strasne, tak tam je to uz na odbornikov. Inak vsetky výchovné metody funguju

simona1306
2. apr 2023

@stanzi a mohla by si mi prosim ta ozrejmit, kde som tvrdila ze dam rocnemu decku po zadku ? :D ja zasnem nad vami slecny, co vy si dokazete vyfantazirovat :D :D

mamamasama
2. apr 2023

@simona1306 neuvedomujes si podstatnu vec. My sme museli zmenit seba. Tiez som nevidela na bitke nic zle. Ved mna mamina tiez bezne vypraskala po zadku, nakricala na mna a takisto som mala v plane vychovavat podobne, ale stacil jeden podnet, jedna zmienka o alternativnej vychove a zacala som patrat. A zistila, ze cely tento vzorec ako sme boli vychovavani my,je zly. A to je rozdiel medzi mnou a tebou. Nie som dokonala, aj ja mam chyby, ale robim vsetko preto, aby som ich eliminovala, lebo jediny, kto kvoli mojim chybam a mojim nezvladnutym emociam trpi, je moje dieta. Dali sme ti tu mnoztvo navrhov, kde si nieco nastudovat, ale ty si ides svoje. Ano, jasne. Nie si tyranka,si skvela mamina, ktora dokaze preplesnut v zlosti svoje vlastne dieta, ked nevies udrzat nervy pod kontrolou. Ale neuvedomujes si, ze je to kolotoc. Tvoje dieta nikdy nebude bezproblemove, ked mu miesto objatia a lasky das preplesk.

mamamasama
2. apr 2023

@simona1306 a mas rocne dieta. To, ze si nebude pamatat ako sa k nemu teraz spravas, neznamena, ze si neponesie so sebou nejaku vnutornu traumu, ktora sa moze prejavit v neskorsom veku

joannita
2. apr 2023

@mamamasama ved som vymenovala vsetkych odbornikov ktorych sme navstivili.
Nie, vychovne metody ktore radite, nefunguju. Keby fungovali, nepisem co pisem 😆
Vies, je dieta..... a dieta. Na tvoje funguju a preto mas pocit ze budu fungovat na vsetky. A mas pocit aka si super mama, ako super to robis. Nie. Teda mozno si super mama, netvrdim ze nie, ale nieje to tymi metodami akymi vychovavas.
Dokazes prijat fakt ze proste deti maju rozne povahy? Lebo maju. A od toho sa to vsetko odvija, ziadnu unu hlbohu velku psychologiu za tym nehladaj.
Ti je ako keby som si ja robila zasluhy na tom, ze moje druhe rocne dieta krasne prespi celu noc uz od pol roka. Alebo ze moje deti jedia zeleninu a ovocie. Jednoducho im to chuti a nieje to moja zasluha. Rovnako ako nieje tvoja, ze tvoje deti su poslusne.