icon

Ako vychovať deti s dobrým srdcom?

5. dec 2024

Ako vychovať dobré deti, s dobrým srdcom? Nepíšte prosím treba dobre žiť, ísť príkladom - o to sa každý snaží. Nejaké rady okrem toho?

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
beata_k
6. dec 2024

@akvi Ten chlap toci iba o traumach. Sprvu ma dost zaujal, ale ked aj 15-ty vlog bol len o traumach, tak uz mi prisiel zacykleny on sam v nejakej traume.

abbey1
6. dec 2024

@thunderdome Pozor, dvaja súrodenci v jednej rodine s rovnakou výchovou neznamená rovnaký výsledok. Každé dieťa je inej povahy, má iné potreby a rodičia k nemu musia i inak pristupovať.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
abbey1
6. dec 2024

@thunderdome Ó moje deti sa neboj. Tie sú výchovné dobre. Staršia práve obetiam trestných činov pomáha.
A čo poradiť ženám?. To, čo tu opakovane píšu. S deťmi treba tráviť čas, hovoriť s nimi, vybudovať si dôveru, prirodzenú autoritu, úctu. Vedieť pochváliť, povzbudiť. Avšak i povedať kritický názor a vedieť pomenovať chyby, omyl, problém. Netvarit sa, že je všetko ružové. Nie je. Ani ružové, ani čierne

akvi
6. dec 2024

@beata_k áno, aj on má traumy, ako každý. A jasné, že točí okolo, pretože je to téma, ktorej mnohí nerozumejú, snaží sa objasniť, prečo existujú závislosti, prečo existujú diagnózy, ako ADHD a pod., prečo ľudia konajú "zlé"veci. Snaží sa poukázať na to, aký obrovský vplyv to má na náš život, väčší, ako si dokážeme pripustiť. Aj tu na MK to častokrát zaznie, že napríklad decko dostalo po zadku a žiadnu traumu z toho nemá. Toto napíše len niekto, kto tomu absolútne nerozumie. A takých ľudí je bohužiaľ väčšina.

gab1sol
6. dec 2024

@thunderdome ja neviem ovplyvniť situáciu v Kórei, či Izraeli, ale viem dobrom vplývať na moje blízke okolie. A keby to tak urobili viacerí, tak hneď je svet krajší. A mimochodom, v živote som si nedovolila povedať ocinovi “foter”, či smerom k deťom, že majú “dostať po papuli”. Tak sa vyjadrovali práve takí, ktorým prisudzuješ, že svet je zlý. Čo si dieťa z tvojej výchovy vezme, keď budeš normalizovať dať jednu po papuli.
A čo s tým má Pentagon? Už dávno to nie je taký strašiak ako sa prezentuje. Keď už, tak by som sa bála iných miest v Bratislave.

akvi
6. dec 2024

@zazka666 a nie sú? Jasné, že sú, len to mnohí nevidia, väčšina to nevidí.

beata_k
6. dec 2024

@akvi Len mne sa zda, ze on vsetko zaskatulkoval na traumu. Kazda detska nuanca...trauma. Nemyslim ze by vsetko bolo len trauma.

akvi
6. dec 2024

@beata_k ja z neho nemám pocit, že všetko zaskatulkoval na traumu. Je to proste jeho téma, ukazuje niečo, čo tak byť môže a nemusí. Nemám z neho pocit, že by zovšeobecňoval. Len proste dáva pohľad na vec, na ktorý sa práveže často zabúda.

margotka17
6. dec 2024

@thunderdome nevrav, že v škole sa len šikanuje. Teba kde naučili k tomu skvelému pravopisu a vyjadrovaniu sa? 🤔🤔🤔

top_manazerka
6. dec 2024

Na 100% sa mi v živote osvedčilo, že detičky sú kópiou svojich rodičov. Nesieme si so sebou do života to, čo dostaneme v rodine. Ak sú rodičia rozvedení tak deti sú väčšinou ti, ktorí rozbijú aj tmy vzťah. Ak tatko bil mamu tak aj syn bude tĺcť ženy. Ak sa rodičia prežierali tak aj deti budú obézne a ak rodičia chlastania tak aj potomkovia budú alkoholici.. bohužiaľ, ale je to tak. Vidieť to krásne na rómskej populácii - tie generačne vžité zvyky, z ktorých sa nevedia vymaniť.

zazka666
6. dec 2024

@akvi máš pravdu . sú toxické. Začína to už školkami. Snažia sa z nich a my im pomáhame , vychovať z nich robotov. Keď sa to nedarí, keď vybočujú z poslušneho priemeru , označia dieťa za neprispôsobivíe q ženú ich na psychiatriu. Ja som to pochopila , len nedávno, keď je syn na SŠ. Konečne sa k nim správaju ako k luďom.

akvi
6. dec 2024

@zazka666 tak to má syn šťastie, že aspoň na SŠ je to ok. Ja som práve na SŠ dostala ďalší preplesk, keďže moje decko bolo na ZŠ aspoň pár rokov v pomerne normálnom prostredí. Ale SŠ klasická štátna, totálny prúser. Úplne bežne tam jedna učiteľka nemala problém streliť facku a nadávať všetkým do debilov, keď sa zle vyspala. Akonáhle sa niekto ohradil, mal peklo zo života. A vedenie hralo mŕtveho chrobáka.

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
valentinkas
6. dec 2024

Autorka, prečítaj si knihu Držte si své deti.

margotka17
6. dec 2024

@thunderdome aj ja mam obľúbenú Margotku aj Kofilu 👍

zazka666
6. dec 2024

@akvi Neviem si predstaviť, že dá učka facku študentovi na SŠ. To sú už vysokí a silní chalani. Na synovej SŠ mu vykajú a správajú sa k nim s rešpektom. Snažia sa ich naučiť na hodinách a oceňujú aj aktivitu na hodinách, takže po prvýkrát za 10 rokov syn chodí rád do školy a nosí aj lepšie známky. ZŠ bola totál toxicita a buzerácia, (ziapanie hlavne voči tým, čo sa ohradili) a dešpekt voči deťom. Po rodičoch potom chceli, aby sme im dohovorili, že sa nesrpávajú úctivo voči učiteľom. Vždy som sa ich pýtala, ako mám ja, vzdialený rodič, s odstupom k udalosti, zabezpečiť úctu môjho dieťaťa voči tretej osobe, ak si ju oni vyštudovaní pedagogovia nedokážu zabezpečiť?!

zazka666
6. dec 2024

Ja odporúčam knihu: Gsabriela Mateho: mýtus normálnosti. je úžasná, lepšia ako kriminálka 🙂

zazka666
6. dec 2024

@thunderdome NIkdy nebola a ani nie je % dochádzka. Len tak strieľaš dojmami a vydávaš ich za fakty

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
margotka17
6. dec 2024

@thunderdome Ja tiež Fidorkujem, ale hnedú a červenú 👍

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
zazka666
6. dec 2024

@thunderdome tak, môj syn si zlomil nohu a vynechané viac ako 100 hodín. Už s ohľadom na to, nemá SR 100 % dochádzku. Tiež existujú marginalne obyvateľstvo, ktoré majú katastrofálnu školskú dochádzku. Tiež existujú doma vzdelávane deti, nechodia do školy, len na preskúšanie
A nedávno som čítala štúdiu, že odkedy môžu rodičia ospravedlniť 5 dní a opakovane za mesiac 10 dní sa dochádzka zhoršila násobne. Tak ako to myslíš s tou 100 % dochádzkou?!!

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
margotka17
6. dec 2024

@thunderdome nie, nie, sladkosti jem ja stále.

victoriab
6. dec 2024

@bolarazjedna dakujem za tip na knihu

cafelatte
6. dec 2024

Každý kto ma súrodenca alebo viac ako 1 dieťa vie, že aj napriek tomu, ze výchova bola rovnaká, každé dieťa je iné. Jedno láskavé, iné sebecké, pokojne ci impulzívne, zodpovedne, vytrvalé, labilne a dalo by sa pokračovať. Takže výchovou to nie je, ale vrodeným charakterom a talentami.