icon

Dcérka si stále nezvykla na škôlku, poraďte ako ďalej ?

mijama29
15. jan 2020

Zdravim, prosím o názor maminy, ktoré TIEZ MALI ALEBO RIEŠIA podobný problem! Zaujimaju má riešenia realne z Vasej skusenosti, nie čo si kto mysli. (dr. Nás odporučila k psychologičke, no termín objednania je daleko)
Od kedy zacala chodit dcérka do skolky v septembri, sme v podstate stále v nervozite, ona aj my.
Je to prve dieťa v mojej aj manželovej rodine. Je velmi šikovná, urcite aj popredu s rovesníkmi (nehovorím to ako mama ale zo skusenosti s prace s detmi aj v jasliach a podobne) a niekedy až moc rozumná, čo je niekedy aj “na škodu” snáď chápete ako to myslím. Nemame na okolo malé deti, sme mala dedina, bývame s mojimi rodičmi, s kamaratiek som bola prvá, ktorá mala dieťa, takze nemali sme moc prilezitosti pohrať sa s detmi potom prišla sestrina mala ziarlila veľmi na zaciatku, ale sú to už skoro 2 roky veľmi sa majú rady. V septembri nastúpila do skolky a od vtedy aj problemy, zhoršilo sa jej správanie doma, do skolky nechce chodit. Každé ráno hodinu place, alebo sa zobudi s tým, že ju napína na vracanie, už sa takto aj povracala, doma mi nechce ráno nič zjesť, prideme do skolky chytí má a trhá má, že mám istá ňou dnu takze ju musia ucitelky vziat odomna. Keď sa zavrú dvere vraj potom už neplače. Chcela som ju dať zobzaviatku len na doobedie nesúhlasili hoci mesiac tak chodila boli to citit na správaní učiteliek, tak som ju dala aj na spanie ale chodim hneď ako sa zobudi pre ňu, čo je 14:20, a do tohto casu absolutne nič nezje, lebo v skolke nechce jesť. Sem tam má vraj dobrý deň to viem od znamej ktorá tam upratuje. Ale inak sa s detmi hrať nechce, nezapaja sa do tancovanie, boli sa púšťať na snehu ona nechcela a podobne, samozrejme ju do vsetkeho nútia aj keď nechce. Prvý mesiac väčšinou len sedela na stoličke a že čaká na maminku. Okrem toho si zacal trhať zadery do krvi, keď príde zo skolky stále opakuje už nepojdem tam, stiska má ja mam maminku ľúbim, ja nemam rada pani ucitelky. Vraj je taka že sem tam prid ek dieťaťu a z nicoho nič ho soti. Nás doma zacala “bit” nikdy pred tým to nerobila. Hnevá sa, stále je taka nepokojná. Problemy sú stale, ale to napinanie ráno a trhanie zaberov, to sa vystupňovalo v decembri. Neukludni sa cez víkend stále je v strese od rana, že nejde dnes do skolky, nechce nikam chodit. Vždy sme sa chodili niekde hrať aj každý deň von na ihrisko do susednej dediny alebo do mesta proste niečo teraz zakaždým zo skolky domov. Doma sú rozne dni bud príde a hneď nevyzlecena začne skladať puzzle a do večera sa hra potichu sem zámorie postiska spomenie že nejde do skolky. Alebo príde a hneď vyryva robi zle až kým nejde spat. Sme z toho nervozny nedá sa to proste takze sa aj hadame a cela atmosféra doma nervozna. Skacem síce z témy do témy ale chcem Co najlepsie popísať pracujeme z domu takze sme boli stále spolu, ale manzel robil nemohol sa jej venovať a ja som okrem toho aj odchádza do inej prace, alebo na nákupy, alebo som bezne varila atd. Ona sa hrala v izbe . Poobede už sme sa jej venovali. Teraz absolutne nemôžme ísť nikde ak áno hodinu zuri kope do dverí že chce maminku alebo tatika, ako náhle chytí niekto bundu hneď ide plakat že tatino nejde preč alebo pod. Ani do obchodu nikde ani na chvilu, nechce si dať vysvetlit. Ja napr. Som do skolky nechodila iba na pol rocnu povinnu pred školou. Necítim davat nijak vadna ani že by mi to dako ublížilo a tiez sme nemali moc deti okolo seba. Sme aj my na ňu naučení takze do skolky sme ju dali skôr tak na “nátlak” okolia, že aby si zvykala na kolektív atd. My by sme ju asi ešte nechali doma. Na druhej strane, keďže sme sa už rozhodli a dali sme ju tam, sa bojím s verziou že ak to preruším, bude to potom ešte vacsi problem, lebo bude vedieť že dosiahla “svoje” aj pred tým. Ale možno tu vôbec nejde o vzdor a ty pádom keďže sa formuje osobnost sa bojím aj dr. Naša povedala aby sa jej nejako nepoškodilo, že je na ňu veľký nátlak aby sa nebála do budúcna alebo proste podobne. Je urcite trochu aj rozmaznana, ale toto neni napr. Ráno že place a trucuje v hrackarstve ona naozaj place a nechce tam ísť . V novembri bola asi 3 tyzdne doma, v oktobri dokopy asi 2 tyzdne keď mala nadchu alebo tak že som ju nechala doma od stredy napr. Ale aj tak je december a je jedine “nezvyknete” dieťa . Alebo proste jedine ktoré ráno plavé na celu skolku, nehambim sa za ňu, ale viete si predstaviť tie pohľady keď vojdeme do skolky . Ak ste mali alebo máte podobný pripad prosím raďte, ako zo riešite, alebo ako ste to vyriešili. ĎAKUJEM ❤️

daskamaska
15. jan 2020

@mijama29 Netráp dieťa ani seba, nechaj ju doma. A ja by som s nou začala chodiť viac medzi deti (socializovat). Ked nie sú v rodine deti, tak potom do najbližšieho materského centra....nech si zvyká na kolektív. Proste hľadať kolektiv deti inym sposobom ako MS. A ešte by som ju skúšala nechať aj na noc buď len s babkou, alebo krstnou alebo kto je jej okrem vás najbližší. Nech nie je naviazaná velmi na vás 🙂 držím palce.

dankanka
15. jan 2020

@mijama29 mne by trhalo srdce, keby mi mala zvracala ráno. To vo opisuje je hrôza. Ver svojim inštinktom. Ešte ma na kolektív a škôlku čas. Moja sa takisto hra aj sama, ale deti ma rada. Chodí ako jediná o 12tej domov, hoci je prihlásená na celý deň. Ešte na jeseň do mňa hucali ze kedy už konečne bude zostávať celý deň. Odpoveď moja bola: neviem. Neviem to doteraz. Vyhovuje mi ju odtiaľ o 12tej zobrať, doma jej prečítať rozprávku a mat ju pri sebe. Nej tak isto, celá hatesena ku mne uteká keď počuje ze otváram dvere na škôlke. Neplače, vraj o nej učiteľky ani nevedia. Ale viem ze by bol problém nechať ju tam spať. Ja počúvam svoj vnútorný hlas, pozorujem ju, pýtam sa jrj, či tam chce spinkať a odpoveď je stále nie. Ozaj, keď na nás tlačili s odpoveďou, tak som urobila trosku bordel a povedala ze ak im ide iba o olovrant, ktorý máme zaplatený a nejeme, tak nech si ho berú domov.
Viem, že príde čas, keď tam mala v pohode a s radosťou zostane spať. A keď budem s tým v pohode aj ja. Momentálne sú 4 hodiny pre ňu maximum a ja som aj za tie nesmierne vďačná. Ono ak vravia ze adaptácia trvá dva mesiace ci koľko.. Ok, ale ved my stále riešime soplik, kasliky, z mesiaca mi reálne odchodi možno týždeň, dva.. A potkm všetko takmer odznova riešiť,opat ranné mrcanie ze nikam nejde, budenie a podobne..
Ak by mi mala ale robila to co vám, so školou by som sekla. Ani ja nie som tam kde sa necítim dobre.

mijama29
autor
15. jan 2020

@jana1511 ona nám pravidla neurčuje keby áno nejde tamnuz druhy den. Ale to, že ju vypočujem a zaujima mamina aby bola spokojna nie je, že nám ona urcuje pravidla viete. Už som to tu pisala keby zúrila a hádzala sa o zem že trucuje fajn. Toto sa nedá porovnať.

mijama29
autor
15. jan 2020

@daskamaska ďakujem

mijama29
autor
15. jan 2020

@dankanka presne máte pravdu. Ďakujem

katty2012
15. jan 2020

@mijama29 to je hroznee, to dieta trpi a vy ju vobec nepocuvate, co vam svojim spravanim hovori. ako sa na toto dokazete len necinne prizerat? ochrante si svoje dieta a zoberte ju odtial, mi je tazko len to citam...

dankanka
15. jan 2020

@mijama29 ozaj.. Ja som chodila do dobrej škôlky, aj skoly. Všade aj v práci bol dobrý kolektív, odvšadiaľ mam doteraz priateľov, som z nimi v kontakte. A viete čo? Zistila som, že mi vyhovuje samota, nemám rada kolektívy.. Mam to tak od detstva. V detstve som mala taký stres zo škôlky, že som vždy na zimu ochorela, mávala som zápal priedušek. Chronicky. Vyrástla som z toho. Doteraz si pamätám tu radosť, keď sme šli k doktorke. Cele zimy som bola doma. Možno aj preto mám viac pochopenia pre tu moju malu..

jana1511
15. jan 2020

@mijama29 to bolo myslene všeobecne mamička, neberte to ako útok. Mne to može byť jedno, ale vy ste Tá ktorá prosí o radu ! Tym , že pracujem 15 rokov s deťmi a každý rok nastupí dieťa s takým problémom a každý tento problém sa zatiaľ aj vyriešil, som vám.. chcela len poradiť. Tak prajem Vám pekny večer....

judar
15. jan 2020

Prec zo skolky snou a to skor nez to bude mat zdravotne nasledky...je este malicka, zavreta prevazne v domacom kolektive, ine deti su jej cudzie a takto ju slahnut z nicoho nic do skolky kde dostava akurat tak soky a stres z prostredia a z tej kopy deti...darmo ze posklada puzzle jedno je sikovnost a druhe pocity toho dietata ...a ked ma takto stresy ze sa boji aj jest este aj vraca dovie ci aj nehnackuje tak bacha aby nedopadla na skolkarsku dohru v podobe zaludocnych problemov, problemami s travenim a smer spital...mali sme uz taky pripad v rodine veru a bola to katastrofa na infuzie

juliet86
15. jan 2020

@mijama29 drzim ti palce!

nelinka2009
15. jan 2020

@mijama29 myslím, že ty si už dávno rozhodnutá, načo sem píšeš o rady a názory... Za mňa mala rozmaznáva doma bez pravidiel a matka precitluvela, skáče ako dieťa piska... ucky mesiacu, nuž si mala vynucuje svoje...

mijama29
autor
15. jan 2020

@nelinka2009 Si super, keď poznas moje detsko, moju domácnosť a moje rozhodnutie lepsie ako ja 👍

mijama29
autor
15. jan 2020

@katty2012 keby som sa nečinne prizerala, tak to neriešim že áno?

mijama29
autor
15. jan 2020

@nelinka2009 a keby si bola aspoň trochu inteligentná a čítala co píšem možno by si sa dozvedela aj to že o taketo názory resp. Blbe komenty nestojím, a majú sa vyjadrovať len tie čo majú skusenost.

haanovajana
15. jan 2020

@mijama29 nechaj ju doma,stačí jej predškolská.

janinah
15. jan 2020

Nečítam odpovede,ale okamžite by som ju brala zo školky a počkala minimálne rok,nie je pripravená,nie je zrelá na kolektív a školku.Je to 4mesiace,čo nezvykla,je to trápenie pre dieťa aj rodičov,nerobte jej to....V mš som mala tri deti, u syna bol problem zvyknuť,prestal jesť,postupne sa to sčasti upravilo,ale má 14násť a doteraz nezje čo treba napr. ovocie ,zeleninu ani vidieť a dosť iného tiež nechce,príčinou je školka,dovtedy jedol všetko....keby mi bol vtedy niekto poradil,že ber ho zo školky aspon na rok....ľutujem to doteraz

abbey1
15. jan 2020

Uf, ťažko sa mi to čítalo a ešte horšie predstavovalo, čo to dieťa zažíva. A vôbec som nepochopila prečo. Po pár dňoch takého správania by bolo moje dieťa doma. :(
Čo jej utečie, keď bude doma pokým na kolektív nedorastie a nenájdete vhodnú škôlku?
Nechápem, naozaj nie. Chúďa dieťa. Teraz idete psychologičkou naprávať zbytočnú traumu. :(

jana005
15. jan 2020

@mijama29 ahoj, na tvojom mieste ju tam hneď od zajtra nedávam.
Môj syn chodil iba ako predškolák a len do 12tej.
Nechcel jesť a spať, tak som ho brala domov.
Mala som tú možnosť, tak som ju využila.
Tak prosím ťa, počúvaj svoje srdce a dieťa a nedávaj ju tam.
Uvidíš, ako sa zmení k lepšiemu

denisas
16. jan 2020

@mijama29 ani som nedocitala tvoj status.. mali sme takyto problem. Dcera chodila do skolky rada kym neprisla nova ucitelka. Nesadli si, mam pocit, ze zo strany ucitelky islo o sikanu. Dcera bola casto chora, pred skolkou cirkusy.. vyvrcholilo to extremnym hysakom v aute cestou do skolky, skoro skolabovala, museli sa s manzelom vratit domov. Bola mesiac doma. Psycholog potvrdil, ze je ok. Zmenili sme skolku, odvtedy je to ine dieta. Konecne sa smeje, je stastna. Predtym chodila zo skolky unavena, frustrovana. urcite nepodcente problemy vasej dcery. Nasa sa zacala aj zajakavat. Nastastie sa to zlepsuje. Drzim palce!! Ps: a neberte ucitelkam ak povedia, ze je vsetkomv poriadku 😏 u nas nebolo..

mircalla
16. jan 2020

@mijama29 A aky mas problem ju nechat doma a miesto toho ho 4 mesiace trapis? Mozes si to nazvat blbym komentom, ale je to tak. Cely cas mam pocit, ze chces pocut, ze to nie tvoja mala nie je pripravena na skolku, ale chyba je v skolke. Nuz neviem, nemyslim si to. Pises okrem toho maximalne chaoticky. Mozes zmenit skolku, ale v tomto pripade odporucam ju nechat doma. Nie kazde dieta je v 3,5 roku pripravena na skolku, splietas tu daco stale so sikovnostou, nema to s tym nic spolocne, to by si mala ako matka vediet. Miesas tu pripravenost so sikovnostou. Moja dcera bola v skolke/jasle davno pred 3 rokmi a je uplne happy. Jednoducho miluje deti a kolektiv, je kontaktna a aj akcna, takze skolka je vyhovuje. Cize vsetko je o sobnosti dietata. Nacase to pochopit. Cize nie my sme neiteligentne, ale zacni u seba. Normalne zasnem nad touto zadubenostou a neskutocnou zaslepenostou. Jednoducho to dieta nechaj doma, to je cele.

maciatkolulu
16. jan 2020

@jana1511 každopádne ako pedagóg zaručene vieš, že každé jedno zdravé dieťa sa vyvíja.... Myslím, že je jasne, co tým chcem povedať.... Je samozrejme, ze sa kolektívu nevyhne. Ale pôjde donho v momente, keď bude dozreta. 3 ročne dieťa, ktoré je doma spokojne a naopak keď ma ísť do škôlky zvracua, plus si obkusujw zadery, plus v nej nič neje a to už pomaly pol roka a ma tri, na škôlku zrelé nie je. Matka má možnosť s nou byť doma, tak nevidím ani jeden dôvod to dieta nútiť. Pretože zjavne nie je zrelé na túto etapu. Každý jeden psychológ toto potvrdi. Kebyže sa jedna o 5 ročne dieťa, to je už trochu iné.

dzulli1980
16. jan 2020

Napíšem Ti náš príbeh, je takmer rovnaký ... naša dcéra je jedináčik, takisto nemáme v rodine malé deti, navyše sme bývali ďaleko od rodiny, blízkych, čiže do tých 3 rokov bola väčšinou so mnou. Samozrejme do materských centier, na ihriská medzi deti sme chodili. Keď nastúpila do škôlky, bála sa detí, bočila od nich, keď sa náhodou k nej nejaké dieťa priblížilo, zostal úplne zmeravená, prípadne sa bežala schovať do kúta. Vyvrcholilo to tým, že sa začala v škôlke hádzať o zem, hystericky vrieskať atď. ... po konzultácii s riaditeľkou a učiteľkami som dcére našla súkromnú psychologičku, a tá z nej po 2 mesiacoch intenzívnych sedení urobila úplne iné dievčatko ... pokojné, vyrovnané ... dnes so škôlkou nemá žiadny problém ... dieťa detský kolektív potrebuje ... potrebuje sa socializovať, potrebuje kamarátov ... skús jej nájsť dobrého psychológa, nie je to hanba, ber to tak, že dieťaťu pomáhaš ... veľa šťastia.
@mijama29

mijama29
autor
16. jan 2020

@mircalla zas úplne niečo od veci ja ja necham doma s radosťou ale na to sa nepytam že áno?

nelinka2009
16. jan 2020

@mijama29 mám skúsenosti až dve osobné a niekoľko desiatok z okolia... Preto viem, že to tak je.

nelinka2009
16. jan 2020

@mijama29 a veľmi dobre viem, čo je to mať doma nadpriemerne inteligentné a tvrdohlavé trojročné dieťa, kým TY sama neuveríš, že ucky jej chcú len dobre a že ťa škôlka je pre ňu to najlepšie a nebudeš doma štát za tým, čo robia ucky v škôlke pevné ako skala a nebudeš doma robiť a vyžadovať od nej to isté, tak sa ťa situácia nevyrieši, ani keď bude ešte rok doma, len sa to o rok celé zopakuje... Inými slovami celé je to len tvoja chýba.

evkano1402
16. jan 2020

@nelinka2009 ja mam rovnako dve osobne skusenosti presne ako pise @mijama29 a tretiemu to uz nebudem robit. Skus si sama pre seba odpovedat na otazku PRECO je tvoje dieta v skolke.
- aby sa socializovalo
- potrebujes trochu vypnut (hladas si pracu, zdravotne dovody, dalsie dieta)
- tlaky okolia, 3 rocne dieta ma ist do skolky a basta...
Pises, ze sa nehabis za nu, ale vadia ti "pohlady" uciteliek...to neries ako sa pozeraju na teba ucitelky. Mne je neskutocne luto tvojej malej, pretoze zvlast sikovne deti toto zazivaju.
Ona ti nieco svojim spravanim hovori, co nevie este slovami vyjadrit. Predstav si teraz, ze nenachadza u teba ako najblizsej osoby pochopenie, ty ju uz nejako zaoveckujes do skolky ale toto s nou pojde dalej do skoly. Zial viem o com hovorim. Na skole pride sikana. Myslis, ze ti bude vediet povedat, co preziva dalej v skole, ked v skolke musela ist s davom. Myslis, ze toto nezanechava nasledy na dietati, v jeho podvedomi.
A ak by si aj zmenila skolku, kvoli pani ucitelkam, v novej mozete prezivat to iste.
Este sama pre seba si odpovedz, ako sa citis, ked si ty doma a mala v skolke. Nebolo by vam obom spolu doma lepsie. A fakt to nemyslim v zlom, iba chapem tvoju malu.

sona463
16. jan 2020

@mijama29 škôlka by mala vychádzať v ústrety rodičom, však obidvom stranám by malo záležať, aby dieťa bolo v škôlke spokojné a šťastné...

viera77
Autor odpoveď zmazal
viera77
16. jan 2020

@mijama29 Toto bol presne aj naš pripad, doslova ako cez kopirak spred 5 rokov. Dedina, slaba socializacia, prve dieta v rodine, atd, atd. Nastup do skolky ako 3,5 rocna, (predtym asi 1 rok jasle) a skolka nahle po 2 tyzdnoch prerusena. Chodila len doobeda, aj to bolo na nu az prilis vela. Na tie krvave zadery na vsetkych prstoch ruk az do mäsa nikdy nezabudnem, ta ranna hysteria na celu dedinu, atd, atd....vraj cely cas v triede len postavala v kute, vzlykala a drala si kozu na prstoch. Takze skolka po dohode s riaditelkou a ucitelkami hned prerusena, opat nastup o rok, uz ako 4,5 rocna, medzitym aj narodenie sestricky. A do skolky uz isla ako uplne ine dieta, ani jedna slza, skolka bola uz len radost a zabava. A to sme este stihli vymenit z dovodov stahovania dalsie 2 skolky. Dnes je uz skolacka - aktivna, energicka a ambiciozna slecna, plna zivota a radosti z neho.

ivanapetrasova
16. jan 2020

Keď máš možnosť nechať si ju doma tak ju využi. Keby sa jej v školke páčilo tak nepoviem. Ale takto je to zbytocne trapenie pre vsetkych. A určite to nebude brať tak že teraz "vyhrala" lebo ste ju zobrali zo skolky prec a teda bude problem s nastupom aj o rok. Skor sa bude citit bezpecne ze vam moze verit a o rok bude mozno pripravena na nastup a zvladnete to v pohode. Drzim palce.