Detské okazionalizmy
Dobrý večer, mamičky,
Chcela by som vás pekne poprosiť, či by ste sa podelili o okazionalne slovíčka vašich detičiek, kľudne aj také, ktoré už nepoužívajú. Ak si na nejaké spomínate, kľudne ich vypíšte (najlepšie ak ich vymysleli v obdobi od 3-6 rokov). Akurát píšem BP, v ktorej sa zameriavam na detské slovíčka. Veľmi by ste mi pomohli ak by ste ku obľúbenému slovíčku napísali vek vášho dieťatka a čo tým slovíčkom chcelo povedať.
Okazionalne slovo môže byt napríklad - chytačka- sieť na chytanie motýlov. Alebo namaličkuj- nakrájaj na menšie kusy..
Kľudne ak vás napadne aj nejaké slovíčko, pri ktorom zamieňajú/li gram. rod.. alebo kompozitá - blchonosič-pes..
Veľmi mi s tým pomôžete.
Ďakujeeeeem ♥️
Mamka,prečo je ten mor ( more) slany? Vek neviem,odpočute na plaži .
@nikolkanikol u nás je momentálne v kurze)(necelé tri roky) kuláň-kuna,
@nikolkanikol
paploňák - perinák
Smrkalky - vreckovky.. vek neviem
@nikolkanikol ja mam citacku na knihy a mala 3 a pol rocna hovori, ze je to pocitacka.
Moj syn sa asi ako 5-rocny hral na zlodejov, behal po byte a zrazu vravi: V kuchyni bude banka a mama bude bankomatka 😄😄😄
poliak - roľník, ktorý pracuje na poli (6 rokov), spám - namiesto spím (4 roky)
@nikolkanikol kepuč -kečup(3r), plášť- spravne plaz (4r), přes- spravne cez,to ma z ceskych rozpravok (4r)
Tanky (topanky), Kinka (kvetinka) - 2 roky
Silaky-svaly (4 ročná dcérka známych)
Sestorka, Sedmorka-postupnost čísel ako štvorka, pätorka (5 ročná neter)
Obedar je desiatar, pretoze v nom nosi desiatu a nie obed (6r)
Vypinac je zapinac (5r)
Krasavicka = sedmokraska (3r)
Zlta bola slnieckova, modra nebickova, zelena travickova u nas velmi dlho
Varecha - miesacka
Noz - krajacka
Vidlicka - napichovacka
Paplon - prikryvacka
Vypinac bol u nas tiez zapinacka
Nas vola jogurt “ mangold “ 😀 2,5 roka
namiesto "človek" použiva "ľuď" ako jednotne cislo od "ľudia".
Babac a babacoviny (blbosti) 3r,vianka je vianocka (2r)... a tazko mi pospominat,kedze ja to neberiem ako nejake ine slova.
Tieto boli okolo 4 rokov:
futbalisko - futbalové ihrisko;
palinky - palacinky;
líš a líška (v reklame na PSS - namiesto lišiak);
zrolkovať a rozrolkovať (zabaliť a rozbaliť);
...
Toto ako predškoláčka (6 rokov):
začínuje sa - "rýmuje sa" na začiatku;
...
U nás sme takých slov mali nespočetné množstvá, keďže deti vyrastajú s viacerými jazykmi a zamieňali si gramatické pravidlá. "Brauchujem some vodu", "jeden blumen, dva blumens". A starší, keď začal používať slovenské predložky, tak ich nejakú dobu vyhadzoval zo slov- kup, nuk, hoda pre NÁkup, NAnuk, DOhoda - okolo dvoch rokov.
Tiež napr. šatka pre malú šatku a šata pre veľkú šatku.
Jedláreň pre reštauráciu.
Teplátor pre radiátor.
Magnetičkové sklo pre lupu (od magnifying glass)
Takéto slová boli vo veku 3-4 rokov.
Dnes ráno povedal, že ocko bol namahnuty - narobeny
strihačka - nožnice
sísadlo - had (lebo robí ssss :D )
Diaľkovač- diaľkový ovládač okolo 3 rokov
@nikolkanikol my sme mali tiez take..
Pancuchy boli kapk alebo pankuše ( mam dve deti)., Vyzapnut ( odopnut), odlepsit ( pokazit na niecom nieco), dezertovat- jest dezert, nieco sladke.
@nikolkanikol Ja som vraj na vsetko hovorila pama pama namiesto sama. To som musela byt velmi malinka (1-2 roky tipujem).
@nikolkanikol ešte ma napadlo že lietadlo je tikajo😃
Na ruke prsty - krajník, stredník, stredník, stredník, krajník.. jednotné číslo od slova detičky - 1 detička..
Ked bola mensia a nerozpravala tak napr “bim bam” - kostol, teraz ako 4 rocna rapoce a vymysli toho dost naposledy kricala na mladsiu sestru -“ ukradnica”- lebo jej nieco zobrala, ukradla.
@nikolkanikol este som si spomenula, sestra ked bola mala sa ma pytala:
"A maly peso ako pesuje?"
V preklade A maly psik ako steka?
Ja som učila na ZŠ, jeden prvák (6-7r.) prišiel s krásnym slovom - prepáčičenka (ospravedlnenka - za vymeškané hodiny)
mačka - mňauča
pršiplášť - pršidážď
papučky typu šlapky - šlapučky
človek - ľud, od ľudia
(vek medzi 3-4)
Rodiť som mala ísť miesto pôrodnice, do tehotnice (to už mala skoro 5r.)
Naftovka = naftová nádrž (syn 5)

Tiborko,co robis? Makám...( mlel mak na mlynčeku s dedkom).. vek 5-6