icon

Kedy najneskôr začali vaše inak zdravé deti chodiť?

carodejnica
5. feb 2014

Ahojte, robím si malý prieskum - anketu, kedy najneskôr začali deti chodiť.
"Chodiť" pritom myslím nie tak, že dieťa urobí pár krokov, ak si dieťa medzi sebou púšťame, ale proste moment, kedy začne vo voľnom priestore uprednostňovať chodenie pred štvornožkovaním.
Zaujíma ma to, lebo ja mám takých lenivcov - dcéra začala chodiť ako 17 mesačná, syn bude mať 18 mesiacov a stále nechodí. Krížom cez priestor štvornožkuje, vie prejsť popri nábytku, (okolo stola napríklad), vie chodiť za dve a aj za jednu ruku - ale veľmi nerád, stále ide na štyri, už sme si ho medzi sebou púšťali, tak pár krokov prejde, ale stále sa nevie odhodlať. Všetko začal inak robiť veľmi neskoro, pretáčať sa, plaziť sa, štvornožkovať.... Sme sledovaní na neurológii, kde je však všetko v poriadku.
Stretávam sa však s tým, že v mojom okolí o takomto oneskorovaní ešte nikto nepočul, tak som z toho pochopiteľne trocha na nervy. Väčšina detí začala chodiť do toho 14-15 mesiaca. Predpokladám, že tu je väčšia vzorka respondentov, takže nájde sa viac takýchto oneskorencov. Uveďte prípadne aj niekoho z vášho okolia. Vďaka. 🙂

micha7
5. feb 2014

ako 14 mesacna uplne sama..noa popri nabytku,gaucu uz ovela skor....dcerka sa velmi bala pustit... 😉

zabka1987
5. feb 2014

ahoj o je také individuálne, to je úplne v pohode ,že neskôr. Môj malý je od narodenia veľmi aktívny, so všetký začínal skôr a zostalo ju to doteraz ,že neobsedí... chodiť začal v 8 mes tak bez opori už aj vonku , nteterka nemala odvahu ale a začala po roku a pol ale len preto, že sa akosi bála pustiť sa sama ...susedina malá tiež . kamoškyn malý mal teraz 9mes a chodí ale tiež je taký neposedko

fomarik
5. feb 2014

Moja zacala chodit ked ukoncila 15 ty mesiac a prvy den 16 teho mesiaca sa rozcupitala.

siska53
5. feb 2014

Syn zacal,chodit ako,11 m a dcerka tyzden,po 18.mesiaci. Dr. vravela,ze to,stihla,LTT. 🙂) ale chodi bezpecnejsie a bez takych otras padov,ako mal syn.

linda20111
6. feb 2014

Ahoj, moj zacal sam chodit ked mal rok. Asi dva tyzdne predtym sa este chytal nabytku.

janickacrazy
6. feb 2014

Moj prvý začal v 10 mes. a druhý syn v 18 mes. Prvý vobec neštvornožkoval a druhý začal po štyroch v 10 mes. 🙂

lucia20
6. feb 2014

Prva 8 mesiacov, druha 16 mesaicov a tretia az 18 mesiacov samostatne, ale ona nebola uplne zdrava a to sa odrazilo aj na chodeni. inak ja mam tri deti a u kazdej je vyvoj uplne iny. neriesila by som nejake tetusky, co su mudre jak radio.... moja prva chodila v 8 mesiacoch, nelozila. pohybovo je z nich najzdatnejsia dodnes. druha dlho sedela a nic sa jej nechcelo, ani lozit. ale cely cas co sedela si "pilovala" jemnu motoriku. a to jej ostalo do dnes. sportovy profik z nej nebude, ale kardiochirurga by robit mohla. jemna motorika najlepsia zo vsetkych troch a trpezlivost neskutocna. a co sa tyka tretej, ta je kvoli tazsiemu startu v zivote vo vsekto pozadu. postupne dobieha ale aj tak je tam vidiet ten rozdiel. ale nech mi vsetci mudri vyskorcia na hrb. sak do 18tich hadam dobehne vsetko. 😝 😝 😝 😝 😝

monika0907
6. feb 2014

Mne maly zacal chodit skoro na 8 mesiace aj 3 tyzdne uz sam a mala zacala az na 10 mesiace a 2 tyzdne .zalezi od dietata kedy aa odvazi pustit

evka1247
6. feb 2014

dcéra začala chodiť keď mala 13 mesiacov a to ma vytáčali sprostými rečami že ich deti už ako 11 mesačné ...myslím že o nič neprišla

vierka0
6. feb 2014

ahoj, moja zacala chodit 15mesacna, je sice predcasne narodena, ale inak jej motoricky vyvoj bol ako u donosenych deti. Chodila okolo nabytku 5 mesiacov, kym sa konecne pustila, no ked sa uz pustila, ziadna nestabilna chodza, rovno pekne chodila, bez padov..kazdopadne, zdrave dieta ma zacat chodit do 18mesiacov, az po tomto "termine" sa to zacina riesit - chodili sme na rehabky kvoli predcasnemu porodu, takze mam informacie z prvej ruky 😉

lenicko
6. feb 2014

Môj syn má o pár dní 16 mesiacov... a nič... okolo nábytku, pri aktívnom chodítku (tlačítku) ide ako "širón", ale sám ani ťuk. ☹ Vo všetkom bol "tabuľkové dieťa" tak sme sa tešili že aký geniálny je... ehm... až na to chodenie. Mám pocit, že čím viac ho podporujem, slovne nabádam, rozmiestňujem predmety tak aby ho to nútilo urobiť kroky do priestoru, tým menej sa snaží. Ako by to robil naschvál 😠

bibadlo
6. feb 2014

Moji chlapci zacali chodit okolo 15 mesiacov. Najmensi syn ma pol roka a iba prednedavnom zacal dvihat hlavicku, o pretacani zatial ani nesnivame 🙂 Chodime cvicit, Pravdepodobne bude tiez vo vsetkom posunuty 😉

lejlla
7. feb 2014

prvy v roku a druhy 11 mesiackov

babatkoling
7. feb 2014

veim o dievcatku, nie moja dcera, v 16mesiacoch este sama nechodila. Zdrava, narodena nacas, ale veeeelmi pohodlna slecna 🙂

bibistec
9. feb 2014

moj svagor v 18 mesiacoch zacal...ale vraj je to do 18 mesiacov normalne ale ked sa ti nieco nezda chod na ortopediu.

kasvo
9. feb 2014

moj maly zacal v 16 mesiacoch a to od 15 doma vedel prejst medzi nami aj na dost velku vzdialenost, no inak bez ruky ani za svet, ked som mu teraz na ulici davala ruku ked sme isli cez cestu som sa ho na to pytala a povedal ze sa velmi bal. zdravy je, len sa mi zdal v "hrubej motorike" vzdy trosku pomalsi, inak je mozno az moc sikovny a veelmi opatrny :D

synovial
9. feb 2014

moja zacala az v 16 mesiacoch. dovtedy aj vedela, ale nechcela! stvornozkovala ostosest, ale sama chodit nechcela.

freezii
10. feb 2014

Mne staršia presne v den 13mesiacov (bála sa lebo sňškaredo spadla na šmykľavej plávačke ako 10mesačná) - v ten den sme dali do celej obývačky koberec.
Ja len že možno mu niečo doma nevyhovuje...
A ak správne čítam si zo žiliny - skús zájsť na rehabilitácie (LIENKA) - tá pani je božská - na webw nájdeš na ňu kontakt.

susu29
10. feb 2014

Prvá 9 mesiacov, druhý 13 mesiacov, tretí 9 mesiacov, aktuálne máme 15. mesiacov, beháme, ale nemá ešte ani jeden zub, takže sme "oneskorení" v niečom inom 😀

trinka
10. feb 2014

Obe mali 10,5 mesiaca 😉

bubutko
13. feb 2014

Maly ma zajtra 14 mesiacov a este uplne samostatne nechodi. Tiez je spomaleny, ale on je na svoj vek strasne velky, takze je ine ked sa uci chodit 10kg dieta a ine ked ma uz 14kg. boji sa ze spadne, strasne si to uvedumuje. boji sa pustit do priestoru ale pomaly nabera odvahu. nie je to ale ziadne rozbehnutie ze hrrr ako vidim u inych deti. ale take, ze najprv zisti ci stoji bez drzania a udrzi rovnovahu, a potom sibalsky usmev a ide skusat pomalicky, najprv jeden krok.....zastavi, zapotaca, ked stoji....hura ide druhy krok, zopakuje to iste. takto pomalicky prejde asi 5-6 krokov a ked ma ciel nadosah, tak sa uz po nom rozbehne a hodi sa. nepada takmer vobec. vsetko to podla mna s tymto suvisi. velmi si uvedomuje ze by spadol a tak je prehnane opatrny. 🙂 nevidim na tom nic zle ani dovod na obavy. kazdy sa uci inak. aj my dospeli. Rehabilitacie ja neuznavam, pokial dieta je zdrave. Naco ho stresovat a vnucovat mu, ze nieco s nim nie je ok ked musi sa ist ucit chodit, liezt atd....Aj tak ho tam nikto za par navstev chodit nenauci, on sa to nauci sam, ked bude sam pripraveny a bude mat chut.

svatava74
13. feb 2014

pracujem v jaslickach a mame babatka ktore este v 18. mes nechodia samostatne a nebehaju atd....ale 19. mesiac uz to daju potom vacsinou....cvicenie, cvicenie, cvicenie..... 🙂 pride to neboj....a budes prosit, aby si sadol konecne...

chikitka
2. mar 2014

nas zacal sam tiez ako 17mesacny tusim, alebo 18mesacny, teraz ma 21m a ked ideme von, tak kym nie sme na uzavretom ihrisku ide s popruhmi a voditkom na deti, lebo v zasade ide , bezi tam kde nema a este k tomu vdzoruje fajnovo :D sme v okoli asi jednini, kto to voditko pouziva 😒 ale co mam robit...neboj, pride to samo... 😉

slniecko510
2. mar 2014

syn zacal chodit ako 11 mesacny, a tiez sme boli sledovany na neurologii.

jankaba1
2. mar 2014

Ahoj, moj syn napr. po stvornozky nechodil, zacal hned chodit po 2 nohach. A to od 10 mesiacov. Dcera, ked mala 1r., tak uz chodila sama-sem tam padla, ale inak v pohode.
Kazde dieta sa vyvija individualne, to ze robis prieskum je naco dobre? Len budes nervozna, ze preco este nechodite...Ono to pride samo. Nemozes predsa porovnavat deti. A hlavne, deticky si aj tak urobia po svojom. :D

endi82
2. mar 2014

Staršia 15,5 mes. a menšia 17 mes.. Pri mladšej ma tiež vytáčali múdre reči, ale pri druhom už nikto nič, lebo vlastne si každý kto mudroval uvedomil, že lezenie staršej prospelo, lebo má dobre vyvinuté svalstvo a to ju už neraz ochránilo pri rôznych krkolomných pádoch.

karolinka20
2. mar 2014

My mame 12 mesiacov a nic vobec nechce chodit ani za ruky poriadne ,okolo nabytku chodi,ale za ruky moc nechce ,stvornozkujeme uz od 8 mesiacov a posadit sa vedela tiez uz v 8 mesiacoch bola uplne predpisova a chodenie je u nas galiba,neviem kedy sa pusti sama,ale nerobim si z toho vobec tazku hlavu raz to prist musi 🙂

evita_g
2. mar 2014

@kofoluska mas doma maleho genia! 🙂 polrocny a uz nielenze skoro sam chodi, ale aj rozprava 😀 😀 a k teme... moja dcera mala 15 a pol mes., dovtedy len po styroch.

tininna
19. mar 2014

Ja mam ten isty problém moja bude mať za chvíľu 18 mes a nechodí, už som z toho na nervy ,ale čo mám robiť?Chodila chvíľku bojazlivo ,keď mala okolo 15 mes. potom spadla par krat nie veľmi neako,ale zľakla sa podľa a od vtedy ani za svet,takže doma ,len okolo nábytku sem tam 1-2 kroky inak len štvornožky no a vonku sa nedá inak len za ruku,keď ju nechám samu isť na silu ide pomalicky no natahuje ručky a poplakáva mrnčí je vidno ,že sa bojí,neviem čo robiť inak je zdrava a ok.

kkl82
19. mar 2014

moj mal tiez az 17 mesiacov, kym sa odhodlal pustit sa sam. za ruky sme ho ale nevodili, stotoznujem sa s nazorom, ze dieta ma zacat chodit, ked je na to same pripravene... odvtedy ako sa pustil, bezi ako blazon 😉. ja si tiez vravim, ze aspon sa nam vyhli vsetky tie urazy, ked male deticky, lebo vsade zakopavaju, narazaju a podobne. tie deticky, co sa pustia neskor, maju podla mna, lepsiu techniku chodze 😀.