icon

Ma význam učiť 10 mesačné dieťatko na nočník?

hviezdickka
28. mar 2017

Ahojte, mamičky. Dostala som radu, aby som malého začala učiť na nočník. O chvíľku bude mať 10 mesiacov. Má to takto skoro zmysel? Mám to skúsiť? Ak áno, tak ako? Neviem, kedy malý bude kakať alebo piškať. Len tak ho tam proste posadím a zabavím a počkám, či niečo urobí?

Nočník si má vraj vybrať sám, aký sa mu bude páčiť. Asi blbá otázka - Vezmem ho do obchodu, ukážem nočníky v regáli a ktorý sa mu zapáči, ten kúpim?

Ďakujem.

jankalenka
Autor odpoveď zmazal
kytula
29. mar 2017

Ahoj, moju som začala dávať tak po roku. Na nocniku nikdy nesedela, nechcela. Tak som ju rovno pisadzala na zachod. Aj s tým bol problém, al ja som jej stále povedala, ci nauci bábiku ako sa robí pis. Ci nauci macka,....... Veľa hraciek sa vystriedalo na WC, ale to ju potom bavilo, že ona vie sa vycikat a ukáže to aj babu, mackom,.....

boborko
29. mar 2017

@anjelicek26 ja som nesledovala hodinky.len ráno som ho dala na záchod a hotovo potom si na to zvykol že má kakať do záchoda aspoň ráno a od roka a pol sa pýtal sám aj kakať aj cikat..Je na každej máme ako si to urobí keď chce môže ho dávať keď nie nemusí.mne to vyhovovalo že som nemusela utierat hovienka až z chrbta keď si na to v plienke sadol🙂

siska53
29. mar 2017

@eliska13 v tomto urcite. 🙂 svokra stale hovori, ze toto mal na haku. 🙂 a to je fakt neuveritelne,kedze boli len latkove plienky, ale ked si rozbil hlavu,trapila ho spinava kosielka. 🙂
A maly to mal po nom. On sa pokojne vozil s hovienkom v teplakoch na odrazadle,pocikala sa a nic.. Mala mi to aspon hlasila..

meusicka
29. mar 2017

@hviezdickka ja som deti zacala ucit na nocnik teiz este ani rok nemali. u nas bolo dovodom to, ze mali skor tvrdiu stolicu a tak som si vsimla stale ked im trebalo. a bolo lahsie posediacky vytlacit do nocnika ako do plienky. aj mne bolo jednoduchsie potom dieta dat do poriadku. deti si aj zvykli. ale na druhej strane sme sa zase vdaka tomu neodplienkovali nijak skoro. mali aj tak 3 roky a dvojicky dokonca viac. od tych 3 rokov sme ale uz tlacili na pilu v tom smere, ze uz boli cez den bez plienok a vedome sa teda slo na nocnik.
podla mna si 10 mesacne dieta nocnik vyberat nevie... podla coho? mozno farbu. daju sa kupit rozne, ja by som nekupovala tie spievajuce, nasa dostala a musela som vybrat zo spodu baterky aby jej to nespievalo.

petatrubicka
29. mar 2017

Ja som dceru davala na nocnik asi tak od 7-8 mesiaca tak potom sa naucila ked mala 15 mesiacov uz sme davali plienku len na noc a to som jee davala az vtedy ked zaspala,uplne uz ju odmietala anakoniec asi o mesiac sme plienky nepouzivali,teraz pri synovi nocnik este nepouzivame ale narodil sa ako predcasniatko tak som si myslela ze to je skoro ale uz asi zacneme skusat lebo si par krat uz chcel sadnut na wc aj uz povie psps

siska53
29. mar 2017

@janifer prosim ta porad,ako hlasi,mozno to pomoze ostatnym.. Mne nic zizdne.dieta nehlasilo..nijako. Navyse druhe dieta mi vyse 3m.prerevalo dni a noci,takze netusim kde som to mohla vypozorovat a maly zas sa zas zoparkrat kludne vykakal po kupani do osusky. Bez toho,ze by nieco naznacil a to sme pri nom boli dvaja. Asi nemam dobre pozorovacie schopnosti.

aspinka
29. mar 2017

Ma ak dieta spolupracuje vlastne ho ucis navyk kazdodenny ritual oboznamujes s inou formou vyprazdnovania ako do plienky. Dvoch starsich som davala odkedy sedeli a v roku boli odplienkovani dcera v roku syn v roku a pol.... najmensia nespolupracovala nepacilo sa jej a ju som odplienkovala tesne pred druhymi narodeninami nocnik uz poznala z pokusov len som jej zobrala plienku aj ked ju vedela nalozit statocne prve dva tyzdne boli tazke ale odplienkovala sa... do druhych narodenin komplet bez plienky 😉 Stale som nazoru cim dlhsie to robia do plienky a nepoznaju inu formu tym viac budu na vas pozerat ked zrazu budete ich nutit na nocnik... oboznamovat s nocnikom, mat ho stale na ociach chodit spolu na zachod a ine formy hold treba sa tomu venovat nielen bacnut plienku a mam pokoj ale za vasu snahu a trpezlivost bude odmena 😉

anjelicek26
29. mar 2017

@boborko utierat nocnik ci zadok od plienky vyjde zajedno 😂 Ale to je na inu debatu 😂 o par dni cestujeme a dufam ze sa nam to s nocnikom nepokazi budeme stale volakde.. doma je bez nehod..

janinah
29. mar 2017

aj má,ja som tak dávala dcéra-pred 22 rokmi...to boli jednorazové plienky prepychom a každá ušetrená nepočúraná bavlnená plienka pomohla.....v 20mes.- bez plienok,úplne...dnes podľa mńa sa čaká príliš dlho,deti sa totálne naučia na plienku a potom problém,aby kakal do wc či nočníka...dnes vzhľadom na "moderné poznatky" by som s nočníkom začínala v cca 1,5roku veku

ejlin123
29. mar 2017

Nie, nemá to význam, také malé dieťa vôbec nechápe, čo od neho chcete, zbytočná námaha a stres z toho, že dieťa nespolupracuje.

bienennest
29. mar 2017

@hviezdickka Ahoj, k tejto teme dostanes asi tolko roznych odpovedi ako je vela ludi 🙂. Volakedy bolo uplne normalne davat na nocnik uz deti, ktore vedeli same sediet a aj ked to moderne nazory k tejto teme vyvracaju.. moja mama mala 3 deti, ktore a vsetci sme boli odplienkovany do 1,5 roka a nikdo z nas pri tom netrpel 🙂.

V dnesnych casoch sa odporuca zacat odplienkovavat az v 2 rokoch ale ja som toho nazoru, ze treba trosku pozorovat tvoje dieta a neriadit sa nazormy, ktore sa menia tak casto ako moda.

Moj prvy syn sa velmi zaujimal o to, ked som chodila na zachod a tak sme mu ked bol nieco vyse roka kupili nocnik kde si pravidelne v 2 hod. odstupoch sedaval a niekedy sa podarilo, inokedy nie. Ako 1,5 rocny uz cez den plienky nepotreboval. Moj druhy syn bol uplne iny, ked som skusala s 2 rokmi ist nim na nocnik tak sa len priecil tak som nanho tlak nevyvijala a po 2-3 mesiacoch sam prejavil o to zaujem a potom to uz islo rychlo.

Takze moja rada je, ze vyskusaj a ked sa dieta vyslovene prieci tak nanho netlac a skus zas vyskusat po 1-2 mesiacoch a uvidis.

bienennest
29. mar 2017

@siska53 Ahoj, mensie deti to moc nehlasia, to skor vacsie ale vacsinou staci dbat na to ho davat v pravidelnych odstupoch (u nas to boli ca. kazde 2 hodiny) na nocnik a to vacsinou staci aby si predisla nehodam 🙂.

kllamarka
29. mar 2017

Koli navyku urcite ano. Ja som s malou zacala ked mala 6m. A uz na nocniku pekne tlaci. Ked nejde tak nejde nevadi 🙂 Ale zasadne som rada, ze tlaci, teda ma navyk, ze tam sa kaka 🙂
U starsej som zacala ked mala necele 2r a dlho predlho mala psychicky problem, kakat inde ako do plienky.
Takze preto to ma vyznam 🙂 Je to zatial o zvyku.

m.i.r.i
29. mar 2017

@boborko no nas napriklad nemal ziaden nacvik a v 1.5 roku do tyzdna chodil na nocnik...ja som si napriklad povedala, ze zacnem s tym ked syn bude 1. chodit, 2. rozpravat, 3. bude leto a teplo. Kedze nas zacal chodit v 15m a rozpravat s porozumenim vo vetach asi v 17m, a to bolo v juni, vedela som, ze je cas...ja som nechcela nechavat ho si zvykat, posadat na nocnik a nechat ho tam pol hodiny kym nieco vyjde..chcela som aby rozumel co robi a vypytal sa a vedel sam zajst na ten nocnik a nie ze ja tam budem posadzat pol rocne dieta a cakat kym spravi bobecek..takto syn uz rozumel a vedel oznamit ze mu treba..par dni pustil este do gati, utreli sme, bolo leto a horuco..potom v zahrade ocikaval stromky a do tyzdna nemal plienky..mal este chvilu na noc, ale aj to mal stale suchu, nechavala som preventivne.v tom roku a pol to raz dva zvladol...a nebolo treba ziadne vysedavanie na serbliku a zvykanie si

nelinka2009
29. mar 2017

@maslenka to je naozaj vec pohladu... My sme nocnik spoznali v 22 mesiacoch a v 22 mesiacoch sme sa behom tyzdna odplienkovali

anjelicek26
29. mar 2017

Hlavne nacvik - od 8 mesiacov - do 1,5 roka je pol zivota na nocniku bez uspechu - nemat plienku... lebo nehody, obcas plienku (von, vylet) ano a potom zas nie, to neni odplienkovanie, to je stale len to spominane zoznamovanie... my ked sme za ten tyzden odplienkovali, tak uz potom vsade a komplet a tiez mali toho 1,5 roka... pre mna je to +/- ved kazde dieta je ine ta hranica, kedy to deti zacnu aj chapat,a to teda chapat vopred, ze aha idem cikat, musim to naznacit mame alebo sa odobrat k nocniku... nie reflexne - mama ma posadi, tak pustim... to je sice fajn na setrenie plienok a "sikovna mamicka to zvladne"no ale ja nie som sikovna mamicka, ale ulahcujem si to ako sa to da. Takze tak... nasa ide o mesiac do jasli, tak som rada, ze uz vie ako na to, nebude mat plienku a cakat, kym na nu dojde rad v prebalovani, budu s nou proste musiet chodit na nocnik... vraj tam bude bez plienky takmer jedina 😂

siska53
29. mar 2017

@m.i.r.i inak mne sa zda,ze to suvisi s recou.
Uz len ked si vezmem,ze ja som v roku a pol rapotala a sa hned aj odplienkovala v tom case.. A moji to iste,len o rok neskor, zacali rozpravat jzdne v 2,5 roku, druha o par mesiacov neskor a zrazu slo aj odplienkovanie,dovtedy nic,len neuspesne pokusy. A to si mala dala v 2rokoch plienku prec,len cikanie nezvladala vobec. Len som utierala mlaky a prala jak najata,vsetko smrdelo od mocu. A nevedela som odhadnut ani intervaly. Prosto ako ja - niekedy aj kazdu polhodinu a dakedy vydrzim aj tri-styri a ona to iste.. No potom to zvladla tiez behom par dni.
Mna taky nacbik,ee akoze posadzam,drzim nad niecim,nebavi, take odplienkovanie trva dlho predlho ked si vezmes,ze nacvicuju od narodenia a dieta je az po vyse roku bez plienok.. My sme odplienkovali behom par dni po neuspzsnych pokusoch,nemala som nervy na to skusat to viac ako par dni ked neboli pokroky,u malej som vydrzala vyse 3.5mesiaca,ale bolo to besne,dve male deti doma. Po uraze zubkov som to vzdala na cas a dalsie pokusy boli kratke,ked nic,opat pauza. A fakt po jej rozrozpravani sa to uz slo rychlo tiez.
Ale verim,ze su aj sikovnejsie deticky na to.
Moja pedina je ale zzstankynou odplienkovania az okolo 2.roku,ze ma skusenost,ze tie deti sa tolko nepomocuju.

m.i.r.i
29. mar 2017

@siska53 ja suhlasim..ja som tiez nemala plienku uz v roku, ale tiez som uz normalne rozpravala..v tej dobe mam pocit, ze deti ovela skor rozpravali, ved vsetky babky sa pohorsuju, ze dieta v 2 rokoch bezne este nekomunikuje..ja som si nevedela predstavit ako mi ma akoze maly hovorit, ze mu treba na vecko, ked nevie hovorit..posunkami to mam zacat riesit ci ako...akonahle komunikoval, vedel si popytat pit, povedat, ze chce auticko, ze chce ist von..tak vedel povedat aj ze mu treba cikat ci kakat...bolo treba len naucit ovladat zvierace, ale inak to uz vedel...naozaj nacvicovat pol roka cirkus okolo nocnika je pre mna tiez strata casu..nakoniec tu aj tak mamicky napisu, ze od 6m som davala a bez plienky bola v 1.5r...ja som ukazala nocnik v 1.5r a bol do tyzdna bez plienky..tak naco ten cirkus..a pre niektore deti je aj 1.5r skoro...je to o dozreti na to samozrejme, ako aj pri jedeni, pri nastupe do skoly, atd..ale tak ked sa mamickam chce, nech davaju ..mne sa to zda zbytocne

anjelicek26
29. mar 2017

@m.i.r.i tak na nas nesedi ani toto moji rozpravali az po dvoch rokoch a ben dokonca az po troch a bez plienky boli skoro... oni ukazovali medzi nozicky ze musia alebo sli rovno k nocniku. Boh vie 😅

maslenka
29. mar 2017

@nelinka2009 to je fajn, ale stale pribudajuce temy, kde mamicky maju problem odplienkovat trojrocne dieta, ukazuju, ze to nie je pravidlom.
@m.i.r.i preco cirkus? To, ze po zobudeni posadim dieta na chvilu na nocnik a opakujem mu, ze cikame povazujes za cirkus? Ved su to mile chvile s dietatom, nevadi, ze nerozprava, vela deti sa pyta tak, ze ukazuje, alebo na nocnik, alebo na plienku. Nech si kazda mamicka urobi tak, ako jej vyhovuje. Mne sa to velmi osvedcilo, deti su velmi vnimave a maju vo svojom vyvoji obdobia, ked sa urcitu vec ucia lahsie, ked sa toto obdobie presvihne treba cakat na dalsie. Nie je to predsa ziadna zataz ani pre maminu, ani pee dieta.

marcelatje
29. mar 2017

Pre niekoho to vyznam ma, pre niekoho nie. To ze moje deti nieco robili takto automaticky neznamena ze to tak bude u vsetkych deti sveta.
Treba vyskusat.
Ja nebudem svoje dieta drzat na nocniku nasilim. A nie netyrala som ho na nom. Ano, motivovala som ale bolo mi to prd platne.

Inak milujem odplienkovane deti ktore maju xy nehod denne. Pre mna su take iste ako tie s plienkou len ich mama dava na casto nocnik a ked sa netrafi daju to do gati presne tak isto ako tie s plienkou.

marcelatje
29. mar 2017

Ale poznam aj extrem.kedy mamicka absolutne neriesi. Chlapcek velmi rozumny, vnimavy, komunikativny. Cez tri roky. Ked sme tam v pohode sa pyta akonahle odidem nalepi mu na zadok plienku.....neriesim

lukrec
29. mar 2017

Podla mna ma. Dceru som davala od 7 mesiacov a ked mala rok aj 2 mesiace zacala sama chodit na nocnik.

maslenka
29. mar 2017

V ziadnom pripade nejde o to, aby dieta v desiatich mesiacoch bolo na nocniku pol hodiny. To je nezmysel. A ak som pisala o odplienkovanychh detoch v 13 respektive 18 mesiacoch, tak som mala na mysli skutocne stav cez den bez plienky, bez nehody.

boborko
29. mar 2017

@anjelicek26 ja som nočník neutierala kakál do záchoda.ja som presvedčená o svojej pravde ty o svojej neviem načo to mám rozoberať do nekonečna.odpovedala som na otázku ktorú položila autorka témy.

siska53
29. mar 2017

@maslenka tak ja za krasne chvile nepovazujem to,ze drzim nad nocnikom nesediace dieta a nicim si svoju chrbticu,lebo nechcem ho posadzat,aby si neznicilo chrbat.

maslenka
29. mar 2017

@siska53 pozor, ja som nikdy nespominala nesediaxe dieta, ani sme tak male dieta v rodine nikdy na nocnik neposadzali. Vynimkou je metoda bez plienok, kde dieta na nocniku nesedi, ale ho dospely nad nim, umyvadlom, WC misou podrzi, ale s tou ja skusenosti nemam, tak som ju ani nespominala. Autorka temy pise o desatmesacnom dietati, take uz sedi, niektore aj chodi.

siska53
29. mar 2017

@maslenka tak napr.moja mladsia este nesedela v tom veku.
A nas siron vtedy co sme skusali,bol problem ho udrzat,este ako-tak pri knizke,len potom sa zas nesustredil na to,co mal a naor.u nas to bolo uplne zbytocne.
Nevravim vsak,ze niekde to nemoze fungovat...

maslenka
29. mar 2017

@siska53 mozno si si ma zmylila, ja s touto metodou skusenost ziadnu nemam, ale viem, ze tieto mamicky odpozoruju, takze vedia kedy a nedrzia drobca nad umyvadlom stvrt hodinu. Ja tuto metodu povazujem skor za system, ako usetrit plienky, ale mozem sa mylit. Ale ak sa dieta, ktore nema plienku pocas dna v roku a pol vobec, ani von, ani na vylet a vedome sa pyta, tak je odplienkovane. Ja som v dvoch rokoch dietata nemala doma plienky vobec. Netvrdim, ze toto je jedina spravna cesta, nam sa v rodine osvedcila. Urcite by som na nocniku nedrzala nasilim dieta, ktore sa vzpiera a sediet tam nechce. No suhlasim s nazorom, ze ak sa zacina s odplienkovanim okolo tretieho roku, dieta ma uz dost zafixovane vyprazdnovanie v inej polohe a vacsinou je to s problemami.