Mali ste veľké bábätko po vitamínových doplnkoch?
Ahojte všetci, robím si taký malý prieskum, lebo som počula od kvalifikovaných odborníkov viackrát názor, že užívanie vitamínových doplnkov pre tehotné spôsobuje, že sa rodia väčšie a ťažšie deti ako v minulosti (t.j. asi nad 4 kg). Ja som ich preto neužívala a porodila som donosené dieťatko 3450 g, čo je pre mňa tak akurát🙂
Zaujíma ma, či ste užívali vitamínky, ako dlho a aké veľké dieťatko sa vám narodilo. Tiež ma zaujíma, či ste ich neužívali a tiež ste mali ťažké dieťatko. Ak ste mali väčšie deti, mali ste tehotenskú cukrovku?
Ďakujem za odpovede!
Katka
ahoj, ja som pri prvom dietatku vitaminy uzivala od sameho zaciatku a dieta sa mi narodilo s rovnymi 4 kilami, a statne. Mne tiez tvrdila gynekologicka, ze je to z vitaminov. Neviem posudit objektivne nakolko to je pravda alebo len nicim nepodlozeny mytus. Najma vzhladom na dedicnost velkosti plodu - muz bol riadne babo aj otec, ti mali cez styri kila a za ich cias ziadne vitaminove preparaty neboli. Neviem ci matky mali cukrovku, to netusim. Teraz pri druhom velmi vitaminy neuzivam, skor len sporadicky ak nezabudnem tak si dam. Uzivala som pravidelne este pred tehu a poca prveho trimestra listovku. Momentalne pojedam zelezo kvoli anemii.
Ja som užívala celé tehu Calibrum a malý mal 4000g a 50 cm, cukrovku som mala len niečo nad. 🙂
ja som brala od zaciatku tehotenstva elevit asi po 8 mesiac a dcera mala 4230g a 51cm. teh. cukrovku som nemala, ale pri druhom povedal, ze urobime test...
tiez som o tom pocula, ze ak sa beru vitaminy, rodia sa väcsie deti. ale, v buducnosti, ak by som bola tehotna, si "umele" vitaminy odpustim. skusim nieco prirodne a uvidime... 😉
uzivala som aj pred aj pocas oboch tehotenstiev, pri prvom (rok 2005) calibrum babyplan (2 balenia) a calibrum mami (necele jedno balenie) - maly mal skoro 4,5kg a 55 cm, pri druhom (2009) tri balenia pregnium a jedno velke calibrum mami a maly ma 3780 g a 52 cm, co mi pride normalna velkost..
nemala som ani raz cukrovku ani nic... skratka sa prvy tak zadaril 😀
ja som bola prvych 5 mesiacov v anglicku a tam som brala pregnacare s omegou a potom som prisla na svk a tu som do deviateho mesiaca(vlastne az do porodu) brala calibrum mami. a maly mal 54cm a 3740g.ale neviem ci to zrovna tabletkami bolo.kazdopadne by som radsej brala vitaminove doplnky (kys .listovu si aj tak nedoplnis dostatocne zo stravy a treba vitaminom doplnat) a vedela,ze babo ma setky ziviny co potrebuje,ako sa spolahla len na dobru stravu (ktora by aj tak vzdy dobra nebola) a mala o 300-400g mensie dieta.ja som napr ani necitila ked sa maly na svet tlacil.absolutne som ho necitila a to najmensi nebol.a rodila som naturalne bez epiduralu 🙂
ja som vitaminy uzivala podla toho ako kedy som si na ne spomenula cize nie pravidelne no jedla som strasne vela sladkosti, cukor v krvi som mala na minime a maly mal vahu 4750 g
ja som brala maternu do 8mes.a malá sa narodila 3500g 😀 😀
To je podľa mňa hovadina. MIerne povedané. Neviem odkiaľ tí "odborníci" berú takéto informácie, lebo to nevedia nijako podporiť nejakým serióznym výskumom.
Ja som vitamíny užívala.
Miery bábätka: 3590g a 51cm.
Segra napr tiež. Jej deti: Prvé 3870g a 51 cm a druhé 3600g a 50cm.
Kamoška tiež, malá mala 3250g a 49cm.
Neviem prečo lekári matky takto strašia. To je jedna z vecí, ktoré asi nepochopím. ☹
Tehotenskú cukrovku som nemala, ani segra. Tá spomenutá kamarátka áno. No tá cukrovka iste nesúvisí s vitamínmi! A jej dieťa napokon bolo spomedzi spomenutých najmenšie.
Ahojte, tiež si myslím že užívanie vitamínov v tehotenstve nehrá žiadnu rolu pri tom či sa narodí bábätko malé alebo veľké. Ja som užívala vitamíny celé tehotenstvo a malý mal 3620 g a 53 cm. Mama žiadne vitamíny nebrala a my sme sa všetci narodili s váhou od 4 do 4,5 kila a ona keď sa narodila mala 5 kíl. Pochybujem že by starká pred +- 60 rokmi mala k dispozícii tehotenské vitamíny. Je to skôr o genetike.
...ja užívam femibion a tiež som počula o tom, že nie je dobré užívať vitamíny....ale zasa ak by som neužívala nič, tak by som si v budúcnosti vyčítala, že dieťatku by niečo chýbalo, ak by sa preukazalo, že malo nejakú chorobu, ktorá by pramenila z toho, že som mala nedostatok kys. listovej a preto radšej užívam vitamíny.....a hlavne užívam ich aj z dôvodu, že nie som najmladšia a moj organizmus už nie je taký ako u mladších žien....čítam všetky odpovede a skoro každá tehotná užíva vitamíny....
Nie. Vitamíny som užívala len v druhom tehu a bábo bolo menšie ako prvé 🙂.
ano ja som uzivala vitaminy pri prvom a aj teraz uzivam pri druhom sice zabudam na nich dost casto 🙂 moj maly ked sa narodil mal vahu 3660kg a 57cm takze ziadny extrem okrem vysky 😉 a teraz bude babo tiez do 4kg tak neviem ci to moze byt od vitaminov ale aj dedicnost hraje ulohu 😉
ja som nebrala nic, mala sa narodila v 40tt s mierami 56cm a 4080g. teraz neberiem takisto nijake vitaminy, nuz a uvidime ci sa historia zopakuje 😕
ja som užívala každý druhý deň femibion striedavo s elevitom. Cele tehu som mala dobre krvne vysledky, po tehu taktiez dobry krvna obraz. Mala sa narodila 48 cm a 3040 g. A este jedna vec, nejedla som takmer ziadne kuracie maso, ak aj tak bio.
neviem, synovia boli velkí- okolo 4 kg, ale aj ja som bola velké dieťa.
od začiatku tehotenstva až do konca som užívala vitamíny... malý mal 3100g 😉
ja som tiež uživala vitaminy, moja malá mala 3120g. uživanie vit. nema vplyv na velkosť babätka
ahoj, ja som brala kys. listovu asi 2-3 mesiace a to bolo vsetko. maly sa narodil po termine, mal 4,5 kg a ja som mala tehucukrovku. ale tazko povedat, ci bol velky z cukrovky (dietu som dodrziavala), lebo manzel a aj ja sme mali vyse 4 kil, ked sme sa narodili. v nasej rodine sa rodia "trosku" vacsie deti, vsetky babatka mali 3900 g a viac (par ich malo dokonca vyse 5 kil) . v manzelovej rodine vacsina deti od 3700 - 4300 g... robili sme prieskum 😀
Ja som ich nebrala vobec... .a sa mi narodilo 4.8 kg a 57 cm 🙂
ja som brala celé tehotenstvo centrum materna a malý sa narodil 3350g, 50cm, úplne ideálna hmotnosť..určite je váha skôr záležitosťou genetiky a prejedania sa v tehu potravín, ktoré sú kalorické.
ja som pri dcere brala maternu..tehotenstvo ku koncu bolo rizikove-dcera sa narodila predčasne 34tt
pri synovi som žiadne nebrala narodil sa donoseny s vahou 3100g a 51cm
ja som pouzivala femibion do 12tt maly mal 4300g a nemala som tehotensku cukrovku
ahoj, pri prvom tehu som nebrala nič, syn sa narodil na termín s váhou 3160g a 49cm, pri druhom tehu som užívala ešte pred otehotnením calibrum babyplan, od druhého trimestra calibrum mami asi až do 30tt, ale vtedy som začala užívať železo proti anémii a magnerot na opuchy, a malý sa narodil týždeň po termíne, bol vyvolávaný s váhou 3950g a 51cm. Mne zasa na poradni povedali že z tých vitamínou priberajú mamičky. A cukrovku som nemala ani raz.
Ja som od začiatku tehotenstva uzivala kyselinu listovu asi do 5 mesiaca potom som presla na centrum materna az do konca, mala som aj tehotensku cukrovku, syna som porodila v 38 tyzdni a vazil 2870 g, takze my sme vsetky predpoklady na velke dieta vyvratili...
ja som užívala každý deň počas tehotenstva GS Mamavit s Prefolinom a DHA a syn vazil 2270g (rodila som v 37.tt) a to som mala aj tehotensku cukrovku :o)))
Ja som cele tehu uzivala Femibion, rodila som v 38 tt a maly vazil 2860 g.
ja som uzivala calibrum babyplan pred otehotnenim a az do konca 3 mesiaca a potom som presla na calibrum mami, ten som brala asi do konca 6m a dcera sa narodila v termine s vahou 3960g.
ja som brala pri obidvoch acidofolan(kys. listova) a calibrum babyplan a potom calibrum mami....davkovanie som nedodrziavala, dala som ked som si spomenula.....
Dominika sa narodila 2tt pred terminom 2900g a Misko 5 dni po termine 2550g 😉
trochu pred tehu a prve tri mesiace som brala - a opat beriem - calibrum babyplan a potom budem calibrum mami. tak som to brala aj pri prvej dcerke a mala 3150 g, takze ziadne extra velke babatko. take akurat 🙂

ja som neuzivala nic, nemala som ani tehotensku cukrovku, pocas tehotenstva som pribrala 6 kg a mala mala 4600g🙂