icon

Prečo chcete od detí, aby poslúchali?

5. sep 2023

Preco chcete od deti, aby v skole posluchali? Rodicia vyprevadzaju deti s tym, aby posluchali. Po prichode sa pytaju, ci posluchali? Preco radsej detom nepoviete, aby sa v skole spravali slusne? To je viac, ako slepo posluchat. Ved ani neviete, co mu v tej skole rozkazu.

bessie12
5. sep 2023

Ale slepe posluchanie rozkazu ? Rozkaz ?? To sme v armade ?? Svoju pracu musim urobit a aj nieco navyse, ak sa to odo mna vyzaduje. Keby som to neurobila, tak by som tu pracu stratila. To iste plati aj pri dodrziavani urcitych pravidiel v praci. Ak by som to nerespektovala, tak ma vyhodia. A nechapem preco miesas gayov a lesby do tejto temy. Su to tak isto ludia ako aj my. Ci su nieco "menej" podla teba ??? 🙄

syslik81
5. sep 2023

mne nikdy v skole nikto nerozkazoval- ucili sme sa .. a ucitelia vraveli co ideme robit -osnova bola dana a my sme isli podla nej a myslim,ze pokial niesi na vojenskej skole stale to tak je ... byt poslusny neznamnea nemat autoritu,ci nevediet si presadit svoje.. na sole cuduj sa svete sa aj diskutuje .. ucotelia sa pytaju na nazor etc ..

siska53
5. sep 2023

Nepamatam sa, ze by som sa takto pytala deti alebo ich s tym vyprevadzala.. skor im zazelam pekny den, poviem, ze ich lubim a po praci sa na ne tesim..
Ak pride poznamka ( syn, no..), tak to s nim riesim vtedy, ked pride.. a obcas pripomeniem, ze co a ako v skole.. ze ma pocuvat, nebehat po chodbach.. a pod. Ale toto nie je to rozluckova rutina.

iwesska
5. sep 2023

@zuza265 To bude ona😄

dejka77
5. sep 2023

@bessie12 Ja len k tej praci. Stretla som sa s pripadmi, kedy zamestnanec jednoducho odmietol robit konkrektnu vec. Ludia su vselijaki.

bessie12
5. sep 2023

@dejka77 mozes odmietnut, len potom sa na teba pozeraju uz cez prsty. A ked odmietnes viac krat, tak ta proste vyhodia. V mojej byvalej praci tiez boli taki ludia. Toto nie, tamto nie, lebo to je tazke, toto tiez nie, lebo neviem co. Tak to vyriesili tak, ze ich vyhodili.

slovakboy
5. sep 2023

@bessie12 no práve, že potom sa to posluchanie prenáša aj do práce aj do politiky a ľudia majú problém s vlastným názorom automaticky poslúchajú ten od úradnej autority.

bessie12
5. sep 2023

@slovakboy tak ja nemám problém s vlastným názorom a keď sa mi niečo nepáči, tak to poviem aj nahlas. Vzdy som mala "veľké usta" a bola som vždy prvá, ktorá sa ozvala, ak bol nejaký problém.
Ak ludia mali nejaký problém v praci, tak prišli vždy za mnou a potom sa to ďalej riešilo.

eff007
5. sep 2023

Ja som ucitelka. Dnes som potrebovala aby ziaci odniesli dve lavice k skolnikovi na opravu. Ano, mali ma posluchnut. Keby si kazdy z nich ( potrebovala som styroch) vymyslel dovod preco to nespravi, sedeli by za lavicami, ktore nie su bezpecne ( mali uvolnenu hornu dosku).
V praci tiez neposluchate co mate spravit? Robi si kazdy co chce? Alebo argumentujete a vymyslate preco to nespravite? To posluchanie caka deti cely zivot. Ak nie, mozu byt oni sefovia a mat takych zamestnancov, co budu robit len to, co sa im paci. Je to v poriadku? Viete si to predstavit? Chceli by ste takych zamestnancov?

candii
5. sep 2023

"preco chcete" .. "prečo radšej nepoviete" .. staraj sa o svoje deti, naše ta trápiť nemusia.

haley7897
5. sep 2023

Toto bude asi jedna z otázok roka ale teda...
Zväčša asi preto, ze je to zaužívaný slovný obrat ktoreho význam väčšina naprieč všetkým vekovým skupinám chápe a potom "správaj sa slušne" je vagny výraz. To si môže každý interpretovať po svojom vrámci kultúrnych zvykov a pod. Ak by si chcela byť konkrétna good luck menovať každé ráno všetky možné situácie ktoré môžu vyvstat a ako sa v nich má dieťa zachovať. + poďme nezabudnúť, ze deti sa slušnosti v spoločnosti učia postupne vekom a skúsenosťami a inerakciou s inými. Nikto sa nenarodi s uploadnutym súborom pravidiel slušného správania. Ak budú deti v škole poslúchať učiteľ určí normu slušného správania pre všetkých rovnako a máš po probléme.

haley7897
5. sep 2023

@siska53 inak presne. Nepamätám si, ze by som raz dieťa vyprevadzala s "poslúchaj" alebo "správaj sa slušne", to je automaticky dané. Tiež zaželam pekný deň a lúčime sa pozitívne, nie zakazmi a príkazmi 🤷🏽‍♀️

dejka77
5. sep 2023

@bessie12 No ja som sa zase stretla s pripadmi, kde ti ludia nadalej pracovali. Ale neslo o ziadne vysokopostavene pozicie.

hipuska
5. sep 2023

@bejbypd nesúhlasím s tvojím názorom. Povedat dieťaťu pri rozlúčke: poslúchaj, miesto pekný deň/mám ťa rád vzbudzuje u dieťaťa pocit, že nie je poslušne, že je zle. Dieťa sa ma vedieť obhájiť a brániť. Kedysi sa vravelo, že učiteľ je autorita. Ale tu autoritu si vydobijali pravítkom.

minenkak
5. sep 2023

Nikdy som to dieťaťu napovedala a ani sa to neopytala,vždy som sa spýtala ako bolo v škole alebo ako si sa mal/a v škole

anjelicek26
5. sep 2023

Ak tu ides tahat sikanu a to riesi v prvej linii rodic... po skole sa porozprava s dietatom, prejdu si, co sa dialo, co sa mu pacilo, co nepacilo a v pripade, ze ucitel prekracuje pravomoci akymkolvek sposobom, tak to riesi s nim priamo, zo zastupcom rodicov, z riaditelom skoly atp... mame styri deti na roznych skolach a zo sikanou ucitela sme sa stretli jediny raz, riesili (a vyriesili) to cez radu rodicov a ten pan uz na skole neuci... konflikty dieta-ucitel priamo by boli skor na skodu, ako ze by pomohli.

miskakyska
5. sep 2023

Ja hovorím deťom pri odchode z domu "dávajte si pozor"😬

bessie12
5. sep 2023

@dejka77 keď raz odmietne, tak nič sa nestane, teda nemalo by sa stať. Ale ak dotyčný odmieta permanentne, tak čo s takym pracovníkom??

oli18
5. sep 2023

Boze, kolko filozofovania kvoli blbosti. Spomente si na seba, ked ste boli deti. A za ake inteligentne sa teraz pokladate 😆🙉 Velmi vsetko prezivate niektore a vase deti su uz ako cvicene opicky.

autor
5. sep 2023

@bejbypd Tato tema vobec nie je o lgbti, to iba ty si sa chytila svojej nocnej mory.

autor
5. sep 2023

@sense @h2 tak to je mile, vy co hovorite detom pri vyprevadzani do skoly?

dejka77
5. sep 2023

@bessie12 Riesene je to tak, ze tu robotu robi niekto iny.

bessie12
5. sep 2023

@dejka77 keď permanentne odmieta ?? Takého pracovníka by som nechcela. Od ľudí sa očakáva určitá flexibilita. Napr. ja som už kvôli tomu raz prácu stratila, lebo som odmietala pracovať na určitom stanovisku 🤷‍♀️

autor
5. sep 2023

@slovakboy Ano, a takmer nikto nevidi, ze to prameni z ,,posluchaj v skole,,

janage
5. sep 2023

Lebo ich to uchráni od nepríjemností. Ak poviem dieťaťu, že si ma v škole umývať speci mydlom ruky kvôli ekzému a s učiteľkou či druzinarkou som dohodnutá, že mu to pripomenie, tak ich má poslúchnuť. V opačnom prípade za pár dní bojujeme so zapáleným a mokvavym ekzémom. A so slušným správaním to nemá zhola nič.
A ešte ma napadlo také behanie po schodoch, či chodbe s naťahovaním sa. Je behanie neslušné? Z pohľadu dieťaťa nie, ani po chodbe, ani po schodoch. Je nebezpečné? Za určitých okolností áno. Vie dieťa odhadnúť mieru nebezpečenstva? Málokedy. Preto má počúvať pokyny dozoru a riadiť sa nimi.
A ešte čerstvý z min.roka. Dieťa sa schovalo schovalo v učební napriek pokynu, všetci odchádzame. Neposlúchlo, lebo "bude sranda". Potom revalo lebo ostatní sa ponáhľali z vyučka, učiteľ zbežne triedu prezrel (nie nekontroloval aj skrinu) a zamkol. Po pol hodine už to sranda nebola.
Takže áno sú situácie, kedy dieťa má poslúchať bez debaty. Ja tomu hovorím stúpať na hada. Ak vidím nebezpečenstvo a dieťa ho nevidí buď má posúchne na pokyn Stoj! alebo ho ten prišliapnutý had uhryzne.
To sú situácie, keď nie je čas na debatu či má, či nemá, či chce, či nechce a prečo to má urobiť.
Mimochodom ja sa pýtam ako bolo? A čo kamoši? Či boli na ihrisku po škole. Atď

autor
5. sep 2023

@anjelicek26 Pri slusnom spravani oboch stran ku konfliktu nedochadza.

autor
5. sep 2023

@janage Tvoj priklad ekzem a mydlo - ak ucitelka zabudne s bude tvojmu dietatu kazat umyt ruky tym mydlom ako ine deti, aj v tomto pripade ma dieta podluchnut? Asi nie, ma to slusnym sposobom odkomunikovat.

jana_eyre_2
5. sep 2023

Ja napríklad deťom vravím aby počúvali, lebo najviac nedorozumení vzniká tym že nevnímajú okolie, najmä chalani.. nemajú problém správať sa slušne, ale ak nepočúvajú čo druhý vraví z toho môže vzniknúť problém.. navyše to tiež neznášam keď ma ignoruju 🤪

janage
5. sep 2023

A ešte jeden príklad má napadá a to šport. Tam šéfuje tréner a poslúcha sa často na slovo. Kto toho nie je schopný, s tým sa rozlúčia. A nemám pocit, že by z tých deti boli nesvojprávne bábky.

janage
5. sep 2023

Učiteľka je dospelá svojpravna osoba ešte sa mi nestalo, aby po dohode nútila si dieťa umyť ruky tým co mu škodí. Mala moju plnú dôveru