Ako dlho spia deti v škôlke?
Dobrý deň,
ako dlho spia vaše deti v školke? Resp. ako dlho musia ležať a v akých časoch?
V našej by mali od 12.30 do 14.30 (tak to je v školskom poriadku aj v šatni, kde majú zverejnený denný režim) ale už o 11.45 sú v postieľkach. Je to bežné aj v iných škôlkach?
Po obede, co je o 11:45 hodinu a pol. Ak do polhodiny nezaspia maju taku miestnost kde sa potichu hraju.
@luc2020 a to ako vieš, že už 11.45h ležia? Keď som pre syna chodila na obed domov, 11.50h este polovica deti jedla a tie ktoré už dojedli sa pomaly prezliekali a chodili na WC pred spánkom. Čize reálne sme odtiaľ odchádzali okolo 12h a to vychádza, že tak pred 12.30h mohli už všetci ležať.
Ale časovo mi to nejde do hlavy. Deti po raňajkách majú povinnú volaku činnosť, lepia, stíhaju, niečo sa učia, potom idú von a po príchode je obed. Ako stihnú toto všetko keď uz o 11.45h sú v posteli?
U nas su deti tie najmensie v posteli uz o 11:30 a spia do 14:00 najstarsie su od 12:00 do 14:15
Tiež si myslím že možno o 11:50 ak leží nejaké prvé turbo rýchle dieťa ktoré rychko všetko zjedlo, rýchlo sa prezlieklo atď. Ale reálne všetci ležia tak o 12:30. Do 11:45 by to nestihli, veď to by museli ísť obedovať o 10:50 a to pochybujem že chodia
U nás v škôlke sme tiež tak mali písaný čas, s tým že niektoré deti vypínalo pri stole už o tej 11:45 tak jasné že sme ich nesilili ešte v kúpeľni spievať pesničky a recitovať básničky kým sa ostatné deti umyjú ale uložili sme skôr. Niekedy sme išli skôr z pobytu vonku pre rôzne dôvody, tým pádom aj obed bol skôr a aj spánok bol skôr. Deti, ktoré potrebovali spať, tie spali dlhšie, tie ktoré nepotrebovali, sa po čase (cca 45-60 minút) mohli obuť a ešte v pyžamkach v postieľke si potichu listovali knihy alebo sme robili pracovné listy. Sľubujem ti, že deti, ktoré spať nechcú, nasilu nikto v tej posteli tak dlho neudrží pretože ony aj keď si myslia že si našli tichú zábavu, vyrušujú potom polku spiacej populácie 😁
U nás všetci ležia už o 11:45 a vstávajú o 13:30
nas ma 2.5 a spia 12-14:00, 11:15-11:30 sa vracaju z prechadzky, obed a idu spat
@kristinka92 ucitelky chcu mat volno? Urcite nie.Ucitelky maju co robit aj vtedy,ked deti spia. Ta,co mala rannu, upratuje pomocky do skladu,zapisuje triednu knihu, ide nieco prediskutovat s riaditelkou atd.Ta,co ma poobednu si v spalni za stolom pripravuje plany a pomocky na dalsi tyzden, planuje priebeh vystupeni,pise scenare...
U nás je obed o 11:00, majú 20min na jedenie. Suseda chodí po dcéru na obed, o 11:30 sú už vždy doma 🫣 takže u nás spia 11:30-14:00. Neexistuje aby niekto robil niečo iné. Kedysi som chodievala pre dcéru tiež na obed, lebo od 2r nespavala, teraz mladší našťastie zaspí, ale naša riaditeľka nepodporuje novodobé "výmysli". Je to na hlavu.
Syn od septembra chodí do škôlky, majú od 12.30 do 14.30. Prvy mesiac chodil len doobeda, mala som po neho chodit do 11.50, lebo o 12.00 už šli ostatné deti sa chystať na spánok. To znamená umyť sa, WC, prezliekanie a podobne. Takisto opačne, o 14.30 už schádzali dolu zo spálne , keď som niekedy prišla po neho, čiže hore už boli určite skôr ako o 14.30,takisto je v tom ten čas prezlecenia, možno ustlat postieľku
@nikpa viem to lebo chodím po syna naobed domov práve preto že mu je dlho tam toľko spať a ležať...aj dnes som prišla 11.45 a deti uz ležali.
Stíhajú to tak, že majú veľmi málo spoločných aktivít, väčšinou sa len samé hrajú a dokonca aj dosť pozerajú rozprávky, to stihnú takmer vždy....
@kristinka92 v tomto prípade to naozaj tak vyzerá
Chodili ako kedy. Ked bolo skarede pocasie a ucitelky videli, ze vacsinu taha na spanok, dali obed o nieco skor a isli aj skor spat. A fungovalo to bezne tak, ze kto sa najedol, isiel na wc, umyt, sa prezliect do pyzamka a lahnut si. Takze par deti lezalo skor a niektore isli do postele neskor. Ked tam uz boli vsetci, ucitelka zacala citat rozpravku a odpocivali tak hodku, hodku a pol.
@paulinkazt tak Ako si to potom riešila? Dcéra chodila stále len na pol dňa? Môj v škôlke nevedel zaspať, doma spáva. Nakoniec si nejak zvykol ale on spí už krátko takže pri tých 45 minútach navyše mu je už dlho tak ho beriem domov na obed a asi na ďalši rok zmeníme škôlku.
@klip0 v našej škôlke je to naozaj tak, že o 11.45 sú všetky deti zo synovej tiedy v postielkach, nie len jedno turbo dieťa. A je to tak takmer vždy
@beatrixx1525 náš problém bol v tom, že syn je taký zlatúšik, že nevyrušoval nikoho, len sa prevaloval tak ho sem tam upozornili nech sa moc nekrúti ale skôr vstať nemohol. Nedalo sa dohodnúť aby ho pustili sa hrať skôr (čo by som chápala keby dodržiavali ten čas aký majú mať na spánok). Potom plakával doma a budil sa v noci, s tým, že nechce ísť do školky lebo nechce tak dlho ležať.
@klip0 že deti sú unavené, čo možno aj väčšina je lebo syn je v tiede s o dosť mladšími deťmi, ale preradiť sa ho do väčšej triedy nedá. Preto som sa chcela informovať či je to bežné aj inde, aké sú časy spánku inde a pod. a chcem to riešiť len vadia nám aj iné veci tak veľmi zvažujeme, či to má cenu alebo nájsť inú šķôlku 🙂
TO fakt tak dlho musia drichmat(lezat)? O ako stare deti sa jedna? Mna by piclo a dieta by sa mi tam zblaznilo. Nase deti ani jedno uz od 2-2,5 roka nespavali. Ked sa sa pokusala, tak sa len prehadzovali, vybehovali, skakali a chceli sa ist hrat, pri peknom pocasi by najradsej boli cely den vonku. Aky mate rezim, ked na obed spia 2 hodiny?
@luc2020 presne toto bolo u nás, skolku zboznovala, ale ten spánok ju aj v noci strašíl. Prvý rok chodila do obeda, potom bol covid, čiže ten ďalší rok bola viac doma ako v škôlke, občas ostala, občas som prišla na obed, to bol najhorsi rok. V predškolskej mali uzasnu p.ucitelku, tak ležali len pol hodinu a spat nemuseli, to už bolo fajn. Ale ak by som mala možnosť, tak zmením škôlku, je to trápenie pre tie deti. Dokonca teraz je už usmernenie, že nemusia deti spať, záleží od riaditeľky ci na tom trvá, alebo je schopná zriadiť miesto pre tieto deti. U nás bez šance a to mame mladé učiteľky, priemerný vek cca 30, riaditeľka ma niečo po 40.
@luc2020 ráno sú hry a hrove činnosti, ranný kruh desiata, vzdelávacia aktivita, pobyt vonku ak sa nedá ísť von tak sa hrajú alebo sa len vtedy občas pusti rozprávka. Pomedzi to veľakrát wc a hygiena. Idú ešte len obedovať 11.20. Najedia, prezlečú, hygiena, čítanie rozprávky pred spaním. Zaspávajú všetky deti a to aj 2 ročne cca o 12.20 a budia sa medzi 13.45-14.00 podľa situácie.
@yanni spánok by mali mať od 12.30, tak to majú uvedené, ale chodia o dosť skôr (vačsinou 11.45), takže celý ten uvedený režim majú inak ako ho majú zverejnené. Ale viem, aj so slov učiteľky, že vstávajú 14.30, akurat druhá mi tvrdila, ze 14.15 ( aj keby tak stále to je 2 a pol hodiny)
@slovakboy upozorniť ho musia lebo majú spojené postielky a keby sa tam moc krútil tak by to už deti čo spia vedľa neho mohlo vyrušovať. Ja som aj vravela, nech ho dajú spať na kraj, aj som ich prosila či nemôže aspon sediet, tvrdili, že áno ale keď sa syn nesťažuje a neplače tak to asi neriešia, nechajú ho tak a on si to potom ventiloval doma 🙂
@luc2020 U nas 12:00 - 14:30, avsak o tej 12tej sa realne este len zacinaju chystat spat, prezliekat do pyzam a pod, cize lezia tak o 12:30. Ale teda ked nejake dieta nechce spat alebo sa zobudi skor, nie je problem, ide sa vedla hrat (sukromna skolka). Zmenila by som skolku na tvojom mieste, pride mi to ako trapenie pre dieta, ked ho napominaju este aj ze sa mrvi. Fakt by uz toto nasilu lezanie v posteliach mali v skolkach stopnut 🙄
@luc2020 u mas tiez tak chodili uz pred 12stou
@luc2020 u nas najmensie o 12:45 do 14:30 ..prefskolaci 12:00 v postielke tiez do14:30
@luc2020 u mas tirz nemohli deti vstavat skor..prosto musel lezat ticho. Bolo mu dlho tak si tam zacal obhryzavat nechty a ma to doteraz.
@luc2020 pracovala som v 2 vždy boli deti okolo 11:50 v posteli obed bol okolo 11:10
Spali, alebo ležali do 14 max 14:15 aj to sme niektorých budili.
Už pri obede najmenšie driemali.realne sú v postielkach skoro, ale rozprávka, ešte vybiehaju na wc...problém je v tom, že sa nemôže ísť hrať vedľa, lebo my sme napr mali spalnicku inde ako bola trieda a na poobedie som zostala ja a tá čo robila olovrant, upratovala...možno kde majú spálňu v triede tak im dovolia, ale to je zase prečo ja musím spat a on sa môže hrať.Aj, keď sa to nezdá, ale ten oddych aj, keď len lezi má svoj význam.Kto bol starší a vedela som, že určite nezaspi mohol si listovať v knižke na posteli

@luc2020 pani učiteľky chcú mat volno v praci že ich ukladajú o trištvrte hodinu skôr? 🙈