Ako presadiť predčasné zaškolenie?
Môjmu 5-ročnému synovi by prospelo predčasné zaškolenie, t.j. škola o rok skôr (dôvody sú na dlho) a máme to už aj dohodnuté s jednou súkromnou školou, ale štátna psychologička si postavila hlavu, že ona ho do školy nepustí. Má na to paragraf v školskom zákone, takže jednoducho ignorovať ju nemôžem. Povedal som jej, že mi stačí podmienený súhlas pre domácu školu (partnerka je učiteľka ZŠ) s tým, že syn by potom nastúpil do 2. ročníka na súkromnú ZŠ s 10 deťmi v triede, ale ani to psychologičku neobmäkčilo. Dal som jej portfólio synových prác, ktoré ukazuje, že je v niektorých oblastiach o 1-2 roky popredu, ale ani to nezabralo. Jej argumenty sú odborne spochybniteľné (ba až absurdné), ale súd by trval príliš dlho (a šance sú, že súdneho znalca by robila jej kolegyňa).
Nástup do školy v bežnom termíne (v 6-tich rokoch) by synovi veľmi uškodil, tak mi to nedá spávať. Už ma napadlo aj to, že by sme sa presťahovali do Anglicka, kde sa chodí do školy od 5-tich rokov. Stále ale hľadám nejaké riešenie na Slovensku.
Chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti so štátnymi psychológmi (CPPPaP)? Aké mladé dieťa vám pustila psychologička do školy? Sú nejaké páky na štátnych psychológov? Sú vôbec pri rozhodovaní viazaní zákonom, záujmom dieťaťa a povinnosťou náležitej odbornej starostlivosti? Alebo majú voľnosť v rozhodovaní a nikto okrem ich nadriadených s nimi nepohne? Dá sa to obísť fiktívnym štúdiom v zahraničí? Aktuálne fyzické sťahovanie do zahraničia (napr. do Anglicka) beriem ako krajnú možnosť. Čo môžem urobiť pre to, aby som mal dieťa prijaté do ZŠ na Slovensku v 5-tich rokoch?
@maestro Naozaj si myslim, ze synovi tymto tlacenim na pilu ublizis. A velmi vazne. Extremne tlacis na pilu. Urchlujes jeho progres vraj alternatívnymi metódami, strasne ho pozorujes a sledujes. Dieta potrebuje podnetne prostredie (to znamena dost piesku, blata, spajdli, nozniciek, magnetov, koliesok, gumiciek, papiera, pasteliek, chrastitiek, hrncov, veriech..) k tomu priestor, cas, nejakých detských partakov k tomu a svaty pokoj. Od teba potrebuje trpezlive odpovede na otazky, na ktore pride pri tom "hrani sa". Vsetky aktivity, ktore cielene s dietatom robime s cielom rozvijat ho sa ukazali ako uplne malo relevantne tomuto cielu (budovanie zrucnosti, schopnosti, intelektu) - jedine s výnimkou pravidelného citania dietatu dospelym (vysledky jedneho longitudinal vyskumu). Ziadna spolocna aktivita s dietatom samozrejme nie je zbytocna, pokial je z oboch stran radostna - ale jej vyznam je v spolocnom case a utuzovani vztahu, nie v rozvoji schopnosti dietata. Mozno nacas dieta ziska naskok oproti rovesníkom, ale ten sa casom uplne strati. Dieta je prirodzene naprogramovane na to, aby sa rozvijalo, a najlepsie vie, kedy je na aky rozvoj pripravene. Nemusis to riadit a manazovat, fakt nie.
Ako som spravne pochopila, najviac ti prekaza, ze dieta bude neskoro gramotne. Pozri, ja mam tiez pocit, ze vacsina deti sa rodi so schopnostou naucit sa citat skor ako v 6-tich rokoch. Ale tie deti, co tu schopnost maju, k tomu skorsiemu citaniu pridu same. Jednoducho vidia citat dospelých, dozrie to v hlave a zacnu sa pytat a skusat to. Ak tvoj syn dozrel na to, tak co ti brani naucit ho citat doma? Inak, bola by som opatrna porovnavanim anglického a nasho nastupu do skoly. V anglictine sa ucia citat deti inym spôsobom, su tam zapajane ine centra mozgu. Oni na zaciatku vnimaju pismena ako obrazky. V nasej technike citania ti treba viac analytickej zlozky myslenia, ktora dozrieva neskor.
Svojim postojom ublizujes svojmu dietatu. A pisem ti to takto priamo, nie preto, lebo chcem byt hruba a povysovat sa nad teba. Pisem ti to preto, lebo v tvojich príspevkoch citam velmi vela zo svojich nazorov a postojov spred piatich rokov. Vtedy bol moj syn rovnako stary ako tvoj. Tiez som sa mu "velmi venovala" aby "nezakrpatel" a "nenudil sa" a "naplnal svoj potencial", extremne som riesila skolu, zadania, ulohy. To, ako som mu tym ublizila a co to sposobilo je najvacsia bolest môjho zivota. Boli to kazducky jeden den, ked pozeram na jeho krcovity strach so zlyhania, prokrastinaciu, nerozhodnost a nizke sebavedomie zakryvane siláckymi recami. Mam tri dalsie deti a nic take som na nich nastastie nestihla napachat a vidim ten rozdiel. Neviem, ci si to dokazem niekedy odpustit. Dennodenne sa pozeram, ako podobnu vec pacha susedka a kamaratka na svojom dietati a neda si povedat. Musi na to prist sama. Len vidim, ako kazdym dnom jej syn ide v slapajach môjho syna.
Obavam sa vsak, ze si na to budes musiet prist sam a ked pochopis, bude uz pre tvojho syna pomerne neskoro. Jedine, co by Ti asi pomohlo je, keby vam vyssia moc zoslala trojcata alebo nejaku inu radostnu udalost, na ktoru by si musel presmerovat svoj fokus. Najdi chlapcovi skolu s dobrou atmosférou, mnohými podnetmi a zatial mu po veceroch citaj a rob s nim to, co vas oboch bavi a tesi.
Ked za par rokov budes riesit to, ze syn nerobi samostatne na zadaniach, kym nad nim nestojis, vsetko mu dlho trva, do nicoho sa nechce pustit sam, trpi perfekcionizmom, nepusta sa do veci a projektov s takou lahkostou ako jeho spoluziaci, vymysla unikove strategie, ako sa vyhnut povinnostiam a narocnym uloham a kazdy rok straca naskok pred tymi chudencami nerozvijanymi detmi ponechami napospas systemu a sebe samému - az nakoniec zacne za nimi zaostavat - spomen si na moje slova.
Inak precitala som si tvoj blog a myslim si, ze tu piseme zbytocne. Mas obdivuhodne strukturovane myslenie, uplne ma fascinuje tvoja aj magicky cista logika. Klobuk dolu. Uprimne. Mas napríklad neuveritelne cisty pisomny prejav, ale taky suchy bez metafor, kudrlniek, emocii, prefektne to odraza struktury v tvojej hlave. K zaverom, ktore ta viedli k tomu, co planujes spachat na svojom dietati si prisiel poctivou analýzou informacii, ktore si pracne nastudoval a logicky ti z nich vypadlo toto. Ty si naozej nechcel spatnu vazbu. Ockaval si v nulách a jednickach navod na to, ako prekonat technicky problem vo forme pre teba nelogicky reagujúcej psychologicky v CPPP. A bohuzial sa ti tu dostalo niekolko emotívnych a pre teba urcite divne pôsobiacich a nepochopitelnych príspevkov. A necudujem sa, ze to tak vnimas. Len mi to je cele luto, lebo to myslis s vlastnym synom urcite dobre a za nedostatok empatie a intuicie v podstate nemozes. Neviem, co na to tvoja manzelka? Ona o tom vsetkom, co ty pises nijako nepochybuje? Je s tym stotoznena? Skus premyslat nad sebou, priznat si svoje slabe stranky a viac pocuvat ludi, ktori sice mozno nedokazu tak logicky argumentovat ako ty, ale zase citia niektore veci, ktore su prilis skryte, nez aby sa dali logicky pochopit.
@rutie pekne si to napisala... mam svagrinu a zial robi presne toto iste... moj muz sa snazi bratovi podstrkovat rozne knizky zamerane prave na ten prirodzeny vyvoj dietatka, ale ona aj tak od 2och rokov ma na kazdy den najmenej 1 kruzok pre dieta:-/ zasli dokonca tak daleko ze teraz ked maju 2 deti tak si ich rozdelili aby vsetko stihali, cize pravidelne je 1 rodic s jednym a druhy len s druhym aby sa v aktivitach nerusili - cely ich program je zorganizovany aby sa deti nenudili:-/ na starsom - 6rocnom zial uz su vidiet vysledky - je nevychovany, nevie sa prirodzene socializovat vo vaecsej skupine deti, za vsetko je vzdy vinni niekto iny, on nikdy etc/ ///
@maestro S tým IQ to povedali aj nám, že treba nad 130. Nám centrum navrhlo predčasné zaškolenie syna, my sme to však odmietli. Po skúsenostiach so starším synom môžem povedať, že nič neurýchliš, donekonečna triedy preskakovať nebude a tak príde čas (nech bude v škole pre nadané deti, na 8-ročnom gymnáziu alebo kdekoľvek), keď mu škola stačiť nebude a bude sa v nej nudiť. Takže to je len odsúvanie problému na neskôr.... Takže najmladšieho sme do školy skôr nedali, je to jedno, či sa bude nudiť o rok, alebo o dva, všetko záleží od učiteľa a jeho prístupu.
@rutie Krásne si to napísala deti naozaj netreba riadiť a menežovať, stačí len odsledovať o čo majú záujem a podporiť ich v tom. Moja dcéra je bystré dieťa ale aj lajdák – nerobí si úlohy ani projekty, nenosí pomôcky a nudí sa v škole. Vždy som dostala od triednej na rodičku za to. Syn mal štvorku z matematiky aj zo slovenčiny a angličtiny. Stálo ma kopu nervov dohliadať na dcéru aby všetko mala a učiť sa so synom matematiku aby neprepadol. Bola z toho niekedy zbytočne dusná atmosféra v rodine a napätie medzi nami. Jedného dňa som si povedala, že urobím pokus a celý školský polrok sa nebudem starať – nech robia ako vedia - okrem prípadov kedy ma sami požiadali o pomoc. Len som sa ich snažila chváliť a odmeňovať za všetky ich úspechy. Uvedomila som si, že vzťahy sú dôležitejšie než známky a napredovanie vo vedomostiach. A na moje prekvapenie – u dcéry boli síce poznámky v rovnakom počte, no začala sa zapájať sama do rôznych súťaží (čo dovtedy nerobila) a niekoľko aj vyhrala a syn sa zlepšil z matematiky, slovenčiny aj angličtiny na trojku.
@odm3 Ja mám zasa veľmi nadaného syna, ale podobne ako tvoja dcéra... sa odjakživa v škole nudí. Je veľmi uzatvorený, ... nejaké tie projekty, zapájanie sa do nejakých súťaží a podobne... to nehrozilo. On sa skrátka od základky neučí, viezol sa na jednotkách, dvojkách.... teraz na gymnáziu aj trojkách. Ale neriešim to, i keď viem, že tie trojky by vôbec nemuseli byť. On má pocit, že si vystačí... a my sme neboli iní... Vyhral teraz zopár súťaží v angličtine - tú celé roky ani neviem, že má. Každý rodič, myslím, pozná svoje dieťa najlepšie. Môj syn má IQ 144 a neriešila som predčasné zaškolenie, ani ma to nenapadlo. A to bol inak dopredu. Ale ako píše @renab, nudil by sa tak či tak 🙂
Keď som si prečítala tvoj príspevok, až sa mi zježili chlpy na tele. Prečo máš pocit, že tvojmu synovi by prospelo predčasné zaškolenie? Na základe čoho vieš ty ako ZAUJATÝ otec posúdiť jeho mentálnu zrelosť? Čo by sa mu stalo, keby išiel do školy v normálnom nástupnom termíne? Nenaučil by sa skôr ako ostatné deti čítať - NOA?, písať - NOA?, počítať - NOA?, nerozvíjal by sa dostatočne rýchlo jeho intelekt - NOA? Z mojich skúseností deti, ktoré na to majú intelektuálne sa čítať, písať, počítať naučia nezávisle od školského prostredia. Jednoducho ich to zaujíma a sami, ľahko, prirodzene, bez zásahu okolia sa to naučia.
Prečo máš pocit, že práve tvojmu dieťaťu psycholologička v PDPP chce uškodiť? Nemyslíš, že práve ona videla množstvo detí práve tak tých nadaných, aj detí s rôznymi dys....., aby ich vedela rozlíšiť a utíšiť nadpriemerne ambicióznych rodičov?
Ja osobne patrí k tým deťom, ktoré začali chodiť do školy v 5. rokoch, bolo to v dobách hlbokého socializmu. Na gymnáziu som bola v 13., na vysokú som chodila v 17. Vekový rozdiel medzi mnou a spolužiakmi bol aj 15 - 16 mesiacov. A aký to malo význam? Pre mňa, žiadny! Základná škola ma nebavila rovnako ako keby som tam nastúpila v riadnom termíne. Bola som dieťa, ktoré rozčuľovalo učiteľov otázkami typu " A odkiaľ vieme, že pí = 3,14, dokážme to, čo keď sa pri výpočte pomýlili! A na základnej som mala na vysvedčení aj 3 ! Noa? Bez problémov som skončila VŠ, urobila som 2. postgraduály. A má to nejaký význam v bežnom živote? Žiadny. Všetko záleží od človeka.
Rovnako som aj u mladšieho syna až v 1. ročníku ZŠ, kam nastúpil v riadnom termíne a to je októbrový,zistila, že máme dieťa s nadpriemerne vysokým intelektom. Systém vzdelávania na škole pre nadané deti sa mi nepáčil. Ostal teda v bežnej sídliskovej ZŠ. Škola ho nebavila hneď od začiatku, od 1. ročníka "neznášal Máriu Teréziu". Učiteľka s ním musela individuálne pracovať, bez nejakých podnetov z okolia vždy všetko vedel (odkiaľ neviem, v prvej triede napr. delil, násobil, bez toho, by mu to niekto vysvetľoval). Absolvoval všetky matematické olympiády, pytagoriády, matematické korešpodenčné semináre, všetko ho bavilo, v 5. triede mal siedmacku matiku. V 6. ročníku nastala zmena, prestal mať záujem o krúžky, zo školy začal nosiť poznámky, odmietol ísť na 8.ročné gymnázium.... Nespĺňa MOJE ambície?, s tým sa ako rodič snažím vysporiadať. MOJE ambície nie sú JEHO ambície. Ako to dopadne? Netuším. Čakám na dobu, kedy si uvedomí, že zaujímavé je byť najlepší, nie priemer. Rovnaký priebeh by to malo, aj keby išiel do školy o rok skôr....
@jupik1995 Nám vysvetľovala psycbologička práve to, čo spomínaš. Že väčšina "nadaných" detí sa okolo štvrtého ročníka vyrovná s priemerom. Osobne som šla do školy normálne, výšku som spravila ani neviem ako, lebo od cca 10 rokov som vedela čím budem a vie to roky aj môj syn... ale predtým chcel byť prezidentom 😂
mozno sa vyrovna s priemerom, ale to myslenie, volam to zrychlene, to ostane...
ked ten "nadany" na nieco pozrie a pochopi, ked mu to do tej hlavy ide hned, ked inak rozmysla...
aj v beznom zivote vidite na ludoch, ze neiktori su tazkopadnejsi, ini pozru na problem a hned maju riesenie.. a to su ti, ktori ako deti mali "status" nadaných.
a to, ze sa tieto deti nudia, to je hanba nasho skolstva..
ja som tiez zvedava, co bude z môjho syna, chcel byt donedavna bezdomovec.
@akvi Nepreceňovala by som školstvo ako taķé. Keď vidím, že dieťa chce, zameriam na to aktivity doma alebo záujmovú činnosť. Keby sa mala učiteľka venovať každému jednému dieťaťu individuálne, musel by ten systém fungovať úplne inak. Na to sme rodičia...v prvom rade by mal byť nastavený nejaký systém výučby hrou doma... neskôr nejaké tie krúžky...
@sova76 aj to sa da, uz su chvalabohu skoly aj na SK, kde si uvedomuju, ze kazde dieta je individualita.. 😉 A skola by mala ukazovat moznosti , nie zrovnavat do radu. Kedze skolska dochadzka je povinna a ja ako rodic musim to dieta do skoly dat, tak ocakavam adekvatnu kvalitu.. Kym bude 90% rodicov zmierenych s tym, ze v skole to tak proste chodi, ze deti nadobudnu odpor k uceniu a od vsetkych sa chce vsetko rovnako, tak sa ani nic nezmeni.. Statu to vyhovuje, takze z tejto strany nemozeme ocakavat zmenu.. V principe chapem aj zakladatela temy, o co mu ide..Aj ked to miestami vyznieva dost straslivo, ale uprimne, keby sa kazdy rodic aspon trochu zaujimal o skolstvo a zamyslel sa, co vlastne ocakava, tak by sa mozno nieco aj zmenilo, bolo by viac moznosti na vyber, roznorode skoly, roznorode vzdelavacie programy, kazdy by si vedel vybrat podla svojich priorit.. A prave rodicia s "divnymi" poziadavkami dokazu tento system rozbijat, co je velmi potrebne, aby zmena nastala.. Takze ja v podstate fandim kazdemu, kto chce nieco ine, ako je "klasicka" statna ponuka.. 😉
@sova76 máš pravdu, až na to, že sociálne a emočne je to doma niečo úplne iné ako v kolektíve. Je iné mať mamu za zadkom a je iné poradiť si v kolektíve sám. Je škola a škola, aj štátna môže byť vynikajúce, aj k ničomu, tak isto aj súkromná môže byť vynikajúca, aj taká, že by som tam nenechala ani bicykel, nie to dieťa.
@akvi Ale nauci, len je potrebne venovat sa aj doma. Skola je len doplnok, navod... zakladom vychovy je rodina - tam je zodpovednost, ktora ked zlyhava, tak ziadny ucitel to dieta nepotiahne tak, ako by mohol, keby doma fungovalo. Nie posadit dieta za pc a tym to haslo, takisto prilis vselijakych kruzkov nie je vhodne.
@sova76 nemyslim si, ze prostredie v klasickej skole je "zdrave"..Preto ani tie vztahy a interakcie, ktore tam vznikaju, nie su zdrave, nepripravia na skutocny zivot.. Ucia dieta prezit v tom neprirodzenom systeme.. Potom, ked je v 18-tich hodene do zivota, tak nevie co a ako, lebo vyrastalo 12-13 rokov v niecom umelom..
@akvi A ako sa ucili prezit ludia v minulosti? Len medzi ludmi, vacsinou rovesnikmi, priemerom...ci pod vedenim starsich, zvacsa starych rodicov..., teda zaklad tvorila vzdy rodina a aj tvorit bude... Nie obvinovat system, ktory sice nie je dokonaly, ale poskytuje vedomostny zaklad. Ci dieta vedomosti vyuzije, to je tak "trochu" na rodicoch, tvorivych hrach, komunikacii...socializacii celkovo... Ale je normalne, ze vidime problematiku z viacerych uhlov, tak to ma byt. To je nazor 😉
Aj ja mám výhrady k súčasnému školskému systému, ktorý MUSÍ skôr alebo neskôr (dúfam, že skôr) prejsť poriadnou reformou (počas štrajku učiteľov takto vznikla aj rodičovská iniciatíva Zelená stužka, ktorá sa snaží kompetentných donútiť rokovať s odbornou verejnosťou o zmene školstva).
Témou tejto diskusie, ale bolo, či dieťa zaškoliť skôr alebo nie. Moja odpoveď je, že ak sa jedná o nadané dieťa, ktoré vie čítať, písať, počítať v 4. -5. rokoch, ktoré v tomto veku vedie debaty o Fibonacciho postupnosti alebo Hyggsovom bozóne tak kľudne. Príde do styku so staršími deťmi, bude sa musieť s nimi naučiť vychádzať, prospeje mu to v jeho socializácii. Iný význam to pre neho mať nebude - okrem toho, že ukončí skôr školskú dochádzku.
Bežnému dieťaťu to v ničom neprospeje - jedine splní očakávania svojich ambicióznych rodičov. Po čase z tohoto nadmerného tlaku rodičov začne psychicky strádať a zaostávať ...
@jupik1995 poznám aj ja: "Zabijem Máriu Teréziu!" 😂 Nechávam na dcére, čo chce - sa naučí, snažím sa mierne korigovať a usmerniť. Inak ako pises. Ja si dokonca myslím, že keď odflakne celkom, tak to asi ma tak byť. Bude rok, dva upratovať a ja vlastnej kozi zistí, či je to to, čo chce. Niekedy treba od života aj facku.

@maestro mne este napadlo - ty sa ohanas, ze syn mozno o rok pravdepodobne bude vediet...nemozes vediet, co bude vediet...
vlastne, je jedno, co napisem, lebo ty si, aspon podla stylu pisania, rodic, ktory je presvedceny, ze jeho dieta je najmudrejsie a nenechas ho rast..ze si sa uz teraz rozhodol, cim a na ake skoly dieta pojde?
to, ze dieta nieco vie, neznamena, ze a jvinych oblastiach je zrele na skolu
typicky priklad je napr. nas 3,5 rocny syn, takze viem, o com hovorim..