icon

Je lepšia súkromná alebo štátna škôlka?

7. feb 2025

Ahojte, moja dcerka chodi momentalne do registrovanej sukromnej skolky, kedze jj nezobrali do statnej. Momentalne uvazujeme, ako dalej, kedze sa uz nas aj pytali. Ide o to, ze v tejto sukromnej je cca 12 deti. Ucitelky su super, kazdy den maju rozne akvitiy, minule boli policajti, lekarka so sanitkou, pecu, tancuju, spievaju, velakrat odchadzaju s ovocim, so zeleninou... Jednoducho, ako vo filme. Dcerka MILUJE tam chodit, je stastna a neplakala ani raz. Dokonca mame aj besiedky, deticky maju pripraveny program, atd atd. Maju aj pripravu do skoly, takzechodia odtial deti aj do skoly. Proste vsetko super, ALE. Chodia tam jej kamosky, ktore od septembra uz sa presunu do statnej skolky. My by sme vedeli v pohode utiahnut sukromnu skolku s manzelom, kedze mame iba ju. Ale nebude s kamoskami a rovesnikmi, kedze maju aj starsie aj mladsie deti. Avsak vychdza aj s nimi perfektne. Do skoly ale asi nebude chodit s tymito detmi.......

A nieco o statnej u nas. Klasika. Caste choroby... Zla hygiena... Deti dookola miesaju.. Strava nic moc...
Ale bola by s kamoskami.

Ako by ste sa rozhodli?

lucia13022023
7. feb 2025

Na vašom mieste by som malú nechala v súkromnej. Deti si kamarátov nájdu rýchlo. Ja dám syna taktiež do súkromnej od septembra.

mogaa
7. feb 2025

nechala by som ju v súkromnej.....

nyusika
7. feb 2025

urcite by som ju nechala v tej sukromnej, anu by som neuvazovala nad tou druhou.
predskolska vychova je mimoriadne dolezita, dava zaklad pre formovanie do buducnosti.
cim kvalitnejsi zaklad - tym jednoduchsie sa bude mat potom v skole.

januska12323
7. feb 2025

Do týždňa bude mať nové kamarátky, nechala by som ju tam.

oblecenie99
7. feb 2025

U nás aj v tej mestskej sú všetky tie programy, majú to tak nastavené, že každý týždeň niečo.. ale asi to nie je bežný štandard. Na tvojom mieste ju nechám v súkromnej, je tam spokojná. Kamoši u nás v skolkarskom veku fungujú asi na takom princípe, že dnes sa kamošim s Tomášom, zajtra s Tomášom nie, lebo mi zničil postavenú loďku z kociek, tak som za dobre s Adamkom.. vôbec by som neriešila na tvojom mieste, a zostala tam, kde ste všetci spokojní.

petamich
7. feb 2025

Nechala by som ju v sukromnej.

nikpa
7. feb 2025

Tie aktivity co si opísala, sú bežné aj v štátnej škôlke, môžeš si byť istá. A neviem kde si zobrala, že v štátnych školkach majú zlu hygienu? Akože naozaj si dovolím tvrdiť, že v každej MŠ kde som bola, sa niekoľkokrát za deň dezinfikovalo a veľmi precízne, nie len tak oblizat aby sa nepovedalo. Jediné, s čím súhlasím, je tá strava, varí sa podľa starých noriem, či sú ešte stále dostačujúci pre dnešné deti, je na diskusiu. No a k počtu učiteliek a deti v súkromnej MŠ ti poviem len toľko, že áno, tie počty ťa nepustia. Vyzerá to super lebo na 12 deti je viacero učiteliek, vrhá to dojem, že ako majú čas sa im venovať. Len bohužiaľ tu je učiteľka aj kuchárka, aj upratovačka v jednom a za jeden plat. A všetko na úkor detí. Nevravím, že v každej súkromnej MŠ to tak je ale ver, že vo väčšine áno. Takže za mňa z pohľadu zamestnanca MŠ (vyskúšala som aj štátnu aj súkromnú a nie jednu) a aj z pohľadu rodiča, vyberám štátnu. Toľko k porovnaniu ale keď máš vnútorný pocit, že jej bude lepšie tam kde je, tak ju tam nechaj. A skúšala si sa jej opýtať? Ci chce ísť do inej MŠ s kamoškami alebo zostať v starej? Niekedy deti nechtiac podcenujeme 🙂 možno ti aj jej odpoveď pomôže v rozhodovaní.

petamich
7. feb 2025

@nikpa podľa mňa sa to absolútne nedá paušalizovať ani smerom k štátnym a ani smerom k súkromným škôlkam, môj osobný názor je, že nie v každej štátnej škôlke sú bežné aktivity, ktoré autoka popisuje (mám dieťa v súkromnej škôlke a s našou štátnou spádovou sa to naozaj nedá ani porovnať) a zároveň určite neplatí, že štátne škôlky = katastrofa a zlá hygiena a deťom sa nevenujú a pod., rovnako ako neplatí, že v každej súkromnej škôlke je učiteľka slečna pre všetko, v našej to tak rozhodne nie je. Sú skrátka lepšie a horšie štátne škôlky a rovnako sú lepšie a horšie súkromné škôlky, Autorka verím najlepšie vie, čo porovnáva.

autor
7. feb 2025

@lucia13022023
@mogaa
@nyusika
@januska12323
@oblecenie99
@petamich Dakujem za nazory. Presne mi ide o to, aby mala super zaklad este pred skolou. 🙏 naozaj sa im kvalitne venuju. Co den, to nove tvorby. My sme velmi spokojni s manzelom. 🙏

@nikpa Dakujem aj za tvoj nazor. Plne ho respektujem. Samozrejme, ze by si nepovedala nic zle na statnu, ak tam pracujes. Keby si pracovala v super a kvalitnej sukromnej, tak chvalis tu. ❤️ Som si na 100000% ista, ze tieto aktivity v nasej statnej nerobia. Mozno stvrtinu. Nestihaju. Na 1 ucitelku je 23 deti. V sukromnej dve na 12 deti. A poobede sa striedaju. Takze nie su vyhorene. Maju trpezlivosf, su laskave a mile. 🙏
A veru... Hygiena v statnej je zla. Doteraz bola moja 1x chora. Od septembra. Ak mas pocit, ze pracujes v super statnej skolke, tak si ju drz! Mas stastie. 🙏❤️my bohuzial na nu nemame.

nyusika
7. feb 2025

@petamich suhlasim
krstna dcera chodila do statnej, do neskutocne dobrej statnej skolky - mali tam take aktivity, ze dovidenia...a integrovane deti s autozmom a downovym syndromom.
nosdili im tam psikov, ponika, hasici chodili na diskusie...
ALE napriek mega super dobrej skolke a pristupu uzasnej pani ucotelky sa neter nevyhla sikane - zial, pri takom mnozstve deti sa tp moze stat - dcera "lokalnej" celebrity si vyhliadla par inych deti a robila im zle.

obaja krstni synovia chodia momentalne do sukromnej skolky - vlastne takeho klubiku - kks, to je cisty raj.
maju tam obrovsku zahradu, kazdy ma vlastne zvieratko - sliepku, naprikald - krmia ich, zbieraju vajicka, sami si robia desiatu a olovrat (samozrejme, asistencia tam je)
vzdu ked so tam, mam chut sa aj ja, ako dospela, pripojit k ich aktivitam.

autor
7. feb 2025

@petamich Dakujem. Presne si to vystihla. Nasa statna je bohuzial taka, aka je.....

autor
7. feb 2025

@nyusika A presne toto je druha vec. Neraz som pocula, ze 4 rocni chlapci skakaju na stole, v triede chaos, ucitelka nestiha ani na wc. :( Minule vonku za trest posadila jedneho chlapceka, ktory do nej hadzal kvoli trestu kamenom.

nyusika
7. feb 2025

ano.
tu v sukromne sa vsetko riesi v klude, deti sa ucia do malicka diskutovat, argumentovat...rozpravaju o pocitoch.
proste je to skvele.

autor
7. feb 2025

@nyusika anoo, maju aj taku velku textil tvaricku, kde si lepia so suchym zipsom emocie a vysvetluju si. Je to fakt super.

nyusika
7. feb 2025

a este si aj po kazdom jedle po sebe odlozia riad, umyju podlozku, misky, pribory.
uplne perfektni su ❤

a aj doma to potom takto robia

stanzi
7. feb 2025

@nikpa "Len bohužiaľ tu je učiteľka aj kuchárka, aj upratovačka v jednom a za jeden plat."

Coze? Ked sme hladali sukromnu skolku pre dceru (BA), boli sme ich pozriet hadam aj 10, a teda skutocne v ani jednej to nebolo tak, ako ty popisujes. V zasade suhlasim s tym co pise @petamich, nemusi byt kazda sukromna skolka automaticky super, a nemusi byt kazda statna skolka automaticky zla, ale to, co pises ty (ze takto to vraj funguje vo vacsine sukromnych MS) mi pride fakt prestrelene.

kiki68
7. feb 2025

Nechala by som ju v sukromnej, ide o kvalitu toho, ako to dieta tam travi cas a ze sa mu chcu venovat. My mame takuto statnu, ale to je stastie. Syn tam tiez kvitne, chodi tam rad

nikpa
7. feb 2025

@petamich nie nedá sa to paušalizovat, ale keď som porovnala štátne a súkromné v ktorých som pracovala, vo všeobecnosti mi vyšli z toho lepšie štátne MŠ. A to neporovnavam 2 ani 3 škôlky ale viac. No možno som naozaj mala šťastie na tie lepšie štátne a druha vec, že ja sama beriem prípravu a edukačné aktivity veľmi zodpovedne a nejdem do prace s tým, že tam idem strážiť deti ale ich prioritne učiť a niečo im dať. Aj keď veľa rodičov si stále myslí, ze MŠ je len miesto na stráženie detí...

cyberk
7. feb 2025

Nechala by som ju v sukromnej, statne moc nemaju uroven.. ani co sa tyka aktivit ani pristupu uciteliek.

kiki68
7. feb 2025

@nikpa Toto je vzdy o danej skolke, v tomto pripade ma pani tieto moznosti a tam je veru lepsia ta sukromna. To zalezi veru na konkretnej skolke, darmo jej ja budem pisat aka je super nasa statna skolka v dedine v druhom konci Rakuska 😀 Podobne viem, ze su dobre skolky na Slovensku, len nie vsetky a vsade

nikpa
7. feb 2025

@stanzi to nie je prestrelene, mam veľa kolegýň ktoré zo súkromných MŠ odchádzajú práve pre toto. Lebo nechcú robiť 3v1. Ja sama som to tiež zažila. Ale opakujem, určite to tak nefunguje všade, to je samozrejme.

surama
7. feb 2025

Autorka, moj syn chodi do statnej a kazdy den maju aktivity, stale nieco kreativne vytvaraju, spievaju, tancuju, chodia im tam aj taki ti detski spevaci, divadelnici, maju telocvicnu, starsie deti chodia na plavecky a lyziarsky vycvik, takze podla mna zalezi od skolky. Ked tam pridem, tak vzdy je cisto a co sa tyka jedla, tak maju pestru stravu, aj napr. avokadove natierky, fazulove brownies atd. nielen nejake stare tradicne jedla. Kamosova mala chodila do sukromnej a vravel, ze nie su spokojni a len cakali kedy sa uvolni miesto v statnej. Cize je skolka a skolka. A k tvojej otazke - ak je mala spokojna, tak urcite nemen skolku. Ved teraz si aj ty kludna, ze je vsetko podla tvojich predstav, mala je spokojna a kamosky si najde rychlo nove, ved deti sa hned skamaratia.

netoppierka
7. feb 2025

Jednoznačne súkromná škôlka. Ani nerozmyslajte nad tým, že by sa vám malo dieťa vrátiť späť. A to už len tým, že teraz bolo tam teraz tam a zasa späť.

mimka1402
8. feb 2025

Mam zažite rôzne štátne MŠ z pracovnej stránky a mať dieťa, tak ide do súkromnej bez debaty. Asi minimum škôlok štátnych bolo ok, mnoho vecí sa rodičia nedozvedia, je tam iný štýl a prístup. Za mňa nie. Dieťa by som nechala v súkromnej kvôli tomu, že je už zvyknutá na dané prostredie, kamošky prídu iné. 🙂

stormie
8. feb 2025

Ani najlespia statna skolka sa nevyrovna dobrej sukromnej uz len koli poctu deti na jednu ucitelku - o tom ma nikto nepresvedci. Moja dcera bola v sukromnej, ani do skoly nenastupila do spadovej a kamaratky ma, aj susedky s ktorymi by inak chodila do skoly/skolky. U syna sme nad statnou ani neuvazovali (u neho bola problem aj strava)

buducamama
9. feb 2025

Nie je o com, nechala by som ju tam. Uz to tam pozna a je spokojna. Ak ma vyslovene nejaku kamosku, s ktorou sa rada hra, da sa stretnut aj mimo skolky aby sa pohrali. Aj ked su zmiesani, tak nastupia nove deti, mozno aj rovnako stare ako je tvoja dcera. Kamarati su dolezity, ale nemenila by som len kvoli nim prostredie. A mimo temu, teraz sa mi vybavili spomienky, ked sa malo prihlasovat na stredne skoly a spoluziacky sa hlasili na stredne skoly podla toho, kam idu ich kamosky😂

margotka17
12. feb 2025

Veď ju nechaj tam kde je, nájde si ďalšie kamošky neboj sa.