icon

Môžem poslať do škôlky inšpekciu na choré deti?

petulik254
8. mar 2011

Naša malá je stále chorá odkedy chodí do škôlky!Vždy ju preliečim doma,ale do škôlky chodia stále ukašlané a soplavé deti!Neviem čo už mám robiť,hnevá ma,že malá užíva dokola lieky a do škôlky takmer nechodí!!!Zaujímalo by ma,či sa dá poslať nejaká kontrola aké deti berú do škôlky......či môžu prijímať deti s kašlom,so splíkmi a s liekmi?!!!

nastasyk
17. okt 2014

Nezodpovedni rodicia, ktori daju chore deti do skolky. Jasne nakazia ine deti, sa ved sa vyliecia... ale, nie kqzdy ma stastie, ze ma doma zdrave dieta. Ja mam syna so srdcovou chybou, imunitu ma zatial dobru, ale aj obycajny virus moze byt velmi nebezpecny. On by mohol chodit medzi deti do skolky, ale vdaka takym skvelym rodicom, ktori tam posielaju vseliako chore deti adi nebude moct☹ presne o tom to je, myslom na seba, ini ma nezaujimaju...

katariang
28. jan 2015

My sme nastupili do jasliciek ako 11 mesacna.prvy rok bola chora hadam nonstop a tiez chodime do prace no aj tak som ju choru netrepala do jasli.boli OCR, PN, Dovolenky a podobne.Teraz mame 2 a pol choroby nas obchadzaju sem tam sopli 1-2 dni a je OK.Ale tiez ju koli soplom doma nenechavam pokial vidim ze je v pohode a nic ine ju netrapi nemam dovod ju nedat do jasliciek.Samozrejme ze ked ma teploty je ocividne unavena a slaba nepcham ju tam.Ale poznam praktiky mamiciek ktore daju rano dietatu lieky na teplotu, vylozia ich v jasliach a ked im ucitelka o 2 hodiny vola nech si pridu po dieta povedia ze sa im neda a maju to vydrzat do piatej nejako.Tak co Vám k tomu dodat.

loxa
28. jan 2015

inak s tym soplom a kaslom zalezi aj od pediatra...ja sa nasej MUDr vzdy opytam ..poviem ze samko pokasliava ona ho popocuva, pokial uz chorobu vylezal len kasel mu ostava, povie ze mozes ist, ze uz sa iba docistuje a infekcny nieje...to iste aj so soplikommze to moze este trvat aj 2 tyzdne , ze sem tam zakasle..ale chore dieta do skolky nikdy nedavam..ide aj o tom , ze chore dieta potrebuje odpocinok, inak mu prechodena choroba moze ublizit dozivotne..to je podla mna lahostajnost rodicov , ze na toto nemyslia..

simca06022011
28. jan 2015

Tato otazka by mna aktualne zaujimala, lebo u nas nechavaju vyslovene chore deti v skolke... DOSLOVA. Dieta napr. hnackuje, zvracia... neposlu ho hned domov... do vecera je tam medzi zdravymi detmi... do par dni to maju dalsie (PRITOM tych rodicov nekontaktuju pocas dna vobec, bola som tam, ked prisli rodicia takychto deticiek vecer do skolky a cely boli v soku, ze dieta beha teraz v zime po triede v tielku a nohavickach ani im nedal vediet ze im bolo zle). Kasel detto.. doslova zachripnute deti co pol metra nadskakuju od kaslu ani len spat sa im naobed od kaslu neda (toto mam od ucielky z prvej ruky info).. ale aj tak su v skolke... vsetko si tam pekne poprehadzuju... deti sa kadejako miesaju, malicke vacsie najvacsie.. pocas spankov spia stale inak atd. Cize prenos bacilov neusatali🙂) A s usmevom mi povedia, ze si treba budovat imunitu... ;) No neviem ako... ked dieta skonci na ATB tak si figu buduje imunitu a nie kazde dieta ustoji to, ze tak niekto je chory.. ale co uz 🙂)) Zaujimalo by ma ako to riesit.. ked som sa na to pytala pediatricky tak iba mykla plecom a pritom ma z tejto skolky vela deti. Nikto ma nepresvedci, ze ak dve deti kaslu a do tyzdna je chorych 10 deti, tak ten kasel nie je infekcny... (ale napr. u ns to doslova bolo pocut na detickach ze je to priserny chory kasel... nic take ako raz za cas si odkasle, co byva po vylieceni choroby niekedy aj dalsie 2 tyzdne), niektorych rodicov aj chytite pri diskusii s dietatom : "ano ... si prechladnuty, tak ta boli hlavicka...", "kasles, ale maminka ti dala rano sirupcek.. to prejde" a podobne... S jednou maminou som sa pochytila kvoli "soplom a kaslu", lebo to ze sa jej isiel syn zadrhnut od kaslu je iba obranna reakcia a nie je chory :P Ucitelka na to, ze keby mali poslat vsetky kaslajuce deti domov, ostalo by im tam iba par deticiek :P
ALE v skolkarskom poriadku je ze chore dieta do skolky nepatri (kaslajuce, soplikujuce doslova je to tam napisane), vraj hned rano si ho skontoroluju a do skolky neprijmu 🙂) No haha...
Som sa rozpisala.. ale aktualne ma toto velmi trapi 🙂))

1junky1
27. apr 2015

Podla mna by ani dospeli clovek nemal ist do prace so soplikom :/

betina1984
27. apr 2015

Dieta moze kludne so soplikom do skolky ist. Zo sopla sa ine dieta nenakazi.... Ja tiez svoje davam do skolky, pokial mau len soplik. Su tam najmladsi a okrem par dni nevynechali ani jediny den. Treba, aby sa otrkali, aj medzi chorymi detickami... Ved by boli bez imunity.... Mne vobec nevadi, ze chodia do skolky aj nachladnute deticky.... Treba dieta zvykat a nie ho udrzovat v cistuckom prostredi ako keby boli z cukru.... Potom sa nedivim, ze su viac doma ako vkolektive

stankot
6. máj 2015

tak ako chodia choré deti do skolky, chodia aj do skoly, dospelý do práce a stále dookola, v autobusoch, tam sa vari dieta nenakazí?to by pred kazdým domom a bytom musel stát lekár a pustat ty si zdravý, mozes íst, ty si chorý ostan doma...

ivkaivka
6. máj 2015

@petulik254 je na to zákon a tu máš aj video k tomu:
http://www.ta3.com/clanok/1034125/posielat-chor...

jajka257
22. máj 2015

No az do tohto roka, konkretne do dnes, som brala ohlad na mamicky, ktore davaju chore deti do skolky. Ale po dnesnom zazitku u lekarky ma presiel humor...... 😠 😠 😠 😠 😠 mala bola stale zdrave dieta a teraz vdaka ´´uvedomelym´´ matkam a tomu, ze su chore v skolke som sa rozhodla konat.....v skolke je epidemia , tento rok uz 4 krat a deti chore v skolke, Babu uz tyzden doma a dnes mi bolo povedane, nech ju nedavam do skolky, lebo su tam chore deti a ochoriem mi opat.....to kde sme dosli v tomto state, ze chore deti v skolke a zdrave ma ostat doma, aby sa nenakazilo a prave zvazujem inspekciu ja, pretoze aj ja musim chodit do prace aj manzel a my mame byt doma, kym chore deti su v skolke. Ved to je na hlavu postavene 😠 😠 😠 😠 😠

sestricka52
22. máj 2015

posli tam niekoho zo skolstva. hygienu a povedz co je vo veci

kristinkahugo
22. máj 2015

Bohužiaľ , ale tak to je ze deti su stale choré . Obzvlášť ked 3 roky boli doma .

bebe87
22. máj 2015

pre deticky zo soplikmi v skolke sa my doma trpaime kazdy mesiac... 2tyzdne v skolke a 3doma tahame denne nocne....

mircalla
22. máj 2015

V prvom rada velka nezodpovenost skolky - v nasej v takom pripade volaju rodicom, aby si pre ne prisli, ak je chore..

elise
22. máj 2015

Trebabrat do uvahy inkubacnu dobu, nie kazdy virus, choroba sa prejavi rychlo, niekedy dieta nemusi mat ani horucku a moze byt prenoscom vyrusov. Inspekcu to nevyriesi, treba kontaktovat zriadovatela o spravenie opatrenia. ono po chorobe a dobrati antibiotik je potrebne abybolo diera este 2 tyzdne doma lebo ma oslabenu imunitu aj ked je v poriadku a moze chytit vyrus ajv tescu. Ono tie bacili rozne mame vsetci aj doma, nam to neskodi sme imunny a prenasameto dalej.

peneloppe
22. máj 2015

To asi zalezi od pravidiel kazdej skolky ako k tomu pristupuju. Nasa skolka ma narok odmietnut chore dieta. Neviem presne co to znamena, asi je na kazdej pani ucitelke aby zvazila kedy ona dieta povazuje za tak chore ze nemoze ostat v skolke. Moj syn je alergik, teraz ma sopliky skoro stale, aj mna na to upozornili vcera ale jednoducho som vysvetlila ze je alergik, sirup dostava dvakrat denne, nic ine s tym robit neviem. Bolo to ok.

Mam skusenosti aj zo zahranicia a tam je to uplne normalne ze deti soplave, kaslave, dokonca aj deti s liekmi do skolky chodia! A je to dobre! NIe s teplotou samozrejme ani s infekcnymi chorobami.
Deti si buduju imunitu a tie sopliky a kasle nie su take nebezpecne. Tym ze dieta ostava doma pri kazdej banalite, mu nepomoze.
V zahranici je to normalne a z vlastnej skusenosti mozem povedat ze dobre. Moje deti su dnes tak odolne, celu zimu neboli chore, ani nepamatam kedy sme naposledy brali atb.

Na Slovensku sa mi mamicky zdaju velmi precitivele, nazvala by som to az sebecke.

Takze moja odpoved na otazku je: ze kontrolu by som neposielala, podla mna je to uplna hlupost, zalezi hlavne na skolke a skolky mozu mat k chorobam rozdielny pristup. Kazdopadne sopliky a kasle za chorobu nepovazujem. Je ine ked uz ma dieta chytene priedusky, anginu.

jankako
22. máj 2015

Aj my sme si tým prešli prvý rok v školke,nonstop chorá bola dcérka.Druhý rok,pokial neprekonala teraz v marci kiahne,absolutne nebola chorá...ani v zime ked zúril vírus,kopec detí a dospelých bolo chorých a my nič.Mala dve brušné virozy,ale to mi chytí vždy na začiatku šk.roku.Teraz má imunitu na bode mrazu a už vyše mes.ťahá so soplami...Dieťa s buduje imunitu pvý rok,všetko sa naňho lepí a druhý rok je už lepší..

lucinkaboz
28. máj 2015

deti pochytaju v jasliach aj v školkach od seba všetko. Virozy ,chripky ešte neprejavené, dieta nemusi mat ani sopel ani kašel a uz to od seba chytia,prejavi sa to az o par dní. Zbytočne su potom deti na antibiotikách, chore ,zahlienene,stale dokola. Niekedy by ale kontrola nezaškodila,hlavne u sukromných školok , to že pytaju od vas papier ze je dieta zdrave sa vztahuje len na infekčne choroby, no rodičia posielaju choré dieťa do školky sami, den predtým malo horučku a druhy den je akoze ok a potom pobede voláme, že sa dusi...

beatrixka77
10. jún 2015

vietnamka to dobre napísala, pači sa mi to. Ja osobne mam na to taký názor, že predpisy su na to aby sa dodržiavali. Z oboch strán. A predpisy hovoria, že choré deti nepatria do školky či jaslí. Mali by to dodržiavat rodičia aj skolky. Bohužial v praxi to nedodržiavaju ani jedni ani druhí. O dovodoch by sa dalo rozpravat do večera. My sme si našli jasličky, kde to dodržiava skolka, to znamená, že robia rano pri prevzatí akoby pohovor s dietatom, skontroluju a tak a vedeli sme na 100% že očividne choré dieta nezoberu a ak dieta prejaví znamky choroby počas dna maju izolačku, kde dieta nechavaju do prichodu rodičov tak aby ostatné deti neochoreli. Ano učitelky nie su doktorky ale po niekolkoročných skusenostiach vacsinu priznakov ochorení už poznaju, niekedy aj lepšie ako lekari. A sme velmi spokojní. Pokial by napriklad rodič odmietol prist pre dieta, dieta bude vyradené z jaslí, tým padom si to rodič nedovolí. Ano hovorim o sukromných jasliach. A teraz sa dostavam k pointe. A to, ak vam zaleží na týchto veciach treba si radšej vybrat sukromné zariadenie, ktorému zaleží na svojej povesti. my sme tak urobili a neviem si vynachvalit. A posledna vec, ked ludia argumentuju, že nemaju babku, dedka, nemožu ist na očr, no ved su dvaja nech sa vystriedaju, a ked sa neda, nech žena zostane doma, ano argumentujete financiami, ale peniaze nie su všetko, čo ma dieta z toho detstva ked je choré 25 týždnov z 52? A ked je to taký finančný problem tak ja vždy hovorím nekupujte si bazen ak si nemože dovolit menit vodu :D Ano život nie je vždy lahký a jednoduchý ale vždy by mal byt prvotné dobro a zdravie dietata.

enya00
10. jún 2015

mozes,aj u nas teraz jedny rodicia poslali a inspekcia tam bola

katrinka8
14. jún 2015

Na margo toho kašľa - v lekárni aj u dr. mi bolo povedané, že kašeľ môže pretrvávať aj mesiac, že teraz sú také virózy. Kto nechá dieťa doma mesiac preto, že kašle, pričom nemá žiadne iné ťažkosti? Chápem, že dieťa, ktoré sa ide zadusiť, do škôlky nepatrí, ale zase celé tie story okolo soplíkov a kašľa nie sú až také úplne jednoznačné. Podľa mňa učiteľka nemá šancu zistiť, kedy je dieťa infekčné a kedy nie, aký má kašeľ, aké soplíky... Ako tu už bolo spomenuté, treba sa viac starať o imunitu vlastného dieťaťa, lebo cudzie deti ovplyvniť nedokážeme. Nevidíme do toho, prečo sa daný rodič rozhodne dať podľa nás choré dieťa (či má dieťa len alergiu, či už má po chorobe, ale napriek tomu má ešte neškodné príznaky, či ráno mu dieťa proste kýchlo, zakašľalo a až v priebehu dňa sa uvidí, čo z toho bude... či naozaj nemá inú možnosť, kde nechať dieťa so soplíkmi a kašľom...) Podľa mňa dieťa s bežnou imunitou nie je vážne ohrozené kašľom a soplíkmi, ktoré by prípadne chytilo v škôlke. Podľa doktorov je dokonca bežných 6-8 infekcií dýchacích ciest ročne. Ja som sa takto nad týmito chorobami pred rokom pozastavovala, ale tento druhý rok som sa s tým zmierila a už to nevidím tak tragicky. Proste kašeľ a soplíky patria k životu, k detstvu v škôlke tiež. Len keď to nie je horšie 😉

lennkka17
14. jún 2015

treba skúsiť posilniť imunitu dcérky, lebo ak je takto často chorá tak má slabú imunitu. tomu že sú deti v školke choré sa nedá zabrániť,

brisilda
14. jún 2015

ak mas podozrenie , ze v skolke je chore dieta oznam to ucitelke a tak isto aj riaditelke ... ak nepomoze chod sa stazovat na mesto . Podla zakona chore dieta nesmie navstevovat MS

asturia26
15. nov 2016

ja som tiez zufala zo svojho dietata. Uz sme druhy tyzden doma a stale mi pokasliava. Uz nesopli, ale sem-tam zakasle, ma taky drazdiivejsi kasel ale podla dr. je to doznievajuci kasel, ze nie je virusovy. Tak by som ju uz rada dala do skolky, lebo sa tam tesi. Ona uz je preliecena, lenze kaslat takto moze aj 3 mesiace a co ju kvoli tomu necham doma.

simonkaa27
15. nov 2016

podla mna neexistuje inspekcia ktora by toto riesila ak to nie je vyslovene nejaka prudko infekcna choroba ci sa mylim? tiez mam pocit ze sa to torchu precenuje predsa dieta moze pokasliavat al dlhsie to by vsetky mamy mohli ostat rovno bez roboty doma a starat sa o deti

qirfa
10. dec 2017

Nikto tu nespomína aké nepríjemné to musí byť pre personál škôlky, keby mali deň čo deň tráviť v prostredí s chorými deťmi! Ani učiteľky nemôžu byť každý mesiac na PN. Škôlka nie je zdravotný ústav! A verte, práca s deťmi je krásna, no najmä náročná. Vychovávať z dieťaťa nie individualistu, Usmerňovať ho, Rozvíjať - vyžaduje si to 100% kondíciu, či už fyzickej alebo mentálnej stránke.

mircalla
10. dec 2017

@petulik254 Ma slabu imunitu. V kazdej skolke su vyskytnu chore deti - niekedy vinou rodicia, inokedy nie umyselne, staci, ze dieta ochorie pocas dna. Moja mala ale chora casto nebyva.
Takze skor by som popracovala na zlepseni imunity, aby vsetko nechytila

anickaaa6aaa
10. dec 2017

Veru já mám teraz dilemu..maly je doma už skoro 2 tyzdne stále pokasiava. Prelieceny je, teplotu ani sople nemá. A predsa sa ho bojím dát do školky ale tiez tolko doma být nemoze...

oddrobceka
10. dec 2017

U nas v skolke je to tak, ze pokial sa nieco ucitelkam nezda, mozu si vyziadat spravu od pediatra ci dieta je alebo nie je infekcne. Moja mala od zaciatku skolky sopli a kasle. Niekolkokrat som to riesila s dr. Povedala mi, ze je to uplne normalne, ze je to sposobene skolkou a rocnym obdobim. Ze pokial nema teplotu a nie je malatna, nie je absolutne ziadny dovod nechat dieta doma. Ze ved na to by mi ani nemala ake lieky predpisat. Odporucila len morsku vodu do nosa a v pripade potreby solmucol na vlhky kasel, ktory sa moze uzivat aj dlhodobo. Nic viac sa s tym robit neda. Samozrejme, mala podstupila aj vytery z nosa a hrdla, atd atd. Starsi dokonca ide na alergologiu kedze ma hlieny len v oblasti hrdla. Lekarka to za chorobu nepovazuje, sopel je sam o sebe odpovedou imunitneho systemu na vonkajsie okolie. Pokial je ciry.
Pokial su sople zelene, kasel dusivy, zvysena teplota, nutne atb a dalsie, tak take dieta nepatri do skolky.
Najlepsie je naozaj popracovat na imunite dietata, ktora sa buduje od 1 do 6 rokov. Niektore dieta neochorie a ine len ofukne a ma teploty.

lennkka17
11. dec 2017

Neviem co tu riesite, ale v prvom rade ked máte často chore dieta treba si uvedomiť ze asi imunita vaseho dietata je strasna a na tom treba popracovať. Nie hned obvinovat ine deti ze vase dieta je chore. Su deti ktore normalne chodia do skolky a chore casto nie su a chodia do tej istej triedy ako vase dieta, takze sa treba nad tym zamysliet a nie posielat nejake inspekcie do skolky :D je to cele smiesne

fiffinkaa
11. dec 2017

Tak toto som ja naozaj nikdy neriešila, rozhodla som sa dieťa zaradiť do kolektívu a tým pádom beriem na zodpovednosť nie len výhody kolektivu ako je socializacia dieťaťa, napredovanie, atď.. ale aj to ze kolektív ma aj negativa..vyššia chorobnosť. Prešli sme si to s dvomi deťmi, aj kiahne aj infekčné choroby a rok čo rok vsi..je to úplne normálne a nikdy som sa nad tym nepozastavovala. A kto toto nemieni akceptovať ostante si s dietatom doma aj do 6 rokov a hyckajte si ho..alebo si zaplatte sukromne..u nas na Sk uz bude za chvilu trend doma s dietatom dobre ze nie do 9 rokov keby nebola povinna dochadzka, ale aj to sa da uz obist...pritom v iných krajinách je normálne dať 6 mes.dieta do jasli..A nikto nič nerieši.. len slovenky dokola..