Neskorý nástup do materkej školy - rady a skúsenosti
Ahojte maminky.....bola by som rada, keby ste sa tie, co mate s tymto skusenosti, respektive ste si to niekde natudovali /poprosim zdroj/ ...ide o to, ze mame 9 mesacne dieta a trojrocnu dcerku, ktora by mohla nastupit v septembri do materskej skolky /to uz bude mat 3 roky aj 11 mesiacov/ ...ale kedze som doma so synom, rozmyslame, ci je nutne ju do tej skolky uz dat, ci ju este nenechat doma a pockat...ja s tym problem nemam, som s nimi rada, rada sa im venujem, len som si nie ista:
- ci doma nebude stagnovat, predsa len, ja nemam taku kreativitu ako ucitelky v skolke, ani nerecitujem, nespievam, nerobim pre nu take rozne aktivity ako v skolke /samozrejme ze kreslime si, vystrihujeme, rozpravame sa, s plastelinou hrame, ale neviem tie finty uciteliek v MS, ako vytvarat nejake veci z papiera, gombikov a co ja viem co este.../
- ci nebude mat neskor problem sa zaradit do kolektivu
-ci jej kamarati nebudu chybat
-alebo nieco ine...ci jej tym neublizim...
prosim maminky, ktore maju skusenost s tym, ze dali svoje deti do skolky z tychto alebo inych dovodov v ukoncenom 4. alebo 5. roku veku dietata /dcera je septembrova/ aby mi napisali svoje skusenosti, postrehy, napady a podobne......nechcem nijako svojej dcerke ublizit ..
poprosim aby nepisal nikto, kto len hypoteticky vie ze si nieco mysli a mysli si ze je to pravda...ide mi o realne skusenosti...dakujem...
kamoška tak dala 3r. dieťa do škôlky,ale kvôli častým chorobám tam malá aj tak skoro nechodila,takže realne chodila vlastne od 4r.,žiadne "ublíženie" z nedostatku kolektívu sa nekonalo,takže niekedy je to skôr lepšie pre dieťa,ak je ešte rok doma bez škôlky /myslím kvôli zdraviu/
@usiko , ja mám malú doma. Ešte neviem, či pôjde v septembri do škôlky, alebo až o rok (2015), v októbri bude mať 5. Je ale pravda, že u nás to nie je len o mojej voľbe, ale malá je troška výnimočné dieťa. Ale ani odborníci by ti neporadili jednotne , daj na svoj názor. Nám napríklad neurologička radí zaradiť do kolektívu (ale malá to nezvláda, má nejaké auti-rysy a trieda s 20 deťmi je pre ňu moc...) a psychologička radí ostať doma a posilniť sociálno pomaly napríklad krúžkom (nateraz sa nám ani to nepodarilo), alebo kontaktmi s deťmi za mojej prítomnosti.
ahoj, ja mam dceru od troch rokov skolke... velmi je sikovna, teraz uz je v predskolskej, najradsej by bola stale v skolke. Syn ma tri, ale je po operaciach a tak, tak ho mame az do predskolskej doma. ale vidim, ze ked je cez zimu doma, lebo je skoro stale chory, tak mu kamarati chybaju... Dieta by sa malo etablovat do skolky, aj ked prvy rok je narocny, pretoze bude stale chora, ale imunitu musi nabrat v kolektive deti...
Ahoj.Moj isiel az teraz do predskolskej a voooooobec toho nelutujem.Doma som sa mu venovala a aspon si vytvaral vztah s mladsou sestrickou.S nastupom do skolky problem nemal.A este jedna vec,ze od kedy chodi do skolky,je kazdu chvilu chory,do vtedy sme mali aspon pokoj od chorob.
@usiko Moja starsia isla do skolky ked mala 4, je januarova, naschval prave kvoli tomu, ze mam aj druhu dceru. Nam to zafungovalo presne podla predstav - nemala pocit, ze ju odkladame, s mladsou sestrou maju zdravy vztah. Chodila do skolky od januara, ale to bola aj tak furt chora, v maji a v juni (a samozrejme cez prazdniny) tam vobec nechodila. Cize v septembri nastupovala ako keby prvykrat a mala 4 roky a 8 mesiacov. A uplne perfektne, ziadne revy, tesi sa tam, zapadla uplne v pohode. Ale je pravda, ze nie je velmi spolocenska, od narodenia, takze jej kolektiv nejako velmi nechybal. Nahradzala som to materskym centrom, kurzami tanca a podobne.
Nemyslim si, ze bude stagnovat kvoli tomu, ze je doma. Ja si myslim, ze to moze prospiet vztahu s mladsim surodencom. Ale ty si mamina, ty lepsie poznas, ci sa doma nudi a ako velmi je spolocenska.
A neexistuje spravne a nespravne rozhodnutie, je iba to, ktore urobis. 🙂
Drzim palce.
Ja som dávala staršiu dcéru až ako 4,5 ročnú, ale ona ani skôr nebola sociálne a samoobslužne pripravená....mladšiu v troch rokoch. Podľa mňa ale ani normálne, pripravené dieťa nepríde o nič, ak nastúpi po 4 roku života.
@abbie no, to sa mi tiez zdalo, ale dnes s me sa bavili s muzom a kedze poznam system statneho skolstva /sama som ucitelka/, tak sme sa aj zhodli na tom, ze nejake extra vzdelavanie tam tie ucitelky s tymi detmi asi nevykonavaju.....za tie platy...skor ide o to, prezit ten den so vsetkymi detmi tak aby sa nenudili a aby si neublizili...si myslim...aby som si teda nerobila iluzie, ktore som mala o statnych skolkach.....tot nazor mojho muza...akedze som sama ucila, aj ked na zs, tak musim uznat, ze je to tak asi...no neviem...samozrejme su aj zanietene vychovavatelkly, ktore aj napriek tomu, ze vidia ako ich riaditelka berie uplatky za prijatie deti do skolky a ony nedostavaju nic, max tak dezert, tak aj napriek tomu si povedia, nech, je to moje poslanie a milujem svoju pracu napriek tym smiesnym peniazom a fakt sa detom plne venuju, ucia ich co treba, tvoria si materialy a podobne...ale kolko ich asi tak je?
@simonka1304 a vobec nemal problem sa zaradit medzi deti, co uz napriklad v tej skolke boli dlhsie, teda vlastne dosiel do uz zabehaneho kolektivu, ze? a nejako ste pred skolkou chodili casto niekam medzi deticky alebo tak nejak?
@usiko moj manzel nechodil do skolky takmer vobec, tusim len jeden rok, moja svagrina tiez vobec (mala celiakiu) tak ju nechali doma a obaja nemali nikdy problem zaradit sa do kolektivu, prave naopak, obaja su velmi spolocenski, uspesni v zivote 🙂 ja osobne som chodila do skolky az od 5 rokov, lebo som mala mladsiu sestru, tak si ma mama nechala doma a nemam dojem, ze by som nieco zameskala, alebo by mi nieco chybalo 😉 s nastupom do skoly som problem nemala, ani s nadvazovanim kontaktov 🙂 teraz mam dcerku a tiez toto riesim, povodne mala nastupit teraz ako 3 rocna, ale kedze mame cerstve babatko, tak som nastup zrusila, nechcem aby mi nosila domov choroby a druha vec, mohla by mat pocit, ze je odsunuta na druhu kolaj :-/ (musi z domu, ked pride dalsi clen rodiny)...takze zrejme pojde do skolky az ked bude mat tri roky a 9 mesiacov, ale aj to este potom zvazim podla okolnosti.
Nemal vobec problem.Niektore deti uz aj poznal,ale dost tento rok prislo takych,co isli az do predskolskej.
Nemal vobec problem.Niektore deti uz aj poznal,ale dost tento rok prislo takych,co isli az do predskolskej.
@usiko
@usiko ja som do,skolky vobec nechodila,az do skoly ( kvoki srdcovej chybe,ktoru mi ako 5rocnej operovali),mama si zistila,co robia v skolke a snazila sa podla,toho postupovat.
a deti som stretavala na,ihrisku. Len je pravda,ze v skole som mala problem,sa zaclenit do kolektivu.vzdy som bola na zaciatku utiahnuta,az smerom,k dospelosti sa to zacalo zlepsovat a zaclenenie do kolektivu bolo kratsie.
syn ma,teraz 3 a tristvrte roka,chodil 6tyzdnov do sukromnej a nechali sme ho doma.nedostal sa v septembri do statnej,tak,nastupil takto a robil strasne,sceny. Som,doma,este s malou,tak sme ho nechali.len,je dost narocne zladit dve deti s uplne odlisnymi zaujmami,navyse on uz poobede nespava. Ale da sa. Ja verim,ze o nic,nepride a ako 4,5 rocny uz bude lepsie pripraveny.na ihrisko chodime a chodime aj,na,detske cvicenie.
@usiko odpovedám ako matka, aj ako učiteľka v materskej škole. Ak to cítiš tak, ako si opisovala, detičky si na MD užívaš, nechaj dcérku ešte rok doma, vytvorí si so súrodencom pekný vzťah, ty si užiješ chvíle, ktoré sa už nezopakujú a dieťa o veľa nepríde. Ono sa totiž učí aj tým, že ťa pozoruje, odpovedáš na jej otázky, pomáha ti v domácnosti, pri nákupoch a pod. A čo sa týka ostatného, na nete je kopa námetov na výtvarné a pracovné činnosti, tiež kopa básničiek a piesní. Z mojej dlhoročnej praxe potvrdzujem, že dieťa vo veku 4 - 4,5 roka si na kolektív zvyká najľahšie. Nie je to pravidlom, ale zväčša je to tak. Menšie dieťa máva ešte problémy s odlúčením od matky, dieťa, ktoré je viac ako päť rokov lem s matkou sa ťažšie včleňuje do kolektívu a na vychytanie detských chorôb má len jeden školský rok. V pohode si dcérku nechaj doma a keby to išlo, ideálne by bolo, keby do škôlky nastúpila o rok na jar, aby sa vyhla chorobám, len nie vždy sa toto dá. Vychutnávaj si chvíle s detičkami, veľmi rýchlo ubehnú.
@usiko pozri, ak nemas s dvoma detmi problem doma teraz, tak ju nedavaj. Mozno sa situacia zmeni a od septembra si vydychnes, ze ide na par hodin mimo domov a Ty budes mat len 1 dieťa.....Baby Ti dobre radia, ak skolku nepotrebujete, tak nechaj zatial tak, casom uvidis, ako sa situacia vyvinie
@usiko ja som mala do 3 rokov 3 deti a tak som dala toho najstaršieho do škôlky ked mal tri, to aby som toho nemala doma toľko, ale bola to pre mňa ešte väčšia oštara, ráno skoro vstať, vychystať, obliecť, medzitým kojenie a ostatný kolotoč okolo menších, na obed zase do škôlky, tak ma to prestalo baviť asi po mesiaci a dala som ho do škôlky až o 2 roky neskôr, ked mal 5 rokov. absolútne mu nič nechýbalo. Máš dve deti, kolektív im až zas chýbať nebude, sem tam vonku na ihrisku, a nedonesie ti choroby. A ešte jedna pripomienka, čudovala by som sa keby ti 3 ročné dieťa ked si na materskej niekde vzali do škôlky, ked je tak málo miesta. Uži si detičky a zbydotčne sa nestresuj, ešte budú mať kolektívu ažaž. 🙂 😉 😀
Prvý syn začal chodiť v 5 rokoch, bola som na materskej tak som ho nedávala skôr, ale zle si zvykal, druhý ked mal 4 roky ale ten plakával za mladším bratom a tretí syn ked mal 2,8 mesiacov ten si zvykal najlepšie. Ked to porovnám tak mladší synovia boli skôr samostatnejší ako ten starší. Ale asi, by som ju dala tiež neskoršie, kedže si na materskej a nič jej neujde.
Ahojte maminky chcela by som sa vas opytat Moja dcerka bude ma 17.05.2014 5 rokov.Neviem co mam robit ci ju mam prihlasit do predskolskej skolky kedze mame schvaleny rodicovsky prispevok do kym nedovrsi 6 rokov.Kedze ma zdravotne problemy.Teraz neviem ci ju mam prihlasit alebo si ju mam nadalej nechat doma kedze pracu nemam.A nastupi len do skoly.Ak ju prihlasim do predskolskej skolky zoberu mu rodicovsky prispevok????Ak ju tam nedam do skolky nebudu s toho problemi????dakujem za kazdu radu 🙂
@dadka0806 za mojich cias problemy neboli,ja som zo zdravotnych dovodov do skolky vobec nechodila,az do skoly. Nebolo to sice pre mna dobre,ale zavisi od povahy dietata,ja som totiz bola vzdy dost dlho utiahnuta. A v sobotu nemalo vyznam ma,tam davat,kedze slo len o doobedie a ucitelky len,dozorovali. Mama si zistila,co predskolkari robia a sla podla toho.
s tym rodicovskym si to over na prislusnom,urade radsej. Mozno ju budes moct dat na pol dna.
@usiko Ahoj, realne skusenosti ako ucitelka zo skolky: su deti, ktore su sikovne a rodicia sa im doma venovali, nastupili aj v 5 roku rovno do pripravky, ale... mali problem s rezimom a kolektivom. A aj ked sa mamicky doma dostatocne venuju, nikdy to nie je ako v skolke. Nejde tu len o samostatnu pracu, ale aj o spolupracu v kolektive, nadvazovanie prvych kamaratstiev, pomahanie si atd. Cest vynimkam, ale vacsinou sme doporucovali odklad sk. dochadzky. A ked prejde novy navrh na vzdelavanie, uz predskolaci sa budu musiet vediet podpisat menom a dalsie a dalsie veci, ktore si nie som ista, ci mamicka doma dokaze dat, aj ked je pani ucitelka. Z psychologickeho vyvinu dietata je potreba kolektivu uz od 2,5 roka. Pozor - surodenci nie su kolektiv alebo deti na ihrisku, zahrade. Ide o spolocne cinnosti, ucenie sa pomahat, sediet v lavici, sustredit sa urcity cas na 1 cinnost, spolupracovat s pani ucitelkou - je to komplexna priprava do skoly, aby to mali v skole co najviac ulahcene. To, co sme zacinali so 4 rocnymi detickami postupne, aby to zvladli kym pojdu do skoly, teraz zaciname uz s 3 rocnymi. Pozri si skolsky vzdelavaci program, ISCED O, co vsetko musi dietatko ovladat pri nastupe do skoly, a niekedy sa to za 1 rok, aj ked je velmi bystre a sikovne dieta, neda. Ochorie, vynecha nieco a potom mu to chyba, hlavne na zaciatku vstupu do skoly, mozem povedat, ze aj cele 4 mesiace, ked nastupi do skoly, nakolko mam prvacku a vidim tie rozdiely v priprave. Skor by som nad tymto porozmyslala. Najtazsi nastup a problem s adaptaciou maju 4 rocne deti. O tom by som napisala knihu 😀 A nie je nic tazsie, ako preucat dietatko, ak ho rodicia naucili nieco zle 😒
A to je pre vsetky mamicky, hlavne neucte deti citat a pisat!!!! Porovnam to ako s operaciou, ktoru by robil pan doktor alebo vy podla nejakeho videa... nie je to to iste (okrem mamiciek uciteliek).
A este z pohladu imunity, ked si ju vybuduje cim skor, tym lepsie, aspon ti nebude chorlava v 1. triede, ked vymeskat tyzden ta bude stat omnoho viacej casu a energie ako v skolke. Moja bola chora nastastie az teraz pred Vianocami, tyzden, a to sme sa kazdy den ucili 2,5 hod dopoludnia a hodina popoludni domace ulohy, aby stihala... to bol zahul :(
@matozazzo dakujem za tvoj prispevok, konecne im niekto odborne vysvetlil ako to je, lebo reci typu "ja sa dietatu doma venujem, a v skolke sa snazia len tak prezit do poobedia" ma vytaca dobiela.
Dcera chodila do skolky od 2,5roka a za 3t sa naucila viac ako doma za 2,5roka. nehovoriac o tom ze sa nauci spravat v kolektive a vychadzat s cudzimi.
Ked som bola s dcerou na zapise pytali sa jej take veci ze sme s muzom usta a oci otvarali ze z kade to ma 5,5r decko vediet farby, orientacia v priestore a v case, tvary, porovnavanie, pismena, basnicky, vytlieckavacky delenia slov, chytaky.... a dcera vedela vsetko, tak sa ich ucitelky ocividne snazili a nekavickovali od rana do poobedia.
a este doplnim k chorobnosti: iste dieta byva chorlavejsie, ale urcite radsej v skolke ako v prvom a 2.rocniku, pre prvaka su uz 2dni katastrofa, dcera mi bola v prvom rocniku chora 2x5dni a mala som co robit aby som ju "doucila" , nie som ucitelka. a ona tiez aby nabehla na skolsky rezim.
Dievcence dakujem vam za radi ale ste ma nepochopili ona je chora od narodenia jej imunita sa nevybuduje tym ze bude chodit do skolky ona nema imunitu tak sa narodila bez vrodenej imunity ma len tu co si vybudovala sama ked sa narodila ale tu co maju vetsinou vsetci ludia tu vrodenu nema......bohuzial.....takze ona staci ked si pri nej niekto chory kichne a je hned chra zapal pluc a tak dalej......stale behame po doktoroch ...... doktori jej nedoporucuju ist do skolky ked sa opytam na skolu tak mi odpovedia uvidime co bude.......ach......neviem uz co mam robit...dam ju do skolky a stane sa to nejhorsie....Viete ona nemoze plakat zanesie sa,nemoze sa dlho smiat zanesie sa ma krce v ruckach prestane dychat je cela zelena modra musite ju preberat......Stane sa jej to v skolke pani ucitellky si to nevsimnu alebo si povedia ved to sa stava detom ona prestane.......a tak dalej......a mne zavolaju ze .......... inalator pouzivame tri krat denne ako ho bude pouzivat vo skolke v skole?? ja netvrdim ze doma jej je lepsie jasne ze v kolektive jej bude najlepsie ale.........aj ked sa niecoho zlakne alebo sa bude niecomu strasne tesit tak sa jej v hlavicke moze stat ze jej praskne cievka......tak sa to stalo manzelovej 10 rocnej sestricke nech je jej zem lahka nech odpociva v pokoji ☹
Chapete ma pre tieto veci neviem ci ju mam dat do skolky neviem ako pojde do skoly............
@dadka0806, čo sa týka rodičovského príspevku, minule sme to riešili s kamarátkou: či môže chodiť dieťa do škôlky, ak má matka predĺžený rodičovský príspevok. Potom sa bola pýtať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a povedali jej, že môže, ale len na doobedie.
Takže kľudne môžeš malú prihlásiť do škôlky. Veď v septembri ju nemusíš dať, uvidíš podľa situácie. Ale nemusíš si zavrieť dvere hneď teraz.
A skús zachovať pokoj 🙂 Sú mamy, ktoré majú zdravé deti a aj tak nedajú deti do škôlky. Tak o čo viac ty, ktorá rieši vážne zdravotné problémy dcérky.
Ja by som ani nesúhlasila s @matozazzo, že všetko sa dieťa naučí v škôlke lepšie ako doma. Náš syn mal veľké problémy s grafomotorikou. V škôlke sa do šiestich rokov nenaučil ani správne držať ceruzku a aj veľmi zle kreslil. A to sme inak so škôlkou veľmi spokojní a pani učiteľky naozaj robia, čo môžu. Ale on potreboval, aby ho niekto pri kreslení nonstop dozeral a na to nemali p. učiteľky čas - venovať sa mu individuálne.
Tak sme pred pol rokom začali každý deň kresliť doma. (Teda skúšali sme to aj predtým, ale odmietal. V šiestich rokoch sa už ako tak dal presvedčiť.) Trvalo asi 2-3 mesiace, kým sa naučil držať ceruzku, musela som ho neustále pri kreslení opravovať. Ale podarilo sa a za ten polrok urobil veľké pokroky. Doma sme ani nepracovali oveľa dlhšie ako v škôlke. Ale individuálne som ho dozerala a venovala sa mu. Takže nie vždy je to v škôlke ideálne...
takže @dadka0806, držím palce...

@usiko moj nastupil po 4, roku. ved ju dal len na doobedie