Predškolská zrelosť

veronikadamianko
28. jan 2022

Ahojte mamulky neviete mi poradit ohladom tejto veci? Moje dieta malo odklad povinnej šk.dochadzky takze tento rok by uz proste mal ist do školy..dnes som dostala papier na testovanie šk.zrelosti je toto testovanie povinne? Musim ho dat otestovat? Minuly rok sme boli v sukr.centre na testovanie tento krat by som ho nechcela dat nikde ani v školke ani v sukrom.centre je mozne to odmietnut?

maggiba
28. jan 2022

@veronikadamianko Povinne to nie je.

veronikadamianko
autor
28. jan 2022

@maggiba no ked som sa pytala ci to absolvovat musi riadit.povedala ,ze ano ale do skoly pojde na 100% to viem ,ze pojde len ja proste nechcem aby to absolvoval a potrebujem nejaky argument ,ze teda je to realne to odmietnut

pribinak
28. jan 2022

@veronikadamianko práveže by to bolo fajn aby ho znovu oddtestovali. Uvidis kde presne nastal progres, kde bude treba dávať pozor a v com treba dieťa viac podporiť

Možno bude aj pre učiteľku fajn, že ak sa vyskytne nejaký problém, tak bude mat aktuálnu správu

Ale testovanie nie je povinne. Argument mozes použiť ten, že dieťa už raz testované na tento účel bolo

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
belllinka
28. jan 2022

@veronikadamianko kvoli comu ho nechces dat testovat?

anjelicek26
28. jan 2022

Syn mal odklad, druhy raz uz to mozne nie je, dieta automaticky nastupuje. Otestovat ho samozrejme dobrovolne mozes, ak si si nie ista, ci je vsetko v poriadku nadalej. Ak stale mas pocit, ze dieta nie je zrele, treba specialnu skolu, dokazanu nejaku poruchu spravania, znizeny intelekt, postihnutie.

maggiba
28. jan 2022

@veronikadamianko Ja ti argument nedam, pytala si sa, ci je to povinne, odpovedala som, ze nie je. Ak ho nechceš dat testovat, to uz si musíš ty dohodnúť a ustat. (U nas napr po dohovore s riaditelkou, po absolvovaní intelekt testovania v septembri syn uz nemusi absolvovať testy skolskej zrelosti. Ano, ina situacia ako vasa, viem. Len poukazujem na tu nepovinnost a dohovor medzi rodicom a riaditeľkou.)

arasidka123
28. jan 2022

@veronikadamianko prečo ho nechceš dať otestovať? Aspoň by si vedela, či sa za ten rok niečo zlepšilo a aj pani učiteľka by vedela, na čo sa zamerať..

dzina007
28. jan 2022

testovat dat nemusis. Ani môj nebol kvôli korone. On ale kým sa dalo chodil každé dva tri týždne do súkromného centra kde pracovali na zlepšení koncentrácie a pamäti. Tam by som ho pretestovť dala keby neprišla korona. V škôlke by som ho testovať nedala ak by tam testovanie bolo lebo sa mi nepáčil spôsob testovania a hodnotenia danej psychologičky.

ritalein
28. jan 2022

Mna by tiez zaujimal dôvod netestovania. Nas syn mal tiez odklad a boli sme sukromne na testovaní skolskej zrelosti, nakolko u nas CPPPaP nepracovali lebo korona. Tento rok uz do skoly pojde-musi a urcite pojdeme este raz na testy, aby sme vedeli na com sme a v pripade nejakeho problemu sa vieme odpichnut na zaklade spravy, resp. budeme vediet ci a co treba este zlepsit.

dzina007
28. jan 2022

@ritalein ono tieto testovania priamo v centre byvaju lepsie dokladnejsie a objektivnejsie ako tie v skolke. Aspon nasa skusenost.

zildo
28. jan 2022

@veronikadamianko čoho sa bojíš? Testovanie mu neublíži..
...aj moja dcéra mala tento týždeň test zrelosti a neubudlo z nej...
....bol to ako bežný deň,len to,že tam bola psychologicka.

evkamotka
28. jan 2022

Ako argument povies pravdu. Vsak a co

ritalein
28. jan 2022

@dzina007 ano, z vlastnej skusenosti viem, ze ked robili vysetrenie v skolke, odporucili mu ist do skoly, ze ved je sikovny. Ale my, rodicia, sme chceli ešte absolvovat vysetrenie v CPPPaP, nakolko by bolo podrobnejsie, ale kedze nerobili, objednali sme sa k psychologicke a ta nam odporucila odklad. (s tym sme aj v podstate pocitali, kedze mal problem so sústredením)

mirka438
28. jan 2022

Mne povedala ucitelka, ze to nieje povinne. Ja ho ale dam, ak by prisli na nieco, co by mal vediet a nevie, alebo ze mu nieco celkom dobre nejde ja budem len rada. Mozme na tom doma a v skolke pracovat.

dzina007
28. jan 2022

@ritalein my sme mali trochu opacny problem. Psychologicka nespozorovala ze dieta sa jej boji je v strese a preto nekomunikuje. A namiesto toho aby dostal posudok o tom ze nespolupracoval dostal posudok ze nevie pravu lavu stranu, nevie poriadne ratat, nevie rozpravat poriadne a potreboval by logopeda, problem s rozoznavanim tvarov a podobne. Proste ten posudok znel tak ze som mala pocit ze to dieta by malo ist do specialky. A ono to bolo hlavne len o tom ze on sa v tej dobe cudzych ludi bal. Mal v posudku ze cely cas si len usi zakryval - co inak nerobil nikdy a zrejme to bol len dosledok stresu.
4 dni na to bol na zapise - tam bol smelsi kedze som tam bola v pozadi ja a dostal posudok od pedagodicky ze ovlada vsetko co prvak ma.

Nedalo mi to sli sme sukromne do CPPPaP mimo nasho mesta. Po prvom stretnuti bol vysledok ze sice pozornost je slabsia ale vedomosti ma vsetky ake ma mat dieta nastupujuce do prveho rocnika.
Po dohode sme mu dali rok odklad aby sa pracovalo na jeho pozornosti. Je druhak a pozornost stale slabsia ako u spoluziakov ale teda som rada ze odklad mal.
Logopedicka zhodnotila ze rec ma uplne cistu. Len proste kym sa neosmeli a cloveku nedoveruje tak mumle popod nos.

Ale proste ten posudok na rychlo urobeny v skole z kratkeho sedenia vo mne zarezonoval. Dieta bolo zjavne v strese a nic mu to nedalo.

alienkami
28. jan 2022

Nevidím dôvod prečo ho netestovať. Zistí sa v čom sa zlepšil, prípadne v čom ešte stále zaostáva... ak by náhodou vyskočilo niečo čo by naznačovalo, že potrebuje individuálnejší prístup (asistenta, možno úľavy), tak to môžete podchytiť hneď od začiatku prvého ročníka. Chlapcovi by to len prospelo.

veronikadamianko
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ritalein
28. jan 2022

@dzina007 len my sme boli sukromne u psychologicky, normalne na 3 sedenia. Ale mna by aj tak zaujimalo, o co by sa opreli v CPPPaP v rozhodnuti o odklade, kedze oni vobec vysetrenie nerobili, teda okrem takeho rychleho v skolke. U nas to bolo tak, ze mi pani zavolala, aky postoj k tomu mame my, ze ked je augustový, odklad bude dobry,bez akehokolvek vysetrenia. Este aj posudok (od psychologicky) v pisomnej forme sme si museli dat vypracovat na vlastné naklady a dolozit ho ku ziadosti do CPPPaP. Len v našom pripade to bolo jednoznacne aj z nasej strany na odklad, ale je vela rodicov, ktory to nevedia az tak dobre posudit.

veronikadamianko
autor
28. jan 2022

@zildo no vidite vasa mala a ja nechcem co je na tom nepochopitelne .. netreba kazdemu vnucovat svoj usudok ..kazdeho osobna vec ja som sa pytala na nieco uplne ine

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
paulinam99
29. jan 2022

@veronikadamianko Ty si zákonný zástupca, Ty rozhoduješ, či dieťa pôjde do školy alebo nie. Tie všelijaké testy sú nanič. Ak si myslíš, že to dieťa zvládne ísť do 1. ročníka, určite ho tam daj. Pri najhoršom sa dá z 1. ročníka ešte vrátiť do MŠ. Neber dieťaťu 1 rok života len kvôli tomu, že niekto cudzí "si myslí", že na to nemá. Ty si najlepšie poznáš svoje dieťa.

Aj mne "doporučovali" dať dieťa do osobitnej školy a odmietla som. Dnes je z jeho IT technik a už ako študent pracuje popri škole pre americkú firmu. Keby som dala na reči a odporúčania "odborníkov", dnes možno robí za pásom vo fabrike za štvrtinový plat ...

Nenechaj rozhodovať o osude svojho dieťaťa cudzím ľuďom. 😉

veronikadamianko
autor
29. jan 2022

@paulinam99 dakujem za krasny koment..presne tak na odbore skolstva mi povedali ,ze je to nepovinne takze sa drzim toho a ziadne testy absolvovat nebude...presne ako pisete testy su k nicomu..moj mal odklad ale na zaklade toho ,ze ja som chcela aby ho mal ..dr.sa nezhodovala s mojim anzorom o odklade ,ze je sikovny no ja som vtedy chcela aby odklad mal a dostal ho na zaklade toho ,ze svoje dieta si poznam a teraz viem ,ze ziadne testy nechcem

veronikadamianko
autor
29. jan 2022

@viestta detinske vyhovorky ake? Ze mi tu polka zien pise ake je to dobre moje dieta moje rozhodnutie ja som sa pytala na nieco uplne ine...odpoved som dostala na odbore skolstva a tym to premna hasne ..

arasidka123
29. jan 2022

@mamula20 prečo nie..veď predsa len keď je nejaký problém tak je lepšie ak sa to podchytí hneď na začiatku a aj rodičia aj pedagóg potom vie, kde treba zabrať, čo treba u dieťaťa rozvíjať ..

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikadamianko
autor
29. jan 2022

@viestta myslite si co chcete !!!

alienkami
29. jan 2022

Ale ty sa bojíš, že mu dajú zase odklad alebo s čím máš problém? Veď si písala, že odklad dieťa dostalo lebo si to ty vybavila, že dr. by ho dala do školy. Povinné to nie je, to ťa nikto nútiť nebude... Ale stále nerozumiem dôvodu, prečo to testovanie odmietaš. Len som zvedavá.
Inak, ak sa ti nepozdáva výsledok, stále môžeš ísť za niekým iným a nie si povinná mu ukazovať správy od iného psychológa. Ja som to tiež tak spravila aby som mala istotu, že ju tá druhá zdiagnostikuje sama bez vplyvu predošlej správy. A výsledok úplne iný. Úplne korešpondoval. Na ňom teraz staviame.