Rozdeliť dvojčatá nástupom do školy?
Mám dvojčata narodene 26.4.2007 a mám teraz velku dilemu a potrebujem vaš názor .rozdelili by ste decka v prvom ročniku?mám na mysli že dievča by išlo do školy a chalan nie ten by ostal v školke popripade nulty ročnik.Velmi sa mi do toho nechce myslím že to bude náročne aj pre mna aj pre dcéru ta je šikovnejšia ,ale myslím že su dost na seba naviazany síce sa stále tlču ale ked jeden nieje v školke lebo sme u dr.tak ten druhy je nesvoj.ja si myslim že dcerka utiahne syna v učení,ale on je taky neposedný a nechce sa mu velmi spolupracovat.Psychologička ked ho testovala tak že rozumovo je nadpriemer,ale po emocionalnej stránke je ešte nezrelý tak navrhla nulty ročnik ze mám porozmýšlat.hm a čo teraz...poradte....dakujem
@sisaha presne to ma napadlo a aj potom ked podrastu bude vždy o rok v škole pozadu.Je pravda že dcera je šikovnejšia ta miluje kreslenie on až teraz začal konečne brat farbičky,ale na druhej strane vidiet že chce dosiahnut uroven dcery.on je taky chalanisko a tym ide všetko neskor 🙂
@30mamina3 ja by som tiez nedelila, je to tak praktickejsie, jednoduchsie, sikovnejsie dieta potiahne to druhe, ulohy budete robit naraz a rovnake...a kedze su to dvojcata, to dieta, co by neslo do skoly, by mohlo aj ziarlit a vnimat sa, ze je nesikovnejsie a tak... Kedysi sa tieto emocionalne nezrelosti neriesili a pamatam si na neposednych spoluziakov, ale ucitelka si s nimi poradila a v druhom rocniku uz neboli taki rozblazneni a dorovnalo sa to... A zase testy nie su svate a nemusia byt vzdy objektivne.
@30mamina3 - kamoska ma trojicky, dievcata sli do skoly, chlapec nie :( Uz v oktobri boli place, ze chce ist aj on, ze nechce byt bez sestier v skolke, ze tiez chce pisat, tiez chce citat, ale uz sa nedalo nic robit 😖 Urcite by som ich nedelila na hlupejsie a mudrejsie dvojca...keby mas doma dieta ako je tvoj syn a nemas s kym porovnat, mozno by si ten odklad ani nezvazovala 🙂
somarina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
urcite by som ich nedelila....
@anjelicek26 teraz si to presne vystihla to porovnavanie...som si vedoma že je to presne tak aj ked maš u deti rozdiel cca 2-3roky tak porovnavaš ale je to ine ako ked su rovnako starý.od malička "porovnávam"ona skor chodi,ona skor lozí,je skor bez plienky a iné...samozrejme porovnávam len v hlave nie nahlas 🙂viem že keby som rodila s rozdielom čo i len 1roka tak neporovnávam a asi ako píšeš ani nezvažujem odklad a ani by som sa nedostala k psychologičke.
@30mamina3 z ineho pohladu.. som ucitelka a mala som v triede chlapca, ktoremu bol navrhnuty odklad tiez kvoli emocionalnej nezrelosti.. rodicia odklad odmietli.. toho chalana som dostala do triedy ako piataka a mal velke problemy co sa tyka nadvazovania kontaktov a priatelstiev so spoluziakmi a celkovo ho ta emocionalna nezrelost strasne brzdila a som presvedcena o tom, ze ako stvrtak by bol spokojnejsi.. skratka za svojimi rovesnikmi "nestihal".. cize keby islo iba o syna, tak ja by som nevahala a este jeden rok v skolke, resp. v nultom rocniku by som mu dopriala.. no ty musis najlepsie vediet, ci bude pre neho viac na skodu, ked bude bez sestry alebo ked bude riskovat, ze mu nastup do skoly neprospeje.. a este, mam jednu skusenost, ked dvojicky rozdelili - nie sice rocnikovo ale do roznych tried, pretoze rodicia chceli, aby aj chlapec nadobudol vacsiu samostatnost (dievka bola dominantnejsia, samostatnejsia...) a velmi si to pochvalovali.. ale oni vtedy vyslovene nechceli, aby dcera robila vsetko aj za syna, aby ho "tahala dopredu" ale naopak - chceli, aby mohla mat "svoje sukromie" alebo ako to nazvat.. neviem, ci som pomohla.. iste je, ze tu viac ako inde plati, ze kazde dieta je ine a tak je tazke radit, ked tvoje decka nepozname.. verim, ze sa rozhodnes dobre - si ich mamina a najlepsie ich poznas.. drzim palce 🙂
vacsinou sa tu vyjadrili monomaminy a s negativnym postojom... ja ta uplne chapem, ja planujem ich rozdelit, ako aj mnohe moje kamosky dvojmaminy, mame na to x dovodov 🙂
@lalupa rozdelit len do iných tried,alebo aj tak že jedno pojde a ine nie do školy?ja som rozmyšlala aj nad takou myšlienkou že dat ich do iných tried to som ešte nevedela že nam bude navrhnuty nulty ročnik 🙂,ale myslim že tým by som nič neporiešila lebo oni sa ani v školke spolu nehrávaju,ale ako učitelka povie pohladom sa stále kontroluju a dcera bude aspon bonzovat ked budu spolu v jednej triede 😀
@janinah ved to že sestra ho potiahne ,ale nebude to jej na škodu že ona sa nebude naplno realizovat lebo bude "robit"za dvoch a od nás rodičov bude možno citit taký tlak že ved ty to zvladneš ty ho potiahneš.už aj teraz ked trucuju tak jej len poviem "Ninka ty?"a ona hned chápe že od nej sa take nečaka a má rozum 😀
@30mamina3 ja by som tiez nedelila, myslim ze by sa to s chlapcom tahalo stale ze je nesikovnejsi a zairlil by na sestru a cesta spet by nebola. napadlo mi ci by nemohla sestra "pockat" brata a dat obom odklad, ale na druhej strane ked je chlapec rozumovo nadpriemer - snad by to mohol dohnat aj po emocionalnej stranke. porovnovaniu sa neda vyhnut (mame v rodine dvojvajecne dievcata a minimalne v hlave to preblesne kazdemu🙂 mozno chalan nebude jednotkar ale to by mozno nebol ani keby siel o rok neskor ako sestra. suma sumarum moj nazor - NEDELIT v hlavicke chlapca by stale blikalo som nesikovnejsi...
@katkuz myslim že už teraz mu to tam tak trošku bliká a keby že ich rozdelim tak už by mu to tam svietilo 🙂on je v pohode len ho treba správne motivovat a myslim že to zvládneme.On určite vie a chvalaboho to neak nerieši ale vie ze Ninka je šikovnejsia lebo ju aj dost v školke chvalia ,ale hned nato ked pocuje on tak aj jeho pochvalime 🙂 on je taky macko takže ani na športy velmi nieje a dcera aj korčuluje aj tancovanie jej ide a chodi aj na vytvarnu a on nikde 🙂ale on nikde ani nechce 😀
ja mám dvojičky a nikdy by som ich nerozdelila, dvojičky patria k sebe, aj u nas je jeden vyspelejsi, druhy viac hravy, ale ten prvý je v podstate ako ťahač toho druheho, keď vidí že brat je uspešny aj on to chce dosiahnuť a fakt takto ťahajú jeden druheho. Má to ďalšie výhody, všetko viem, lebo jeden na druheho vyžaluju, takže nemusim chodit ani za triednou, ten prvy vyspelejsi je aj zodpovednejší, takže domace ulohy atď nič sa nezatají.
Ale tu by Ti nik nemal radiť v takejto otazke, iba napísať svoju skúsenosť, držím prsty
@30mamina3 Absolutne nie.... Takuto vec som este nepocula.
ALe viem, ze nastupom do skoly sa deti rozdeluju do inych tried, aby si budovali vlastnu identitu. PRedsa len, dvojicky to maju trosku ine, co sa vztahu tyka. Dokazu byt jeden na druheho velmi upate, co sa vacsinou aj stava...ale aby si nasli svoje vlastne JA, tak aspon v skole by mali byt rozdeleni....najst si svoje "vlastne" zaujmy a inych kamaratov.
Mam par priatelov s dvojickami a ani jedna dvojica nechodi spolocne do tej istej triedy.
Mame v rodine 1 vajecne a neviem si predstavit, že by ich rozdelili, sú na seba neskutočne naviazané aj ked je 1 dominantnejsia. Ak je rozumovo vyspely tak to jednak podľa mna zvládne, inak by sa mohol cítiť menejcenny ked uz to možno aj trocha vníma. Rozdeliť do iných tried skúsiť mozes a to sa vzdy dá zmeniť ale ročník uz neposunies...
@digysa ale je to individualne, naši sú spolu v triede a pritom každý ma svojich kamaratov, obaja maju uplne ine zaujmy, ale vedia o sebe 🙂 myslím že tu " prepojenosť" im netreba trhať
aj mne svokra radila že rozdeliť, lebo jej to nejake tetky radili, mala som dosť tých rečí 😒 dnes su tretiaci a nelutovala som nikdy že su spolu, aj ked ma každy jeden svoje vlastne zaujmy, ja naopak ich podporujem a stale opakujem nech na sebe stale davaju pozor, a nech sa ochraňujú,,,,vlastnú identitu ziskali už v bruchu si myslím
no, ja som sice tiez monomamina, ale viem, ze tu dvojicky NIKDY nechodia do jednej triedy. Kamoska ma dvojky (prvakov), chcela, aby chodili do jednej triedy (lebo je na ne sama a sucasne dve rodicka, dva systemy atd) a skola povedala, ze je to proti vsetkym predpisom a logike a jednoducho nie, dvojicky do jednej triedy nepatria.... Ja teda do toho nejako hlbsie nevidim, lebo dvojicky nemam, ale su to predsa dve rozne deti, aj ked su naraz narodene, preco by nutne museli byt v jednej triede ci rocniku? (do inej skoly by som nedavala, ale to skor z logistickych dovodov) Aj bezni surodenci mozu byt na seba velmi naviazani , tahat jeden druheho a predsa nechodia do jednej triedy....
@alcapalca Rob ako uznas za vhodne..... ale prave tym prvym prispevkom si napisala, preco to nie je dobre robit......
Bez toho, aby som to napisala ja si sem opisala problem, aky moze nastat, citujem:
"aj u nas je jeden vyspelejsi, druhy viac hravy, ale ten prvý je v podstate ako ťahač toho druheho, keď vidí že brat je uspešny aj on to chce dosiahnuť a fakt takto ťahajú jeden druheho. "
Vcera bola moja mala u kamaratky ( ktora je z trojiciek, 1 dievca, 2 chlapci). Pytala som sa mamicky, ci su spolu v triede....Povedala mi,ze nie, lebo jeden z chlapcov je dominantnejsi a stale taha toho druhehu.... 🙂 Aka sranda, ze mi povedala to iste....a Ty ich koli tomuto faktu chces nechat spolu?? Aby ten druhy bol stale ten lepsi?
No a ucitelka ich prave koli tomuto faktu rozdelila, aby ten menej dominantnejsi sa stal dominantnym a vedel motivovat sam seba.....
Som si ista, ze jedneho dna sa tvoje dvojicky poberu kazdy inym smerom a jeden uz nebudem moct tahat toho druheho....
Ze sa doma hraju spolu, alebo maju spolocne zaujmy, alebo ziju pod jednou strechou je vsetko OK....
@vroni Ani u nas....ako som uz pisala....susedovci maju dvojicky....no poznam asi 6 rodin....ziadne spolu do triedy nedali.
Zdielam podobny nazor...ale kedze tento problem nemam, tak nech si to mamina rozhodne sama...
@30mamina3 ALe nechapem, ze chces premyslas o takej radikalnej veci ako je rozdelit deti do ROZNYCH rocnikov... zato rozdelit ich do inej triedy je pre teba zle.... ako.....nerozumiem...asi zle citam, alebo potrebujem si dat kavu...

@30mamina3 ja by som nedelila... do zaciatku skolskeho roka je este daleko a neskor by ho to mohlo velmi trapit a mohol by nadobudnut pocit, ze je "hlupejsi"...