icon

Uvedenie nepravdivých údajov v prihláške do škôlky

fifulda
8. jan 2013

Ahojte maminky. Rada by som sa Vás opýtala, či máte nejaké skúsenosti /či už osobné, alebo niekoho takého poznáte/ s dôsledkami uvádzania nepravdivých údajov v prihláške do MŠ. Mám dieťaťko v predškolskom veku, ktoré mi do škôlky nezobrali, pretože som na materskej s mladším. V mieste môjho bydliska je to bežné, deti proste do škôlky neberú skoro až do veku, kedy to už urobiť musia /v prípade mamičiek na materskej/. Napriek tomu som počula, že niektorým maminám sa to podarilo. Uvažovala som teda nad tým, uviesť, že som zamestnaná, aby mi staršie do škôlky prijali. Viete mi poradiť, dá sa na toto prísť /pokiaľ by som normálne uviedla aj zamestnávateľa/ a môže škôlka z toho vyvodiť nejaké dôsledky? Poznáte niekoho, komu sa tak stalo? Prípadne mi, prosím, napíšte do IP, alebo Vám poskytnem mail, ak by ste sa báli písať otvorene. Viem, že je to hrozné, čo tu riešim, ale ja už som vážne zúfalá... Ďakujem

vadimka
9. jan 2013

@stanislavao

vsak ked zacali rusit skolky u nas sa s tym zacalo uz 6rokov nazad, tak kazdy vravel, ze to bude chybat...nuz ale, chlapi, su predsa mudrejsi....a je to tu....a ovela ovela horsie este len pride....zanikli jasle a obavam sa ze statne skolky uz budu skoro len pre predskolske deti cize od 5 rokov najskor...a robte si co chcete...dali zelenu sukromnym a dnesny clovek sa moze aj zodrat splacat hypoteku, sukromnu skolku ci opatrovatelku...to je ta pomoc mladym u nas na slovensku..platis dane a nie male...mas povinnosti ale vyhody ziadne....tak to je....byt hrdy, ze si slovak...a naco...byt hrdy sme taky uboziaci....bez prav...

stanislavao
9. jan 2013

@vadimka suhlasim uplne s vami. aj tu zalozili sukromnu skolku a ze 300e na mesiac. kto ma 300e na skolku? nikto. ak by ma zamestnal tu niekto, tak dostanem 450e a 300e na skolku? nemyslitelne. statna skolka musi prijat vsetkych ciganov, socialnych a znevyhodnenych - to jej nariaduje zakon. maju skolske pomocky zdarma, stravu za 1e na mesiac a su v skolke. a normalne deti nie. tiez mame hypo + dalsi uver, robi len manzel, ked vidim tie odvody so mzdy, tak mi je zle, zivime dalsich dvoch ciganov z nasho prijmu. kto ale zaplati nase uvery? nikto. velka nespravodlivost. a ciganka, co ma vsetko zdarma pre vsetky sovje 4 deti na skole, tak sa vozia na honde CRV, zrekonstruovali si dom, maju plot obrovsky zelezny vysoky, ktory stal urcite pekne peniaze. a obec im plati vsetko do skoly, pomocky, stravu, prispevok na osatenie a pod. spravodlivost naozaj. skoda sa rozculovat, lebo mi je z toho vsetkeho do revu a chytaju ma strasne nervy.

mahmulienka
9. jan 2013

mne tiez malu nezobrali do skolky, ale tak 3 mala az v decembri. v niektorych skolkach pri pohlade na prihlasku sa dokonca riaditelky zacali uprimne smiat, ze co my chceme, nielen ze mala ma 3 az v decembri, ale este som aj na materskej s cerstvym babom. no straaasnu srandu mali z nas. tak ja som sa nebavila, bo mala uz vtedy pizukala, ze chce do skolky ist a ked nam prisli zamietave listy, tak nebolo (a dodnes nie je) konca vysvetlovaniu, preco ju nevzali. pojem je vela deti a 'nezmestis sa' jej nedava zmysel, pretoze na deti sa tesi a chce byt s nimi. a vzdy, ked ideme okolo akejkolvek skolky, sa opyta, kedy tam uz bude moct chodit... normalne mi je z celej tej situacie smutno. to fakt mam cakat v podstate este 2 roky? kedze jej zle vychadzaju roky? to sme jej s muzom zavarili riadne do haja, toto vediet, plodim iny mesiac....

brumka
9. jan 2013

ja zase neviem ako vykryjem skoro 3mesiace medzi koncom RD v 3 r a dalsiou materskou, ked ani neviem ci mi malu zoberu v septembri ako 3,5 rocnu. do zamestanania sa vratit nemozem na ten cas lebo robim na zmeny a nebolo mi vyhovene s upravou casu aj keby bolo zial na ten cas prve dieta nemam kam dat, proste zacarovany kruh :(

vadimka
9. jan 2013

@stanislavao
@mahmulienka

pred siedmimi rokmi sa este bili o deti, lebo ich bolo malo a teraz ta vyhadzuju uz pri brane....

veru aj nasi cigosi sa vozia na skode octavia....nikdy nepracovali...ale su socialne pripady...my sme bez auta, domu ci bytu ale socialny pripad nie sme....
vsetko je na ho...o

moon1979
9. jan 2013

@brumka nech ťa vypíše gyn. na PN ... a máš po probléme 🙂

brumka
9. jan 2013

@moon1979 no prve tehu bolo rizikove to som bola ale teraz som sapytala a povedal mi ze hocikto si moze zalozit firmu zamestnat 10 tehotnych dat ich na pn a potom brat prridavky do pracujucoh ludi, ma to nahnevalo ako keby som ja nepracovala, ale dufam ze ho obmekcim

mahmulienka
9. jan 2013

@vadimka no ved teraz rodia silne rocniky okolo -80 co bol baby boom, takze to bude len horsie a horsie... som zvedava, ci budu otvarat nove skolky, alebo sa budu spoliehat na to, ze budeme banky vykradat, aby sme si sukromne mohli dovolit...

heeedka
9. jan 2013

@sisaha trojročné dieťa netreba vzdelávať...môj názor.

mahmulienka
9. jan 2013

@heeedka mne osobne nejde o vzdelanie mojej dcery, ale aby bola v kolektive, na ktory sa tesi. ked vidi decka za plotom skolky, zavidi. taky kolektiv, nech chcem ako chcem, jej MC nezabezpecia.

vadimka
9. jan 2013

@heeedka 😲

vzdelavat treba dieta od NARODENIA.....

a skolku urcite potrebuje od troch rokov....kamoska ma desat mesacneho chlapceka, ked k nam pride aj s dcerami tak to babatko sa len pyta k detom aj k mojim..deti su tvory splocenske viac ako dospely...a byt v splocnosti deti je isty druh VZDELAVANIA..ROZVOJU...

heeedka
9. jan 2013

@vadimka to, o čom píšeš, je skôr socializácia než vzdelávanie...na to škôlku netreba. Stačí ihrisko, materské centrum, herňa, návšteva...Tá škôlka totiž niečo stojí. Štát aj rodičov. Preto by mala byť dostupná len pre rodičov, ktorí ju skutočne potrebujú.

salomuska
9. jan 2013

škôlka má už v samotnom názve slovo "škola", čiže je to vzdelávacia inštitúcia, nie odkladací kútik pracujúcich rodičov. podľa mňa na ňu majú mať právo všetky deti, bez ohľadu na to, či je matka doma alebo nie. prispievajú na ne mestá/obce, financované z našich daní.

vadimka
9. jan 2013

@heeedka

nezmysel....potrebuju ju deti samotne a nie rodicia....

ked naucis svoje dieta jest priborom, ci zaviazat si snurky co je to???? isty druh gramotnosti a tomu ucis dieta od narodenia....nechovas sa predsa k nemu ako k nemohucemu zvieratku...vzdelavanie neznamena len citat, pisat,pocitat....vzdelavat malicke deti znamena naucit ich k urcitym pravdilam a v dajakom centre volneho casu sa to nenaucia.....hlavne ked je vsade pritomna matka...

a prepac, stat stoji nieco skolka??????

ja pracujem, moj mm tiez...platime nie male dane..tak ratam s tym, ze moje deti budu mat narok chodit do skolky NAJNESKOR v troch rokoch...pises, akoby tento stat len daval...ale je to naopak, vsade dane...pomaly aj za to, ze si prdnes....mna tiez stoji vela, ze tu zijem, ze tu vyrastaju moje deti.....platim platim platim za vsetko a ty tu napises, ze stat to nieco stoji...a zamyslela si sa niekedy, kto je ten stat????? TO SME MY LUDIA....cize su to peniaze danovnikov....stat nie je predsa dajaky dedusko na oblaciku....

vadimka
9. jan 2013

@heeedka

a inak spomen si na mna ked bude mat tvoja mala dva tri roky a nebudete mat miesto v skolke....diametrarne zmenis nazor.....za to rucim....

heeedka
9. jan 2013

@vadimka ak budem mať dovtedy druhé dieťa (v čo dúfam), tak s ňou zostanem doma. My sme boli doma piati, ani jeden z nás do škôlky nechodil (okrem povinnej predškolskej prípravy) a všetci sme tu, živí, zdraví a hlavne spoločenskí 🙂

heeedka
9. jan 2013

@heeedka myslela som to tak, že ak budem mať druhé dieťa, tak Hanička zostane s nami doma. Ak bude miesto v školke, možno ju dám na 1-2 dni, ale nie na každý deň na 8 hodín medzi cudzích ľudí a mama bude sedieť doma...veď to je tak trochu neľudské, nie...

heeedka
9. jan 2013

@vadimka myslela som to tak, že ak budem mať druhé dieťa, tak Hanička zostane s nami doma. Ak bude miesto v školke, možno ju dám na 1-2 dni, ale nie na každý deň na 8 hodín medzi cudzích ľudí a mama bude sedieť doma...veď to je tak trochu neľudské, nie...

dadica
9. jan 2013

@heeedka Toto je naozaj veľmi individuálne, možno práve preto vám škôlka nechýbala, že ste boli piati. Môj syn bude mať v auguste štyri roky a do škôlky ho chcem dať. Kde bývame nemáme žiadnu rodinu, sme v rodinnom dome, v podstate žijeme dosť uzavreto (ja som sa sem prisťahovala moc ľudí tu nepoznám a mm má povahu ako syn) . Má povahu so sklonom byť uzavretý a so strachom z ľudí. Škôlka s dobrou rodinnou atmosférou mu môže pomôcť niektoré veci prekonať. Mladšia dcéra bude mať v júni dva roky a aj napriek tomu, že budem ešte rok doma na materskej, syna by som do škôlky dať chcela.

amouramour
9. jan 2013

@salomuska ja si myslim, ze rozhodne pracujuca matka ma vacsi narok, jednak logicky nie je doma a navyse asi odvedie statu viac ako matka, ktora je x rokov doma....snazive mamicky by stat mal nejak podporovat🙂

vadimka
9. jan 2013

@heeedka

ale ved to je uplne nieco ine...vyrastat s piatimi surodencami a sama alebo max.dvaja....
vies, ludia tu budu, aj ked deti nepojdu do skolky o tom sa s tebou predsa nebavime....
ale navstevovat vacsi kolektiv, byt aj inde ako doma....pestovat si doveru aj u inych ako je matka,otec,brat,sestra je velmi dolezite....pravdaze da sa aj bez toho....no nemyslim si, ze je to najstastnejsi sposob...ja som zacala chodit do skolky skoro az v predskolskom veku, nebolo ani vtedy miesto...a velmi zle som to znasala..dlho som plakavala...mam z toho doteraz zle spomienky....a lutujem dieta, ktore ide v piatich rokoch prvy krat do skolky, zvlast ked nema surodencov...uz tam vidiet znamky psych.nevyrovnanosti.....

vadimka
9. jan 2013

@heeedka

neludske????? to, ze tvojej dcerke tam bude lespie??? ved aj ked sa roztrhnes ju nezabavis ako v skolke deti a uc....

evka4
9. jan 2013

@salomuska pracujuca matka odvedie viac dani ako ta, ktora nepracuje. preto by podla mna mali byt deti pracujucich rodicov v pripade nedostatku miesta uprednostnene. viem, ze kazde dieta ma na skolku pravo a kiez by to bolo zariadene tak, aby sa do skolky dostalo kazde jedno... ale ked pracujucej mamicke nevezmu do skolky dieta, ma z toho ovela vacsie problemy nez ta, ktora je doma...

heeedka
9. jan 2013

@vadimka naučiť deti pravidlám je úloha najmä RODINY. Všetky veci, ktoré spomínaš (zaviazať si šnúrky, jesť príborom...) dokáže dieťa naučiť rodič. Dieťa v takom nízkom veku by malo tráviť väčšinu času v rodinnom prostedí a nie 8 hodín denne medzi cudzími ľuďmi. Mne sa zdá, že tak je to prirodzené...40 rokov komunizmu nás žiaľ naučilo na prirodzené veci zabúdať.
Aby sme si rozumeli, ja netvrdím, že škôlka je zbytočná a úplne nanič. Ale tvrdím, že nie je nevyhnutnosťou ju navštevovať, a preto na ňu nemá existovať zákonný nárok. Dôkazom toho, že to tak je, som napr. ja. Do škôlky som nikdy nechodila (okrem povinných mesiacov predškolskej prípravy) a som tu a mám sa fajn 🙂

salomuska
9. jan 2013

@heeedka osobne poznám len dve mamičky, ktoré sa dobrovoľne rozhodli mať dieťa do predškolského veku doma. je to v poriadku, ich rozhodnutie, ale netreba odsudzovať ostatné, ktoré sa rozhodnú pre škôlku - a ver mi, že ich je tak 98%. a nie je to tým, že sú pohodlné a sedia doma s vyloženými nohami.

heeedka
9. jan 2013

@vadimka ok, ak chápeš škôlku ako herňu, tak by si si ju mala platiť sama. Nie zo štátnych peňazí...

heeedka
9. jan 2013

@salomuska ja nikoho neodsudzujem, len tvrdím, že miesto v škôlke nemá byť garantované štátom za každých okolností. Teda mať trojročné dieťa by nemala byť dostačujúca podmienka na umiestnenie v škôlke.

heeedka
9. jan 2013

@vadimka ja som nevyrastala s piatimi súrodencami. Keď som sa narodila, môj najstarší brat mal 18 rokov. Jedine sestra mi bola generačne blízka.

vadimka
9. jan 2013

@heeedka

a co povazujes za nizky vek?
moj syn mal 2,5roka a dcera 3 roky ked zacali chodit do skolky....nezda sa mi, ze by to bolo skoro....
chodit medzi cudzich...lenze pani ucitelka a deti uz behom mesiaca nebudu cudzi..naopak ty odopieras svojim detom kamaratov...izolujes ich...
ohanas sa, ze si bola aj ty doma...NO JASNE ALE S 5 SURODENCAMI....nevidis ten rozdiel...ja som bola sama s babkou...dala mi jest a to bolo vsetko....
nikto sa s tebou nehada, ze je ulohou rodiny vychovavat...ale ma zarazilo, ze si napisala, ze dieta do troch rokov sa nepotrebuje vzdelavat t.j. ucit sa..potrebuje.....a vlemi..potrebuje nove a nove impulzy..a nie byt zatvoreny s mmamickou...ktora uz aj tak bude frustrovana...

vadimka
9. jan 2013

@heeedka

este raz tu opakujem statne peniaze su peniaze NAS DANOVNIKOV..pokial rodic pracuje aspon jeden ma mat narok aj na skolku....tvoja rodicovka ide tiez aj z mojich dani..tak podla tvojich nelogickych tvrdeni, by si nemala dostat ani ty cent...sak su to statne peniaze..nem? 😉