icon

Zvyšovanie mesačných príspevkov na pomôcky v škôlke

12. sep 2024

Ahojte, dcéra nastúpila do škôlky, školné platíme mesačne 45€ obedy 50€ plus mesačne sa dáva 15€ z čoho ide 7,50€ triedny fond (Mikuláš atď) a 7,50€ na farbičky, papiere a pomôcky do škôlky.
Na začiatku nás poprosili že kto chce môže niečím prispieť, ja aj ďalší traja rodičia čo máme firmy sme dali papiere, tonery, kancelárske veci a tak, myslím že dostali toho dosť. A včera prišla správa že príspevok na pomôcky sa bude zvyšovať na 10€ lebo 7,50€ mesačne nestačí. Keď som išla po dcéru, pýtala som sa či je málo toho čo deti dostali a že čo chýba a úplne ma zarazilo keď mi učiteľka oznámila že to rozdelili pre celú škôlku a tak sa minulo. Je to bežné že to čo rodičia dajú triede kde je ich dieťa využíva celá škôlka? A koľko mesačne platíte takýto prispevok na pomôcky? Ďakujem

Strana
z2
radkaradix
12. sep 2024

u nas nie je triedny fond, plati sa len ZRPS rocne 50 eur.. 10 eur mesacne mi pride neskutocne vela!

cafelatte
12. sep 2024

200 eur mesačne na triedu na pomôcky, hmm..rozmýšľam presne ako ty. V škôlkach sa všetko kupuje mnozstevne, to znamená 500 ks výkres, pastelky z každej farby 20 ks, lepidla xxl, 1 liter temperky z každej farby a to vydrží strašne dlho, v najmenšej triede nám tie farby vydržali viac ako 2 roky. Niektoré škôlky však za to nakupujú aj hračky, bola som v takom hrackarstve s názvom škôlka, bol to horor, ..práca premotivovanej riaditeľky. Mne sa skôr paci keď sa deťom v zariadeni venuju, rozvíjajú fantáziu, ucia sa praktickym veciam, maju vela pohybu a nie ze sa hrajú s hračkami.

My ako rodicia sme kupovali toaletný vyťahovanie vreckovky a platíme 10 zrps jednorazovo a dosť.

tamitamitami
12. sep 2024

Neexistuje že jedna triada minie 2 000 ročne na pomôcky + keď 50% vecí na tvorenie dostali ako dar.
Keby sa skladá mesačne po 2€ tak to pochopím ale 10€ mesačne + dary lebo je to málo?
Moja dcéra bude chodiť do súkromnej škôlky a teda ani tam si nepýtajú takúto sumu za pomôcky na tvorenie.

stanulienkat
12. sep 2024

To je jedno, ci je to o 1e viac, alebo o 2,50e. Deti to realne nemozu minut. To by kazdy mesiac museli kupovat nove pomocky kazdemu dietatu. My sme tiez platili ako najati za pomocky, koberce, malivanie, wc papier, vreckovky. Uz to prehanaju. Len si myslim, ze ked sa ozvete na rodicku, tak nebudes mat podporu u inych rodicov. Vypytaj si od uciteliek vyuctovanie.

simca06022011
12. sep 2024

mne to pride na skolku VELA. Nech sa na mna nehnevaju, naozaj vela. Mesacne.. a este ak dostali pred tyzdnom kopy veci a uz zvysuju... zaujimalo by ma vyuctovanie, penaize do triedneho fondu, resp na triedne veci,by mali byt na triedu a nie na celu skolku. 7,5eur na mikulasa a pod? a pod co? to budu mat baliky za kolko? lebo to skusali u nas, na baliky 10EUR a realne ked sme to poratali tak tam bolo tak 5:DDD farbicky sa tiez nekuppuju kazdy mesiac, ani farby ani skolkarom = na co 7,5 na dieta???
Realne to nemozu minut. A zaujimalo by ma na co presne to ide a kam to zmizne :D

krtko1313
12. sep 2024

@joannita v Bratislave to je šialenstvo. Extra vysoké školné. A potom nám povedia, že v Ba máme aké dobré platy. Ale koľko minieme to už nikto nevidí.

joannita
12. sep 2024

@krtko1313 ano. Je to sialene...
Samozrejme, platy nam zavidia, ale naklady a ceny bytov uz nie 😂

animus
13. sep 2024

@krtko1313
@joannita práveže aj tie platy by mohli byť lepšie 😅 pracujeme s manželom v Bratislave (áno, plat je neporovnateľný s inými časťami Slovenska za tú istú pozíciu) ale nestačilo nám to na naozaj nákladný život v Bratislave. Takže do práce dochádzame a bývame cca 50km od hlavného mesta 🫤 a ako som napísala, školné 20e mesačne a raz ročne ZRPŠ 50e. Takto nám ostane ešte aj na krúžky pre deti. To by sa nám v Ba nestalo.

krtko1313
13. sep 2024

@animus ja verím. Veď len krúžky v Ba sú 3x také drahé ako mimo. Potom električenka, parkovanie za 2 autá 190 eur, ....atď

basska_b
13. sep 2024

My sme teda neplatili za pomocky nic... strava a skolne bolo tiez asi tolko ako u autorky. No a triedny fond bol 50 eur na rok, to bolo skor na mikulasa, vylety. 10 eur na polrok na pranie pradla. A to bolo vsetko. Az na konci roka poprosili o nejake balenie kancelarskeho papiera...

katka700
13. sep 2024

10 eur mesačne x 20 deti na veci z papiernictva?
Čo sa s koňom zrazili?
Žiadajte vyúčtovanie čo z toho kúpili. Možno sa nakupuje cez schránkovu firmu pani riaditeľky kde ceruzka stojí 5 eur.
Keď ste im dali toľko sponzorských darov, 10 eur musí stačiť na celý rok.

soffek
14. sep 2024

Chvalabohu že my tých 15e nemáme.. triedny fond 7.50 okej ale ďalších 7.50e mesačne??? .tie farbičky potom musia jesť a nie s nimi kresliť.
My sme farbičky a iné pomôcky dali prvý deň učiteľke a ona ich dala na kopu aby mali spolu ako trieda.. 🤷

zuzanockamt
14. sep 2024

Anonymka
Z čoho kupujú vreckovky, mydlá, toaleťáky, papierové utierky, vlhčené utierky? Pracovné zošity sa kupujú z čoho? Tie peniaze nie sú len na pomôcky, ale aj takéto vybavenie. My platíme 50€ za rok ako príspevok + donesieme hygienické potreby 2-krát ročne.
Až mi je zle, keď tu čítam, ako sa vraj MŠ nabaľuje - učiteľky a spol.

autor
14. sep 2024

@lienka.7 presne takto som to myslela. Vyúčtovanie je zatiaľ prázdne
@cafelatte na všetky veci je im ponúknutá pomoc aj od nás rodičov ale zrazu chcú peniaze zvyšovať
@stanulienkat práveže rodičia to teraz riešia viacerí, skoro všetko dostali a není problém znovu darovať ale že keď to počítali tak 7,50 je málo a nevyjde to
@zuzanockamt za pracovné zošity na tento rok sme platili pri zápise do škôlky, hygienické potreby každý doniesol, plus tiež to dostali darom, všetky papiernicke potreby majú darom tiež a není problém to spraviť zas, deti sú v škôlke dva týždne a už sa zvyšuje na 10€ lebo 7,5€ mesačne nestačí...či mi chceš povedať že jedna trieda minie 200€ mesačne? Keď viac ako polovicu vecí pred týždňom dostala.

tiezjedna
14. sep 2024

Nie, nikdy sme nič také neplatili... Ani ten 15 € poplatok. Platilo sa školkovné a strava. Plus na začiatku každého polroka cca 50 €, z ktorých sa financovali akcie. Na začiatku roka si škôlka vypýtala max kapesníky, kancelárske papiere atd. Inak nič.

derdia
14. sep 2024

Platíte veľa. My sme platili 20 eur za škôlku a potom obedy.
Na pomôcky len raz za rok 25 eur na začiatku.

lienka.7
14. sep 2024

@autorka a náhodou tieto poplatky nepodliehajú vášmu schváleniu?
Skolka si nemôže len tak povedať co a ako mate im platit (okrem obedu a skolneho)... Dokonca ani ZRPS nie je povinnosť platiť.
My mame v skolke iba ZRPS, dokonca riaditeľka na rodicku dala odpočet za budúci rok, čo a co sa kúpilo, kolko ostalo. Súčasne povedala, že je školka zapojená v takých a takých projektoch, podávali žiadosti o granty a co sa sa to kúpilo... ked by bolo niečo treba, poprosí...
ono, najľahší je natiahnuť ruku a pýtať.
@zuzanockamt mimochodom, skolka na svoju prevádzku dostava peniaze.
Nieže všetko financujú rodicia, lebo skolka "nema". Otázka je potom prečo.

autor
14. sep 2024

@lienka.7 zatiaľ sme len dostali oznam od učiteľky že od októbra sa zvyšuje tento poplatok o 2,50€. Viacerí sa sťažovali a pýtali sa prečo keďže deti sú dva týždne v škôlke a dostali toho veľa, plus aj rodičia čo dávali dary sa pýtali čo chýba keď chcú zvyšovať že veď darujú ale od učiteľky prišlo vyjadrenie len že to rátali a 7,50€ je málo, momentálne nič nechýba a ani sa zatiaľ nič nekúpilo ale bude to malo

zuzanockamt
14. sep 2024

@lienka.7 Peniaze dostáva, no žiaľ, nie na všetko vyjde.

simca06022011
14. sep 2024

Tak keď to bude malo, vtedy sa vyzbierate 😁 oni vedia.. to milujem... rozhadzuje sa im dobre peniaze

betulinka1
14. sep 2024

U nas to co sa platilo a donieslo islo cisto do nasej triedy. Jasne, ze ked sa doniesol toner, tak to islo k riaditeľke, lebo tam si tlačili aj ucitelky. Ale napr. u nas z tych poplatkov hradili aj rozne vystúpenia, ci kino. Málokedy si vypýtali viac. Ale myslim, ze sme davali 15€ Akoze na pomocky a kultúru. A viem, ze rodicia najma z administratívy nosili aj take “pokazené” papiere co boli z jednej strany ciste. Lebo sem tam taky papier z druhej strany napr. zle vytlačený nosil domov, ze co nakreslil

lienka.7
14. sep 2024

@zuzanockamt a vieš aj prečo im to teda nevyjde? Ak nie, odporucam ti si pozrieť z archívu debatu na TA3 venovanú špeciálne financovaniu materských škôl.

autor
14. sep 2024

@betulinka1 no u nás je tých 7,5€ čo som písala že Mikuláš atď na takéto predstavenia a balíčky, skákací hrad na deň detí a podobne a zvlášť teda pýtajú 10€ na pomôcky

janage
14. sep 2024

Tak, keď sa vyjadrili, že to prepocitali a nevychádza to, poprosila by som ten prepočet k nahliadnutiu, pripadne zverejneniu na nástenku pri vstupuje. Keď je všetko OK, nebudú s tým mať problém.
Mali by tam mat predpoklade príjmy a výdavky plus spotrebu.
Uvediem príklad príjem 2000e, výdaj 1800 - mal by byť polozkovito rozpísané tak aby bolo jasné koľko je cca na 1 triedu
A k tomu predpokladaná spotreba napr. 100ks papiera na dieťa na rok, na triedu na rok
A mali by tam byt jasne označené koľko bolo materiálu zabezpečeného ako dar.
Napr. Príjem školské pomôcky príspevok rodičov 1500 a papier v počte 2000ks vecny dar.
Aby ste si to vedeli porovnať. Koľko škôlka dostala a kam to ide.
Nemusia sa učiteľky vôbec nabaľovať, môže sa proste zle hospodáriť, dávať peniaze na nepotrebné alebo na nie až tak potrebné veci ako baby spomínali atď.

janage
14. sep 2024

Ja si napr.myslim, že skákací hrad nie je až taký potrebný ako papier lepidlo atď.
Tiež sa môžete vyjadriť, že by ste radi vedeli, či je možné darovať len vašej triede veci. Podľa odpovede sa môžeš zariadiť a nedať aj nič.
Si toto neviem predstaviť na ZŠ, že kúpime, či zabezpečíme skrinky či koberec do triedy darom a oni to rozdelia aj do inej triedy. Že 2 skrinky odoberu a sup s nimi inde.
Ty ak dávaš dar, máš právo určiť jeho účel aj pre koho je.
A podmienky darovania by mali byť vopred jasné, aby nedochádzalo potom k zbytočným nedorozumeniam

janage
14. sep 2024

Tiež by som sa informovala kto rozhoduje o tom co sa kúpi z vyzbieraných peňazí. Rada rodičov? Riaditeľka?

Strana
z2