Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?
Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.
@pasikavamacka kolko ta stalo to vysetrenie?
Tetania je dost o psychickom stave, o psychickej pohode a stresom kotrym je clovek vystaveny. Clovek si to vela krat ani neuvedomuje, ale podvedomie si to odnesie. Pri tychto stavoch sa velmi odporuca psychoterapia. Pomohla uz nejednemu cloveku. 🙂
@pasikavamacka dost dlho lezala som aj v nemocnici ale nie na infekcnom aj to mi hrozilo mala som strasne vysoke hodnoty lezala som na neurologii
este som nepocula o ziadnej psychoterapii, ktora doplni mamickam po porode chybajuce mineraly, ktora zabezpeci plynuly spanok, ked je male dieta kazdu hodinu a pol v noci hore, a ked to trva mesiace , pripadne roky.ked dieta spi cez den 20 min.a maminka je na to sama....a nepomoze jej nikto,
su to hlupoty....
pri tetanii chybaju v prvom rade mineraly, ktore si vezme babo , kym je v brusku a neskor sa ich vela spotrebuje naburanim nocneho rytmu maminy, chyba ta najvzacnejsia 4. spankova faza, v ktorej sa regeneruje vsetko.spotrebuju sa stresom....a ak aj doplnate v takomto strese mineraly, telo ich nie je schopne vstrebat...
ked chybaju mineraly, elektrolyty, svaly vysielaju nedostatocny signal do mozgu,vodicom je dostatok elektrolytov. telo ma neschopnost regenerovat sa v klude, stale je v napäti, a mame tetaniu ako vysitu....
@luxus10 a ako sa dá tomu pomôcť? u mňa sa tento stav nespustil po pôrode ale po dlho stresovom vypätí...dnes akurát idem k neurologičke na test na potvrdenie tetánie...som zvedavá čo mi povie
ja som začala užívať magnézium a vitamín C, pár týždňov som užívala Persen Forte, každý týždeň absolvujem masáž, pijem medovkový čaj, chodím na prechádzky a sama som si všimla, že tie stavy aj priebeh je miernejší, ani tlak už nevyletí až tak vysoko...
keď je už veľmi zle dám si Frontin 0,25 mg, zatiaľ som mala asi 6 tabletiek za mesiac a pol, takže mám pocit, že to celkom zvládam...
@myriada ved prave, tetaniu moze mat hoci kto, nie len mamicky s malymi detmi. A ako hovoris, mala si dlhodobo stresove obdobie a akosi sa to nazbieralo. Urcite doplnky ako magnezium atd. pomahaju, ale to je hlave o psychickej pohode cloveka. To sa neporiesi tabletkami...preto som spominala psychoterapiu a ine relaxacne aktivity. Nevidim na tom nic zleho. Ano, stoji to nieco...ale ak to ma pomoct, preco nie.
@myriada psychoterapeut moze, ale nemusi byt psycholog...nie je to pravidlom. https://www.slovenskypacient.sk/ako-vyzera-psyc...
baby ako zistim ze aky mam druhu tetanie? citam tu ze daktore pisete ze mate taky druh a dalsia iny. mne povedali ze mam tetaniu. trpne mi lava ruka a v tom momente ako mi to zacne trpnut, mi dojde hrozne zle, az na vracanie a odpadnutie. ked som v praci musim ist mimo compu lebo ked sa pozeram na monitor je mi este horsie. dost casto ma to chyti aj v aute, stale tie iste priznaky, trpnutie lavej ruky, bolest hlavy a stav na vracanie a odpadnutie. vzdy to ale po chvilu prejde. doktorka povedala ze mam brat magnezium. berirete to ak hej v akej podobe. dakujeem 🙂
@mima4 konzultacia stoji 50e a testy na borelie stali 90e. ja som si dala aj na koinfekcie, tak som platila viac
@sandrasstini Obycajne magneziove tablety 2x denne ak mas nizsi tlak, ak mas vyssi, tak kludne 3x denne. Ono to nezacne hned zaberat, bud trpezliva. Ja mam hyperventilacnu, co je podskupina tetanie, ked mi zacne trpnut ruka, zacnem zle dychat, panika, trpnu mi vsetky 4 koncatiny, zle sa mi dycha, neviem to udychat, musim do sacku. No proste parada.
@zuzike123 ja mam dost nizky tlak. takze dve a to mozem brat neobmedzene? neni tam daky limit ze nvm napriklad rok brat potom zas nie daky cas. no ja nastastie nemam az taky stavy a verim ze sa to ani nezhorsie
@sandrasstini skus od firmy sanofi magnesium forte, je tam az 100 mg cisteho horcika, v 1000 mg soli horcika, nepomyl sa byva aj 500 vka je v nej 470mg sol horcika a horcika tam je 48 mg.v maloktorom pripravku magnezia je presne specifikovany obsah cisteho horcika, vsimnite si....
a pocas tych trpnuti sidaj za den aj 2 tieto forte silne tablety....
ale pozor nemusi ti chybat len magnesium,podla mna je to viac mineralov naraz -ked sa robia testy pocitacove na tetaniu, na zaciatku sa ukazuje ci ma telo aj mineralovu poruchu,a nie je tolen magnesium...
ja sompred 2 tyzdnami objavila multimineral pre sportovcov, od biotechu, vola sa multimineral komplex, ma 11 mineralov, mozu sa papat az 3 tbl. denne, su vyborne.
a od tejto zn acky si davamaj multivitamin pre zeny....
@zuzike123 to dychanie zo sacka je vlastne doplnanie nedostatku vlastneho, predcasne spotrebovaneho co2 v krvi, ale zas je to len a len o nedostatku elektrolytov-mineralov v krvi, do mozgu sa dostava nespravna info zo svalov z dovodu nedostatku elektrolytov-chyba vodic, a mozog vysiela nazad cez hypotalamus do miechy adekvatny signal, a miecha riadi tuhnutie svalov.vytvori sa malo co2, a sme tam kde sme nechcelibyt...
@luxus10 super dakujem skusim si to pozriet. Mne robili vysetrenie cez comp s takou ihlou ale neurologicka mi len povedala zd mam tetaniu a mam si davat magnezium nic viac. Diki za rady 😊
@sandrasstini mne bez ihly, stipec na prst a nad laket mi napumpovanim manzety ako pri merani tlaku stlacili ruku...najskor som mala dychat pokojne a neskor dla pokynov velmi rychlo-aby zmerali hyperventilacnu fazu...
ano oni povedia magnesium,to je dobre, tym nic nepokazis, mozno si scasti pomozes, ale zabezpecia si, aby si prisla zas....ved poistovne dobre platia, nic nevysvetlia-naco, dnes nie je treba vylieceneho pacosa, staci polovylieceny, z vylieceneho nic nemaju.....
no a my laici patrajme, a pomahajme si ako a kde sa da...
@luxus10 mne zas zaskrtili ruku a dali ihlu medzi ukazovak a palek ako mas tu blanku alebo ako to nazvat a az kym som nemala fialovu ruku potom som tiez musela rychlo dychat. Jasneee sak preto existuje tolko chorob aby lekari mali z coho zit. Presne tak a ja ti dakujem velmi pekne za rady 😊
ja beriem okrem magnezka aj Q10, aj to sa odporuca pre tetanikov. Ca si tiez dam obcas
a okrem toho samozrejme rozne vitaminy ako D, K, C, E, selen, omega 3, lyzin, B komplx, ale to hlavne na ine problemy, ale odkedy to vsetko beriem, nemala som prejavy tetanie
Baby, tak som po vyšetrení, samozrejme potvrdená tetania. Magnesium vraj nemá nič spoločné s tetaniou, všetko je to v hlave. Vraj keď príde na vas atak hlavne nepredychavat lebo tým pomáhame zachvatu len rast. Dýchanie do sacku je veľmi vhodné aby sme dostali späť do tela CO2. Keď príde atak spraviť 5-10 drepov, prebehnúť sa po schodoch. Naozajstná tetania teda jej ataky sa nikdy nedostavia pri aktivite, zatazi ale práve naopak v kľude. Kto to nezvláda je vhodné nasadiť AD alebo ich užívať podľa potreby ale vždy je to len v hlave, nie je to o fyzicne. Toľko z dnešného vyšetrenia u neurológa.
@myriada nevychadzam z uzasu....
mne zakazali pri tetanii akykolvek pohyb navyse,nie to este drepy!!!!! prave kvoli este viac zvysenemu spotrebuvavaniu dalsich elektrolytov
esteze to vie aspon pristroj spolahlivo odmerat tedatu tetaniu, inak podla mna tapaju.....
ale ak vies v takom stave urobit drepy, potom mozes zacat cvicit vo fitku, a das sa do poriadku raz dva...myslim to vazne....
BABy a predpisali vam aj nejake lieky? mnedali na epilepsiu ale neberiem to.inak len magnezium magne b6 ale ja nemam zachvaty ani nic take. Len tras ruky.a beriete aj milgamu niektora?
@luxus10 mne si este nenapisala o tomzlom spanku po porode ako suvisi s tetaniou .aj ked ciastocne som nasla odpoved v prispevku vyssie. Len ked ja fakt nemam zachvatove stavy su aj ine prejavy tetanie ?
@olivka84 mne dala frontin, magnezium povedala že blbosť...nechápem, som trochu z toho zmätená, pretože ja som čítala pravý opak magnezium, vápnik, vitamín C, vitamín D to všetko na tento stav pomáha. Ja sa s tetaniou trápim zatiaľ len niečo vyše mesiaca, dávam si magne B6 forte, vitamín C, persen forte, pijem medovkovy čaj, chodím raz do týždňa na masáž...a môžem s kludom povedať že ataky stratili na intezite...v tom momente to viem poriesit len dýchaním do sacku. Keď mám náročnejší deň po psychickej stránke dám si večer frontin 0,25mg, zatiaľ to bolo asi 8 tabl za 40 dni od prvého prejavu, takže si musím povedať že to celkom dobre zvladam
Baby tak mi sme si dali akurát s manzelikom za pohar ribezloveho vína čo sme kúpili na veľkonočných trhoch. To je super pocit, čistá hlava, žiadny stres, starosti. Hihi, víno je fakt liek na všetko ale samozrejme s mierou a nie každý deň. 😉
baby, užívate tu niektorá dlhodobejšie benzodiazepíny napr. neurol, lexaurín, frontin,...?
dievcata troch odlahcim...
neurolog tvrdi , ze vsetko je v hlave.....
ale gynekolog povie, ze vsetko je v...... 😀 😀 😀
a ani nechcem premyslat ze co na to patolog.... 😝

@erulka77 protilatky mat dozivotne je pochopitelne, ale mne to ukazuje aktivnu infekciu bohuzial, musim sa liecit 😖 ale aspon uz nemusim pocuvat komentare typu - to mas zo stresu, to si len namyslas, je to psychicke atd
ty si sa liecila na to? ako dlho?
@gora8 u dr. Durovskej, tu ma kontakt: www.borelioza.sk