Neviem sa zobudiť
Zdravím kočky, možno mi niekto bude vedieť poradiť... Už sa mi to dávno nestalo, no znova naposledy asi 2 dni dozadu. Jednoducho sa neviem zobudiť, nedokážem pohnúť ani rukami, nohami, ničím, chcem veľmi zakričať a nič, nedá sa. Pritom si jasne uvedomujem, že nespím, viem, že sa chcem zobudiť a nedá si mi to. Niekedy to trvá chvíľu, no naposledy teda hodne dlho a je to nepríjemné. Máte niekto skúsenosť? Možno je to spánková paralýza, niečo som si už o tom prečítala, no radšej by som prijala nejaké skúsenosti od niekoho, čo to už zažil. Vďaka moc.
@jajatko tu nieco je o tom http://www.dobry-spanek.cz/novinky/na-leky-prot...
@emanka tak tak, darmo si ja vravím, že vždy to prejde, že aj tak sa zobudím...keď to mám, panika...a ja som tiež realistka, dokonca ssom sa vždy z takýchto vecí nieže vysmiavala, ale dajme tomu, pousmiala som sa nad tým, a kebyže to nezažijem na vlastnej koži, všetkých vás tu by som považovala za šiši 😀
Ja som to mávala od 16 do 28 rokov
este nieco som nasla: Kedy je pravdepodobné, že pocítime spánkovú paralýzu?
• Keď spíme s vysoko nastlanými vankúšmi.
• Keď spávame nepravidelne, zdriemavame si medzi jednotlivými časťami dňa alebo trpíme nedostatkom spánku.
• Pod vysokým stresom.
• Tesne po lucídnom sne. (Mimochodom, umelé navodenie spánkovej paralýzy sa používa na vstup do lucídneho snívania, tzv. metóda WILD.)
Ako tomu odpomôcť?
Keď nás spánková paralýza zaskočí, skúsme pohýbať trochu očami alebo svalstvom tváre. Väčšinou sa ľudia sústredia na ruky a nohy, ale tie bývajú spánkovou paralýzou zasiahnuté najviac (logicky; predsa nemáme mykať nohami, keď sa nám sníva o behaní, no nie?), preto je tam malá nádej na úspech. Svalstvo tváre nepredstavuje pri snívaní až taký problém, preto ho spánková paralýza nezasahuje naplno. Keď sa nám toto podarí, ochrnutie veľmi skoro prejde.
@ani3012 aj ja mávam pocit, že je niekto pri mne a sleduje ma. dokonca raz sa mi stalo, že som poobede zadriemala a priateľ sa ma dotkol, chcel ma zobudiť a ja som sa v okamihu na neho otočila, oči vypleštené a vôbec som ho nepoznala.. nevedela som, kto to je až po chvíľke mi doplo a nabehla som na systém ..
@emanka to je škoda. no ja som to mávala od detstva ale v tehu sa mi to stávalo dosť často..keď som sa z toho pocitu spametala a mala som už aj pohyby tak malá kopala ako divá.. bolo to desivé, odvtedy som to mala od pôrodu asi 4 krát, lebo v podstate na to nemám ani "čas" aby som sa nevedela zobudiť, spávam s malou stále a ona sa mi v noci ešte budí, tak nikdy neupadnem do celkom hlbokého spánku 😔
@tomikejt vdaka za clanok 🙂 v podstate sa nas tu nahromadilo vcelku dost a to som velakrat myslela na to, ci to mava aj niekto iní, lebo ked som sa o tom zmienila v rodine, vsetci na mna pozerali ako na sialenu 🙄
@linda144 dakujeme ze si otvorila tuto temu 😉 aspon sme si potvrdili, ze nie sme 😵
A na psychiatra radsej zabudnite,verim,ze by to v nejakych ich tabulkach nasli ako diagnozu a by chceli nasadit lieky kvoli chem.rovnivahe-ktoru samozrejme nevedia dokazat
https://www.youtube.com/watch?v=YTTJzC3ny9gJe fakt! O chvilku je zajtra....
Dobru nocku krasne snicky, odloz smutok do krabicky...nech sa ti len dobre sniva,anjelik sa z neba diva ( tak praje dobru noc moj Patko uz od malicka)
Ahojte baby, ja to tiez mavam. Na strednej sa mi to stavalo velmi casto, som sa bala ist aj spat. Teraz je to uz nastastie zriedkavejsie (aby som to nezakrikla 🙂, ale este sa mi to obcas stane.
@ani3012 ja som si to zas nazvala, ze ma prilahla nocna mora 😀
a tiez som rada, ze nie som sama
@emanka tak aj ja som googlila a zistujem, ze mam aj lucidne snenie 🙂 a to je super, milujem,ked si v sne uvedomim,ze to sa mi len sniva a ja si mozem robit co chcem,mozem si vycarovat co chcem, je to sranda ale netrva to dlho-bud sa zobudim alebo mi preblesne hlavou: co ak to je naozaj a uz sa nieco stane a ja zazivam bezny sen
Mate to tiez?
A uz je dnes!
@ani3012 paralyzu nepoznam,ale vedome snivanie poznam... No nie tak ako som to nasla na googli...vraj by to mali byt krasne,farebne a vesele sny...ja take nemavam a ani nechcem...milujem desive sny a casto v nich robim co chcem,presne viem ze snivam a uzivam si to... Neviem ci je to ono...
@ani3012 to ked sa velmi zlaknem tak sa zobudim...zvacsa cielene... Ja nezvyknem bit...skor utekam,ale vacsinou viem kam ..neviem ako to opisat...je to mnou riadeny "horor" ale ja som obet... Asi to bude divne a hodne psychiatra,ale mam rada ten adrenalin... Zvycajne som v pohode a viem ze je to sen,ale niekedy mam pocit ze mi priamo do oci niekto pozera. Nema ludsku tvar,ma prenikavy pohlad,uplne chladne modre oci. To ma vzdy vydesi a zobudim sa. Je to velmi realne...
ahojte,nezazila som to nikdy co opisujete ale dost ma to nastrasilo...
Poznam ten pocit, tiez sa mi to stavalo, je to vyslovene hnusne. Nastastie uz dost dlho som to nemala. Ked tak uvazujem, stavalo sa mi to, ked som bola nevyspata a zdriemla som si cez den. Nepamatam sa, ze by to hoci len raz bolo rano, zobudzanie po nocnom spani.
Viem si doteraz presne vybavit, ze som aj oci otvorila a divala sa na plafon, a zufalo sa snazila pohnut a neslo to.
A zaujimave, ze tu niekto hore pisal, ze sa to stava po lucidnych snoch. Tie mavam velmi casto! A uzivam si ich. Vacsinou bojujem s nejakou priserou a neskutocne provokujem, vysmievam sa jej, lebo viem, ze mi nic nemoze.
A potom mam aj taky typ lucidneho sna, ze robim nieco, co by budilo za normalnych okolnosti verejne pohorsenie- vyzleciem sa donaha na namesti, niekoho nehanebne zvadzam a tak- teda neviem o akych potlacenych tuzbach to svedci, ale je to sranda.
A v tych lucidnych snoch je vzdy zlomok sekundy, ked zavaham, ked si nie som uplne ista, ci je to sen, alebo predsa len skutocnost.

Je baby aj ja toto mavam este stale od detstva 🙂. trvalo mi dost dlho, nez som sa naucila ovladat. Ono staci,aby sa vas niekto jemne dotkol....
Ja som si to pomenovala, ze 'nocna mora' a maminka povedala, ze to ju niekto na mna mohol poslat a ze mam povedat: chod tam odkial si prisla
A ono mi to vacsinou pomaha....a ze ak spite s trickom na ruby, vtedy by to nemalo robit
Sranda je,ze mne ked sa sniva,tak ja zrau uz viem, ze to ide na mna...stalo sa mi,ze som sa z tej mory prebrala ale v momente som upadla do hlbokeho spanku a vratilo sa mi to. To sa opakovalo niekolkokrat a vtedy mi pomohlo pomodlit sa....takze ak sa preberiete, chodte aspon na zachod, nechodte hned spat, lebo vtedy si to nase vedomie robi s nami co chce.
A tiez mam pocit,ze je niekto pri mne,ze ma sleduje.... az mam husiu kozu