V akom veku a pri akých hodnotách ste začali brať lieky na tlak?

22. nov 2023

Nahodne na preventivke som zistila ze mam vysoky tlak (130-140/90-100). Nechcelo sa mi tomu uverit, lebo som s tim nikdy nemala problem, este som presviedcala doktora ze to je urcite len syndrom bieleho plasta. Dal mi papier kde si budem doma merat, a v januari idem na kontrolu. No ale samozrejme doma som zistila ze fakt mam teda asi vysoky tlak a som z toho taka- mam len 33, nemam nadvahu, nefajcim... Ano tu zivotospravu skusim zlepsit, viac cvicit, menej kavy atd. V rodine mame tiez vela vysokeho tlaku. Ale uz zrejme sa to do januara nezrovna ? Zda sa mi to hrozne skoro skoncit na tabletkach ale tak co uz ak uz.

macekovam
22. nov 2023

Radšej včas diagnostikovať a brat lieky ako potom riešiť disekciu a iné komplikacie

autor
22. nov 2023

@macekovam ano ved to mi je jasne, v januari ked tam pojdem sa nebudem branit liekom ak to bude stale takto. Len mi to prislo hrozne skoro uz :/

bejbypd
22. nov 2023

Ahoj ,lieky som začala brať v 30 tke ,dodnes som za ne už krásnych 5 rokov vďačná..
Takisto ako ty,mam len hypertenziu prvého stupňa, neviem prečo sa ľudia tak boja liekov na tlak ,lepšie ako nevedomky skoro umrieť,kvôli neliecenemu vyššiemu tlaku ..
A nikde nie je napísané, že ich už nikdy nevysadis..ja som napríklad po 5 rokoch vyzerá,že natoľko v poriadku ,že lieky idú preč..takže nemyslím si ,že vek je indikátorom toho kedy je správne nasadiť,niečo, čo pomôže..

autor
22. nov 2023

@bejbypd ano mate pravdu. Nebudem sa nad tim tolko utapat 🤦 len ja som na oreventivke ani neverila ze ho fakt mam, tvrdila som mu ze to musi byt len zo stresy u dr, ale tak doma vidim uz ze hej. Inak by ma ani nenapadlo si ho zmerat. Hned v januari pojdem na kontrolu a poriesim to. A lieky predpisuje obvodny, ci posiela na kardio ?

katkaba1
22. nov 2023

Ja mám 34 rokov a tiež mám problém s vysokým tlakom, zatiaľ ale vždy len u lekára. Meriavala som si istý čas doma a doma som mala vždy skôr nižší (mam 170cm a 49kg) okolo 100-110/70. Na preventívke som mala zas velmi vysoký a tak som išla na kardio. Srdce zdravé. Teraz som mala predoperačné, u internistu tlak zas v nebesiach🤦‍♀️
Takže idem zaa poctivo doma merať 3x do dňa (po 3 merania a z toho spraviť priemer) a uvidime.
Vraj mám syndrom bieleho plášťa ale aj tak sa trochu bojím, babka sa liečila na vysoký tlak a mamina mi vo veku 46 rokov zomrela na náhle zlyhanie srdca doma..takže ja som zas taká, že aj keby mám len 20rokov, radšej nech viem ak je problém a budem ho riešiť, ako sa tváriť, že som na to moc mladá a mňa sa to týkať nemôže.
Srdce je len jedno❤

taktotedanie
22. nov 2023

Aj mladsi beru lieky na tlak
Nie je vsetko zivotosprava

autor
22. nov 2023

@katkaba1 ano ja som tiez mavala syndrom bieleho plasta, ked som bola tehotna tiez mi na gynde vzdy chcela uz lieky nasadzovat a doma v klude som mala praveze nizky tlak, dokonca aj v robote u sestricky ked som si dala premerat bol v poho, ale u mojej dr vzdy vyletel 😀 ....preto som aj teraz presviedcala doktora ze urcite nieee ze to ja tak mavam u dr, ale vytiahla som teda po dlhej dobe doma tlakomer a zistila som ze asi fakt teda 🤦 lebo ani doma si moc neviem namerat nižší max troska, ale normalny nie

blondiee83
22. nov 2023

Mne zvysila tlak antikoncepcia, to bolo asi v 26rokoch ☹ Po vysadeni HAK sa to do roka upravilo, lieky na tlak som mohla tiez vysadit. Nasledne sa mi objavil v tehotenstve, ked som mala 29rokov a mam ho dodnes, beriem lieky. Je milionkrat lepsie mat vysoky tlak pod kontrolou pomocou liekov, ako to neriesit alebo o tom nevediet. Vies kolko ludi o tom nevie - ako ty doteraz? Lebo si ho nemeraju, lebo nechodia na preventivky atd.
Vysoky krvny tlak uz davno nie je zalezitost dochodcov, zial. Ver mi, tiez som z toho bola taka nijaka - brat lieky od 30ky az do konca zivota - na druhej strane, prave vdaka nim bude ten zivot snad dlhsi. Pretoze infakrt v 30 ci 40ke uz tiez nie je rarita. Takze bud rada, ze o tom vies a mozes to riesit - v uvodzovkach napisane

autor
22. nov 2023

@taktotedanie asi to tak bude, mne to hned prislo ze som musela spravit chybu a ked sa posnazim to bude ok. Ale mame to aj v rodine, aj posledne roky sa toho dost dialo, stresy kadejake.

taktotedanie
22. nov 2023

Sama si si odpovedala
Radsej to podchytit cim skor

autor
22. nov 2023

@taktotedanie to je pravda a este sa divim ako je mozne ze mam zrazu vysoky tlak 🤦 dakujem poriesim to v tom januari na kontrole. A tie lieky predpisuje sam obvodny, ci ma posle este na kardio ?

taktotedanie
22. nov 2023

Postupnost je vseobecny internista az tak kardio ak urci internista ze treba

autor
22. nov 2023

@taktotedanie oki dakujem

marhulka13
22. nov 2023

Môj manžel berie lieky na tlak od 28 rokov. Je chudý, nefajčiar, nepije, nie je v strese. A predsa. Berie lieky už 10 rokov a teraz chodí častejšie aj na kardio lebo tam ma nejaké zmeny. Žiaľ, u nich to je asi dedičné

123martin
22. nov 2023

zase by som zivotospravu nepodcenoval. Aj ked genetika vela ovplyvnuje, stale plati, ze sme to, co jeme. vseobecne, znizit prijem nasytenych tukov, nahradit prijmom nenasytenych a mononasytenych, zrusit vyprazanie, obmedzit dusenie, priprava jedla najma v rure, zvysit mnozstvo vlakniny, ovocia, zeleniny, pohyb zhruba 5x 30 min do tyzdna, aby sa pri nom clovek zadychal, popritom obcas sledovat tlak. Do januara je casu dost a vysledok sa uvidi. Ak zmena zivotneho stylu nezaberie, potom pridat lieky.

autor
22. nov 2023

@123martin ano jasne ja som vzdy brala zivotny styl ako dolezity faktor v tichto veciach. Cvicit cvicim doma na stroji, ale je pravda ze uz nie tak ako kedysi, to skusim zvysit len som to zanedbala pri detoch. Nefajcim, stravujeme sa celkom ok ale urcite je co zlepsit, sice v podstate nevysmazame skoro nic, to uz skor raz za mesiac u svokrovcov na obede zjeme vyprazene, ale zato dusim casto, to ma akosi nenapadlo ze toto by malo skodit ?

martina2ve
22. nov 2023

Ha som zacala brat lieky na tlak v 24, ( 155/110) ale po cca pol roku sa to upravilo, teraz neberem, mala som stresove dlhe obdobie a neskor mi ostali nemsie zdravotne problemy. Ale vsetko sa upravuje. Kavu pijem 2x do dna, momentalne mam 36rokov a tlak 120/70cca

Obcas mam skor problem ze mam moc nizky tak( spodny) ci ako sa mu hovori.

123martin
22. nov 2023

Problem pri duseni je podobny ako pri vyprazani. Olej je vystaveny vysokej, nekontrolovanej teplote, pri ktorej sa rozpada a vznikaju trans-mastne kyseliny. navyse, ak pouzivas obycajny olej, je to len taky maglajz bez chuti a vone, ktory uz vytvorili pri vysokych teplotach (ako vznika taky olej? Semiacka sa stlacia, aby sa nedosiahla vysoka teplota, vytlaceny olej z nich sa da bokom a preda ako za studena lisovany olej. Zvysok sa velmi silno stlaci , cim sa dosiahnu aj vysoke teploty. To co sa vytlaci by nikto nepouzil, preto to prechadza roznymi ocistnymi procesmi, aby vznikol olej, ktory nema ani chut ani vonu). Odporuca sa pouzivat panensky olivovy olej. Ten zvladne aj vysoke teploty a tak aj kratkodobe dusenie. Ale urcite je lepsie pripravovat jedlo v rure, kde vies teplotu kontrolovat. Das tam 180C, 200C a tieto teploty panensky olivovy olej hravo zvladne.
ale nasytene tuky sa nachadzaju vo vsetkych zivocisnych produktov - maslo, mast, mastne maso, ale aj v mnozstve cukroviniek, kde sa dava vo forme palmoveho, ci kokosoveho oleja.

zuzu188
22. nov 2023

Ja minulý rok v 29 rokoch. Mne to začalo tak, že som dlhodobejšie mala vysoký "spodný" tlak. Minulý rok v lete mi hrozne vybehli hore už oba tlaky. Myslela som si, že je to kvôli stresujúcemu obdobiu, čo sme vtedy doma mali. Bývalo mi na odpadnutie, zadýchavala som sa, často ma hlava bolela, dosť mi nohy puchli, v kľude, hlavne pred spaním, mi veľmi nepríjemne búšilo srdce. Zo začiatku som mávala tlak nad 145-150/100, neskôr som si v kľude pár krát namerala tlak nad 190-220/120-160. Keby som to nemala odfotené, mi ani internista neuverí, že až tak vysoký tlak som mala. Okrem liekov na tlak som dostala aj lieky na úpravu srdcového rytmu, kvôli búšeniu srdca. Dr vravel, že už v prvý deň užitia liekov pocítim zlepšenie a mal pravdu, nesmierne sa mi uľavilo a som rada, že som sa neostala doma liečiť čajmi na zníženie tlaku a magnéziom. Momentálne mám opäť ukážkový tlak. Lieky mi už zrejme ostanú natrvalo

lucka_ke
22. nov 2023

aterosklerózu môžu mať aj mladí, záleží od toho čo ješ, ako žiješ... alebo môže byť vyšší tlak aj kvôli obličkám

kika2079
22. nov 2023

Mala som 27 a tlak 160na 100 cca 4 roky som brala lieky na tlak potom som zrehabilitovqla krcnu chrbticu a postupne to odznelo plus treba trosku odľahčiť obličky.

nevenka
22. nov 2023

@bejbypd a preco, co Ti pomohlo? Ja by som chcela mat tu nadej. Po 4.porode mi to ostalo, ale ze dost vysoky, plus ina diagnoza, ale ked sa da skludnuje a tlak stale vysoky, tak asi pricina bude inde. No je pravda, ze aj malo spim pri detoch ☹...
A je pravda, ze mamina po 35-ke uz brala lieky na tlak, ja mam 40, tak asi uz to bude takto. Mozno keby sa mi casom podarilo schudnut...

bejbypd
22. nov 2023

No ja som prekonala zapal osrdcovnika perikarditidu s veľkým vypotkom takmer okolo celého srdca ,trištvrte roka som bola liecena vysokými dávkami predpísanú,po ktorých sa mi zvýšil tlak ,že bez liekov ,nešiel dole a psychikou ani tep..
Hneď vtedy som prestala fajčiť,pit alkohol ,veľa som sa zacala hýbať, myslím prechádzky a podobne ,jem všetko, vyprážané takmer vôbec...
Po liečbe kortikoidmi, sa tekutina vstrebáva,momentálne je jej tam toľko, že je to absolútne nezávazné ..A aj tlak je dobrý, natoľko,že vyzerá,že lieky už netreba ..
A hlavne ja som za roky v liekoch na tlak nevidela najmenší problém,mne po nich bolo naozaj oveľa lepsie