Zdravé potraviny
Ahojte vsetci, zakladam tuto temu, kde by sme mohli rozobrat zdrave-nezdrave potraviny, myty o nich, najnovsie poznatky a podobne. Temu, kde by sme nehovorili o nejakej konkretnej veci, ale rozobrali to komplexnejsie. Rada by som zacala s tukmi a cholesterolom. Ako to vidim ja:
Cholesterol- Mnoho ludi si mysli, ze cholesterol je zly, tlacia nam to do hlav reklamy,... Ale to je klamstvo a podvod! Vobec nie je taky nepriatel, ako sa o nom hovori. Cholesterol je pre telo velmi potrebny. Je nevyhnutny pre vsetky bunky v tele a osobitne je potrebny pre tvorbu niektorych hormonov a mozgovych buniek. Vysadenie vsetkeho s jeho obsahom je nezdrave a ked vam niekto hovori nieco ine, je to blud! Bez neho by sa nemohli vstrebavat do tela mnohe dolezite latky.
Cholesterol sa deli sa na tzv. zly a dobry. Dobry moze telo ziskat napr. z rastlinnych olejov (napr. repkový olej, olivový olej), tučnych ryb (napr. makrela, losos, sleď) alebo orechov.
-na zvyseny cholesterol viac vplyva konzumacia cukrov ako tukov!
-nizka hladina cholesterolu je ovela nebezpecnejsia ako vysoka!
-mierne zvyseny cholesterol nie je ziadny zasadny zdravotny problem!
Takze nebojte sa dopriat si maslo alebo vajicka, su velmi zdrave. Pre zdrave srdce a cievy je najdolezitejsi pohyb, zdrava vyvazena strava a vyvarovat sa obezite, nie nedodavat telu zdrave potraviny s obsahom cholesterolu. Tuky su v rozumnej miere nevyhnutne a zdrave!
Vysoky cholesterol
Co vam lekari nepovedia, je znizovanie hladiny homocysteinu v krvi, ktory je zpodpovedny za poskodzovanie/zdrsnovanie hladkych vystelkov ciev, na ktore si po zdrsneni moze jednoducho cholesterol ,,nasadat". Samozrejme sa o tom nehovori, neprispieva to farmaceutickemu priemyslu, oni sleduju len znizovanie cholesterolov, lebo na to maju lieky a to im tvori velku cast prijmov. Proti vysokym hladinam skodliveho homocysteinu pomahaju vitaminy B6 B9 a B12, ktore homocystein zneskodnuju.
B-12 je ale potrebne dostat priamo do krvi, lebo v zaludku sa ho prakticky 98% znici a vyluci. V tele sa vitamin B-12 vytvara najma v probiotickej crevnej flore, preto aj tu je dolezite nasadzat si pravidelne probiotika, a najma kazdodenne brat doplnok mikrovlanin, co samo o sebe znizuje skodlivu hladinu ,,zleho" cholesterolu a zlepsuje pomer zleho a dobreho.
Prikladam jeden zaujimavy clanok, ktory bude mat k realite zrejme blizsie ako zauzivane nazory ludi, ktory maju zisky z predaja liekov na vysoky cholesterol http://www.vitalia.cz/clanky/cholesterol-z-potr...
Maslo
Nenehajte sa oklamat reklamami na rastlinne, margarinove masla s popisom ,,bez cholesterolu". Taketo ,,masla" patria medzi najskodlivejsie potraviny! Ak maslo, tak jednoznacne klasicke, ziadna Rama a podobne. Su to chemicky znicene, umelo ztuzovane rastlinne tuky, neprirodzene a skodlive pre nase telo. K tomu obsahuju farbiva, konzervanty a umele aromy. Dalej obsahuju omega-6 mastne kyseliny, ktore su nezdrave a mozu prispiet k srdcovo cievnym chorobam, rakovine, zapalom, astme alebo depresiam.
Klasicke maslo obsahuje vela vitaminov A, E,D, selen, lecitin a antioxidanty.Vitamín A je nevyhnutny pre fungovanie kardiovaskulárneho systému.Vitamin E a selen spolu s vitaminom A chrania srdce pred poskodenim volnymi radikalmi. Obsahuje tiež lecitin nevyhnutny pre spravne pouzitie cholesterolu v tele.
Faktom je, ze cholesterol ma zasadny vyznam pre ludske zdravie. Bez neho by bunky nemohli spravne fungovat.
Maslo je potrebne hlavne u malych deti, pretoze cholesterol je nevyhnutny pre vyvin organov, metabolicke a hormonalne funkcie v organizme. Obmedzenie tukov v strave malych deti moze mat velmi zle nasledky pri ich dalsom vyvine.
V buducom prispevku by som rada nieco povedala o mliecnych vyrobkoch.
@monkabr dovolím si zopár drobnosti doplniť k tomu úvodu:
Cholesterol sa na tzv. dobrý a zlý nedelí v potravinách, ale iba v organizme. V potravinách buď cholesterol je alebo nie je. To znamená, že napr. spomínané rastlinné oleje neobsahujú dobrý cholesterol, ale žiadny. (Cholesterol obsahujú iba živočíšne potraviny: mäso, vajcia, mlieko.)
Je pravda, že cholesterol náš organizmus potrebuje, ale kvôli tomu nie je potrebné ho prijímať. Potrebný cholesterol si vie organizmus vyrobiť v pečeni sám. Napr. odporúčanie pre príjem cholesterolu podľa WHO je menej ako 300 mg denne (spodná hranica nie je určená, ak by bol jeho príjem nevyhnutný, bola by spodná hranica určité číslo - minimálny potrebný príjem).
To, čo je potrebné prijímať, sú samozrejme tuky. Bez nich sa zdravo žiť nedá (bez príjmu cholesterolu áno).
Na hladinu cholesterolu v organizme možno nemá až taký vplyv iba samotný príjem cholesterolu (aj keď určitý má) ako hlavne druh tuku - nasýtený tuk všeobecne prispieva k jeho zvýšeniu. Nasýtený prevláda v mlieku a mliečnych výrobkoch (maslo, syry...), vo všetkých druhoch mäsa okrem rýb, prevláda tiež v kokose a palmovom tuku. Nenasýtené druhy tukov prevládajú v rybách a vo všetkých rastlinných potravinách okrem kokosu a palmového tuku.
Všeobecne by v strave mali prevládať nenasýtené tuky.
argumnet,ze clovek je jediny tvor, co pije mlieko ineho tvora neberiem ... tiez mozem tvrdit, ze clovek je jediny tvor, co si potraviny telepne upravuje a spracuva podla receptov, melie muku a pecie z nej atd ...
ja mlieko beriem od domaceho chovatela kraviek - ma 2 a co mu zvysi topopreda po dedine. robim z nehodmace jogurty a z casu na cas tvaroh a som spokojna. muku sa snazim pouzivat spaldovu, aj ked "spolustravnik" nato nejako nieje zvyknuty, predsa len, desatrocia odchovany na pecive z bielej hladkej muky 🙂 ale co oci nevidia, to jazyk nepali 🙂 vajcia ked sa da, beriem domace. masti ani slanine sa nevyhybam vobec, no snazim sa s mierou 🙂
s pestovanim zeleniny to mam horsie, k tomu nemam jednoducho vztah. sladim medom (aj kavu napriklad)
najviac ma mrzi, ze som nenasla sposob, ako kupovat dobre maso ... na tom musim popracovat.
@lericenkam ja skoricu milujem,ale tak ja mam dobry aj zly cholesterol na tej uplne spodnej hranici 😉 nemam ho asi z coho nabrat, kedze mastne potraviny ani vajicka moc nemusim a nestresujem saked naozaj nejde o krk 😉 Ja som milovnik skorice, pcham ju do vsetkeho.
@jaron Ano, zle som sa vyjadrila, potraviny obsahuju nenasytene a nasytene tuky,, nie obsahuju dobry zly cholesterol, a tuky su zdravea potrebne, nie cholesterol, som to tam pekne doplietla, diki 🙂
Ale hlavne som chcela povedat, ze netreba sa mu vobec vyhybat v inak velmi zdravych potravinach tak, ako to propaguje anticholesterolovy lobing. 80% cholesterolu si pecen aj tak vyraba sama, preto stravovanie ma na jeho hladinu ovela mensi vplyv ako sa mu priklada. Mierne zvyseny cholesterol nieje vobec take velke riziko, pokial je ,,dobry a zly" v rovnovahe. Potrebna je vyvazena strava, menej cukru, ktory ludia konzumuju na kila, pohyb, vyhybat sa obezite,...
@ukulela Mlieko na dojcenie ineho druhu, by som neporovnavala s tepelnou upravou masa. Ale tvrdit to mozes, ved je to pravda. 🙂 Ale aj tepelnu upravu masa sme si vynasli sami, nema to na svedomi priroda, nasi predkovia jedli surove maso. A tepelne ho upravovat sme ho zacali pred statisicmi rokov. Navyse surove maso, nebyt parazitov a dalsich rizik, je zdravsie ako tepelne upravene. Ohrianim strati vitaminy, mineraly,... Kravy chovame tak 10000 rokov.
Budem sa citovat :
,,To ze nam nieco chuti, neznamena, ze je to zdrave a prirodzene. Najzdravsie sa stravovali nasi predkovia lovci a zberaci. Nejedliobylniny, strukoviny, pecivo, margariny ani mlieko a syry... Nepoznali cukrovku, rakovinu, obezitu, srdcovocievne choroby, dokonca ani zubne kazy.
Ich telo sa prisposobovalo ich strave statisice, miliony rokov. Moderne polnohospodarstvo tu mame 10 tisic rokov, ani nehovorim, ako sa zmenilo za poslednych 100 rokov... Organizmus sa jednoducho nedokaze za tak kratku dobu prisposobit. "
@monkabr - lepok ma zaujima aj ako neceliatika... je to pre mna vyzva... pecivo je nezdrave, bezlepkove nahrady nepotrebujem. Proste sa tomu vyhybam. Ziviny, vlakninu, zelezo, vsetko sa predsa da ziskat aj z inej stravy. Osobne mame lepok doma teraz max. 3x v tyzdni a vidno to nielen na celkovom zdravi, ale aj na stihlejsej linii... takze vyznam za tym veru vidim, to, co niekomu sposobuje akutne alergie nemoze byt uplne zdrave, aj ked to nase telo zatial toleruje... lepok je proste lepidlo v crevach pre vsetkych..
Tak skuste kuknut toto:
http://www.stream.cz/adost/10001707-chemicke-do...
http://www.stream.cz/adost/10001380-dusitany
http://www.stream.cz/adost/10001583-barviva-v-p...
http://www.stream.cz/adost/10001215-nezdrave-op...
http://www.stream.cz/adost/684313-rizikova-ecka...
je tam toho viac - zistujem, ze vsetko je to len o peniazoch - cela vyroba, jeme bordel a potom sme chori, na co moze reagovat farmaceuticky priemysel a zasa sa vyraba, no nie? Asi sa pomaly vratime k tomu, ze dopestujeme doma, maso takisto "vychovame" doma 🙂 Takze neviem, co je este vlastne v dnesnej dobe zdrave.
Zaujimava je aj stranka http://www.zdravapotravina.cz
@ttctwins Tym, ze sa vyhybas lepku, nic nepokazis, skor naopak. Len chcem povedat, ze zdravy clovek s nim nema problem, pokial ho konzumuje v malych mnozstvach a kludne si moze dopriat obcas nejaku bagetku a podobne 🙂 Robi sa z neho velky strasiak a a biznis s bezlepkovymi potravinami prekvita... Rozhodne vsak neodporucam konzumovat ho casto a vela. Mnoho ludi ho jedava denne na ranajky aj na veceru a to je nezdrave.
Pricasta konzumacia lepku zatazuje imunitný system traviaceho systemu, znizuje schopnost vstrebavania zivin a moze prispiet k mnohym chorobam.
@monkabr este ta chcem poprosit, co si myslis o soji? D
Soja sa tiez neda vidiet ciernobielo, povedat, ze je zla alebo dobra. V prvom rade soja je len tazko travitelna podobne ako mlieko, je to najtachsie travitelna strukovina. Soja obsahuje vela bielkovin, aminokyseliny, lecitin, lysin, vela vlakniny, steroly, mineraly, vitamin A a vitaminy skupiny B. Takze na prvy pohlad to znie ako velmi zdrava potravina. Ale.... Soja obsahuje aj mnoho toxickych latok, preto je najdolezitejsi sposob spracovania soji.
V prvom rade treba rozlisovat fermentovanu a nefermentovanu soju. Niektore clanky, odbornici oznacuju soju ako za zdravu potravinu a pritom vobec v clankoch-rozhovoroch takto soju nedelia !
Ako zdrave sojove vyrobky sa daju oznacit iba tie spracovane tradicnymi azijskymi postupmi, fermentaciou- kvasenim. Vyhybat by sme sa mali priemyselne spracovanej soji - hlavne v podobe muky.
Nefermentovana soja
Drviva vacsina svetovej produkcie soje je geneticky modifikovana, co sposobuje zmeny proteinov v soji. Tieto proteiny nie su pre nase telo prirodzene. Takato soja obsahuje toxiny tzv. antinutricne faktory. Ide o saponiny, fytove kyseliny, goitrogeny, oxalaty, estrogeny a vela dalsich. Tie prekazaju enzymom naseho tela, ktore travia bielkoviny. Maly obsah tychto látok zasadne neskodi, ale soja ich obsahuje extremne vela.
Dalej fytoestrogen- casta konzumacia takejto soje moze rozhodit menstruacny cyklus.
Dalej obsahuje fytaty, tie zabranuju vstrebavaniu mineralov do tela
Fermentacia skoro uplne zredukuje tieto antinutricne faktory a za zdravu soju mozem oznacit len taketo produkty. (napr. syry tempeh, natto alebo sojova omacka- fermentovana bez ,,ecok", dalej miso, tofu...)
Vynechat nefermentovanu soju pri:
-Snahe otehotniet, zo soje sa uvolnuje genistein, ktory znizuje kvalitu spermii. Uz pri malych davkach genisteinu moze byt plodnost muza znacne znizena.
-Urcite by som ju nedavala malym detom a kojacim zenam vdaka obsahu silnych toxinov, estrogenu a manganu. Tie mozu poskodit nervovy system plodu.
@monkabr pozor, tofu nie je fermentovaný výrobok,
fermentované sú, ako si uviedla tempeh, pravá sójová omáčka, miso a natto.
Nefermentované, ale tradičné a prírodné (dokážeme si ich vyrobiť aj doma) produkty sú tofu a sójové mlieko. Potom nefermentované a priemyselne viac spracované je tzv. sójové mäso (to už doma tak ľahko nezvládeme 🙂 )
Samozrejme nefermentovaná je aj varená sója (bez iného spracovania).
K účinkom sóje by toho bolo určite veľmi veľa, ale aspoň k tej plodnosti mužov:
V jednej štúdii muži, ktorí jedli viac sóje, mali menšiu koncentráciu spermii, príčina však bola v tom, že mali viac ejakulátu... 🙂 (v skutočnosti bol počet spermií rovnaký, teda aspoň zhruba, neviem, či ich rátali 🙂 )
Tri ďalšie intervenčné klinické štúdie zníženie plodnosti nepreukázali, napr.:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11352776
http://jn.nutrition.org/content/139/4/796S.abst...
Zato však pitie sójového mlieka (možno i inak spracovanej sóje) znižuje riziko rakoviny prostaty u mužov.
A možno oveľa viac stojí za zmienku plodnosť u mužov v oblastiach, kde sója sa konzumuje najviac, je to predovšetkým Okinawa a iné oblasti. S plodnosťou väčšinou problémy nemajú... A určite nepoužívajú iba fermentovanú (napr. spotreba sójových jedál je podľa provincií v Číne - 19, 21, 68, 106 g za deň, podľa fermentácie Korea 30 % fermentované, Japonsko 50 % fermentované, Shangai, Singapur, Hong Kong - väčšina nefermentované).
@jaron ano tofu nieje fermentovany, ale vznika vznika vyzrazanim sojoveho mlieka.
K tej plodnosti, studii je mnoho, niektore hovoria, ze neskodi, ale najnovsie hovoria o opaku. Tazko sa v tom vyznat. Ale skor sa priklanam k verzii, ze poskodzuje plodnost. Kedze obsahuje vela estrogenu a potlaca testosteron, nedokazem si nejako predstavit, ze by to mohlo byt naopak. Dalej geneticky modifikovana soja obsahuje nam neprirodzene proteiny, ktore zasahuju do nasej dna. Jedna Ruska studia hovori,ze toto poskodzovanie dna sa mozee preniest na buduce generacie a to hlavne v ich plodnosti.
Dalej aj jedna Anglicka (King’s College v Londyne) studia hovori, ze sice soja posobi ako prevencia pred rakovinou prostaty, ale zaroven moze prispiet k rakovine prsnika, a vdaka obsahu genisteinu znizuje kvalitu spermii a dost vyrazne... A teraz si vybrat, ktorym studiam uverit 🙂
Dalsia studia na opiciach hovori, ze tie krmene sojou mali o 70% mensiu hladinu testosteronu ako ine opice. Aj ked tieto stufie na zvieratach moc nesledujem, lebo casto su to skreslene informacie...
Studii, ktore hovoria o nepriaznivom vplyve na plodnost je strasne vela, to by som tu vypisovala do rana...
Japonske zeny dokonca davaju muzom vela soje, ked chcu znizit ich sexualny apetit 🙂
Japonci a Cinania skonzumuju denne podla mojich informacii cca 10g soje a to z drvivej vacsiny tradicne, zdrave typy a minimum nefermentovanej. To co pises jednoducho nieje pravda. To, ze v Azii skonzumuju najviac soje, je blud, Americania a Europania jej skonzumuju neporovnatelne viac. V Azii pouzivaju soju ako prilohu k jedlam. Na zapade, hlavne vegetariani skonzumuju kludne aj 200g tofu denne . Posledny lekarsky prieskum v Japonsku ukazal, ze Japonci skonzumuju cca 8gbielkovin zo soje u muzov a 7g u zien...
Treba si uvedomit aj to, ze sojovy lobing je obrovsky a financuje mnoho studii so zaverom, ze soja ma pozitivne ucinky...
@monkabr v Ázii rozhodne jedia viac tofu a pod., ako píšeš, ale je pravda, že nie v celej Ázii. Oblasť s najväčšou konzumáciou tofu a sójových výrobkov je napr. už spomínaná Okinawa. V západných krajinách je to Loma Linda v USA. Tieto dve miesta zároveň patria medzi miesta s najvyšším priemerným vekom (a 100-ročných ľudí).
Okolo sóje existuje dnes veľa fám, šíria sa internetom. Sú staré už skoro 10 rokov, ich vlna sa začala v USA, teraz sa dostala a vrcholí u nás. (Je to ako keď si v stredoveku ľudia mysleli, že príčinou moru sú zemiaky).
Je pravda, že štúdie sú rôznorodé, ale väčšina dobrého výskumu prevláda skôr v prospech sóje. Jeden môj známy - profesor práve z jednej tých vyššie spomínaných oblastí na túto tému ironicky povedal, že "žiaľ, internet je dnes rýchlejší ako veda." 🙂
To s tým znížením chuti do sexu po sóji môže byť skôr ako dobrý vtip a už rozhodne sa nedá použiť ako antikoncepcia. Aj keď najväčší výrobca tofu u nás raz povedal: "Asi na tom niečo bude, lebo sa nám už dávno nič nenarodilo"*
(*Ten pán má 6 detí 🙂 )
Toto je výborný rozhovor s Markom Messinom, ktorého špecializácia je práve výskum vplyvu sóje na zdravie, venuje sa mu celý život, škoda, že je to iba v angličtine, ale dá sa aspoň čiastočne použiť Google prekladač:
http://www.prescription2000.com/Interview-Trans...
(Mark Messina PhD - Benefity sóje pre zdravie: Oddelenie faktov od domnienok)
Určite sa dá žiť zdravo aj bez sóje, to nepopieram. Avšak panický strach zo sóje, takmer až jej démonizovanie pokladám skôr za fámy a bludy (pravdepodobne aj cielené, pretože sójový lobbing, ak vôbec nejaký je, zďaleka nie je ten najmocnejší...). Jej primeraná konzumácia (napr. 2 - 3 porcie tofu týždenne alebo bežné používanie sójového mlieka a pod.) prinesie skôr viac osohu ako škody.
Chcem pridat postreh k soji-v juhovychodnej Azii, konkretne na Bali, maju tempeh a tofu takmer denne na tanieri, velmi podrobne som sa s jednym miestnym rozpravala na tuto temu....naproti tomu vobec nepiju mlieko a nejedia mliecne vyrobky. Zvlastne je, ze dotycny, aj ked je veriaci a jeho nabozenstvo nepovoluje konzumaciu hovadzieho masa, berie svoje deti raz za mesiac do turistickych restauracii na hovadzi steak, lebo je o prospesnosti konzumacie hov.masa v obdobi rastu presvedceny (mozno vplyv zapadnej civilizacie)
@jaron Ano, soja moze byt aj prospesna, pokial sa nekonzumuje vo velkych mnozstvach a hlavne nie nefermentovana s obsahom toxickych latok a s X chemickymi prisadami. Ved to spominam vyssie a o to my islo, povedat, ze nie je soja ako soja. Ale ospevovat vseobecne soju (aj nefermentovanu) ako nieco velmi zdrave je blud.
Je rozdiel medzi famou a medicinskou studiov nezavislych lekarov...
A k tej spotrebe, nikde nevidim ani 1 clanok, studiu a statistiku, kde by sa uvadzalo, ze spotreba soje v azii ( Az na par miest ako spominana Okinawa) je vacsia ako napr. v USA, prave naopak...
Samozrejme, ze lobing je, je to biznis s obratom miliard dolarov, mysliet si, ze sojovi lobing neexistuje je naivne.
Mark Messina ? Ten ,,nezavisly odbornik" je clen poradneho zboru Zdruzenia pestovatelov sóje v USA (United Soybean Board) !!! To je presne ten lobing o kt. hovorim. Ludia pocuvaju takehoto cloveka a potom si myslia, aka je soja super 🙂
Konecne som nasla ten clanok s prilohou 100 studii o soji, takto by som to chcela uzavriet
http://www.zdravie.sk/clanok/37188/soja-alterna...
@monkabr tých akože 100 "dôkazov" (alebo štúdii) proti sóji je zhruba:
40% nariadení Novozélandského ministra zdravotníctva
20% rôznych nariadení proti sóji
40% štúdií na zvieratách, ktorým boli podávané vysoké dávky čistých fytoestrogenov
Ale aby som bol objektívny, je v tom možno aj 1 - 5 % nejaké štúdie na ľuďoch. Bolo by zaujímavé, keby to bolo preložené, lenže ono by to už možno nevyzeralo tak dobre, ako teraz. "100 faktov proti soji", dobre to znie a dobre to na ľudí zapôsobí. To je všetko. Výpovedná hodnota však veľmi nízka.
Alebo aby som sa k tomu vyjadril inak:
1. Uvedené štúdie sa hemžia potkanmi, myšami, ovcami, papagájmi... ale len sem tam sú o ľuďoch. Nehovorím, že výskumy na zvieratách nemajú žiadnu výpovednú hodnotu, treba ich však tiež brať s určitou rezervou, hlavne pokiaľ máme dosť iných presvedčivých dôkazov s ľuďmi (ktoré tam samozrejme chýbajú).
2. Mnohé štúdie tu zaradené a tým interpretované ako „jasné dôkazy“ sú informácie priamo nehovoriace ako fakt proti sóji, napr. nepoužívať do 6 mesiaca veku dieťaťa sójové mlieko, ale materské, alebo štúdie neutrálne, so záverom "treba viac výskumov" - už to, že autor toto všetko nazval "dôkazmi proti" svedči buď o neodbornosti alebo skôr o vedomej snahe - tendenčnosti, čo príliš nepridáva na objektívnosti.
3. Ďalšie sú postavené na jednom - dvoch konkrétnych prípadoch problému, ktorého skutočná príčina je otázna a výpovedná hodnota minimálna. Napr. v dokumente ide o jedno dieťa, ktoré bolo kŕmené sójovým mliekom a trpelo nedostatkom vápnika a inými problémami. Je to štýl, aký často bežne používajú bežní ľudia, keď sa na základe niečoho subjektívneho vyvodzuje objektívny uzáver.
4. Len niektoré informácie hovoria skutočne k veci a dá sa to brať ako dôkaz proti sóji. (Tými sa zapodievajú aj zástancovia sóje.)
5. Ako je možné, že odporcovia sóje vôbec nespomínajú veľké štúdie, ktoré podporujú, že sója je zdravá. Či snáď takéto štúdie neexistujú? (napr. sójové mlieko a zníženie rakoviny prostaty...). Ako je možné, že keď sa idem venovať nejakej téme a chcem byť objektívny úplne ignorujem veľké fakty (štúdie) a venujem pozornosť iba menším a často nie celkom jasným štúdiám?
6. Ako som už spomínal v bode 4. – zástancovia sóje sa venujú aj negatívnym informáciám o sóji (na rozdiel od odporcov sóje, ktoré tie pozitívne štúdie úplne popierajú). Nevyhýbajú sa aj faktom proti sóji, nerobia unáhlené uzávery, niekedy povedia že "treba ešte viac výskumov". Snažia sa hľadať vysvetlenie pre protichodné štúdie, snažia sa byť objektívni. Sú seriózni a čestní, toto je dôležité pre posúdenie, komu viac veriť. Odporcovia sóje sú si až čiernobielo istí...
Mark Massina pre mňa nie je iba nejaký človek z internetu, je tiež profesorom univerzity, ktorá pravidelne robí školenia na Slovensku, ktorých sa zúčastňujem. Poznám osobne jeho kolegov (jeden bol tiež u mňa doma). Nemám pochýb o ich a jeho čestnosti a vierohodnosti. Takisto on i jeho kolegovia sú vo vedeckom svete rešpektovaní. Čo sa týka poradenstva pre pestovateľov sóje, tak kto asi by tak iný im mal radiť ak nie on? Či snáď nejaký odborník na mäso či mlieko?
znova odporúčam si aj prečítať rozhovor s ním o sóji
http://www.prescription2000.com/Interview-Trans...
aspoň orientačný preklad (neviem, či sa to otvorí):
https://translate.google.sk/translate?sl=en&tl=...
Ak už by sme aj zabudli na všetky štúdie a výskum, tak aspoň z pozorovania u konzumentov väčšieho množstva sóje a výrobkov (nefermentovanej) napr. v Loma Linde alebo niektorých miestach Ázie - vidíme, že títo ľudia patria medzi najdlhšie žijúcich a najzdravších. Iba takýto súvis ešte nemusí byť dôkazom o prospešnosti sóje (že to preto žijú tak dlho), ale je to minimálne dôkaz, že ak človek žije celkovo zdravým životným štýlom, tak sója rozhodne nebude takým nebezpečenstvom, ako tvrdia odporcovia na internete.
@monkabr ešte jedna malá poznámka k údajnej zaujatosti Messinu a sójového lobbingu, tiež výrobocov sóje (aspoň ktorých poznám) a pod:
oni tú sóju a výrobky (mlieko, tofu...) aj sami jedia 🙂
robiť kvôli peniazom vo výskume "malé" klamstvá, to by logiku malo, ale klamať potom aj sám seba, to už príliš logické nie je...
Ano, opat opakujem, ze kvalitne sojove vyrobky, fermentovane, v ktorych sa znici drviva vacsina toxinov je zdraviu prospesna, pokial sa nekonzumuje v obrovskych mnozstvach. Vzdy budu zastancovia aj odporcovia soje, ale ja ked sa pozriem, co nefermentovana soja obsahuje a ako sa vyraba, tak jednoducho nemozem povedat nic ine, ako to, ze je taka soja nezdrava...
S tym panom Markom... To u mna neobstoji. Jednoducho niekto, koho plati USA zdruzenie pestovatelov soje( ani si nechcem predstavit akymi ciastkami) ma v ziadnom pripade nepresvedci. To je ako by som verila a zverila financie do ruk Hascakovi, ved je to velky odbornik na financny system, tak kto iny by to mal robit... A prikladov by som mohla dat este mnoho... A takyto ludia robia studie, kde sa hovori o ochrane pred rakovinou prostaty, ale uz sa nespomenie, ze moze prispiet k rakovine prsnikov.
A ked povies, ze ju jedia, verim ti, opakujem, zdrava soja je zdrava soja. Pochybujem, ze sa napchavaju nefermentovanou sojou vyrobenou chemickym procesom s obsahom toxinov a mnoho inych chemikalii. A nebudme naivny, kazdy, kto nieco propaguje alebo je plateny nejakym zdruzenim vyrobcov, povie, ze to sam uziva. A je jedno, co to je.
A s tou Aziou, drvivou vacsinou tam konzumuju tradicne vyrobenu soju, fermentovanu. Alebo napr. Tofu, kt. sice nie je fermentovany, ale vyraba sa vyzrazanim sojoveho mlieka, co sa tiez neda porovnat s nefermentovanymi sojovymi produktami u nas na zapade s pridavkom mnohych chemikalii.
Myslim, ze soju by sme mohli uzavriet, povedali sme si o nej dost, robi sa znej zbytocny strasiak bez toho, aby sa povedalo aj o zdravej tradicnej soji. A na druhu stranu sa z nej robi zdrava potravina , tiez bez toho, aby sa rozlisovalo medzi sojou a sojou....
@monkabr budem už reagovať iba na jednu vec - na svoju "naivitu" 🙂 a na tvrdenie, že "ak je človek za niečo platený, tak povie, že to sám užíva" - opakujem, že pre mňa títo ľudia sú viac, ako iba nejakí vzdialení "odborníci z internetu", o ich stravovacích zvyklostiach predsa len trochu niečo viem... rozhodne by nejedli niečo, o čom nie sú presvedčení.
Čo sa týka ostatných názorov (čo to je kvalitný a nekvalitný výrobok, otázka fermentovaných a nefermentovaných, vplyv na rakovinu atď.), musel by som zase písať nesúhlas a dlhý príspevok, tiež sa trochu opakovať, ale myslím, že som už napísal dosť a radšej ti zaželám veľa zdravia a pekný deň 🙂
Ja si neviem predstavit, ze by clovek, ktory je plateny zdruzenim vyrobcov soje v USA hovoril o soji inak ako pozitivne a takemu cloveku nemozem doverovat. Presvedceni mozu byt a opravnene, budem sa zase opakovat, nie je soja ako soja a odbornici urcite konzumuju tu najkvalitnejsiu soju vobec...
Uz by som soju rada naozaj uzavrela, nech o nej nieje cela tema 🙂
Dakujem, aj tebe pekny den 🙂
Ovocie a zelenina
Este by som rada nieco povedala o ovoci a zelenine, ktore som uz nacrtla, ale nevenovala som im tolko pozornosti, kolko si zasluzia 🙂.
V prvom rade by som naznacila obsah vitaminov a dalsich latok namerany v rozmedzi 17 rokov. Ten vyrazne klesol vdaka mnohym faktorom, ako napr. velmi zhorsujucej sa kvalite pody, tzv. intezivnemu polnohospodarstvu atd... Hodnoty su zo Svajciarskej studie porovnavajucej hodnoty medzi rokom 1985 a 2002
Napr. brokolica ma dnes o 70%! menej vapnika, 55% menej magnezia
Jahody o 45% menej vapnika, o 87%! menej vitaminu C
Jablka o 60% menej vitaminu C
Fazula o 77% menej vitaminu B6 a 31% menej magnezia
Banany o 12% menej vapnika, o 23% menej magnezia a o 95%! menej vitaminu B6
a tak dalej.....
Dalej chcem upozornit, aby sme mysleli na jednu vec. Ked sa hovori, jedzte ovocie a zeleninu, obsahuje tolko a tolko vitaminov, mineralov,... tak si treba uvedomit jednu vec, ktora sa takmer nikde nespomina. A to, ze v takychto clankoch a podobne uvadzaju hodnoty platne pri uplne cerstvom ovoci a zelenine. Pre tie, ktore kupime v supermarkete davno neplatia!
Napr. obsah vitaminu C uz po kratkom case po zbere plodov vyrazne klesa. Napr. v jablku obsah vitaminu C klesne o cca 75%, ked sa objavi v obchode po 2 mesiacoch cestovania a skladovania.
Este vacsi problem nastava pri zelenine. Obsah vitaminu C v nej klesa uz po niekolkych dnoch od zberu az hodnotam blizkym nule !
Pri vareni zeleniny vitamin C uplne zanika....
Takze ked sa povie, jedzte ovocie a zeleninu, obsahuje tolko a tolko latok, majte na pamati, ze sa hovori o cerstvom ovoci a zelenine.
Toto vsetko znamena, ze ludia z krajin ako je ta nasa, kde sa vacsina ovocia a zeleniny dovaza a nakupuje v supermarketoch, maju nedostatok vitaminov, mineralov a dalsich latok, aj ked si myslia, ze sa stravuju zdravo, ved jedia vela ovocia a zeleniny... Ktore sa dostali na trh po mesiacoch od zberu, do supermarketov.
@monkabr
@jaron kym som docitala vasu debatu o soji, tak som zabudla,co ste pisali na zaciatku debaty, vselico som sa od vas dozvedela ,ale kde je pravda....., ale dik
Toto je pre monkabr
o dovazanej zelenine a ovoci sme si uz napisali,ze je to len hmota a este si myslim,ze by sme nemali jest to, co u nas nerastie - citrusy, prirodzene ochladzuju organizmus,preto rastu v teple, patria do brucha ludom,ktori ziju v teplote 40 a viac stupnov a nie nam
A k intenzivnemu polnohosp.-za socializmu sa pouzivalo privela NPK, pesticidov,herbicidov,fungicidov,aby sa urodilo mnozstvo,ktorym by sa zabezpecilo dostatok potravin, lebo ludi pribudalo, poda-priroda-jej to vobec nevadi, ona si uplne so vsetkym,co jej clovek sposobi,PORADI, problem ma len clovek , preto obvinovat podu, NIE JE NA MIESTE
@lericenkam Ze by boli citrusy nevhodne pre Europanov pocujem prvy krat, neviem o nicom skodnom, co by obsahovali nevhodne pre kohokolvek. Ono aj nam prospeje v horucich letach trosku ochladit organizmus 🙂
A k tej pode, mozme tu slovickarit, ano, za to v akom stave je dnes poda moze clovek, ktoreho obvinujem. Ale fakt je, ze za spominane ubytky moze clovekom poskodena poda. Moze byt ? 🙂 Priroda si s tym poradi... Za tisice rokov po vyhynuti cloveka 🙂
@monkabr vies, nie ze su nevhodne,ale svojou energiou ochladzuju a ked zvazim,ze aj u nas zacina byt ako v Spanielsku, tak veru nezaskodia
a k pode, mas pravdu, ked cloveka na zemi uz nebude, lebo sa vsalico pobabralo,dik za odpoved
A co budeme teda jest?
my sme tiež zmenili jedalnicek, najmä koli deťom, kedze mladšia ma zdravotné problémy...
zeleninu a ovocie - niečo pestujem sama, väčšinu kupujem od ludi zo záhrad - na fb je super skupina Susedsky samozber - kupujem a vymienam ovocie a zeleninu 🙂 a aj mäso, vajíčka, bylinky...
mäso - ja ho nejem, pre deti a muža mame všetko mäso od kráv čo sa voľne pasu, kurata behajúce po vonku - konkrétne mam 10 kusov, chová nám ich jeden pan, robí zo dobrovoľne, zaplatila som len za kuriatka a za stravu, chodíme ich pozerať a nosíme suchý chlieb 🙂 sem tam si dám rybu, tiez z domáceho chovu
vajíčka, mlieko, syr, maslo - domáce, mlieko z kraviek behajúcich po vonku, robím z neho maslo, inak mam mlieko kokosové, mandlove
takmer vôbec nechodím do hypermarketov, jediné drogériu kupujem... Na moje prekvapenie nám klesli výdavky za stravu, na začiatku síce vyššie úvodné náklady, ale teraz je to v pohode 🙂

@lericenkam Presne ako pises, krava ma mlieko vdaka oteleniu. Ale clovek....
Farmar kravu umelo oplodni a po narodeni teliatka krava zacne produkovat mlieko. Aby krava davala mlieko neustale, musi kazdy rok porodit teliatko. Krava sa doji po porode 10 mesiacov, ale uz po 3 by mala opat oteliet, aby sa skratila doba, ktoru krava pred dalsim porodom teliatka mlieko nedava, iba na cca 2 mesiace.
Jednoduchu aby krava davala mlieko 10 mesiacov v roku, musi neustale rodit, taky je mliekarensky priemysel...