icon

Ježiš na kríži: Zomrel reálne alebo len symbolicky?

pasi7
5. aug 2026

Zamysleli ste sa niekedy nad logickým paradoxom, ktorý sa pred nami celé stáročia schováva za slovo „tajomstvo“?
Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť? Čisto z pohľadu logiky a matematiky (kde nám tvrdia, že 3x1=1) predsa nesmrteľný Boh zomrieť nemôže. Zomrel tam potom iba „akože“? Prečo musíme v náboženských dogmách "povinne" vypínať zdravý rozum a zahadzovať jasné slová Písma?
Keďže sa venujem analýze vecí , napísal som o tomto paradoxe melodickú a chytľavú skladbu. Text je môj vlastný, s hudbou mi pomohla AI. Ak vás zaujíma hľadanie pravdy bez cirkevných tradícií, budem rád za vaše názory v diskusii. Skladbu si môžete vypočuť tu:

loliki
8. aug 2026
@dahliaa

@loliki Přemýšlet je někdy složitá záležitost. Přitom je to i v té Bibli tak pěkně napsané.

@dahliaa Aj Panna Mária premýšlala nad anjelským pozdravom, aj nad slovami Sv.písma. Popros ju, nech ti pomôže pri tvojom premýšlaní. Je skvelou pomocnicou.

dahliaa
8. aug 2026
@loliki

@dahliaa Aj Panna Mária premýšlala nad anjelským pozdravom, aj nad slovami Sv.písma. Popros ju, nech ti pomôže pri tvojom premýšlaní. Je skvelou pomocnicou.

@loliki Děkuji za radu, nepotřebuji prostředníky. Mé modlitby jsou směřovány přímo jedinému, Všemohoucímu Bohu. ❤️

loliki
8. aug 2026
@dahliaa

@loliki Děkuji za radu, nepotřebuji prostředníky. Mé modlitby jsou směřovány přímo jedinému, Všemohoucímu Bohu. ❤️

@dahliaa Tak skús teraz porozmýšlat, pises: Ježíš byl poslem Božím, kterého Bůh poslal,... a k tomu Všemohúci Boh potreboval Matku Máriu. Ak Mária bola potrebná, aby Ježiš prišiel k nám, prečo by nemohla byť potrebná aj pre teba, pre nás, aby sme sa dostali k Ježišovi? Vyhovovala Bohu, tak prečo by nemohla vyhovovať aj tebe? Ak nie teraz.., možno raz. 😉

roja01
9. aug 2026
@loliki

@loliki skus mi vysvetlit ako premyslala Panna Maria nad slovami Sv.pisma, ked Sv.pismo bolo napisane mnoho let po jej smrti. A verim, ze zije dalej ako Svatica, no vtedy uz asi nemusi rozmyslat nad Sv.pismom, pretoze je obdarena vsim (bozskymi znalostami, schopnostami....) co je jej hodno k tomu, aby pomahala tu na Zemi.

sono2
9. aug 2026

@pasi7 lenže si si nečítal bibliu preto píšeš debility. Ježiš nebol Boh ale jeho syn a bol najprv normálny človek zomrel a sedí pri po pravici Boha všemohúceho, Stvoriteľa sveta.

pasi7
autor
9. aug 2026
@sono2

@pasi7 lenže si si nečítal bibliu preto píšeš debility. Ježiš nebol Boh ale jeho syn a bol najprv normálny človek zomrel a sedí pri po pravici Boha všemohúceho, Stvoriteľa sveta.

@sono2 Tým, čo si napísala si ma označila za debila. Odkiaľ vieš, že som nečítal Bibliu. Vieš čítať myšlienky na diaľku? Alebo ani nečítaš, len rovno urážaš ľudí?
Pretože ja sa stotožnujem s tým, že Ježiš bol Boží Syn, že nebol Boh ale človek, aj to že je u Otca Boha, Stvoriteľa sveta a ty si mi napísala, že píšem debility.
Kto tu potom píše debility?

loliki
9. aug 2026
@roja01

@loliki skus mi vysvetlit ako premyslala Panna Maria nad slovami Sv.pisma, ked Sv.pismo bolo napisane mnoho let po jej smrti. A verim, ze zije dalej ako Svatica, no vtedy uz asi nemusi rozmyslat nad Sv.pismom, pretoze je obdarena vsim (bozskymi znalostami, schopnostami....) co je jej hodno k tomu, aby pomahala tu na Zemi.

@roja01 Skúsim vysvetliť. Sv.pismo je aj Starý zákon. Panna Mária čítala Starý zákon, napr. prorokov, žalmy atď.

loliki
9. aug 2026
@sono2

@sono2 Prepáč, vstúpim do diskusie. Kresťania veria v Ježiša, ktorý je pravý Boh a pravý človek, Boh z Boha, nie stvorený, je jednej podstaty s Otcom, vzal si telo z Márie a stal sa človekom ... pozri Nicejsko-carihradské vierovyznanie.

jennky13
11. aug 2026
@pasi7

@zuzanaete AK bol človek zomrel, ak bol nesmrteľný Boh, nemohol zomrieť, či nie? Už to nesmrteľný hovorí, že nemôže zomrieť. Ak bol Bohom - nesmrteľným , tak ako mohol zomrieť?

@pasi7 vidno, ze to chapes len z logickej stranky a hladas za tym matematiku, ale aj matematika ma svoje axiomy, ktore si musi definovat, aby mohla definovat veci dalej 🙂
Ak by si poznal Bibliu, tak by si chapal, ze Jezis zobral na seba podobu cloveka ( narodil sa ako clovek ) Na zemi nebol ako Boh, ale ako clovek- uplny, zo vsetkymi slabostami a pokuseniami, ved ak by to tak nebolo, tak pokusanie na púšti satanom by bola len fraska, lebo predsa Boha sa neda pokusat ( citat z Biblie). Aj buodvanie vztahu Jezisa a Otca muselo byt na rovnakej urovni ako mozme my zazivat teraz.
Ale spat k tvojej otazke- Jezis bol na zemi ako clovek a preto mohol zomriet ako clovek a ked zomrel a bol vzkriesený zas bol vzkriesený ako človek , ako raz ľudia budú vzkriesený a premenený pri druhom príchode ...ale to uz je iná téma.

jennky13
11. aug 2026
@jennky13

@pasi7 vidno, ze to chapes len z logickej stranky a hladas za tym matematiku, ale aj matematika ma svoje axiomy, ktore si musi definovat, aby mohla definovat veci dalej 🙂
Ak by si poznal Bibliu, tak by si chapal, ze Jezis zobral na seba podobu cloveka ( narodil sa ako clovek ) Na zemi nebol ako Boh, ale ako clovek- uplny, zo vsetkymi slabostami a pokuseniami, ved ak by to tak nebolo, tak pokusanie na púšti satanom by bola len fraska, lebo predsa Boha sa neda pokusat ( citat z Biblie). Aj buodvanie vztahu Jezisa a Otca muselo byt na rovnakej urovni ako mozme my zazivat teraz.
Ale spat k tvojej otazke- Jezis bol na zemi ako clovek a preto mohol zomriet ako clovek a ked zomrel a bol vzkriesený zas bol vzkriesený ako človek , ako raz ľudia budú vzkriesený a premenený pri druhom príchode ...ale to uz je iná téma.

@jennky13 oprava seba_ vzkriesení a premenení

pasi7
autor
11. aug 2026
@jennky13

@jennky13 🙂
AK by som poznal Bibliu? Ako vieš že ju nepoznám?
Ale ďakujem za info. Budem to musieť povedať všetkým...že som sa na modrom koníku dozvedel, že ju nepoznám a to ju 30 rokov ju vyučujem, asi to bude mojimi šedinami 🙂.
A napísala si skoro presne to, čo si myslím, vyzerá to, že tu nik nečíta, každý tu asi píše, čo ho akurát napadne. Skoro ako keď deti v škôlke vysvetľujú učiteľke ako to má byť správne...
Veď presne to je v Písme a to si aj myslím, že Pán Ježiš tu bol ako človek a zomrel ako človek, pretože ak je Boh nesmrteľný, večný, tak nemôže zomrieť. Z toho jednoducho vyplýva, že Ježiš bol nesmrteľný Boh ale nezomrel, alebo zomrel ale potom nemohol byť nesmrteľný Boh a bol človek, presne tak, ako píše Písmo - človek Kristus Ježíš.
Dáva to logiku? A je to aj v súlade s tým, čo je napísané v Biblii?
Ale nie je to v súlade s dogmou o Trojici ani s učením alebo vierou, že bol Bohočlovek alebo človek a Boh zároveň, pretože to je oxymoron, nemožnosť.

jennky13
11. aug 2026
@pasi7

@jennky13 🙂
Ale ďakujem za info. Budem to musieť povedať všetkým...že som sa na modrom koníku dozvedel, že ju nepoznám a to ju 30 rokov ju vyučujem, asi to bude mojimi šedinami 🙂.
A napísala si skoro presne to, čo si myslím, vyzerá to, že tu nik nečíta, každý tu asi píše, čo ho akurát napadne. Skoro ako keď deti v škôlke vysvetľujú učiteľke ako to má byť správne...
Veď presne to je v Písme a to si aj myslím, že Pán Ježiš tu bol ako človek a zomrel ako človek, pretože ak je Boh nesmrteľný, večný, tak nemôže zomrieť. Z toho jednoducho vyplýva, že Ježiš bol nesmrteľný Boh ale nezomrel, alebo zomrel ale potom nemohol byť nesmrteľný Boh a bol človek, presne tak, ako píše Písmo - človek Kristus Ježíš.
Ale nie je to v súlade s dogmou o Trojici ani s učením alebo vierou, že bol Bohočlovek alebo človek a Boh zároveň, pretože to je oxymoron, nemožnosť.

@pasi7 fuuuu, normalne som sa musela zamysliet nad vyrokou logikou, ktoru si pouzil.
Musime si uzrejmit nejake fakty. Prepac ak som ta dotkla s tym, ze nepoznas Bibliu, ale mne sa ten tvoj prispevok zdal dost nelogicky 🙂.
Takze ak chceme viest dobru diskusiu, tak potrebujeme zacat definovanim zakladu.
Ja nie som clen nejakej tradicnej cirkvi a nepoznam rozne dogmy a tvrdenia. Cize k tomu sa neviem vyjadrit.
Tak ak chces, skus preformulovat otazku do jazyka zrozumitelneho pre obycajnych ludi ( u nas sa hovorilo- pre zadne lavice).
Mozno ta pohlad netradicny a necirkevny nezaujima a tak nemusis reagovat.

pasi7
autor
11. aug 2026

Konečne niekto, kto normálne reaguje, a na založenú tému.
🙂
Tá otázka je položená od začiatku. A je stále rovnaká, len ako tu vidím, riešilo sa tu všetko možné aj nemožné.
Ja poznám aj Písmo aj učenia cirkví a konkrétne aj dogmu o Trojici, ktorá je plná paradoxov, oxymoronov a rozporov v dôsledkoch...
A tiež nie som členom žiadnej "tradičnej" cirkvi, len tej biblickej.
Mňa zaujíma Pravda, a pravda nemôže byť nelogická, plná rozporov a paradoxov.
Písmo je pravdivé.
Učenie cirkevné to v tejto veci , v dogme o Trojici popiera.
K tomu smerovala otázka hneď na začiatku.

Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť?

Nesmrteľný Boh, zomrieť nemôže, pretože je nesmrteľný.
Ak zomrel, nemohol byť nesmrteľný.
Z toho vyplýva, že bol človek.
O tom, že zomrel je záznam v Písme.
Je to dosť zrozumiteľné?
🙂
Ak nie, tak skúsim ešte inak.
Buď bol Ježiš človekom a zomrel,
alebo bol Bohom, ale potom nemohol zomrieť
a potom to buď bolo divadlo, alebo nás niekto klame...
Nie je možné byť živý a súčasne mŕtvy.

anonym_b99376
11. aug 2026
@pasi7

@jennky13 🙂

@pasi7 budú mať ľudia šancu spoznať že ich cirkvi roky klamali falošnými dogmami?

pasi7
autor
11. aug 2026
@anonym_b99376

@pasi7 budú mať ľudia šancu spoznať že ich cirkvi roky klamali falošnými dogmami?

@anonym_b99376 Budú?
Nerozumiem presne otázke? Budú ako v budúcnosti?
Ja som presvedčený, že majú šancu, počas života, ak by nemali, bez šance spoznať pravdu, by boli odsúdení na večnú smrť. A v Písme je napísané, že kto chce poznať pravdu, ten ju pozná.
„Ak niekto chce plniť jeho vôľu, spozná, či je toto učenie z Boha, alebo či hovorím sám od seba.“
„Ak vy zostanete v mojom slove, ste naozaj moji učeníci. A poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“

anonym_b99376
11. aug 2026
@pasi7

@anonym_b99376 Budú?
Ja som presvedčený, že majú šancu, počas života, ak by nemali, bez šance spoznať pravdu, by boli odsúdení na večnú smrť. A v Písme je napísané, že kto chce poznať pravdu, ten ju pozná.
„Ak niekto chce plniť jeho vôľu, spozná, či je toto učenie z Boha, alebo či hovorím sám od seba.“
„Ak vy zostanete v mojom slove, ste naozaj moji učeníci. A poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí.“

@pasi7 myslím to tak či Boh nejako zasiahne a odhalí falošnosť a klamstvá, veď dúfam nebude donekonečna trpieť že mu robia hanbu

pasi7
autor
11. aug 2026
@anonym_b99376

@pasi7 myslím to tak či Boh nejako zasiahne a odhalí falošnosť a klamstvá, veď dúfam nebude donekonečna trpieť že mu robia hanbu

@anonym_b99376 ???
Akože v budúcnosti?
Ale veď On už zasiahol a mnohokrát. Len v dnešnej dobe to väčšinu nezaujíma.
A podľa toho, čo je napísané v Písme, to ešte urobí posledný krát pred príchodom Jeho Syna. Žiaľ, ale to už nebude mať ten význam, na ktorý sa asi pýtate. 2026 rokov je málo času na to, aby sme poznali pravdu?
Alebo celý ľudský život? Ak sa na to pozrieme z pohľadu jedného človeka.

sono2
11. aug 2026
@pasi7

@sono2 Tým, čo si napísala si ma označila za debila. Odkiaľ vieš, že som nečítal Bibliu. Vieš čítať myšlienky na diaľku? Alebo ani nečítaš, len rovno urážaš ľudí?
Pretože ja sa stotožnujem s tým, že Ježiš bol Boží Syn, že nebol Boh ale človek, aj to že je u Otca Boha, Stvoriteľa sveta a ty si mi napísala, že píšem debility.
Kto tu potom píše debility?

@pasi7 tak ako sa môžeš opýtať či zomrel symbolicky, keď si čítal bibliu.

pasi7
autor
11. aug 2026
@sono2

@sono2 A ako môžeš napísať, že píšem debility, keď ma nepoznáš a nevieš či som Bibliu čítal?
Ale aby som nereagoval ako ty, ale ako človek, ktorý má už šediny, odpoviem Ti.
Toto vlákno som založil, preto, že som zložil pieseň k tejto téme, v ktorej sa o tom spieva. Link je v úvode.
Podľa učenia cirkví, ktoré veria v Trojicu, bol vraj Bohom aj človekom zároveň a vraj človek zomrel a Boh nie, čo je nemožnosť, oxymoron, absurdita, paradox, atd.
a pýtal som sa to preto, lebo mám za tie roky praktickú skúsenosť s ľuďmi, že nad tým väčšinou nik nepremýšľa.
Jednoducho sa to v cirkvách učí s rôznymi variantami.
A ľudia tomu veria bez toho, aby nad tým premýšľali, alebo aby si to porovnali s Písmom.
DOkonca v niektorých cirkvách teológovia tvrdia, že Boh a Ježiš vraj len hrali divadlo, že to je jedno či to bol - na kríži Otec alebo Syn a podobne.
🙂

pasi7
autor
11. aug 2026
@sono2

@sono2 Ak to bolo ospravedlnenie, tak bolo prijaté 🙂

jennky13
12. aug 2026
@pasi7

Konečne niekto, kto normálne reaguje, a na založenú tému.
🙂
Tá otázka je položená od začiatku. A je stále rovnaká, len ako tu vidím, riešilo sa tu všetko možné aj nemožné.
Ja poznám aj Písmo aj učenia cirkví a konkrétne aj dogmu o Trojici, ktorá je plná paradoxov, oxymoronov a rozporov v dôsledkoch...
A tiež nie som členom žiadnej "tradičnej" cirkvi, len tej biblickej.
Mňa zaujíma Pravda, a pravda nemôže byť nelogická, plná rozporov a paradoxov.
Písmo je pravdivé.
Učenie cirkevné to v tejto veci , v dogme o Trojici popiera.
K tomu smerovala otázka hneď na začiatku.

Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť?

Nesmrteľný Boh, zomrieť nemôže, pretože je nesmrteľný.
Ak zomrel, nemohol byť nesmrteľný.
Z toho vyplýva, že bol človek.
O tom, že zomrel je záznam v Písme.
Je to dosť zrozumiteľné?
🙂
Ak nie, tak skúsim ešte inak.
Buď bol Ježiš človekom a zomrel,
alebo bol Bohom, ale potom nemohol zomrieť
a potom to buď bolo divadlo, alebo nás niekto klame...
Nie je možné byť živý a súčasne mŕtvy.

@pasi7 no, ja si myslim ( ale to je len moj nazor) a je podbny tomu, co som pisala.
Jezis prisiel na zem ako clovek - vzal na seba podobu cloveka, aby mohol zaplatit za hriech cloveka, aby cloveka vykupil ....
ale na zemi nezomrel ako Boh, ale ako clovek...
ty to chapes ako absolutno a preto sa to moznost , ze Jezis je clovek a Boh uplne bije.
Ale Boh Jezis je vlastne slovo a slovo ma zivot.

pasi7
autor
12. aug 2026
@jennky13

@pasi7 no, ja si myslim ( ale to je len moj nazor) a je podbny tomu, co som pisala.
Jezis prisiel na zem ako clovek - vzal na seba podobu cloveka, aby mohol zaplatit za hriech cloveka, aby cloveka vykupil ....
ale na zemi nezomrel ako Boh, ale ako clovek...
ty to chapes ako absolutno a preto sa to moznost , ze Jezis je clovek a Boh uplne bije.
Ale Boh Jezis je vlastne slovo a slovo ma zivot.

@jennky13 Ak to chápeš tak ako si napísala:
vzal na seba podobu cloveka, aby mohol zaplatit za hriech cloveka, aby cloveka vykupil .... ale na zemi nezomrel ako Boh, ale ako clovek.

- tak je to presne to, čo je napísané v Písme a v tomto bode sa zhodneme 🙂

na rozdiel od toho, čo sa učí v cirkvách v rámci dogmy o Trojici, kde to rozvíjajú a vysvetľujú akože bol človek a Boh zároveň a rôzne podobné konštrukty, ktoré odporujú Písmu.

anonym_b99376
12. aug 2026
@pasi7

@jennky13 Ak to chápeš tak ako si napísala:
vzal na seba podobu cloveka, aby mohol zaplatit za hriech cloveka, aby cloveka vykupil .... ale na zemi nezomrel ako Boh, ale ako clovek.

- tak je to presne to, čo je napísané v Písme a v tomto bode sa zhodneme 🙂

na rozdiel od toho, čo sa učí v cirkvách v rámci dogmy o Trojici, kde to rozvíjajú a vysvetľujú akože bol človek a Boh zároveň a rôzne podobné konštrukty, ktoré odporujú Písmu.

@pasi7 ako rozumieš textu Zjv 18,4 odkiaľ máme vyjsť aby sme nemali účasť na jeho hriechoch a nedostali jeho rany? koho hriechy sa nahromadili až po nebo?
s kým králi zemne smilnia, na koho prepychu zbohatli kupci kto má byť spustošený a spálený? kto zvádza národy? u koho sa našla krv prorokov, svätých a všetkých zavraždených na zemi?

matkamirko
12. aug 2026
@pasi7

@anonym_b99376 Budú?

@pasi7 prečo sa snažíš za všetkým hľadať logiku?

pasi7
autor
12. aug 2026
@matkamirko

@matkamirko Nesnažím sa za všetkým hľadať logiku.
Ale na druhej strane, Stvoril nás niekto, kto nás obdaril logikou.
A On sám ju používa a funguje v celom stvorenstve a tiež v Písme.

pasi7
autor
12. aug 2026
@anonym_b99376

@pasi7 ako rozumieš textu Zjv 18,4 odkiaľ máme vyjsť aby sme nemali účasť na jeho hriechoch a nedostali jeho rany? koho hriechy sa nahromadili až po nebo?
s kým králi zemne smilnia, na koho prepychu zbohatli kupci kto má byť spustošený a spálený? kto zvádza národy? u koho sa našla krv prorokov, svätých a všetkých zavraždených na zemi?

@anonym_b99376 Prečo sa pýtaš? Nepoznáš odpoveď ? Ak takto formuluješ otázky, ťažko veriť, že nevieš odpovede? A ak ich takto pospájaš...
Alebo chceš, aby som na ne napísal odpovede a začali sa na mňa sypať nenávistné útoky, ktoré popudia alebo rozčúlia niektorých, čo tu komunikujú?

jennky13
12. aug 2026
@matkamirko

@matkamirko mozno aj preto za vsetkym hlada logiku, lebo Boh je logik, ved si len vezmi jednu stvorenu bytost - ako vsetko so vsetkym suvisi, do najmesich podrobnosti. Boh rozmysla logicky, ale ako je napisane ...nase myslienky nie su jeho myslienky....Jeho logika nie je jednoducha, ale niekedy nam poodkryl pravdy, ktore potrebujeme chciet vidiet.

anonym_5598e8
12. aug 2026

Kristus nezomrel.
Gal 2,20

20 Už nežijem ja, ale vo mne žije Kristus.

Su odpovede, na ktore musi byt dusa pripravena, aby ich nasla. To plati na vsetko.

matkamirko
12. aug 2026
@jennky13

@matkamirko mozno aj preto za vsetkym hlada logiku, lebo Boh je logik, ved si len vezmi jednu stvorenu bytost - ako vsetko so vsetkym suvisi, do najmesich podrobnosti. Boh rozmysla logicky, ale ako je napisane ...nase myslienky nie su jeho myslienky....Jeho logika nie je jednoducha, ale niekedy nam poodkryl pravdy, ktore potrebujeme chciet vidiet.

@jennky13 ale veď áno. Len netreba spochybňovať to, že Ježiš trpel a zomrel za nás na kríži. To je fakt. Aj to, že na 3-tí deň zmŕtvychvstal. Reálne si to odtrpel, reálne zomrel. Nemusel, ale chcel. Za nás. A vďaka tomu, aj my žijeme naveky. Aj tí, čo zomreli pred Kristom.

pasi7
autor
12. aug 2026
@anonym_5598e8

Kristus nezomrel.
Gal 2,20

20 Už nežijem ja, ale vo mne žije Kristus.

Su odpovede, na ktore musi byt dusa pripravena, aby ich nasla. To plati na vsetko.

@anonym_5598e8 Ak nezomrel, tak nemohol vstať z mŕtvych.
No, ak Kristus nevstal z mŕtvych, tak je márna i naša kázeň, a márna je i vaša viera.
1 Kor 15,14
🙂
Už nežijem ja, ale vo mne žije Kristus.
nehovorí, že nezomrel, ale to, že ak niekto prijme Pána Ježiša za svojho Spasiteľa a dovolí, bude žiť Kristus v ňom.