icon

Ježiš na kríži: Zomrel reálne alebo len symbolicky?

pasi7
5. aug 2026

Zamysleli ste sa niekedy nad logickým paradoxom, ktorý sa pred nami celé stáročia schováva za slovo „tajomstvo“?
Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť? Čisto z pohľadu logiky a matematiky (kde nám tvrdia, že 3x1=1) predsa nesmrteľný Boh zomrieť nemôže. Zomrel tam potom iba „akože“? Prečo musíme v náboženských dogmách "povinne" vypínať zdravý rozum a zahadzovať jasné slová Písma?
Keďže sa venujem analýze vecí , napísal som o tomto paradoxe melodickú a chytľavú skladbu. Text je môj vlastný, s hudbou mi pomohla AI. Ak vás zaujíma hľadanie pravdy bez cirkevných tradícií, budem rád za vaše názory v diskusii. Skladbu si môžete vypočuť tu:

jennky13
13. aug 2026
@matkamirko

@jennky13 ale veď áno. Len netreba spochybňovať to, že Ježiš trpel a zomrel za nás na kríži. To je fakt. Aj to, že na 3-tí deň zmŕtvychvstal. Reálne si to odtrpel, reálne zomrel. Nemusel, ale chcel. Za nás. A vďaka tomu, aj my žijeme naveky. Aj tí, čo zomreli pred Kristom.

@matkamirko suhlasim

makodob
21. aug 2026

@pasi7 Boh je duch a duch nemože zomrieť. Boh je okrem iného Stvoriteľ všetkého. My sme stvorení na Boží obraz. Zomrieť može iba telo. Preto prišiel Ježiš v tele človeka, bez hriechu, aby zaplatil svojím čistým a svatým životom za hriechy všetkých ľudí, zaplatil Sám Sebe cenu spravodlivosti, aby sme my mohli byť opať s Ním. A vstal z mŕtvych, lebo Ježiš je život a má moc oživiť fyzické telo. Aj dnes Ježiš oživuje ľudí a uzdravuje ako to bolo za čias, keď tu chodil ako človek. A nie je to obraz, je to reálna udalosť, ktorá sa stala, Ježiš bol ukrižovaný a zomrel a vstal z mŕtvych. Týmto činom však Ježiš odzbrojil diabla, ktorý stratil tú všetkú moc nad svetom, ktorú mu dal Adam.
A ani duch človeka nemože zomrieť, može zomrieť len jeho telo a duchovná smrť je oddelenie od Boha. Boh je láska a Písmo hovorí, že Ježiš je cesta, pravda a život. Teda, ak je človek duchovne oddelený od Boha, je v zlobe a nenávisti, zvádzaný na zlú cestu cez klamstvá rozneho druhu, ktorých dosledkom je stále viac hriechov a privádza to človeka až do smrti, najpr duchovnej a potom fyzickej. S Bohom budú po fyzickej smrti len tí, ktorí sú ospravedlnení skrze Ježišovu krv svojou vierou v Neho, že je Boží Syn a Spasiteľ. Len tí sa znovunarodili a majú obnoveného ducha skrze Ducha Svatého, ktorý je v nich.

makodob
21. aug 2026

@pasi7 a Biblia je kniha inšpirovaná Duchom Svatým a človek bez Ducha Svatého čítať Bibliu s duchovným porozumením nevie. Sú to pre neho hieroglyfy, nič mu nezapadá a dokonca si myslí, že si Písmo protirečí. No neprotirečí, všetko tam zapadá ako dokonalá skladačka a všetko tam má svoj dovod.

anonym_96d7d4
21. aug 2026

@pasi7 obcas je tazke vsetkemu verit kedze pismo sa prepisovalo upravovalo takze veci nemuseli byt tak ako su. Ludia v zivote potrebuju nejaku nadej ze nieco je po smrti alebo ze sa este stretnu s clovekom ktory umrel. Lebo nebyt tejto nadeje asi by sme sa ako ludia velmi bali smrti. Ze koniec a uz nic. Ja verim ale asi nie tak skutocne a srdcom. Skor sa len snazim verit aby som vedela ze smrtou blizkych sa to nekonci a ze ich este uvidim.

anonym_b99376
21. aug 2026
@anonym_96d7d4

@pasi7 obcas je tazke vsetkemu verit kedze pismo sa prepisovalo upravovalo takze veci nemuseli byt tak ako su. Ludia v zivote potrebuju nejaku nadej ze nieco je po smrti alebo ze sa este stretnu s clovekom ktory umrel. Lebo nebyt tejto nadeje asi by sme sa ako ludia velmi bali smrti. Ze koniec a uz nic. Ja verim ale asi nie tak skutocne a srdcom. Skor sa len snazim verit aby som vedela ze smrtou blizkych sa to nekonci a ze ich este uvidim.

@anonym_96d7d4 mŕtvy majú nádej na vzkriesenie a smrť bude odstránená

Jn 5,28-29 Nedivte sa tomu, lebo prichádza hodina, keď všetci v hroboch počujú jeho hlas a vyjdú: tí, čo robili dobre, budú vzkriesení pre život a tí, čo páchali zlo, budú vzkriesení na odsúdenie.
Jn 11,23-24 Ježiš jej povedal: "Tvoj brat vstane z mŕtvych."
Marta mu vravela: "Viem, že vstane v posledný deň pri vzkriesení."
Sk 24,15 A mám nádej v Bohu, že bude vzkriesenie spravodlivých i nespravodlivých, čo aj oni sami očakávajú.
1 Kor 15,26 Ako posledný nepriateľ bude zničená smrť,
Zjv 21,4 Zotrie im z očí každú slzu a už nebude smrti ani žiaľu; ani náreku, ani bolesti viac nebude, lebo prvé sa pominulo."

anonym_96d7d4
21. aug 2026
@anonym_b99376

@anonym_96d7d4 mŕtvy majú nádej na vzkriesenie a smrť bude odstránená

Jn 5,28-29 Nedivte sa tomu, lebo prichádza hodina, keď všetci v hroboch počujú jeho hlas a vyjdú: tí, čo robili dobre, budú vzkriesení pre život a tí, čo páchali zlo, budú vzkriesení na odsúdenie.
Jn 11,23-24 Ježiš jej povedal: "Tvoj brat vstane z mŕtvych."
Marta mu vravela: "Viem, že vstane v posledný deň pri vzkriesení."
Sk 24,15 A mám nádej v Bohu, že bude vzkriesenie spravodlivých i nespravodlivých, čo aj oni sami očakávajú.
1 Kor 15,26 Ako posledný nepriateľ bude zničená smrť,
Zjv 21,4 Zotrie im z očí každú slzu a už nebude smrti ani žiaľu; ani náreku, ani bolesti viac nebude, lebo prvé sa pominulo."

@anonym_b99376 ako to mozes vediet? Mozeme verit ale nemozeme na sto percent tvrdit ze takto to naozaj bude

anonym_5f05b2
23. aug 2026
@anonym_96d7d4

@anonym_b99376 ako to mozes vediet? Mozeme verit ale nemozeme na sto percent tvrdit ze takto to naozaj bude

@anonym_96d7d4 Tvrdiť môžeme čokoľvek. Otázka je, či to tak naozaj bude. A tiež je otázka, či to môžeme vedieť. Ak vieme, že každý raz zomrie a to je v Písme napísané, a deje sa to u každého človeka, prečo by nemohla byť pravda a taká istota aj ohľadne vzkriesenia? Ak prežil Ježiš Kristus život v ľudskom tele a po smrti vstal z mŕtvych, nie je to dôkaz o tom, že nám neklamal a že to čo sľúbil sa aj naplní?

slovakboy
23. aug 2026

@pasi7 pekná muzika. Ak bol Ježiš Bohom, smrť bola nemožná? Prečo? Ako by sa mal zjaviť nám ľuďom Boh, ktorý sa chce zjaviť, chce vysvetliť aký je, ako mu na ľuďoch záleží a že po smrti im ponúka večný život? Boh je nekonečný, večný, nie je stvorený, je inteligentný, je to osoba, je cítiaci, nie je to len nejaké pole, alebo umelá inteligencia. Mal ostať žiť na veky na Zemi? Mal sa zjaviť na oblaku? Na oblohe? Vo vode? Na Slnku? Ako deduško? Alebo ako žena? Alebo ako? Predstav si že by Ježiš nezomrel, povedal by ja som Boh, robil by zázraky na požiadanie doteraz kde by chodil, ako Superman. Ako by asi dopadla naša viera v neho? V Boha? Boli by sme lepší, alebo ny sme za ním chodili a pýtali sa na podmienky ako tu žiť čo najdlhšie alebo ako to bude v nebi? Trojjedinosť je tajomstvo a nehladaj v nej vedeckú logiku. Môžeš si to predstaviť nejakou analógiou, ako napríklad tvoj mozog je aj mozgom aj telom aj očami aj ušami. A rozmýšľa naraz nad tisíc vecami ako udržať rovnováhu, ako tráviť, ako udržať teplotu a v sekunde je to naraz tisíc vecí a informácií. Boh nekonečný s týmto asi nnemá problém a zvolil si tento spôsob zjavenia aj zomretia na kríži. Aby ukázal, že to myslí vážne a nie je len deduško na oblaku, ktorého keď neposluchneš, pôjdeš do pekla. Viera má nás urobiť lepšími a slobodnými. Cirkev mi veľmi pripomína Farizejov ale je ľahké len tak odsúdiť. Všetci sme niekedy Farizeji. Najlepšie je čítať Písmo a počúvať slová dobrých kňazov ako je napríklad Dušan Lukáč z Brezna. Na YouTube má kopec kázní a dajú sa pozerať aj omše. On nie je farizej, alebo je ním veľmi zriedka.

pasi7
autor
23. aug 2026
@anonym_96d7d4

@anonym_96d7d4
čomu je ťažké veriť, tomu, čo je napísané v Písme alebo tomu, čo učia ľudia, teológovia alebo čo sa učí v cirkvách?
Málokto dnes vie, že to nie je to isté.

Verím Pane, pomôž mojej nevere? 🙂

... lebo ameň vám hovorím, keby ste mali vieru jako horčičné zrno, poviete tomuto vrchu: Prejdi odtiaľto tam hen! a prejde, a nič vám nebude nemožným.

Ano Písmo je prepisované a upravované, tak aby mohli ľudia učiť svoje teórie, svoje náuky, aby mohli tvrdiť to, čo sa učí v cirkvách, i keď to v Písme nie je. Ale Boh sa postaral o to, aby za celé tie stáročia ľudia nemohli prepísať všetko, a preto povedal Ježiš, že kto pravdu hľadá, ten ju nájde.
A čo keď sa to smrťou naozaj končí?
Čo keď je naozaj pravda to, čo je napísané v Písme že On, Boh má jediný nesmrteľnosť?
A je len jeden život a potom príde súd?
A čo keď to nie je tak ako sa o učí v cirkvách?
A čo keď je to tak ako je to v Písme?
A čo keď naozaj stačí len viera ako horčičné semienko, a my sme tú šancu nevyužili ale zahodili?

pasi7
autor
23. aug 2026
@slovakboy

@pasi7 pekná muzika. Ak bol Ježiš Bohom, smrť bola nemožná? Prečo? Ako by sa mal zjaviť nám ľuďom Boh, ktorý sa chce zjaviť, chce vysvetliť aký je, ako mu na ľuďoch záleží a že po smrti im ponúka večný život? Boh je nekonečný, večný, nie je stvorený, je inteligentný, je to osoba, je cítiaci, nie je to len nejaké pole, alebo umelá inteligencia. Mal ostať žiť na veky na Zemi? Mal sa zjaviť na oblaku? Na oblohe? Vo vode? Na Slnku? Ako deduško? Alebo ako žena? Alebo ako? Predstav si že by Ježiš nezomrel, povedal by ja som Boh, robil by zázraky na požiadanie doteraz kde by chodil, ako Superman. Ako by asi dopadla naša viera v neho? V Boha? Boli by sme lepší, alebo ny sme za ním chodili a pýtali sa na podmienky ako tu žiť čo najdlhšie alebo ako to bude v nebi? Trojjedinosť je tajomstvo a nehladaj v nej vedeckú logiku. Môžeš si to predstaviť nejakou analógiou, ako napríklad tvoj mozog je aj mozgom aj telom aj očami aj ušami. A rozmýšľa naraz nad tisíc vecami ako udržať rovnováhu, ako tráviť, ako udržať teplotu a v sekunde je to naraz tisíc vecí a informácií. Boh nekonečný s týmto asi nnemá problém a zvolil si tento spôsob zjavenia aj zomretia na kríži. Aby ukázal, že to myslí vážne a nie je len deduško na oblaku, ktorého keď neposluchneš, pôjdeš do pekla. Viera má nás urobiť lepšími a slobodnými. Cirkev mi veľmi pripomína Farizejov ale je ľahké len tak odsúdiť. Všetci sme niekedy Farizeji. Najlepšie je čítať Písmo a počúvať slová dobrých kňazov ako je napríklad Dušan Lukáč z Brezna. Na YouTube má kopec kázní a dajú sa pozerať aj omše. On nie je farizej, alebo je ním veľmi zriedka.

@slovakboy
Ak bol Ježiš Bohom, smrť bola nemožná? Prečo?
Preto, lebo:
Boh je nesmrteľný.
Nesmrteľný Boh nemôže zomrieť,
pretože, ak by zomrel nebol by Boh.
Ježiš zomrel.
Bol človek - to je napísané v Písme.
Ak zomrel, nie je možné, že bol Boh.
Jednoduché.
A netreba k tomu žiadne tajomstvo.
Je to napísané jasne v Písme.
A tiež je napísané v Písme, že bol Synom Boha a nie Boh.
On sám to jasne niekoľkokrát o sebe povedal.
To, že bol Ježiš Boh pridali ľudia,
a za skoro 2000 rokov sa to berie už ako samozrejmosť...
pretože v cirkvách len málokto Písmo číta
a miesto toho sa spoliehajú ľudia na to, čo im je od duchovenstva povedané.
Že je to v rozpore s textami Písma, to už dnes nik nerieši.
🙂

slovakboy
23. aug 2026
@pasi7

@slovakboy
Preto, lebo:
Boh je nesmrteľný.
Ježiš zomrel.
Jednoduché.
🙂

@pasi7 ale veď vstal z mŕtvych. Tak asiže je Boh.

slovakboy
23. aug 2026
@pasi7

@slovakboy
Preto, lebo:
Boh je nesmrteľný.
Ježiš zomrel.
Jednoduché.
🙂

@pasi7 a v Písme je veľa krát spomenuté, že Ježiš je Boh. A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami.“ (Jn 1,14)
Ján 20,28 – Tomáš priamo nazýva Ježiša Bohom
Po zmŕtvychvstaní Tomáš hovorí Ježišovi:
„Pán môj a Boh môj!“
Ján 10,30 Ježiš hovorí: „Ja a Otec sme jedno.“
A reakcia Židov je veľmi dôležitá. Chcú ho kameňovať a vysvetľujú prečo:„…ty, hoci si človek, robíš sa Bohom.“ (Jn 10,33)
Čiže jeho poslucháči pochopili, že Ježiš si pripisuje niečo, čo patrí Bohu. Ján 8,58 Ježiš hovorí:
„Veru, veru, hovorím vám: Prv ako bol Abrahám, Ja som.“ Kolosanom 2,9 Pavol hovorí o Kristovi:
„Lebo v ňom telesne prebýva celá plnosť božstva.“
Filipanom 2,6 O Ježišovi Pavol píše: „On, hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom…“ Títovi 2,13 Pavol hovorí o: „očakávaní blaženej nádeje a príchodu slávy veľkého Boha a nášho Spasiteľa Ježiša Krista“ Hebrejom 1,8 – Otec hovorí o Synovi. Toto je možno ešte pozoruhodnejšie: „Tvoj trón, Bože, je na veky vekov…“ A týmito slovami je oslovený Syn. Izaiáš 9,5: „Lebo chlapček sa nám narodil, syn sa nám daroval… a nazvú ho: … Mocný Boh…“ A Izaiáš 7,14 hovorí o Emmanuelovi: „…a dajú mu meno Emanuel“,
čo znamená „Boh s nami“.
Ale je tu jedna veľmi dôležitá vec
Keď Biblia hovorí, že Ježiš je Boh, neznamená to, že Ježiš je Otec.
Kresťanská viera vyznáva:
Otec je Boh.
Syn je Boh.
Duch Svätý je Boh.
Ale Otec, Syn a Duch Svätý nie sú tri bohovia – je jeden Boh.
A práve Jánovo evanjelium to krásne ukazuje: „Slovo bolo u Boha“ a zároveň „Slovo bolo Boh“ (Jn 1,1). Teda Syn je od Otca odlíšený, ale zároveň má božskú prirodzenosť.
Pomohla mi AI ale veľa z týchto citátov som pred niekoľkými mesiacmi čítal v Písme. A sedia.

loliki
23. aug 2026
@pasi7

@slovakboy
Preto, lebo:
Boh je nesmrteľný.
Ježiš zomrel.
Jednoduché.
🙂

@pasi7 Z tvojich slov je jasné to, že si človek a ako človek máš obmedzené možnosti v chápaní Boha. Zbytočne riešiš svoje nejasnosti s ľuďmi, to musíš riešiť s Bohom v modlitbe. 😉 🙏

pasi7
autor
23. aug 2026
@slovakboy

@pasi7 ale veď vstal z mŕtvych. Tak asiže je Boh.

@slovakboy To že vstal z mŕtvych ho robí Bohom? To potom aj Lazar je Boh. To potom aj všetci tí, ktorí vstali po ukrižovaní Pána Ježiša boli Bohovia?
Kde je napísané, že to ho robí Bohom?

pasi7
autor
23. aug 2026
@slovakboy

@pasi7 a v Písme je veľa krát spomenuté, že Ježiš je Boh. A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami.“ (Jn 1,14)
Ján 20,28 – Tomáš priamo nazýva Ježiša Bohom
Po zmŕtvychvstaní Tomáš hovorí Ježišovi:
„Pán môj a Boh môj!“
Ján 10,30 Ježiš hovorí: „Ja a Otec sme jedno.“
A reakcia Židov je veľmi dôležitá. Chcú ho kameňovať a vysvetľujú prečo:„…ty, hoci si človek, robíš sa Bohom.“ (Jn 10,33)
Čiže jeho poslucháči pochopili, že Ježiš si pripisuje niečo, čo patrí Bohu. Ján 8,58 Ježiš hovorí:
„Veru, veru, hovorím vám: Prv ako bol Abrahám, Ja som.“ Kolosanom 2,9 Pavol hovorí o Kristovi:
Filipanom 2,6 O Ježišovi Pavol píše: „On, hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom…“ Títovi 2,13 Pavol hovorí o: „očakávaní blaženej nádeje a príchodu slávy veľkého Boha a nášho Spasiteľa Ježiša Krista“ Hebrejom 1,8 – Otec hovorí o Synovi. Toto je možno ešte pozoruhodnejšie: „Tvoj trón, Bože, je na veky vekov…“ A týmito slovami je oslovený Syn. Izaiáš 9,5: „Lebo chlapček sa nám narodil, syn sa nám daroval… a nazvú ho: … Mocný Boh…“ A Izaiáš 7,14 hovorí o Emmanuelovi: „…a dajú mu meno Emanuel“,
čo znamená „Boh s nami“.
Ale je tu jedna veľmi dôležitá vec
Keď Biblia hovorí, že Ježiš je Boh, neznamená to, že Ježiš je Otec.
Kresťanská viera vyznáva:
Otec je Boh.
Syn je Boh.
Duch Svätý je Boh.
Ale Otec, Syn a Duch Svätý nie sú tri bohovia – je jeden Boh.
A práve Jánovo evanjelium to krásne ukazuje: „Slovo bolo u Boha“ a zároveň „Slovo bolo Boh“ (Jn 1,1). Teda Syn je od Otca odlíšený, ale zároveň má božskú prirodzenosť.
Pomohla mi AI ale veľa z týchto citátov som pred niekoľkými mesiacmi čítal v Písme. A sedia.

@slovakboy Od konca
„Slovo bolo u Boha“ a zároveň „Slovo bolo Boh“ (Jn 1,1)
ale za tým je napísané, že to Slovo sa stalo telom. Telom.
Telo nie je Boh. Boží Syn sa stal človekom, keď sa narodil na tejto zemi.
Je napísané že Ježiš bol človek a nie Boh.
Ježiš sa nikdy za Boha nevyhlásil.
Vždy o sebe hovoril ako o Božom Synovi.
On sám povedal, že je len jeden Boh.
Dokonca ani keď ho obvinili že je Boh.
To, že ho obvinili, že sa robí Bohom nie je dôkaz že bol Bohom.
Zato to že zomrel, dokazuje, že bol človek.
Ak vynecháme tie texty, ktoré hovoria že bol človek, a pridáme cirkevné konštrukty, tak potom sedia.
Ale ak vezmeme len texty Písma, celé ta to rozsype ako domček z kariet.

hopsas
23. aug 2026

@pasi7 zomrel reálne.ja tu žiadne paradoxy a záhady nevidím. Precitaj si Katolícky katechizmus. Tam nájdeš odpoveď na svoje otázky.

pasi7
autor
23. aug 2026
@hopsas

@pasi7 zomrel reálne.ja tu žiadne paradoxy a záhady nevidím. Precitaj si Katolícky katechizmus. Tam nájdeš odpoveď na svoje otázky.

@hopsas AK myslíš že Ježiš zomrel reálne, tak bol človek, či nie? Bol z mäsa a kostí, ako normálny človek.

pasi7
autor
23. aug 2026
@hopsas

@hopsas ďakujem katechizmus si neprosím.
Boh nám dal Písmo a nie katechizmus.
Boh nám dal život a nie katechéti.
Boh dal svojho Syna za mňa, aby som mohol mať večný život a nie kňazi.
Boží Syn zomrel, aby za mňa zaplatil a nie cirkev.
🙂

pasi7
autor
23. aug 2026
@hopsas

@hopsas Tí, čo nevidia sú nevidiaci a
tí, čo vidia sú vidiaci.

slovakboy
23. aug 2026
@pasi7

@slovakboy To že vstal z mŕtvych ho robí Bohom? To potom aj Lazar je Boh. To potom aj všetci tí, ktorí vstali po ukrižovaní Pána Ježiša boli Bohovia?
Kde je napísané, že to ho robí Bohom?

@pasi7 ty si hore spomínal, že nie je Boh lebo zomrel.

pasi7
autor
23. aug 2026
@slovakboy

@pasi7 ty si hore spomínal, že nie je Boh lebo zomrel.

@slovakboy
Ano, ak je Boh nesmrteľný, potom nemôže zomrieť.
AK Ježiš zomrel, (akože zomrel) nemohol byť Boh, ale bol človek.
Presne to je v Písme napísané, že bol človek.

Reagoval som na to, že vraj to, že vstal z mŕtvych, je "dôkaz" že bol Boh,
ale to by potom museli byť Bohovia všetci ostatní, čo vstali z mŕtvych,
ak by toto bol dôkaz božstva.

slovakboy
23. aug 2026
@pasi7

@slovakboy Od konca
„Slovo bolo u Boha“ a zároveň „Slovo bolo Boh“ (Jn 1,1)
ale za tým je napísané, že to Slovo sa stalo telom. Telom.
Telo nie je Boh. Boží Syn sa stal človekom, keď sa narodil na tejto zemi.
Je napísané že Ježiš bol človek a nie Boh.
Ježiš sa nikdy za Boha nevyhlásil.
Vždy o sebe hovoril ako o Božom Synovi.
On sám povedal, že je len jeden Boh.
Dokonca ani keď ho obvinili že je Boh.
To, že ho obvinili, že sa robí Bohom nie je dôkaz že bol Bohom.
Zato to že zomrel, dokazuje, že bol človek.
Ak vynecháme tie texty, ktoré hovoria že bol človek, a pridáme cirkevné konštrukty, tak potom sedia.
Ale ak vezmeme len texty Písma, celé ta to rozsype ako domček z kariet.

@pasi7 Písmo jasne učí, že Ježiš bol človek. Ale Písmo zároveň obsahuje texty, ktoré Ježišovi pripisujú to, čo patrí Bohu. Preto otázka nie je, či bol Ježiš človek, ale či bol iba človek. Na počiatku bolo Slovo, Slovo bolo u Boha a Slovo bolo Boh.“
A Jn 1,14:
„A Slovo sa telom stalo…“
Ján teda nehovorí: „Slovo, ktoré bolo človekom, sa stalo Bohom.“
Hovorí opačne: Slovo, ktoré bolo Bohom, sa stalo telom.„Telo“ tu znamená, že prijalo skutočnú ľudskú prirodzenosť. Neznamená to, že prestalo byť Bohom.To, že Ježiš zomrel, nedokazuje, že nebol Boh Toto je podľa mňa veľmi dôležité.
Kresťanstvo nikdy neučilo, že Ježiš nebol človekom. Práve naopak:
„A Slovo sa telom stalo.“
Ježiš mal ľudské telo, ľudskú dušu a skutočne zomrel.Ale ak Boh prijme ľudskú prirodzenosť, potom môže ako človek zomrieť, bez toho, aby tým prestal byť Bohom.
A Pavol dokonca hovorí o Ježišovi:
„On, hoci má božskú prirodzenosť…“ (Flp 2,6)
a zároveň:
„ponížil sa, stal sa poslušným až na smrť, až na smrť na kríži.“ (Flp 2,8)
Takže samotná smrť nie je dôkazom proti božstvu.
“Ježiš sa nikdy nevyhlásil za Boha“
Musí Ježiš povedať presnú vetu „Ja som Boh“, aby Písmo učilo jeho božstvo?
Jánovo evanjelium používa oveľa hlbší spôsob.
Ježiš hovorí:„Prv ako bol Abrahám, Ja som.“ (Jn 8,58) A Židia potom zdvihli kamene, aby ho kameňovali. Prečo? Pretože to nepochopili ako obyčajné tvrdenie: „Som starší ako Abrahám.“ Ježiš použil výraz „Ja som“, ktorý pripomína Božie zjavenie mena v Ex 3,14.
4. Ján 10 je ešte zaujímavejší
ežiš hovorí: „Ja a Otec sme jedno.“ (Jn 10,30)
Židia mu na to odpovedajú: „…ty, hoci si človek, robíš sa Bohom.“ (Jn 10,33)
Samozrejme, samotné obvinenie ešte nie je dôkaz.
Ale Neodpovie jednoducho: „Omyl, ja som iba človek.“
A potom príde Tomáš Po vzkriesení Tomáš povie Ježišovi:
„Pán môj a Boh môj!“ (Jn 20,28)
A Ježiš mu povie: „Pretože si ma uvidel, uveril si. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili.“ (Jn 20,29)
Ak by Ján chcel ukázať, že Ježiš nie je Boh, toto by bolo veľmi zvláštne miesto na takú scénu.
„Aby si všetci ctili Syna, ako ctia Otca.“ (Jn 5,23)
To je mimoriadne silné.
Ako majú ľudia ctiť Syna? Tak ako ctia Otca.
A Pavol to povie úplne otvorene Kolosanom 2,9:
Pavol tým vlastne spája obe veci, o ktorých sa hádame: Ježiš je telesný človek.
A zároveň v ňom prebýva plnosť božstva.
A čo „jeden Boh“?
Ježiš skutočne učí:
„Pán, náš Boh, je jediný Pán.“ (Mk 12,29)
Kresťanstvo tiež verí v jedného Boha.
Ale z toho nevyplýva, že Ježiš nemôže byť Boh.
Práve naopak: kresťanské učenie o Trojici vzniklo preto, že kresťania sa snažili naraz zachovať všetky biblické údaje:
* Boh je jeden.
* Otec je Boh.
* Ježiš je Boh.
* Duch Svätý je Boh.
* Otec nie je Syn.
* Syn nie je Duch Svätý.
Nie je to tvrdenie „tri bohovia“.

pasi7
autor
24. aug 2026
@slovakboy

@pasi7 Písmo jasne učí, že Ježiš bol človek. Ale Písmo zároveň obsahuje texty, ktoré Ježišovi pripisujú to, čo patrí Bohu. Preto otázka nie je, či bol Ježiš človek, ale či bol iba človek. Na počiatku bolo Slovo, Slovo bolo u Boha a Slovo bolo Boh.“
A Jn 1,14:
„A Slovo sa telom stalo…“
Ján teda nehovorí: „Slovo, ktoré bolo človekom, sa stalo Bohom.“
Hovorí opačne: Slovo, ktoré bolo Bohom, sa stalo telom.„Telo“ tu znamená, že prijalo skutočnú ľudskú prirodzenosť. Neznamená to, že prestalo byť Bohom.To, že Ježiš zomrel, nedokazuje, že nebol Boh Toto je podľa mňa veľmi dôležité.
Kresťanstvo nikdy neučilo, že Ježiš nebol človekom. Práve naopak:
„A Slovo sa telom stalo.“
Ježiš mal ľudské telo, ľudskú dušu a skutočne zomrel.Ale ak Boh prijme ľudskú prirodzenosť, potom môže ako človek zomrieť, bez toho, aby tým prestal byť Bohom.
A Pavol dokonca hovorí o Ježišovi:
„On, hoci má božskú prirodzenosť…“ (Flp 2,6)
a zároveň:
„ponížil sa, stal sa poslušným až na smrť, až na smrť na kríži.“ (Flp 2,8)
Takže samotná smrť nie je dôkazom proti božstvu.
“Ježiš sa nikdy nevyhlásil za Boha“
Musí Ježiš povedať presnú vetu „Ja som Boh“, aby Písmo učilo jeho božstvo?
Jánovo evanjelium používa oveľa hlbší spôsob.
Ježiš hovorí:„Prv ako bol Abrahám, Ja som.“ (Jn 8,58) A Židia potom zdvihli kamene, aby ho kameňovali. Prečo? Pretože to nepochopili ako obyčajné tvrdenie: „Som starší ako Abrahám.“ Ježiš použil výraz „Ja som“, ktorý pripomína Božie zjavenie mena v Ex 3,14.
4. Ján 10 je ešte zaujímavejší
ežiš hovorí: „Ja a Otec sme jedno.“ (Jn 10,30)
Židia mu na to odpovedajú: „…ty, hoci si človek, robíš sa Bohom.“ (Jn 10,33)
Samozrejme, samotné obvinenie ešte nie je dôkaz.
Ale Neodpovie jednoducho: „Omyl, ja som iba človek.“
A potom príde Tomáš Po vzkriesení Tomáš povie Ježišovi:
„Pán môj a Boh môj!“ (Jn 20,28)
A Ježiš mu povie: „Pretože si ma uvidel, uveril si. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili.“ (Jn 20,29)
Ak by Ján chcel ukázať, že Ježiš nie je Boh, toto by bolo veľmi zvláštne miesto na takú scénu.
„Aby si všetci ctili Syna, ako ctia Otca.“ (Jn 5,23)
To je mimoriadne silné.
Ako majú ľudia ctiť Syna? Tak ako ctia Otca.
A Pavol to povie úplne otvorene Kolosanom 2,9:
Pavol tým vlastne spája obe veci, o ktorých sa hádame: Ježiš je telesný človek.
A zároveň v ňom prebýva plnosť božstva.
A čo „jeden Boh“?
Ježiš skutočne učí:
„Pán, náš Boh, je jediný Pán.“ (Mk 12,29)
Kresťanstvo tiež verí v jedného Boha.
Ale z toho nevyplýva, že Ježiš nemôže byť Boh.
Práve naopak: kresťanské učenie o Trojici vzniklo preto, že kresťania sa snažili naraz zachovať všetky biblické údaje:
* Boh je jeden.
* Otec je Boh.
* Ježiš je Boh.
* Duch Svätý je Boh.
* Otec nie je Syn.
* Syn nie je Duch Svätý.
Nie je to tvrdenie „tri bohovia“.

@slovakboy
1. Nehádame sa, len diskutujeme - aspoň môj postoj.

Učenie o Trojici má úplne iný dôvod. Treba sa pozrieť ako vzniklo a prečo.
Buď je Písmo pravdivé, včetne výrokov Pána Ježiša alebo je zbytočné sa o tom baviť.
Potom však nie je možné, aby si protirečilo.

Znovu, ak je Boh večný a nesmrteľný, nemôže zomrieť.
Ak by zomrel, už by nebol nesmrteľný ani večný.
Boh nemá počiatok, lebo je Boh, to je vyjadrené, definované v slove večný.
Ak tento fakt padne, alebo neplatí, padne všetko....

Boží Syn nebol Boh, pretože i keď bol Synom svojho Otca, (pred časom nášho sveta)
i keď sa narodil svojmu Otcovi a mal božské vlastnosti,
nebol Bohom, bol Synom, pretože sa narodil !
Ak sa narodil, akože to je pravda zapísaná v Písme, musel existovať čas, kedy neexistoval, keď začal existovať.
1 Ján 5:1
Každý, kto verí, že Ježiš je Kristus, narodil sa z Boha. A každý, kto miluje toho, kto zrodil, miluje aj toho, ktorý sa z neho narodil.

Židom 1:5
Lebo ktorému z anjelov povedal kedy: Môj Syn si ty; ja som ťa dnes splodil? A zase: Ja mu budem Otcom, a on mi bude Synom?
A keď zase uvedie prvorodeného na svet, hovorí: A nech sa mu klaňajú všetci anjelia Boží!

Žalmy 2:7
Rozprávať budem o ustanovení zákona. Hospodin mi povedal: Ty si môj syn; ja som ťa dnes splodil.

Boží Syn nemal jedinú vlastnosť Otca, ktorá Otca robí Otcom, že bol pred Synom a dal život Synovi.
"Môj Otec je väčší ako ja."

Boží Syn život DOSTAL od Otca na rozdiel od NEHO, ktorý ho má.
To povedal On sám, že život dostal od Otca.
Ak niekto niečo dostane, nedávalo by zmysel, aby dostával život, ak by ho mal.
A to nie je o živote ľudskom. To sa týka Jeho života, ktorý dostal ako Syn od Otca pred narodením z Márie !
„Lebo ako Otec má život sám v sebe, tak dal aj Synovi, aby mal život sám v sebe.“ Ján 5,26
To, že Syn mal život v sebe, ako jasne dokazuje On sám, bolo len preto, lebo ho dostal od Otca !!! Nemal to od vekov ako má jediný Boh, Jeho Otec.

„Otec ma preto miluje, že ja dávam svoj život (dušu), aby som si ho zasa vzal.
Nik mi ho neberie, ja ho dávam sám od seba.
Mám moc dať ho a mám moc zasa si ho vziať.“

Ján 17:3
A to je ten večný život, aby poznali teba, toho jediného pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista.

Ježiš nikdy Bohom nebol, bol Božím Synom, ktorý mal Otcove vlastnosti, božské vlastnosti, s výnimkou jednej, ktorú som tu uviedol, preto na kríži mohol Syn zomrieť na rozdiel od Otca, ktorý keby sa chcel za nás obetovať, zomrieť by nemohol, lebo je Boh.
Pán Ježiš mal božské vlastnosti ako Boží Syn, pred narodením ako človek, a po vzkriesení, keď sa vrátil k Otcovi ich má znovu.
To je v Písme napísané.
Preto všetky tie texty, ktoré ukazujú na Jeho božské vlastnosti.
Len ľudia ich posunuli a použili alebo používajú, aby nimi "dokazovali" že je Boh.
Čo je však v rozpore s viac ako 100- vkou veršov v Písme.
🙂
Toto neuberá na evanjeliu alebo pravdách Písma, ale naopak.
Ak sa na to pozrieme, že Otec dal svojho jediného, jednorodeného Syna, ktorého miloval, a uvidíme že nielen Syn trpel na kríži, ale aj Otec, pretože to, čo obaja riskovali, bol život Syna, ktorý riskoval, že mohol o neho definitívne prísť!
Potom Jeho obeť dostáva nekonečne vyššiu hodnotu ,
ako keď chápeme, že veď ak bol Boh, zomrieť nemohol.
🙂

matkamirko
24. aug 2026
@pasi7

@slovakboy

Buď je Písmo pravdivé, včetne výrokov Pána Ježiša alebo je zbytočné sa o tom baviť.

Boží Syn nebol Boh, pretože i keď bol Synom svojho Otca, (pred časom nášho sveta)
Ak sa narodil, akože to je pravda zapísaná v Písme, musel existovať čas, kedy neexistoval, keď začal existovať.
Každý, kto verí, že Ježiš je Kristus, narodil sa z Boha. A každý, kto miluje toho, kto zrodil, miluje aj toho, ktorý sa z neho narodil.

Lebo ktorému z anjelov povedal kedy: Môj Syn si ty; ja som ťa dnes splodil? A zase: Ja mu budem Otcom, a on mi bude Synom?
A keď zase uvedie prvorodeného na svet, hovorí: A nech sa mu klaňajú všetci anjelia Boží!

Rozprávať budem o ustanovení zákona. Hospodin mi povedal: Ty si môj syn; ja som ťa dnes splodil.

Boží Syn nemal jedinú vlastnosť Otca, ktorá Otca robí Otcom, že bol pred Synom a dal život Synovi.

A to nie je o živote ľudskom. To sa týka Jeho života, ktorý dostal ako Syn od Otca pred narodením z Márie !
„Lebo ako Otec má život sám v sebe, tak dal aj Synovi, aby mal život sám v sebe.“ Ján 5,26
To, že Syn mal život v sebe, ako jasne dokazuje On sám, bolo len preto, lebo ho dostal od Otca !!! Nemal to od vekov ako má jediný Boh, Jeho Otec.

A to je ten večný život, aby poznali teba, toho jediného pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista.

Ježiš nikdy Bohom nebol, bol Božím Synom, ktorý mal Otcove vlastnosti, božské vlastnosti, s výnimkou jednej, ktorú som tu uviedol, preto na kríži mohol Syn zomrieť na rozdiel od Otca, ktorý keby sa chcel za nás obetovať, zomrieť by nemohol, lebo je Boh.
Pán Ježiš mal božské vlastnosti ako Boží Syn, pred narodením ako človek, a po vzkriesení, keď sa vrátil k Otcovi ich má znovu.
To je v Písme napísané.
Len ľudia ich posunuli a použili alebo používajú, aby nimi "dokazovali" že je Boh.
🙂
Ak sa na to pozrieme, že Otec dal svojho jediného, jednorodeného Syna, ktorého miloval, a uvidíme že nielen Syn trpel na kríži, ale aj Otec, pretože to, čo obaja riskovali, bol život Syna, ktorý riskoval, že mohol o neho definitívne prísť!
🙂

matkamirko
24. aug 2026
@pasi7

@slovakboy

To je v Písme napísané.
🙂
🙂

@pasi7 tu je všetko vysvetlené. Nie sme tu na to, aby sme spochybňovali, čo je nespochybniteľné.

pasi7
autor
24. aug 2026
@matkamirko

@pasi7 tu je všetko vysvetlené. Nie sme tu na to, aby sme spochybňovali, čo je nespochybniteľné.

@matkamirko Nepochopil som , čo tým chcel básnik povedať.

hopsas
24. aug 2026
@pasi7

@hopsas AK myslíš že Ježiš zomrel reálne, tak bol človek, či nie? Bol z mäsa a kostí, ako normálny človek.

@pasi7 bol človek a zároveň Boh.

pasi7
autor
25. aug 2026
@hopsas

@pasi7 bol človek a zároveň Boh.

@hopsas
To je oxymoron, je to nemožnosť,
vylučuje to možnosť, že zomrel,
popiera to to, čo On sám povedal
a je to v rozpore s Písmom.
🙂

tilonka
25. aug 2026
@pasi7

@hopsas
To je oxymoron, je to nemožnosť,
vylučuje to možnosť, že zomrel,
popiera to to, čo On sám povedal
a je to v rozpore s Písmom.
🙂

@pasi7 vsat telo je len schranka, hlinena nadoba, necham comu nerozumies 😀 Aj clovek ked umrie, tak dusa je vecna, smrtou nezanika, o to viac Boh.

simca06022011
25. aug 2026

@pasi7 tak ja ako neveriaci človek, napr viem, že Ježiš bol plne Boh aj plne človek. Mal skutočné ľudské telo aj ľudskú dušu (preto cítil, trpel a fyzicky zomrel), ale zároveň mal božskú podstatu/dušu/časť (?). Na kríži teda zomrela jeho ľudská prirodzenosť, zatiaľ čo jeho božstvo ako také nezomrelo. Čiže takto by to bolo, ak by ... neviem aké úvahy a prečo nad tým treba, veď toto je bežne známe už tisíce rokov, myslím, že aj od nejakého 5-6?? storočia je to vysvetlené, netreba objavovať teplú vodu.