icon

Ježiš na kríži: Zomrel reálne alebo len symbolicky?

pasi7
5. aug 2026

Zamysleli ste sa niekedy nad logickým paradoxom, ktorý sa pred nami celé stáročia schováva za slovo „tajomstvo“?
Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť? Čisto z pohľadu logiky a matematiky (kde nám tvrdia, že 3x1=1) predsa nesmrteľný Boh zomrieť nemôže. Zomrel tam potom iba „akože“? Prečo musíme v náboženských dogmách "povinne" vypínať zdravý rozum a zahadzovať jasné slová Písma?
Keďže sa venujem analýze vecí , napísal som o tomto paradoxe melodickú a chytľavú skladbu. Text je môj vlastný, s hudbou mi pomohla AI. Ak vás zaujíma hľadanie pravdy bez cirkevných tradícií, budem rád za vaše názory v diskusii. Skladbu si môžete vypočuť tu:

anonym_4efbe7
6. aug 2026
@dahliaa

Ježíš byl prorok a posel Boží. Sám sebe nikdy Bohem nenazval. Naopak. Sám se mu klonil, k Bohu se modlil a učil o jedinosti Boží. Na kříži nezemřel. Místo něj zemřel na kříži někdo jiný. Ježíš byl povznesen Bohem do nebe a vrátí se na zem před koncem světa.

Jen z logiky věci. Proč by Bůh sám sebe v podobě Ježíše umučil na kříži...? Je Bůh všemohoucí? Ano je. Jeho oběta by byla nesmyslná a úplně zbytečna, jelikož všemohoucí Bůh nepotřebuje umučit sám sebe, aby mohl odpustit, ale není pro něj žádný problém odpustit komu chce i bez této své ,,oběty". Tudíž tato ,,sebevražda" by byla úplně nesmyslná a zbytečná. Navíc Bůh je všeznalý, tak by sám věděl dopředu, jak dopadne a co s ním bude...
Bůh nemá potřebu brát na sebe lidskou podobu, snižovat se na úroveň člověka a mučit/zabít sám sebe pro hříchy ostatních, aby mohl odpustit.

@dahliaa Jezis povedal: Ja a Otec sme jedno, kto vidí mňa, vidí Otca

anonym_4efbe7
6. aug 2026
@dahliaa

@osky Jsem věřící, ale Bohu opravdu lidskou podobu nepřipisuji.)) Ne, Všemohoucí Bůh opravdu nemá potřebu ,,hrdinsky" mučit a zabít sám sebe za hříchy ostatních, aby jim mohl odpustit...

@dahliaa Hlavne že sám hovoril že musí trpieť a že ho zabijú. Bibliu nečítaš?

anonym_4efbe7
6. aug 2026
@anonym_b99376

Ježiš je boží syn, nepovažoval sa za boha ale za božieho syna a bol podriadený Bohu
Mt 3,17 A z neba zaznel hlas: "Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie."
Mt 16,16 Odpovedal Šimon Peter: "Ty si Mesiáš, Syn živého Boha."
Jn 3,16 Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život.
1 Jn 4,15 Kto vyzná: "Ježiš je Boží Syn," ostáva v ňom Boh a on v Bohu.
1 Kor 11,3 Ale chcem, aby ste vedeli, že hlavou každého muža je Kristus, hlavou ženy muž a hlavou Krista Boh.
Jn 14,28 Počuli ste, že som vám povedal: Odchádzam a prídem k vám. Keby ste ma milovali, radovali by ste sa, že idem k Otcovi, lebo Otec je väčší ako ja.

@anonym_b99376 to nie je pravda
Filip sa ozval: "Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí."
9 Ježiš mu vravel: "Filip, toľký čas som s vami a nepoznáš ma?! Kto vidí mňa, vidí Otca. Ako môžeš hovoriť: "Ukáž nám Otca?!"
10 Neveríš, že ja som v Otcovi a Otec vo mne? Slová, ktoré vám hovorím, nehovorím sám zo seba, ale Otec, ktorý ostáva vo mne, koná svoje skutky.
11 Verte mi, že ja som v Otcovi a Otec vo mne. Ak nie pre iné, aspoň pre tie skutky verte!

loliki
6. aug 2026
@pasi7

@777januska777 Nerozumiem, aký je rozdiel medzi náboženskými a duchovnými názormi a v čom to nepopiera pravdivosť čoho? Názorov ľudí, učenia cirkví, teológov, ktorí sa nezhodnú, či Písma Svätého?

@pasi7 Rozdiel medzi náboženskými a duchovnými názormi je v tom, kam sa po tej ceste dostaneš. Či ťa vedú do neba alebo nie. Tu na zemi máš stále na výber, môžeš byť ateistov alebo veriacim - sám si vyberieš náboženstvo, alebo si skúšaš jedno potom druhé, ak si nerozhodný. Len je vhodné dobre rozlišovať, lebo ponuka je ozaj široká, ľahko sa môžeme pomýliť, možno nemáme ani dosť času vyskúšať všetky. O našu dušu sa vedie tvrdý boj. Tieto 40°C teploty už niektorých priviedli k vtipkovaniu, že nechcú skončiť v pekle.

dahliaa
6. aug 2026
@anonym_4efbe7

@dahliaa Jezis povedal: Ja a Otec sme jedno, kto vidí mňa, vidí Otca

@anonym_4efbe7 To nevylučuje to, že byl Posel Boží, kteří přišel kázat to, co mu Bůh zjevil. Nikde a nikdy sebe Bohem nenazval. Naopak. Ježíš kázal o jedinosti Boha a sám se k Němu modlil.

dahliaa
6. aug 2026
@loliki

@dahliaa Boh nepotreboval to všetko urobiť. My ľudia sme to potrebovali, aby to urobil. Boh sa obetoval za nás. Nepotreboval to, my sme to potrebovali. Hasič nepotrebuje uhasiť niečí horiaci dom a vyťahovať z horiaceho domu človeka. Ten človek to potrebuje. Plavčík nepotrebuje vyťahovať topiaceho sa z vody, ale ten topiaci sa to potrebuje. Matka nepotrebuje čítať rozprávky, kupovať plienky, podávať lieky, držať dieťa za ruku..., ale to dieťa to potrebuje. Treba pochopiť, v akom vzťahu sme my ľudia k Bohu. Boh nepotrebuje počúvať naše modlitby, my to potrebujeme.

@loliki Ano. Bůh nepotřebuje nás. To my potřebujeme Boha. Ale tak, jak je Bůh Všemohoucí, tak nemá a nikdy neměl potřebu se pro naší záchranu a odpuštění hříchů obětovat a sám sebe mučit.

anonym_4efbe7
6. aug 2026
@dahliaa

@anonym_4efbe7 To nevylučuje to, že byl Posel Boží, kteří přišel kázat to, co mu Bůh zjevil. Nikde a nikdy sebe Bohem nenazval. Naopak. Ježíš kázal o jedinosti Boha a sám se k Němu modlil.

@dahliaa vieš čo je to modlitba? Modlitba je rozhovor. Je úplne nirmálne že Boh Syn sa rozprával s Bohom Otcom.

A ako by nejaký posol povedal, že kto vidí mňa vidí Otca?

Aj Ján povedal, keď sa im zjavil Ježiš a vložil mu prsty do rán že: Pán môj a Boh môj!

anonym_4efbe7
6. aug 2026
@dahliaa

@loliki Ano. Bůh nepotřebuje nás. To my potřebujeme Boha. Ale tak, jak je Bůh Všemohoucí, tak nemá a nikdy neměl potřebu se pro naší záchranu a odpuštění hříchů obětovat a sám sebe mučit.

@dahliaa si bludárka, ako moze niekto napisat ze sa to nevylucuje. Ale takym ako si ty nik nepomoze.

euka210
6. aug 2026
@dahliaa

Ježíš byl prorok a posel Boží. Sám sebe nikdy Bohem nenazval. Naopak. Sám se mu klonil, k Bohu se modlil a učil o jedinosti Boží. Na kříži nezemřel. Místo něj zemřel na kříži někdo jiný. Ježíš byl povznesen Bohem do nebe a vrátí se na zem před koncem světa.

Jen z logiky věci. Proč by Bůh sám sebe v podobě Ježíše umučil na kříži...? Je Bůh všemohoucí? Ano je. Jeho oběta by byla nesmyslná a úplně zbytečna, jelikož všemohoucí Bůh nepotřebuje umučit sám sebe, aby mohl odpustit, ale není pro něj žádný problém odpustit komu chce i bez této své ,,oběty". Tudíž tato ,,sebevražda" by byla úplně nesmyslná a zbytečná. Navíc Bůh je všeznalý, tak by sám věděl dopředu, jak dopadne a co s ním bude...
Bůh nemá potřebu brát na sebe lidskou podobu, snižovat se na úroveň člověka a mučit/zabít sám sebe pro hříchy ostatních, aby mohl odpustit.

@dahliaa Jezis nezomrel len za hriechy ludi, ale prisiel zmazat ten dedicny hriech Adama a Evy, ktori neposluchli Boha a prestupili jeho zakaz. Jezis naopak, neuteka, ale "poslucha" Boha Otca a jeho smrtou a zmstvychvstanim je dedicny hriech zmazany a nebo pre nas zase otvorene, co Adam a Eva zatvorili.

Vsetky rozne problemy a otazky viery apod. sa v cirkvi riesili od pociatku cirkvi, treba si precitat spisy a vysledky roznych koncilov od zaciatkov fungovania cirkvi. Tam sa take veci riesili a vyvodil sa nejaky zaver, ktory plati dodnes.
Staci ist studovat teologiu, tam sa to vsetko ucia a studuju.

euka210
6. aug 2026
@pasi7

@777januska777 Nerozumiem, aký je rozdiel medzi náboženskými a duchovnými názormi a v čom to nepopiera pravdivosť čoho? Názorov ľudí, učenia cirkví, teológov, ktorí sa nezhodnú, či Písma Svätého?

@pasi7 nabozensky a duchovny zivot je rozdielny. Nabozenskost je skor to vonkajsie dodrizavanie pravidiel...modlim sa, chodim do kostola, podporujem cirkev atd...ale vyjdem z kostola a ohovaram. Duchovny zivot to je, ze aj vnutro, dusa, srdce sa snazi zit podla evanjelia... v nasom krestanskom ponimani. V tom je ten rozdiel.

dahliaa
6. aug 2026
@anonym_4efbe7

@dahliaa vieš čo je to modlitba? Modlitba je rozhovor. Je úplne nirmálne že Boh Syn sa rozprával s Bohom Otcom.

A ako by nejaký posol povedal, že kto vidí mňa vidí Otca?

Aj Ján povedal, keď sa im zjavil Ježiš a vložil mu prsty do rán že: Pán môj a Boh môj!

@anonym_4efbe7 Ježíš se Bohu sám klonil, modlil a uctíval ho. Sám sebe v Bibli nikdy a nikde Bohem nenazval. Moc dobře víme, že Bible je psaná v metaforách. Ježíš byl prorokem a poslem Božím, který byl poslán Bohem, aby kázal o jedinosti Boží a lidem předal nový Boží zákon. K pravdě si ale musí dojít každý sám. 😊
Jan 17:3-4 A to je ten věčný život – aby poznali tebe, jediného pravého Boha, a toho, jehož jsi poslal, Ježíše Krista.
Zjevil jsem tvou slávu na zemi; dílo, jež jsi mi svěřil, jsem vykonal. 🌹

Jan 20:17 „Nedrž mě,“ řekl jí Ježíš. „Ještě jsem nevystoupil ke svému Otci. Jdi ale k mým bratrům a vyřiď jim: ‚Vystupuji ke svému Otci a k vašemu Otci, ke svému Bohu a k vašemu Bohu.‘“

euka210
6. aug 2026
@dahliaa

@anonym_4efbe7 Ježíš se Bohu sám klonil, modlil a uctíval ho. Sám sebe v Bibli nikdy a nikde Bohem nenazval. Moc dobře víme, že Bible je psaná v metaforách. Ježíš byl prorokem a poslem Božím, který byl poslán Bohem, aby kázal o jedinosti Boží a lidem předal nový Boží zákon. K pravdě si ale musí dojít každý sám. 😊
Jan 17:3-4 A to je ten věčný život – aby poznali tebe, jediného pravého Boha, a toho, jehož jsi poslal, Ježíše Krista.
Zjevil jsem tvou slávu na zemi; dílo, jež jsi mi svěřil, jsem vykonal. 🌹

Jan 20:17 „Nedrž mě,“ řekl jí Ježíš. „Ještě jsem nevystoupil ke svému Otci. Jdi ale k mým bratrům a vyřiď jim: ‚Vystupuji ke svému Otci a k vašemu Otci, ke svému Bohu a k vašemu Bohu.‘“

@dahliaa "Ja som vzkriesenie a zivot. Kto veri vo mna, veri v Otca, ktory ma poslal."

34Ježiš im odpovedal: „Či vo vašom Zákone nie je napísané: Ja som povedal: Bohovia ste? 35Ak nazval bohmi tých, ku ktorým zaznelo Božie slovo — a Písmo nemožno zrušiť! —, 36ako teda, že tomu, ktorého Otec posvätil a poslal na svet, hovoríte: ‚Rúhaš sa!‘ len preto, že som povedal: ‚Som Boží Syn?‘ 37Ak nekonám skutky svojho Otca, neverte mi. 38Ale ak ich konám, aj keď neveríte mne, verte tým skutkom, aby ste spoznali a vedeli, že Otec je vo mne a ja v Otcovi.“ 39Tu ho znova chceli chytiť, ale on sa im vymkol z rúk.

dahliaa
6. aug 2026
@euka210

@dahliaa "Ja som vzkriesenie a zivot. Kto veri vo mna, veri v Otca, ktory ma poslal."

34Ježiš im odpovedal: „Či vo vašom Zákone nie je napísané: Ja som povedal: Bohovia ste? 35Ak nazval bohmi tých, ku ktorým zaznelo Božie slovo — a Písmo nemožno zrušiť! —, 36ako teda, že tomu, ktorého Otec posvätil a poslal na svet, hovoríte: ‚Rúhaš sa!‘ len preto, že som povedal: ‚Som Boží Syn?‘ 37Ak nekonám skutky svojho Otca, neverte mi. 38Ale ak ich konám, aj keď neveríte mne, verte tým skutkom, aby ste spoznali a vedeli, že Otec je vo mne a ja v Otcovi.“ 39Tu ho znova chceli chytiť, ale on sa im vymkol z rúk.

@euka210 Tak pochopitelně, že kdo věří v Ježíše, věří i v Boha. Tak, jak Ježíš byl poslem Božím, kterého Bůh poslal, předal a zjevil mu zákon. Ježíš konal, co mu Bůh sdělil. Kázal a učil o víře v Jediného Boha a poslušnosti k Němu.

domkakvet
6. aug 2026

@pasi7 Jezis prisiel ako clovek a je zivy Boh.

dahliaa
6. aug 2026
@domkakvet

@pasi7 Jezis prisiel ako clovek a je zivy Boh.

@domkakvet Živý Boh? Takže zpochybňuješ, že Boh je vševědoucí?

anonym_d91baa
6. aug 2026

Zomrel fyzicky na kríži, Otec ho vzkriesil z mŕtvych. Žije naveky. A my môžeme spolu s ním, vďaka Jeho obete.

anonym_d91baa
6. aug 2026
@dahliaa

@dahliaa Ty musíš prísť do každej temy o Bohu robiť rozbroje.

dahliaa
6. aug 2026
@anonym_d91baa

@dahliaa Ty musíš prísť do každej temy o Bohu robiť rozbroje.

@anonym_d91baa Všiml/a jsi si, že jsi ve veřejné diskuzi, že ano? 🙂 A přečetl/a jsi si téma diskuze, že ano? 🙂 Klidně se můžeš vyjádřit k tématu.

loliki
6. aug 2026
@dahliaa

@dahliaa Ty chceš veriť tomu, že Boh sa za nás neobetoval. Ja však verím tomu, že z lásky k nám ľuďom obetoval sa za nás. A nielen pred cca 2026 rokmi, ale jeho obeta sa sprítomňuje na každej svätej omši. To dokazujú eucharistické zázraky. Ja ťa to nenútim veriť, len ťa informujem. Milostivý a milosrdný je Pán, zhovievavý a veľmi láskavý. Ty zatiaľ nechceš veriť v jeho obetavú lásku k nám. Všetko má svoj čas. Náš Boh je Všemohúci. Volaj naňho a zachráni ťa. ❤

dahliaa
7. aug 2026
@loliki

@dahliaa Ty chceš veriť tomu, že Boh sa za nás neobetoval. Ja však verím tomu, že z lásky k nám ľuďom obetoval sa za nás. A nielen pred cca 2026 rokmi, ale jeho obeta sa sprítomňuje na každej svätej omši. To dokazujú eucharistické zázraky. Ja ťa to nenútim veriť, len ťa informujem. Milostivý a milosrdný je Pán, zhovievavý a veľmi láskavý. Ty zatiaľ nechceš veriť v jeho obetavú lásku k nám. Všetko má svoj čas. Náš Boh je Všemohúci. Volaj naňho a zachráni ťa. ❤

@loliki Pokud je dle vás Bůh Všemohoucí, pak by byla jeho oběta naprosto zbytečné divadlo. Ale ono to je celé úplně jinak... Ano, Všemohoucí Bůh ukáže cestu tomu, kdo má skutečný zájem a hledá pravdu. ❤️🌹

domkakvet
7. aug 2026
@dahliaa

@dahliaa to urcite nie, nic take som nenapisala.

dahliaa
7. aug 2026
@domkakvet

@dahliaa to urcite nie, nic take som nenapisala.

@domkakvet Takže Boh je Vševědoucí?
Když píšeš, že Ježíš je živý Boh. 🤔

domkakvet
7. aug 2026
@dahliaa

@domkakvet Takže Boh je Vševědoucí?
Když píšeš, že Ježíš je živý Boh. 🤔

@dahliaa ano.

dahliaa
7. aug 2026
@domkakvet

@dahliaa ano.

@domkakvet Pak Ježíš nemůže být (živý) Bůh. Tak, jak nebyl Vševědoucí. A Bůh je Vševědoucí. 😊 Matouš 24:36 Ten den a hodinu však nikdo nezná – ani nebeští andělé, ani Syn – jedině sám můj Otec.

Ježíš je Posel Boží.

loliki
7. aug 2026
@dahliaa

@loliki Pokud je dle vás Bůh Všemohoucí, pak by byla jeho oběta naprosto zbytečné divadlo. Ale ono to je celé úplně jinak... Ano, Všemohoucí Bůh ukáže cestu tomu, kdo má skutečný zájem a hledá pravdu. ❤️🌹

@dahliaa Myslim si, ze si malý človek na to, aby si dehonestoval Boha a jeho rozhodnutia. Pozor na slová. Kým si tu, môžeš sa obrátiť. Volaj naňho a zachráni ťa. ❤️

dahliaa
7. aug 2026
@loliki

@dahliaa Myslim si, ze si malý človek na to, aby si dehonestoval Boha a jeho rozhodnutia. Pozor na slová. Kým si tu, môžeš sa obrátiť. Volaj naňho a zachráni ťa. ❤️

@loliki Přemýšlet je někdy složitá záležitost. Přitom je to i v té Bibli tak pěkně napsané.

anonym_5f05b2
8. aug 2026

Nie je náhodou v Biblii napísané, že Ježiš Bol človek?
Je.
Nie je náhodou v Biblii napísané, že On sám o sebe opakovane povedal, že Je Boží Syn?
Je.
A predsa väčšina ľudí tvrdí, že bol Ježiš Boh.
Nebude to tým, že to nečítajú, ale vidia len to, čo chcú vidieť?

anonym_5f05b2
8. aug 2026

Ježiš Kristus bol nesmrteľný Boh, ktorý zomrel. - to je oxymoron.
oxymoron - vyjadruje protichodné významy
Aj je niekto nesmrteľný, nemôže zomrieť.
Ak zomrel, nemohol byť nesmrteľný.

pasi7
autor
8. aug 2026
@pasi7

@zuzanaete AK bol človek zomrel, ak bol nesmrteľný Boh, nemohol zomrieť, či nie? Už to nesmrteľný hovorí, že nemôže zomrieť. Ak bol Bohom - nesmrteľným , tak ako mohol zomrieť?

@pasi7 Asi jediný príspevok, ktorý ukazuje, že niekto logicky premýšľa. 🙂

cecilia29
8. aug 2026

Prečítaj si Evanjelium ako mi bolo odhalene od Márie Valtorty, dosť tam to bolo detailné vysvetlene.