Ježiš na kríži: Zomrel reálne alebo len symbolicky?
Zamysleli ste sa niekedy nad logickým paradoxom, ktorý sa pred nami celé stáročia schováva za slovo „tajomstvo“?
Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť? Čisto z pohľadu logiky a matematiky (kde nám tvrdia, že 3x1=1) predsa nesmrteľný Boh zomrieť nemôže. Zomrel tam potom iba „akože“? Prečo musíme v náboženských dogmách "povinne" vypínať zdravý rozum a zahadzovať jasné slová Písma?
Keďže sa venujem analýze vecí , napísal som o tomto paradoxe melodickú a chytľavú skladbu. Text je môj vlastný, s hudbou mi pomohla AI. Ak vás zaujíma hľadanie pravdy bez cirkevných tradícií, budem rád za vaše názory v diskusii. Skladbu si môžete vypočuť tu:
@hopsas
To je oxymoron, je to nemožnosť,
vylučuje to možnosť, že zomrel,
popiera to to, čo On sám povedal
a je to v rozpore s Písmom.
🙂
@pasi7 U Boha nič nie je nemožné. Boh je Bohom nekonečných možností. Ty máš svoju predstavu, a nepripúšťaš iné možnosti. Tvoje chápanie je obmedzené, nie Božia existencia.
@loliki Takže predsa fantázia...
@pasi7 Tvoja nechápavosť. Položíš otázku: Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť?
Na 4. str. ti neveriaci vysvetľuje správne kresťanské učenie, ktoré ty nechápeš. Kresťanstvo totiž tvrdí, že Ježiš má dve prirodzenosti: božskú (nesmrteľnú) a ľudskú (smrteľnú).
Smrť sa teda týka ľudskej prirodzenosti, nie božskej. Kresťanská teológia však tvrdí, že Kristus je hypostatická únia:
božská prirodzenosť – nesmrteľná
ľudská prirodzenosť – smrteľná
Smrť sa teda netýka božskej podstaty, ale ľudskej.
V kresťanstve smrť = oddelenie duše od tela, nie zánik.
Božská prirodzenosť nezaniká, len ľudské telo podstúpi smrť.
Predpokladáš, že nesmrteľnosť znamená „nemôže dobrovoľne podstúpiť smrť“
Kresťanská doktrína tvrdí, že Kristus dobrovoľne prijal ľudskú smrteľnosť.
To nie je logický rozpor — je to definícia vtelenia.
@pasi7 Tvoja nechápavosť. Položíš otázku: Ak bol Ježiš nesmrteľným Bohom, mohol na kríži reálne zomrieť?
Na 4. str. ti neveriaci vysvetľuje správne kresťanské učenie, ktoré ty nechápeš. Kresťanstvo totiž tvrdí, že Ježiš má dve prirodzenosti: božskú (nesmrteľnú) a ľudskú (smrteľnú).
Smrť sa teda týka ľudskej prirodzenosti, nie božskej. Kresťanská teológia však tvrdí, že Kristus je hypostatická únia:
božská prirodzenosť – nesmrteľná
ľudská prirodzenosť – smrteľná
Smrť sa teda netýka božskej podstaty, ale ľudskej.
V kresťanstve smrť = oddelenie duše od tela, nie zánik.
Božská prirodzenosť nezaniká, len ľudské telo podstúpi smrť.
Predpokladáš, že nesmrteľnosť znamená „nemôže dobrovoľne podstúpiť smrť“
Kresťanská doktrína tvrdí, že Kristus dobrovoľne prijal ľudskú smrteľnosť.
To nie je logický rozpor — je to definícia vtelenia.
@loliki Asi Ti ušlo, že sa na túto tému pozerám BEZ ľudských a cirkevných učení.
Nezaujímajú ma tie hlúposti, čo vymysleli a učia ľudia v cirkevných náukách, ktoré sú v rozpore s Písmom. Moje príspevky, jasne ukázali, čo je k téme napísané v Písme.
Takže nechápavosť nie je na mojej strane.
Ale ďakujem za príspevok, ktorý zase len ukazuje a potvrdzuje, to čo sa spieva v piesni, že ľudia vypínajú rozum a logiku na úkor cirkevných učení, aby sa vyhli kognitívnej disonancii.
🙂
@loliki Asi Ti ušlo, že sa na túto tému pozerám BEZ ľudských a cirkevných učení.
Nezaujímajú ma tie hlúposti, čo vymysleli a učia ľudia v cirkevných náukách, ktoré sú v rozpore s Písmom. Moje príspevky, jasne ukázali, čo je k téme napísané v Písme.
Takže nechápavosť nie je na mojej strane.
Ale ďakujem za príspevok, ktorý zase len ukazuje a potvrdzuje, to čo sa spieva v piesni, že ľudia vypínajú rozum a logiku na úkor cirkevných učení, aby sa vyhli kognitívnej disonancii.
🙂
@pasi7 Ak sa na túto tému pozeráš BEZ ľudských a cirkevných učení, tak seba zaraďuješ kam? Prečo svoju otázku kladieš ľuďom? A ty nie si človek? Nájdi si učenie anjelov.
Zatiaľ si zistil to, že tvojou logikou a myšlienkovými postupmi nevieš nájsť správnu odpoveď na svoju otázku. Preto sa pýtaš na MK. Nám je to tu všetkým jasné, veriacim, dokonca aj neveriacim. Keď si vo svojej pýche myslíš, že nájdeš inú, nie ľudskú odpoveď, tak si ju hľadaj.
Na toto sa asi tazko pozeras bez cirkevnych a neviem akych uceni, ked pismo, biblia, je nabozenske. Keby si na to pozeral realne ako clovek, logicky, tak je to ludmi napisana rozpravka. Cize uplne o objektivne sa na to pozerat nemozes, viera, naboznstva takto nefunguju.
@pasi7 Ak sa na túto tému pozeráš BEZ ľudských a cirkevných učení, tak seba zaraďuješ kam? Prečo svoju otázku kladieš ľuďom? A ty nie si človek? Nájdi si učenie anjelov.
Zatiaľ si zistil to, že tvojou logikou a myšlienkovými postupmi nevieš nájsť správnu odpoveď na svoju otázku. Preto sa pýtaš na MK. Nám je to tu všetkým jasné, veriacim, dokonca aj neveriacim. Keď si vo svojej pýche myslíš, že nájdeš inú, nie ľudskú odpoveď, tak si ju hľadaj.
@loliki Hovorkyňa všetkých na MK?
To som nevedel.
Ja sa nepýtam. Len diskutujem s tými, ktorí majú záujem.
Ak nechceš nemusíš. Nikto ťa nenúti.
A nepotrebujem, aby si mi ty povedala, čo som že vraj zistil.
Moje myšlienkové postupy a logika spolu s Písmom mi dávajú jasné odpovede.
Inak ďakujem za hlboké príspevky, škoda len, že nie sú k téme, ale len útočia a kritizujú.
@loliki Hovorkyňa všetkých na MK?
To som nevedel.
Ja sa nepýtam. Len diskutujem s tými, ktorí majú záujem.
Ak nechceš nemusíš. Nikto ťa nenúti.
A nepotrebujem, aby si mi ty povedala, čo som že vraj zistil.
Moje myšlienkové postupy a logika spolu s Písmom mi dávajú jasné odpovede.
Inak ďakujem za hlboké príspevky, škoda len, že nie sú k téme, ale len útočia a kritizujú.
@pasi7 Ale pýtaš sa, neklam. Tvoja téma sa začína otázkou: Zomrel reálne alebo len symbolicky? A nasledujú ešte 4 otázky.
Ale pozor, hľadáš odpoveď BEZ ĽUDSKÝCH a cirkevných učení,
pritom pýtaš sa ľudí na MK (troška nelogické)
a spoliehaš sa na svoju logiku ...
tak máš možnosť získať odpoveď od Boha - to som ti radila ako prvé.
Ak nie si zvedavý na učenie ľudí, tak ti ešte zostávajú anjeli.
So zvieratami sa asi nevieš rozprávať.
@pasi7 Ale pýtaš sa, neklam. Tvoja téma sa začína otázkou: Zomrel reálne alebo len symbolicky? A nasledujú ešte 4 otázky.
@loliki
Ano položil som otázku, čo si o tom myslia, čo je na to zlé, alebo pyšné?
A to ťa nenapadlo, že Boh môže dať odpovede v Písme?
Miesto toho, čo učia ľudia v cirkvách?
A to som urobil, keď som hľadal odpovede v Písme a podelil som sa o to, čo som tam našiel. Len sa nad tým treba zamyslieť, miesto toho kritizovania.
@loliki
Ano položil som otázku, čo si o tom myslia, čo je na to zlé, alebo pyšné?
A to ťa nenapadlo, že Boh môže dať odpovede v Písme?
Miesto toho, čo učia ľudia v cirkvách?
A to som urobil, keď som hľadal odpovede v Písme a podelil som sa o to, čo som tam našiel. Len sa nad tým treba zamyslieť, miesto toho kritizovania.
@pasi7 každý si Písmo môže vyložiť inak. Zbytočne nad tým mudrovať. Treba ho čítať a pÿtať sa. Všetko ale smeruje ku Kristovi. Najkrajšie je to napísané v Jánovom evanijeliu: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.“ Ján 14,6. Preto všetky Cirkvi a sekty snažiace sa z Ježiša urobiť nejakú figúrku, alebo len proroka neporozumeli významu Nového Zákona a Skutkom Apoštolov. Otec je jeden. To nik nepopiera. Ale Ježiš nám povedal aký je Otec. Bez čítania Písma nepochopíme aký Boh je. No každý môže pociťovať vo svojom vnútri iné poznanie Boha. Sekty alebo náboženskí fanatici sa snažia presvedčiť druhých o ich vysvetlení Písma. Najlepšie keď ešte začnú strašiť, alebo obviňovať ľudí z pomýlenosti. Poznal som staršiu Pani, ktorá prišla do nemocnice zomrieť. Vedela to. Prišla vyrovnaná a zmierená s Bohom. Neštudovala Písma, nepresviedčala druhých, chodila do kostola a počúvala čítania a kázne od všelijakých kňazov, mladých, starých, hriešnych, múdrych aj čudných, možno si aj sama Písmo čítala a možno si niektoré predstavy o Bohu primyslela. Ale počul som od sestry v nemocnici, ktorá videla zomierať veľa ľudí, že takto by chcela zomrieť aj ona. Tá žena vedela presne kam ide, ku komu ide. Poznala Boha srdcom a svojim skromným tichým životom. Nie študovaním a skúmaním každého slovíčka v Písme ako keď právnik prekrúca paragrafy. Trochu ľahkosťi do toho.
@pasi7 ak na tú tému pozeráš bez ľudských a cirkevných učení, tak si samouk a vyšliapavaš prácne chodníky, ktorými už pred tebou prešlo tisíce ľudí za 2000 rokov. Ďakuješ
@loliki za príspevok a hneď jej aj nakladáš aká je hlúpa, že počúva iné učenia a nie tie tvoje. Hľadáš logiku a to je v poriadku. Ale v Písme nie je všetko logické. Nájdu sa tam aj protirečenia aj rôzne významy jednej a tej istej veci. Každý si nájde svoje. Len tá hlavná línia je jasná. Dobro a nie zlo. Boh a nie bôžikovia. Láska a nie zloba. Nechaj ľudí si nájsť svoju cestu. Každý má vlastnú kompetenciu a právo sa rozhodnúť. Cirkev aj kňazi môžu pomáhať, radiť, predsa len svätci prešli rôznymi skúškami v minulosti, a preto má Cirkev určité kompetencie radiť ľuďom. No ľudia majú právo sa rozhodnúť. Len to náboženstvo je dobré, ktoré ťa urobí lepším a slobodnejším.
@pasi7 každý si Písmo môže vyložiť inak. Zbytočne nad tým mudrovať. Treba ho čítať a pÿtať sa. Všetko ale smeruje ku Kristovi. Najkrajšie je to napísané v Jánovom evanijeliu: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.“ Ján 14,6. Preto všetky Cirkvi a sekty snažiace sa z Ježiša urobiť nejakú figúrku, alebo len proroka neporozumeli významu Nového Zákona a Skutkom Apoštolov. Otec je jeden. To nik nepopiera. Ale Ježiš nám povedal aký je Otec. Bez čítania Písma nepochopíme aký Boh je. No každý môže pociťovať vo svojom vnútri iné poznanie Boha. Sekty alebo náboženskí fanatici sa snažia presvedčiť druhých o ich vysvetlení Písma. Najlepšie keď ešte začnú strašiť, alebo obviňovať ľudí z pomýlenosti. Poznal som staršiu Pani, ktorá prišla do nemocnice zomrieť. Vedela to. Prišla vyrovnaná a zmierená s Bohom. Neštudovala Písma, nepresviedčala druhých, chodila do kostola a počúvala čítania a kázne od všelijakých kňazov, mladých, starých, hriešnych, múdrych aj čudných, možno si aj sama Písmo čítala a možno si niektoré predstavy o Bohu primyslela. Ale počul som od sestry v nemocnici, ktorá videla zomierať veľa ľudí, že takto by chcela zomrieť aj ona. Tá žena vedela presne kam ide, ku komu ide. Poznala Boha srdcom a svojim skromným tichým životom. Nie študovaním a skúmaním každého slovíčka v Písme ako keď právnik prekrúca paragrafy. Trochu ľahkosťi do toho.
@slovakboy 🙂
Oceňujem Tvoj prístup.
Táto téma však nebola o ľahkosti.
Nebola o vzťahu k Bohu, o skúsenostiach s Bohom, alebo zázrakoch, ale kto chcel, mohol aj tam nahliadnuť.
Je tu priestor na diskusiu, k téme ktorú som založil, to je všetko. Kto chce môže sa k téme vyjadriť. Niekto však hneď súdi, útočí, alebo kritizuje.
Nikde som tu nikomu nenapísal, že je hlúpy. A nikomu nebránim, aby si hľadal svoju cestu. A nikomu nič nevnucujem, nepresviedčam.
Súhlasím, že viera (nie náboženstvo) je dobrá, ak nás robí lepšími. Ale ak nie je v Pravde, tak je to zbytočné, pretože bez Pravdy, niet večného života. To je môj názor .
Takže ak niekto nesúhlasí, stačí sa slušne vyjadriť.
Komunikujem tu s ľuďmi, ktorý sú z inej generácie. Po 6 dekáda života, vstupujem na pôdu, kde sa tyká, čo v časoch mojej mladosti neexistovalo. Aj v tom je sloboda, o ktorej si písal.
A ešte k tej pani, o ktorej si písal, mám taký pokoj aj taký cieľ, i skúsenosti. Každý je iný, jeden pomáha druhým, iný poznáva Božie Slovo, aj v tom nám dal Boh slobodu.
1 Jánov 4,1-3:
,,1Milovaní, neverte každému duchu, ale skúmajte duchov, či sú od Boha, lebo do sveta vyšlo mnoho falošných prorokov. 2Božieho Ducha poznáte podľa tohto: Každý duch, ktorý vyznáva, že Ježiš Kristus prišiel v tele, je z Boha. 3Nijaký duch, ktorý nevyznáva Ježiša, nie je z Boha. Je to duch antikrista, o ktorom ste počuli, že príde. Ten je už teraz vo svete.”
Ježiš Kristus prišiel v tele a v tele aj zomrel a vstal z mŕtvych v tele, každý kto to prekrúca a spochybňuje nie je z Boha.
1 Jánov 4,1-3:
,,1Milovaní, neverte každému duchu, ale skúmajte duchov, či sú od Boha, lebo do sveta vyšlo mnoho falošných prorokov. 2Božieho Ducha poznáte podľa tohto: Každý duch, ktorý vyznáva, že Ježiš Kristus prišiel v tele, je z Boha. 3Nijaký duch, ktorý nevyznáva Ježiša, nie je z Boha. Je to duch antikrista, o ktorom ste počuli, že príde. Ten je už teraz vo svete.”
Ježiš Kristus prišiel v tele a v tele aj zomrel a vstal z mŕtvych v tele, každý kto to prekrúca a spochybňuje nie je z Boha.
@makodob ano, on siri bludne, sektarske ucenia
Podľa uvedeného textu 1 Jánov 4,1-3: prišiel Ježiš v tele, teda ako človek a nie ako Boh.
Z toho jasne vyplýva že
Každý duch, ktorý vyznáva, že Ježiš Kristus prišiel v tele, je z Boha.
Nijaký duch, ktorý nevyznáva Ježiša, nie je z Boha. Je to duch antikrista.
Inak povedané ak niekto učí že nebol človek, nie je to v súlade s Písmom.
Tvrdiť, že bol Boh, znamená tvrdiť, že nemohol zomrieť, lebo Boh nemôže zomrieť.
Presne to je v Písme, na rozdiel od toho, čo sa učí v cirkvách.
Potom učenie o tom, že bol Boh a nie človek je učenie antikrista, alebo sekty, ako to tu niektorí radi používajú 🙂
Podľa uvedeného textu 1 Jánov 4,1-3: prišiel Ježiš v tele, teda ako človek a nie ako Boh.
Z toho jasne vyplýva že
Tvrdiť, že bol Boh, znamená tvrdiť, že nemohol zomrieť, lebo Boh nemôže zomrieť.
Potom učenie o tom, že bol Boh a nie človek je učenie antikrista, alebo sekty, ako to tu niektorí radi používajú 🙂
@pasi7 vdak to je vytrhavanie versov z kontextu. Ludiaaa on tu tvrdi ze to studuje uz 30 rokov, toho nepresvedcite, prisiel tu lanarit novych clenov na bludne ucenie. Logika vypnuta, povyberane verse ako hrozienka aby mu to sadlo a dufa ze na to nalaka co najviac ludi 😃 skoda casu a energie, on ma jasny ciel. A este tu nepriamo mi bude davat odkazy. Kebyze chcem tak mu dat verse ze nebude vediet co s nimi, pripadne opat vypne logiku a bude to verklikovat dookola, ak vas nezlanari tak minimalne vas obera o cas 😃
Z toho jasne vyplýva že
@pasi7 si žial v takom klamstve, že len Ježiš v Jeho pravde, ťa z toho vytiahne. Nemáš Ducha Svatého a šíriš bludné vlastné náuky podľa vlastného nepochopenia Božieho Slova a vlastných obmedzených myšlienok. Nestojíš na pravde, ktorou je Ježiš, ale si tak oklamaný, že považuješ klamstvo za pravdu. A ak ti niekto hovorí v pravde Ducha Svatého, neznesieš to počuť. No Boh sa pyšným protivý a pokorným dáva milosť. Pokorným preto, že odložia bokom svoje ,,pravdy” a pokoria sa pred Bohom a hľadajú Jeho jedinú pravdu, ktorou je Ježiš. On je cesta, pravda a život a nik nepríde k Otcovi, len skrze Neho.
🙂 pekné ukážky reakcií na kognitívnu disonanciu 🙂
@pasi7 ty máš nejak vyhradené v slovníku slovné spojenie - kognitívnu disonanciu? Toto vkuse všade vyťahuješ a myslíš si, že tvoje vyjadrovanie niekoho zaskočí 😏 Na to koľko hovoríš, že máš rokov, by som čakala zrelejšiu úroveň konverzácie. Hľadaj Boha celým srdcom a dá sa ti poznať, no tebe skor ide o vlastnú pravdu ako o tú Jeho.
Vyzývam vás, kresťania, ktorí horlíte celým srdcom za Boha, nahlasujme jeho témy, lebo cieľom tohto muža nie je poznanie Boha, ani hľadanie Božej pravdy. Je to čarodejník, manipulátor, slúži satanovi a nie Bohu. Jeho cieľom je spochybniť Ježiša, Božie Slovo a priniesť zmatok a klamstvo medzi kresťanov. A on vie, že nie všetci pevne stoja v Bohu, tí sú Jeho cieľom, aby ich zmanipuloval. Nech ťa súdi Boh, no neobstojíš pred Ním!
Vyzývam vás, kresťania, ktorí horlíte celým srdcom za Boha, nahlasujme jeho témy, lebo cieľom tohto muža nie je poznanie Boha, ani hľadanie Božej pravdy. Je to čarodejník, manipulátor, slúži satanovi a nie Bohu. Jeho cieľom je spochybniť Ježiša, Božie Slovo a priniesť zmatok a klamstvo medzi kresťanov. A on vie, že nie všetci pevne stoja v Bohu, tí sú Jeho cieľom, aby ich zmanipuloval. Nech ťa súdi Boh, no neobstojíš pred Ním!
@makodob On nechápe (alebo odmieta) koncept hypostatickej únie, čo mu vysvetľujeme, ale aj všetkým ostatným, ktorí diskusiu čítajú:
Ježiš má dve prirodzenosti, ktoré sú spojené v jednej osobe.
Toto je základná doktrína kresťanstva od 4. storočia.
Nechápe rozdiel medzi „smrťou tela“ a „smrťou božskej podstaty“
Kresťanstvo nikdy netvrdí, že Boh ako Boh zomrel.
Tvrdí, že Ježiš ako človek zomrel, a jeho božská prirodzenosť nezanikla. Boh je duch, nie telo. Ježiš ako človek zomrel, keď Jeho duch opustil telo. Boh v ňom nezomrel.
Zamieňa si „prišiel v tele“ s „nebol Boh“
Keď číta 1 Ján 4,1–3, vyvodí z toho:
„Prišiel v tele = bol len človek“
Lenže kresťanská teológia tvrdí:
Boží Syn „Prišiel v tele = Boh sa stal človekom.“
To je presne opačný výklad.
Z toho jasne vyplýva že
@loliki áno, no on úmyselne manipuluje, má svoj zámer.
@pasi7 Ja ti len ozrejmím, že Ježiš Kristus je veľmí zlý ,,preklad” ale po hebrejsky je Jeho meno Jeshua Hamasiah. Jeshua znamená Spasiteľ a Hamasiah je mesiáš, pomazaný. Kde si tu v tomto kontexte v súvislosti s veršami Jána došiel k tomu, že je Ježiš je človek? Na počiatku bolo slovo a to slovo bolo u Boha a to slovo bol Boh. Boh povie a stane a Boh povedal, že príjde v tele človeka a žena menom Mária počala a priviedla na svet Jeshuu. A každý a aj ty sa Mu raz pokloníš ako Bohu, lebo Ježiš Ním aj je.
@loliki áno, no on úmyselne manipuluje, má svoj zámer.
@pasi7 Ja ti len ozrejmím, že Ježiš Kristus je veľmí zlý ,,preklad” ale po hebrejsky je Jeho meno Jeshua Hamasiah. Jeshua znamená Spasiteľ a Hamasiah je mesiáš, pomazaný. Kde si tu v tomto kontexte v súvislosti s veršami Jána došiel k tomu, že je Ježiš je človek? Na počiatku bolo slovo a to slovo bolo u Boha a to slovo bol Boh. Boh povie a stane a Boh povedal, že príjde v tele človeka a žena menom Mária počala a priviedla na svet Jeshuu. A každý a aj ty sa Mu raz pokloníš ako Bohu, lebo Ježiš Ním aj je.
@makodob Vďaka jeho téme si môže každý prečítať aj kresťanské učenie, ktoré sa snažíme tu viacerí vysvetliť. Môžu si vybrať a pochopiť. Kúkoľ a pšenica rastie spolu.

@anonym_b99376 ako to mozes vediet? Mozeme verit ale nemozeme na sto percent tvrdit ze takto to naozaj bude
@anonym_96d7d4 Boh nemôže klamať, keď niečo sľúbil to aj dodrží, na to sa môžeme 100% spoľahnúť. Keď už by sme nemohli dôverovať bohu tak komu potom?
Môže Bohu nejaký človek alebo prezident so silnou armádou alebo diktátor zabrániť a prekaziť aby splnil svoj sľub?
V Biblii máš viacero zápisov o vzkriesení mŕtvych, teda technicky vzkriesenie mŕtvych je možné. Dokonca keď Ježiš vzkriesil Lazara 4 dni po smrti, tak židovský náboženský vodcovia kuli plány ako ich oboch zabiť aby nebol živý dôkaz o vzkriesení.
Viera vo vzkriesene mŕtvych je základná náuka kresťanstva.
1 Kor 15,12-14 Ak sa hlása, že Kristus bol vzkriesený z mŕtvych, akože niektorí z vás hovoria, že zmŕtvychvstania niet? Veď ak niet zmŕtvychvstania, nebol ani Kristus vzkriesený. Ale ak nebol Kristus vzkriesený, potom je márne naše hlásanie a márna je aj vaša viera.
pozri si aj pokračovanie tých textov