Ako riešiť, keď dieťa prvýkrát vulgárne vynadá?
Syn má 13 a včera sa pri hádke úplne utrhol... Povedal nám dosť vulgárne veci a priznám sa, že ma to normálne zabolelo. Viem, že puberta je náročná a človek v zlosti povie všeličo, ale toto už bolo na mňa moc...
Odvtedy premýšľam, či to riešiť nejakým zákazom alebo trestom, alebo skôr počkať, kým sa upokojí a potom sa k tomu vrátiť. Nechcem to ani prehnať, ani nechať len tak...
Ak by mi dieťa povedalo negatívnu vec, normálne, slušne brala by som to ako jeho právo. Ak by mi dieťa povedalo negatívnu vec, neprimerane ale stále v norme tak by som ho usmernila, určila mu hranice ideálne zákazom. Ak by mi dieťa vulgárne nadávalo dostalo by vzduchom chladenú, zakázané by mal všetko a mohol by nad sebou veľmi dlho rozmýšľať.
On ti vynadá a ty sa chceš rozprávať keď vychladne? Ako ste na to reagovali vtedy? A dnes sa s ním normálne bavíš ďalej?
@januska12323 na konstruktivnu debatu je vhodny cas ked su emocie v klude. To plati aj pre dospelych, nielen pre pubertiakov. Jasne, treba zareagovat, ale vsetci vieme, ze niekedy je dalsia debata len prilievanie oleja do ohna. Vychladnut musia obidve strany
Vela deti sa aspon raz utrhne, povie nieco zle vulgarne v zlosti. Dolezite je, aby ho to trapilo a si na to nezvykal. Nebav sa s nim, nerob pre neho nic, kym sa neospravedlni.
@januska12323 na konstruktivnu debatu je vhodny cas ked su emocie v klude. To plati aj pre dospelych, nielen pre pubertiakov. Jasne, treba zareagovat, ale vsetci vieme, ze niekedy je dalsia debata len prilievanie oleja do ohna. Vychladnut musia obidve strany
@anonym_39a874 preto sa pýtam ako reagovali vtedy, trest by mal dostať hneď aby vedel, že si to nemôže dovoliť. Rozprávať sa môžu potom.
@anonym_autor aky bol dovod hadky?
určite to nenechať len tak. Vrátiť sa k tomu a jasne mu povedať že si nepraješ aby sa s tebou takto rozprával.
No len by skúsil. Takú by dostal po papuli, že by si to do smrti zapamätal. A zákaz úplne všetkého, kým by sa nezačal správať normálne. Takú ešte nehrali, aby mi 13-ročný sopliak pyskoval pod mojou strechou.
@anonym_autor aky bol dovod hadky?
@anonym_3d903a Kvôli mobilu. Mal ho odložiť, začal odvrávať, potom sa to celé vyhrotilo a vtedy nám takto vynadal.
@anonym_3d903a Kvôli mobilu. Mal ho odložiť, začal odvrávať, potom sa to celé vyhrotilo a vtedy nám takto vynadal.
@anonym_autor V tom momente by mi musel odovzdať mobil a viac by ho nedostal.
@anonym_autor Mobil by mal zakázaný minimálne na 2 týždne a upozornila by som ho že keď sa najbližšie bude takto správať rovno mu jednu vylepím.
Je závislý na mobile. Najlepšie čo môžeš spraviť je zobrať ho úplne. A keď bude pindať dostane toľko domácich prác, že by naň ani nemal čas.
vynadal akoze nadaval? vzivote by som si nedovolila toto povedat rodicom; zakaz vsetkeho a moze sa zamyslat nad sebou...
@anonym_autor tak mobil nebude mať 2 týždne najbližšie a vermi uvidíš , že nabudúce si to už nedovolí
@anonym_autor kvôli mobilu...jasná závislosť. Nebrať mobil, nastaviť rodičovskú kontrolu a keď mu ho stopnem, môže si s ním aj zadok utrieť. Nepomôže brať mobil, ani sa s ním o Tom baviť. Určiť hranice si mala už dávno, skôr, ako ste mu to dovolili. Píšem to ako mama zavislaka na mobile, s ktorým som si už nevedela rady. Od nervov mi rozbil dvere, čo nimi buchol. A to len preto, že som mu 3x povedala o pol 12tej v noci, aby ho už vypol, lebo mu ho zoberiem. Vypol, odišla som z izby a zase som počula zvuky z izby. On bol nevyspaty, v škole nesustredeny. Otec (nezijeme spolu) mu mobil dal a mne zakázal mu ho vziať, vraj s ním chce byť v kontakte. Stačil mesiac a bol tak závislý, že som reálne riešila psychiatriu. Nakoniec som mu pohrozila, že ak mobil nedá a nenastavim rodičovskú kontrolu, pôjde do nemocnice sa liečiť a tam nebude mať ani mobil, ani nás. Pomohlo, aj keď bol zdutý, že mu zasahuje do jeho súkromia. Odvtedy vie, príde zo školy, urobí všetko čo treba, poučí sa a keď mu zostane do 21h čas, môže byť na mobile. O 21h večierka. Môže pozerať telku, s nami, v izbe telku nemá.
@anonym_autor je závislák, bohužiaľ
@anonym_autor to sa mi stava, ale syn ma PAS. Je to tazke reagovat vhodne. Urcite za nim pridi a povedz mu ze ta to ranilo a ze si to nezasluzis. A ano dala by som den zakaz mobilu. Musi sa vediet ovladat. Urcite za tym bolo nieco ine nie ty. To bol len vysledok. Ale treba to prebrat a urcite brat ohlad na vztah.
@anonym_autor Ono záleží aj aká je povaha. Počkať nech vychladnete obaja. Uvidíš, či sa ospravedlní alebo sa bude cítiť urazený. Určite by som mu povedala, že sa musí krotiť. Vydiskutovala s ním príčinu hádky.
No , za mňa, 13 nie je 6 a nie je to ani 18. Takže ak som dospelá, rodič, áno, neriešim tieto situácie v afekte, ale ani ich nenechám nedoriešené, či ustúpim. moj ma rovnako rokov,ale od prvej chvíle mám rodičovský zámok, fungujeme na dopredu dohodnutých pravidlách a aj sa stane, čo jasné sa tu nebudeme hrať že máme všetci doma deti bez názoru a vymedzenia sa rodičom. urcite sa k tomu vrátit, v pokoji to preriešiť, jeho aktivitu po prekročení dohody casovej na mobile jednoducho znemožniť. vypnut wifinu, bloknut . su moznosti. ale urcite by som sa vyvarovala nejakym nasilnostiam a reciam,ako nam to kedysi pomahalo. už sme trocha inde, myslim.
@anonym_autor ako hovoria ostatni...hned by sme mu zobrali mobil a nevidel by ho par dni. A po ukludneni sa o tom porozpravat v pokoji. Take veci sa len tak nenechavaju, v puberte potrebuju komunikaciu a jasne pravidla.
@anonym_autor kvôli mobilu...jasná závislosť. Nebrať mobil, nastaviť rodičovskú kontrolu a keď mu ho stopnem, môže si s ním aj zadok utrieť. Nepomôže brať mobil, ani sa s ním o Tom baviť. Určiť hranice si mala už dávno, skôr, ako ste mu to dovolili. Píšem to ako mama zavislaka na mobile, s ktorým som si už nevedela rady. Od nervov mi rozbil dvere, čo nimi buchol. A to len preto, že som mu 3x povedala o pol 12tej v noci, aby ho už vypol, lebo mu ho zoberiem. Vypol, odišla som z izby a zase som počula zvuky z izby. On bol nevyspaty, v škole nesustredeny. Otec (nezijeme spolu) mu mobil dal a mne zakázal mu ho vziať, vraj s ním chce byť v kontakte. Stačil mesiac a bol tak závislý, že som reálne riešila psychiatriu. Nakoniec som mu pohrozila, že ak mobil nedá a nenastavim rodičovskú kontrolu, pôjde do nemocnice sa liečiť a tam nebude mať ani mobil, ani nás. Pomohlo, aj keď bol zdutý, že mu zasahuje do jeho súkromia. Odvtedy vie, príde zo školy, urobí všetko čo treba, poučí sa a keď mu zostane do 21h čas, môže byť na mobile. O 21h večierka. Môže pozerať telku, s nami, v izbe telku nemá.
@anonym_1aa23a aj my mame limity pri detoch. Niekedy ked ich volam a nic...zablokujem...a hned su vsetci pri nas 🤣
Kazdy ma emocie, ale aj v emociach su hranice. Mam 40, ale nikdy som mame nevynadala. A to so mnou puberta plieskala riadne. Hadky boli, ale aj v tom najvcasom amoku by som si toto nikdy nedovolila. Netreba sa hned vyhovarat na emocie.
Podľa mňa nie je normálne sa hádať s 13 ročným. Mám 15 ročného syna a nikdy v živote sme sa nepohadali

On ti vynadá a ty sa chceš rozprávať keď vychladne? Ako ste na to reagovali vtedy? A dnes sa s ním normálne bavíš ďalej?