icon

Ako riešiť, keď dieťa prvýkrát vulgárne vynadá?

Dnes o 16:59

Syn má 13 a včera sa pri hádke úplne utrhol... Povedal nám dosť vulgárne veci a priznám sa, že ma to normálne zabolelo. Viem, že puberta je náročná a človek v zlosti povie všeličo, ale toto už bolo na mňa moc...

Odvtedy premýšľam, či to riešiť nejakým zákazom alebo trestom, alebo skôr počkať, kým sa upokojí a potom sa k tomu vrátiť. Nechcem to ani prehnať, ani nechať len tak...

januska12323
•
Dnes o 17:10

On ti vynadá a ty sa chceš rozprávať keď vychladne? Ako ste na to reagovali vtedy? A dnes sa s ním normálne bavíš ďalej?

anonym_1f1dd5
•
Dnes o 17:14

Ak by mi dieťa povedalo negatívnu vec, normálne, slušne brala by som to ako jeho právo. Ak by mi dieťa povedalo negatívnu vec, neprimerane ale stále v norme tak by som ho usmernila, určila mu hranice ideálne zákazom. Ak by mi dieťa vulgárne nadávalo dostalo by vzduchom chladenú, zakázané by mal všetko a mohol by nad sebou veľmi dlho rozmýšľať.

anonym_39a874
•
Dnes o 17:15
@januska12323

On ti vynadá a ty sa chceš rozprávať keď vychladne? Ako ste na to reagovali vtedy? A dnes sa s ním normálne bavíš ďalej?

@januska12323 na konstruktivnu debatu je vhodny cas ked su emocie v klude. To plati aj pre dospelych, nielen pre pubertiakov. Jasne, treba zareagovat, ale vsetci vieme, ze niekedy je dalsia debata len prilievanie oleja do ohna. Vychladnut musia obidve strany

anonym_832770
•
Dnes o 17:16

Vela deti sa aspon raz utrhne, povie nieco zle vulgarne v zlosti. Dolezite je, aby ho to trapilo a si na to nezvykal. Nebav sa s nim, nerob pre neho nic, kym sa neospravedlni.

januska12323
•
Dnes o 17:18
@anonym_39a874

@januska12323 na konstruktivnu debatu je vhodny cas ked su emocie v klude. To plati aj pre dospelych, nielen pre pubertiakov. Jasne, treba zareagovat, ale vsetci vieme, ze niekedy je dalsia debata len prilievanie oleja do ohna. Vychladnut musia obidve strany

@anonym_39a874 preto sa pýtam ako reagovali vtedy, trest by mal dostať hneď aby vedel, že si to nemôže dovoliť. Rozprávať sa môžu potom.

anonym_3d903a
•
Dnes o 17:22

@anonym_autor aky bol dovod hadky?

anonym_0e6780
•
Dnes o 17:25

určite to nenechať len tak. Vrátiť sa k tomu a jasne mu povedať že si nepraješ aby sa s tebou takto rozprával.

marci9
•
Dnes o 17:26

No len by skúsil. Takú by dostal po papuli, že by si to do smrti zapamätal. A zákaz úplne všetkého, kým by sa nezačal správať normálne. Takú ešte nehrali, aby mi 13-ročný sopliak pyskoval pod mojou strechou.

autor
•
Dnes o 17:26
@anonym_3d903a

@anonym_autor aky bol dovod hadky?

@anonym_3d903a Kvôli mobilu. Mal ho odložiť, začal odvrávať, potom sa to celé vyhrotilo a vtedy nám takto vynadal.

marci9
•
Dnes o 17:29
@anonym_autor

@anonym_3d903a Kvôli mobilu. Mal ho odložiť, začal odvrávať, potom sa to celé vyhrotilo a vtedy nám takto vynadal.

@anonym_autor V tom momente by mi musel odovzdať mobil a viac by ho nedostal.

anonym_1f1dd5
•
Dnes o 17:30
@anonym_autor

@anonym_autor Mobil by mal zakázaný minimálne na 2 týždne a upozornila by som ho že keď sa najbližšie bude takto správať rovno mu jednu vylepím.

januska12323
•
Dnes o 17:30

Je závislý na mobile. Najlepšie čo môžeš spraviť je zobrať ho úplne. A keď bude pindať dostane toľko domácich prác, že by naň ani nemal čas.

cyberk
•
Dnes o 17:37

vynadal akoze nadaval? vzivote by som si nedovolila toto povedat rodicom; zakaz vsetkeho a moze sa zamyslat nad sebou...

andrejka1974
•
Dnes o 17:37
@anonym_autor

@anonym_autor tak mobil nebude mať 2 týždne najbližšie a vermi uvidíš , že nabudúce si to už nedovolí

anonym_1aa23a
•
Dnes o 17:43
@anonym_autor

@anonym_autor kvôli mobilu...jasná závislosť. Nebrať mobil, nastaviť rodičovskú kontrolu a keď mu ho stopnem, môže si s ním aj zadok utrieť. Nepomôže brať mobil, ani sa s ním o Tom baviť. Určiť hranice si mala už dávno, skôr, ako ste mu to dovolili. Píšem to ako mama zavislaka na mobile, s ktorým som si už nevedela rady. Od nervov mi rozbil dvere, čo nimi buchol. A to len preto, že som mu 3x povedala o pol 12tej v noci, aby ho už vypol, lebo mu ho zoberiem. Vypol, odišla som z izby a zase som počula zvuky z izby. On bol nevyspaty, v škole nesustredeny. Otec (nezijeme spolu) mu mobil dal a mne zakázal mu ho vziať, vraj s ním chce byť v kontakte. Stačil mesiac a bol tak závislý, že som reálne riešila psychiatriu. Nakoniec som mu pohrozila, že ak mobil nedá a nenastavim rodičovskú kontrolu, pôjde do nemocnice sa liečiť a tam nebude mať ani mobil, ani nás. Pomohlo, aj keď bol zdutý, že mu zasahuje do jeho súkromia. Odvtedy vie, príde zo školy, urobí všetko čo treba, poučí sa a keď mu zostane do 21h čas, môže byť na mobile. O 21h večierka. Môže pozerať telku, s nami, v izbe telku nemá.

bielasovicka
•
Dnes o 17:47
@anonym_autor

@anonym_autor je závislák, bohužiaľ

anonym_4a59fe
•
Dnes o 17:52
@anonym_autor

@anonym_autor to sa mi stava, ale syn ma PAS. Je to tazke reagovat vhodne. Urcite za nim pridi a povedz mu ze ta to ranilo a ze si to nezasluzis. A ano dala by som den zakaz mobilu. Musi sa vediet ovladat. Urcite za tym bolo nieco ine nie ty. To bol len vysledok. Ale treba to prebrat a urcite brat ohlad na vztah.

anonym_898223
•
Dnes o 18:01

@anonym_autor Ono záleží aj aká je povaha. Počkať nech vychladnete obaja. Uvidíš, či sa ospravedlní alebo sa bude cítiť urazený. Určite by som mu povedala, že sa musí krotiť. Vydiskutovala s ním príčinu hádky.

althejka
•
Dnes o 18:03

No , za mňa, 13 nie je 6 a nie je to ani 18. Takže ak som dospelá, rodič, áno, neriešim tieto situácie v afekte, ale ani ich nenechám nedoriešené, či ustúpim. moj ma rovnako rokov,ale od prvej chvíle mám rodičovský zámok, fungujeme na dopredu dohodnutých pravidlách a aj sa stane, čo jasné sa tu nebudeme hrať že máme všetci doma deti bez názoru a vymedzenia sa rodičom. urcite sa k tomu vrátit, v pokoji to preriešiť, jeho aktivitu po prekročení dohody casovej na mobile jednoducho znemožniť. vypnut wifinu, bloknut . su moznosti. ale urcite by som sa vyvarovala nejakym nasilnostiam a reciam,ako nam to kedysi pomahalo. už sme trocha inde, myslim.

euka210
•
Dnes o 18:28
@anonym_autor

@anonym_autor ako hovoria ostatni...hned by sme mu zobrali mobil a nevidel by ho par dni. A po ukludneni sa o tom porozpravat v pokoji. Take veci sa len tak nenechavaju, v puberte potrebuju komunikaciu a jasne pravidla.

euka210
•
Dnes o 18:32
@anonym_1aa23a

@anonym_autor kvôli mobilu...jasná závislosť. Nebrať mobil, nastaviť rodičovskú kontrolu a keď mu ho stopnem, môže si s ním aj zadok utrieť. Nepomôže brať mobil, ani sa s ním o Tom baviť. Určiť hranice si mala už dávno, skôr, ako ste mu to dovolili. Píšem to ako mama zavislaka na mobile, s ktorým som si už nevedela rady. Od nervov mi rozbil dvere, čo nimi buchol. A to len preto, že som mu 3x povedala o pol 12tej v noci, aby ho už vypol, lebo mu ho zoberiem. Vypol, odišla som z izby a zase som počula zvuky z izby. On bol nevyspaty, v škole nesustredeny. Otec (nezijeme spolu) mu mobil dal a mne zakázal mu ho vziať, vraj s ním chce byť v kontakte. Stačil mesiac a bol tak závislý, že som reálne riešila psychiatriu. Nakoniec som mu pohrozila, že ak mobil nedá a nenastavim rodičovskú kontrolu, pôjde do nemocnice sa liečiť a tam nebude mať ani mobil, ani nás. Pomohlo, aj keď bol zdutý, že mu zasahuje do jeho súkromia. Odvtedy vie, príde zo školy, urobí všetko čo treba, poučí sa a keď mu zostane do 21h čas, môže byť na mobile. O 21h večierka. Môže pozerať telku, s nami, v izbe telku nemá.

@anonym_1aa23a aj my mame limity pri detoch. Niekedy ked ich volam a nic...zablokujem...a hned su vsetci pri nas 🤣

beata_k
•
Dnes o 18:42

Kazdy ma emocie, ale aj v emociach su hranice. Mam 40, ale nikdy som mame nevynadala. A to so mnou puberta plieskala riadne. Hadky boli, ale aj v tom najvcasom amoku by som si toto nikdy nedovolila. Netreba sa hned vyhovarat na emocie.

doriiis
•
Dnes o 21:13

Podľa mňa nie je normálne sa hádať s 13 ročným. Mám 15 ročného syna a nikdy v živote sme sa nepohadali