Co uprednostnujete? Na dome sa mi paci moznost ist von na zahradu s detmi atd, ale je s tym kopec prace okolo. Byt jednak financne menej narocny a aj menej upratovania ziadne starosti so zahradou, kosenim. Aj tak chodime ma vylety casto. Ako to mate vy?
Kedze som chudobna a financne gramotna, dom nikdy mat nebudem. Mam 2 izbovy byt v centre krajskeho mesta.
Mame byt so zahradkou…taky kompromis…
Ja by som dom nechcela, pri našom štýle života, by to bolo zbytočné. Často sme mimo sk. Záhrada mi nechýba.
Obe majú svoje výhody ale mám kolegyňu, celý život žila na byte, zrazu chceli dom a šli do bungalovu cca o rozlohe ich bytu, takže nejaké upratovanie navyše tam nie je a k tomu majú iba maličký pozemok, napr na mňa až moc malý ale jej to vyhovuje - stačí jej, že si má kde kde v kľude zaparkovať auto, kde si ísť ráno zapáliť a večer posedieť s mužom, pogrilovať, dvor má pokosený vraj za 2-3 minúty a okrem trávnika a sedenia tam nemá nič, takže veľa roboty navyše nemá. Na tvojom mieste by som porozmýšľala nad niečim takýmto. Že si na dome neznamená, že musíš mať v pred domom skalku a záhon zeleniny.
Ja si dom neviem vynachváliť, najmä keď tu každý týždeň cítam diskusiu o hlučných susedoch :D áno na záhrade je práca ale tak mám to ako relax popri tom čo som s dieťaťom von zatiaľ je vo fáze že sa aktívne zapája :D
Ja som team “byt” - dom nechcem. Ak by som si vyberala teraz nove byvanie, tak by to bol byt s velkou terasou, mozno s predzahradkou, ale tam by ma odradzalo byvanie na prizemi, resp. na urovni chodnika.
Dom
Jednoznačne byt.
Bývala som aj v dome /v meste/ nikdy viac
Dom...byvala som v byte, ale domu sa to nevyrovna...vypustim deti na dvor (1,5r a 5r) a mam postarane, nemusim im robit program a striehnut na ihriskach
Ja som z domu byvame v byte. Pno vadi mi najme sukromie kazdy vidi co kóko nalupu amme preto miz to vybera az po tmeono nieje to zle len mi byvame na 1 a toje peklo.. dom je dom ale ja tam moze byt napriklad ja som cele detsvo trpela tym a kolke nocy sa nevyspala koli ausedovmu psovi.. inak v dnesnej dobe by som isto uver nebrala a nestavala.. nemienim byt otrokom uveru a vsetky peniaze vrazat do domu len aby som mala
Maly dom,velky pozemok.teda moholby byt vacsi,ale v ramci financnych moznosti
Sme v byte, zatial sme spokojni. Uvazujeme o dome, ale v BA domy za tie ceny jedine v okrajovych castiach, novostavby jedine v dedinach okolo. A to by bol zas problem, bud stary dom do ktoreho okrem 500tis vrazime este aj na rekonstrukciu a dispozicne nikdy nebude podla nas... Alebo pozemok a stavat, ale aky velky postavit? Zbytocne velky dom je zas na ostaru, maly je uz vlastne vo vymere nasho bytu, takze by sme nic neziskali. Vlastne by sme len minuli peniaze, no ci by nam to prinieslo lepsi zivot? Zatial o tom pochybujem
25 rokov som žila v byte a nechcela by som už teraz bývame síce v radovke s menšou záhradou, ale chceme časom niečo väčšie a ďalej od susedov
ja som strašne hakliva na hluk a dupoty od susedov, v byte som trpela.
Nemusíš mať starosti so záhradou, tak posadis iba trávu a raz za 2 t pokosite veď nemusíš sadiť zeleninu.Ja som bola 35 r v byte a 10 v dome a už by som do bytu nešla.Poplatky máme v dome o polovicu nižšie ako v byte kúrim kedy chcem, vysavam kedy chcem.To si ty musíš rozhodnúť aké ste typy ľudí pre malé deti je dom super voľba hlavne v lete.
Ja vobec nemam pocit, ze dom je financne narocnejsi, ako byt.byvam v dome, kurim kolko ja chcem, opravim a vymenim podla potreby, sme na to sami, ale aj si o tom rozhodujeme. Mam dva byty v centre mesta, za jeden je mesacny poplatok okolo 400 eur(vysoky fond oprav), za druhy 350…..
@maranta_leuconeura a prečo by ste mali stavať veľký , lebo malý? Veď si môžte postaviť aký potrebujete ak budete stavať nový dom. Máme dom nie väčší ako sme mali byť, 90m. ALE máme dvor, bazén , manžel aj záhradu robí, lebo ho to baví. Mňa nie, tak nerobím.
@beataxxx platíme v dome menej ako sme platili v byte. A zakurim si kedy chcem
@patta89 tak to máš šťastie, moje deti (tiež 1,5 a 7) sa v záhrade nudia, aj ked tu majú preliezky, smykalu, trampolínu, ale aj tak vymetame len sídliska, lebo co je doma, to sa nepocita. Takze ja dom jedine kvôli pocitu súkromia (uz by som nezniesla toľko susedov pokope), ale inak žiadna pridaná hodnota (u nas). Ideal dom v meste (kludne aj radovka)
Myslim, ze zalezi od velkosti domu. Byval som v byte, teraz mam dom a nemenil by som. Niekedy je toho vela, ale to skor skrz veci ktorym sa venujem. Ja by som sa v byte nudil a bez zahrady a dielne si uz zivot predstavit neviem.
Ziadny sused za stenou, vlastny zivotny priestor a kurim ako chcem. Vylety ci pravidelne pendlovanie kade tade neoblubujem takze pre mna ako introverta idealne. Mam moznost sebarealizacie a zaroven mam klud. Dobri susedia naokolo cize ja sa stazovat nemozem .
Vyrastala som v dome ale keď sme sa rozhodovali s mužom do čoho (väčšieho) ísť, tak vyhral znovu byt. Máme ešte malé deti ale všetky ich krúžky, škola, skolka,… nechcem byť teraz 15 rokov niekoho taxikár, takže bolo rozhodnuté. Kúpili sme byt v novostavbe neľutujem. Synovia tam majú od prvého dňa kopec kamošov
@mateson2004 ved pisem, dom okolo 100 m2 pre nas vlastne nie je prilepsenie si oproti bytu a vacsi mi pripada zbytocny. Cize za rovnaky priestor by som dala +300tis oproti bytu ♀️ hej, povestne sukromie v dome, ale neviem my teda mame sukromie aj v byte. Jedine co mi chyba je terasa.
@diaszoky Hlavne kvôli hluku. Kosenie, pílenie a rôzne iné práce takmer na dennom poriadku, cez víkend sa človek nevyspí. Psy na okolí tiež nepoznali nočný kľud.
Mne vadil aj ruch ulice. hoci bol dom ďalej od cesty a ulica nebola frekventovaná.
Vyhovujú mi na bývanie vyššie poschodia, kde je kľud,
V dome žiadne súkromie, každý ti pozerá do záhrady, na terasu.
Dom bol novostavba, žiadne investície - napriek tomu vyššie náklady ako v byte.
Neskôr som zistila, že by som nevyužila záhradu a dvor ani pri dieťati, Dcéra sa pri dome, kam sme chodili, len občas cez víkend odmalička nudila - hoci sme sa jej venovali,
Bola ihriskový typ, potrebovala zmenu a deti.
V byte pohoda, kľud, menej práce - viac času na koníčky, výlety atď.
Čo sa týka investícií do samotnej nehnuteľnosti je dom viac do peňazí.Na byte nemusíš riešiť strechu, príjazdovku,atď.Ale všetko sa vráti v podobe kľudu,ticha a súkromia,ktoré byt neponúka.
Ale čo sa týka mesačných nákladov stojí dom oveľa menej ako byt.
Vďaka za dom.Ta sloboda,klud a súkromie stoja za každý cent
Ja som za dom, milujem sadiť kvety, pestujem si vlastnú zeleninu, veľký bazén, altánok, niekoľko ovocných a okrasných stromov, ríbezle, maliny, rakytník,…zbožnujem to tam a v byte by som na 100% umrela.
Vyrastala som v dome,ale 10 rokov žijem už v byte. Dom je dom,tiež s manželom po tom túžime a pracujeme na tom,len tie ceny sú strašne a proste dat 400tis za starý dom +rekonštrukcia to proste nie
A to natrieme biedu. Zatiaľ nám stačí 3i byt v krajskom meste. Tiež nechcem aby sa muž naháňal za peniazmi len pre "môj sen", nakoľko ja som na RD. Jeho zdravie je mi prvoradé.
Áno chyba mi to, to súkromie, pestovanie ale zas keď s bola mladá a zila s rodičmi, keď s chcela ísť večer do mesta už bol problém, autobus. Stále riešiť spoje bolo otras.
Je tu viac diskusii na tuto temu, skus pohladat. Je to velmi individualne. Ja som vyrastala v dome, moje prve byvanie po osamostatneni sa bol 3-izbovy byt s balkonom v malom meste na Slovensku, a trpela som ako koñ. Chybal mi vybeh, zahrada..... Dalsie byvanie bol dom v radovej zastavbe, velky s 5-timi spalñami, mal terasu a malu zahradu..... A nebolo to ono. Dom sme predali a dali sme si v inom meste postavit novostavbu, poschodovu, tiez 5 spalni, ale aj so zahradou, terasou a bazenom. Zijeme tu uz 7 rokov. Travnik nemame (teda na jednej ploche ano-umely), inak len stromy, palmy...... Celkovo pozemok nie je velky, do 600m2, zeleninu sadime len ked sa manzel nakopne, inak je vsetko len na ovocie+okrasu. Platime za udrzbu, lebo ked mame volno, nechceme byt otrokmi-strihat stromy, cistit od listia..... Ak by som mala robit vsetko sama, asi by som tiez do toho isla, bolo by to na ukor volneho casu, ale v byte by som zomrela, tak v tom mam jasno
Využívam výhody obidvoch.