Hanba za bývanie v paneláku uprostred drahých nehnuteľností

19. máj 2025

Začínam sa dosť hanbiť, že bývame v obyčajnom panelovom byte, 3 izby - 2 menšie deti. Nemáme na dom, ceny nehnuteľnosti šli raketovo hore.
Moje kamarátky lebo známe na materskej stále len dom, dom . V každej debate - “ a čo sa nesťahujete / neplánujete do domu?”
Úplne každému šibe? Ak dom, tak by som chcela byť blízko mesta, aby som nerobila deťom neskôr len taxikárku, ale tie ceny 450-480tisíc.

frflos_nespokojny
19. máj 2025

bud rada, ze si v byte. okolo domu treba stale robit a po rokoch aj servis domu a pokial neviete nic robit, tak naklady este stupnu.

palculienka40
19. máj 2025

Mas strechu nad hlavou a aj menej starosti. Nejde nejde, zadlzit aa a potom sa bat naco. Mas svoj klud. Bud vdacna za to co mas, biekto nema ani to a byva v ubytovni alebo aj na ulici.

domkakvet
19. máj 2025

To je bud vymyslene, alebo si este decko, lebo kazdy normalny clovek vie, ze nie je prioritou mat dom a obzvlast nie, ak ty po nom netuzis, ale chces ho iba preto, lebo ostatni povedali. Okrem toho poznam nie jedneho a nie jednu rodinu, ktora by si mohla aj v dnesnej dobe kupit dom a nie jeden, ale rovno dva a predstav si, ze byvaju v byte, lebo to tak chcu a dovody maju rozne bud sa im nechce starat o zahradu, alebo si kupili byt ked este na tom neboli financne tak dobre a uz su tam zvyknuti nechcu menit a rozne ine veci.

frflos_nespokojny
19. máj 2025

@domkakvet tu ide aj o to, ze clovek robi od rana do vecera a nemas cas sa venovat dalsim veciam a dalsia vec je pohodlie kde nemusis nic riesit, lebo su na to iny ludia a ty sa iba zlozis na danu vec

dzulli1980
19. máj 2025

Joj, ja by som do domu žiť nešla, ani keby neviem, čo bolo ... a nehanbím sa za to.

rozculena
19. máj 2025

a tie kamarátky a známe bývajú v domoch?

minenkaa
19. máj 2025

Ludia vám už uplne preskakuje

denkabemommy
19. máj 2025

Vidíš, ty sa za to hanbíš a ja, keď sme vyberali medzi bytom a domom som volila jednoznačne byt. Áno, dom je mať krásne ale… sama si doplň, lebo pre mňa to má toľko ale, ktoré sa ceny netýkajú, že sa ma už nik nepýta, prečo sme v byte 🤣.

dettilv
19. máj 2025

To ako fakt? Dospelá žena s malými deťmi sa hanbí za toto🤔neverím🤭veď máš strechu nad hlavou, takže máš viac než niektorí ľudia😃a chcela by si bývať v dome ty či ti záleží čo hovoria kamošky ?

7lenka11
19. máj 2025

Nechápem prečo sa za to hanbis. Však tu je kopec ľudi, čo žiju ešte v pokročilom veku v mama hoteli a ty sa hanbis za to, že máte byt a vlastné bývanie? Upokoj sa, je to v poriadku. Pomaly celá Bratislava žije v bytoch, takisto v iných veľkých mestách prevláda život v panelákoch.
My sme vymenili 2i byt za dom (radovka s mini pozemkom, takže tam nie je moc roboty). Áno, je super mať dve poschodia, 5 samostatných izieb, terasu a dvor pre deti. Ale všetko má pre aj proti. My sa zase bez auta nepohneme, bývame prakticky odruky a možnosti pre deti je malo, keďže každý počíta s tým, že v dome ma každý svoj dvor a nikto nemá za potreby budovať nejaké ihriska, kútiky, robiť krúžky pre deti. A hlavne ži tak, ako vyhovuje tebe, nie tvojim kamoškam.

slovakboy
19. máj 2025

Vôbec sa za to nemusíš hanbiť. Nie si menejcenná mama, len preto že nemáš dom so záhradou. Si mama, ktorá myslí dopredu. Ľudia veľmi preceňujú bývanie. Samozrejme, že dom je lepší lebo je väčší a samostatný a má záhradu. Ale dôležitejšie je pokojné bývanie a miesto. Byt blízko centra hocijakého okresného mesta je lepší ako dom na dedine. Aspoň pre mňa by bol. Ak veľmi chceš dom, tak malý. Existuje taká kniha od jedného českého architekta: Chvála malého domu. Ak máte ten byt s dobrými susedmi, tak je to na nezaplatenie. Ten pocit hanby je kvôli porovnávaniu sa. Ony sa ťa provokačné vypytujú aby vyzdvihli svoje ego. Nehraj túto hru. bývate vo vlastnom, v rozumnej lokalite, a zrejme nemáte na krku extrémne náklady, ktoré dnes domy prinášajú (vysoké úvery, energie, dojazdy, údržba).Mnohé mamy, čo prešli do domu, neskôr zistili, že: sú izolovanejšie, deti musia voziť autom všade, a s domom sú neustále nejaké starosti (opravy, záhrada, financie).Možno niektoré kamarátky dostali pozemok od rodičov, možno bývajú 30 km od mesta, možno majú dlh po krk. To, čo je „vidieť“, je len časť príbehu. Cena domu je obrovská. Chcete byt zadĺžení do 70 tky kvôli trávniku? Nebudete si môcť dovoliť dovolenky atd. Skús kamarátkam povedať aj takto: Momentálne sme veľmi radi, že bývame tam, kde to má zmysel pre deti aj pre nás. Akebo: Zatiaľ nie. Sme spokojní, kde sme.

vkatush
19. máj 2025

Tak povedz kamoškam, nech ti dajú tak 300k ako darček a hneď sa sťahuješ. Viac ti netreba, zvyšok si už doložíš sama 😊

bolarazjedna
19. máj 2025

Povedz im, že nate iné priority, do čoho investovať peniaze (co je aj pravda, radšej budeš setrit na štúdium detí, ako na vysokú hypotéku... Alebo napr v mojom prípade, dom s rozlohou nášho bytu by znamenalo 3x vyššiu hypotéku, ako platíme teraz a ta záhrada mi za toľko nestojí, plus ešte je viac roboty okolo domu. Ja svoj voľný čas chcem tráviť aj oddychom, aj sa venovať deťom, nie drieť v práci odnevidím do nevidím aby som utiahla hypotéku).
A v prvom rade pracuj na svojom sebavedomí, aby ťa nerozladili také hlášky. Je to tvoj život ktorý žiješ podľa seba.

226lenka
19. máj 2025

Zmeň kamarátky

miadi
19. máj 2025

Nemas problem tak si ho vyrobis.

pralinka25
19. máj 2025

ludom uz vazne drbe. to tie domy ako svaty gral slovakov. 🙈
ja mam sice dom ale nikdy som po nom netuzila. som decko z panelaku, babky som mala v panelaku a hoci mame novostavbu v centre mesta uplne v pohode by som sa do panelaku vratila. pre mna je dom ako vazenska gula. furt nieco treba, mna zahrada nebavi ani sa v nej vrtat ani na nej sediet ani tam byt s detmi. nuda nuda nuda. a vlastne ani decka to nikdy nebavilo aj ked mame preliezky smykacky kadeco, radsej isli na ihrisko s kamosmi. alebo furt tahali cudzie decka k nam. akoze uprimne ja mam dost co robit so svojimi 3 nie sa starat permanentne este aj o cudzie a trpnut ci sa niekomu nieco nestane.
dom nie je pre kazdeho. pre mna teda vobec. a kym sme byvali v byte nikdy v zivote ma nenapadlo sa za to hanbit aj ked kamosky byvali v domoch. to uz je vazne psycho toto.

vivien234
19. máj 2025

Nechcem byť hnusná, ale niekto je rád že vôbec zoženie byt lebo ceny sú otrasné a človek ktorý chce ísť napríklad sám do bytu musí mať veľmi dobrý plat aby to utiahol sám a čo ich vlastne do toho? Kde ty žiješ? Veď je to tvoja vec a nie ich. Hanbíš sa a začo? Že máš kde bývať a aj to ti je málo?.. Skôr sa hanbi za svoje zmýšľanie.

mandarinka555
19. máj 2025

To preto chceš dom, lebo kamarátky majú? Tak si v dobrej riti🙈

andreatytler
20. máj 2025

A nech mi niekto povie ze na Slovensku je tazky zivot ked maju ludia taketo problemy.

jaskolka
20. máj 2025

Neverím...to čo je na tom dome také úžasné,že sa všetci idú zblázniť? Ja mám dom,no v pohode by som šla do bytu.Som mestské bytové dieťa,vyrástla som v byte,dom ma nikdy nelakal,akože zvykla som si po svadbe,aj na ten dom aj na záhradu,ale jednoducho nechápem, prečo by mal byť dom niečo "viac"ako byt🙈

iv007
20. máj 2025

Ja mam radsej 2 byty a viac volneho casu pre svoje aktivity. Neporovnavaj sa s kamoskami, oni mozno maju vysokanske hypoteky. Neni vsetko len o terase a zahrade, ked v konecnom dosledku nemas na to cas. Kazdej slusne odpovedaj, ze ty si spokojna s tym co mate.

fineta
20. máj 2025

Bývame síce v dome, ale ako píšu vyššie, tá réžia je stále dookola. Dokončíš posledné a môžeš ísť zas kvôli opotrebeniu od začiatku. Celoživotné dielo. Pre mnohých sú dôležitejšie iné veci ako furt investovať do domu ako do bezodnej jamy.

enusamt
20. máj 2025

Kup si zahradu..
Byvame v byte, mame zahradu a pocitovo je to casto ako byvanie v dome 🙃

jesenzima
20. máj 2025

Jediný, komu šibe si ty. Buď rada, že máš strechu nad hlavou. 🤦🤦

kristie571
20. máj 2025

Nemeň bývanie, zmeň kamarátky.. a aj myslenie, to sa važne nechaš tak ovplyvniť niekoho kecami, že až začneš spochybňovať či je pre vas ok žiť v byte? 🙂

zuzana9393
20. máj 2025

Keď to kamošky hovoria, tak by si sa mala presťahovať. Ja tak mám známu, ktorá nemá rada more, nekupevsa tam,lebo sa boji, s mužom si nemajú čo povedať, ale každý rok chodia na dovolenku, capne si foto na FB, pochváli sa ako bolo super a je spokojná, že kamošky závidia 😀 tak šup šup aj ty nejaký rýchlo pohladaj

sense
20. máj 2025

Ja som rada že žijem v byte. A nehanbím sa za to

olimuc
20. máj 2025

Na to, ze mas 2 deti mas uvazovanie 15 rocnej … kamaratkam sibe …. Ani nie, ale len ste sa zasekli v 19stke a na IG a spol a prilis dlha MD/RD vam lezie na mozog … hanbit by si sa mohla, ak by si si nasekala deti a byvala po mostom .. ako sa asi podla Vasho uvazonia musia hanbit Ti, co za byt vyhodia 250k v Petrzalke a su spokojni, ze byvaju ….🤦‍♀️

martinka13
20. máj 2025

No závisť je blbá vlastnosť. Znepríjemňuje život. Buď vďačná za to, čo máš. Nik nemá všetko.

larrylurex
20. máj 2025

My bývame v byte, je to väčší 4-izbak. Teraz nám pribudne 3. dieťa, čiže časom z obývačky spravíme obývačko-spálňu, aby každé dieťa malo vlastnú izbu. (prvé dve deti ma manžel z predošlého vzťahu, medzi každým dieťaťom bude 6 rokov, stredný je chlapec, čiže spoločná izba moc nepripadá v úvahu)
Tiež sa ma každý pýta v poslednej dobe, či nechceme ísť do domu. Akoby to bolo neviem čo 🤷🏻‍♀️ Úprimne, neviem si predstaviť, niekde zohnať 4-5 izbový dom a o tých cenách ani nevravím. Byt mi príde oveľa praktickejší a hlavne aj kvôli tým izbám a o výdavkoch ani nevravím.
Navyše o dom a záhradu je veľká starosť a bolo by to náročné aj časovo.
Manželove deti bývajú v dome u maminy a naša dcéra si to vynahradí u mojich rodičov, ktorí majú veľa zvieratiek a veľkú záhradu.
Áno viem, je síce pekné mať terasu, bazén, ale treba sa pozrieť na veci aj trochu prakticky a reálne. Poznám ľudí, ktorí aj ľutujú, že šli z bytu do domu.