Skúsim opísať situáciu a zaujíma ma váš názor na očkovanie MMR. V rodine máme "diagnózy". Moja sestra je asperger (vyskofunkčný ale s úzkostnou poruchou a ADHD). Bratranec má jedno dieťa zdravé, druhé buď detský autizmus alebo NKS.
Ja mám dve deti, jedno zdravé (plne očkované) a druhé sa zatial tiež javí úplne v poriadku - má 13 mesiacov, reaguje na meno, očný kontakt super, zdiela hru, pozornosť, hrá sa funkčne, používa cca 7-8 funkčných slov a dalšie pomaly naskakujú. Ukazuje prstom, napodobní zvieratká, ukáže v knižke psa, mačku, na fotke mamu, otca, babku atď. Dá pápá, indiána, aký veľký narastie. S jedlom žiadny problém, hrubá motorika v poriadku (chodí od 10m), jemná tiež - kŕmi sa sám s lyžičkou, pinzetový uchop.. Má rád ľudí aj deti
Ale neviem prečo mám hrozný strach ho dať zaočkovať MMR vakcínou.. ostatné očkovanie povinné má.
Myslíte, že aj u takto dobre rozbehnutého dieťaťa by sa mohol "spustiť" autizmus? (Nakoľko niečo v tej genetike asi máme..)
@balerina2025 pediatrička je zásadne "za" očkovanie..
vies ono pri vsetkom mozes mat vedlajsi ucinok. len to by ludia nesli ani na kolonoskopiu, ani na gastroskopiu, ani na rtg, ani na mamografiu, ani na CT proste nikde.
vies, radsej by som dala zaokockovat,akoby neskor malo chytit chorobu a nasledky by mohli byt ovela horsie....
Je nas tu viac ktorych deti mali neziaduce ucinky po MMR ockovani a hrabali ich z tych ,,sraciek" este velmi dlho. My teda ano a bolo to velmi zle obdobie. Nemam namysli nejaku teplotu po ockovani.
Kazdopadne riad sa sebou , neziaduce ucinky mozes mat aj po hoc akom lieku ci vysetreni ktore Ti moze nieco vyvolat
Mmr je najpreverenejsia vakcina na svete - nesposobuje autizmus, len sa ockuje vo veku, kedy sa zacina zaroven diagnostikovat.
Autizmus nie je možné nijako spustiť. Toto kedysi dávno tvrdil jeden pán, ktorý chcel pretlačiť svoj spôsob "vakcinácie". Neskôr to však odvolal a priznal sa lenže myšlienku do ľudí už vložil. Nemusíš sa ničoho báť. Zároveň dieťa s autizmom nie je koniec sveta. Radšej s autizmom ako riskovať, že by sa mu mohlo niečo stať. Držím palce pri správnom rozhodovaní
mozno jednym z rieseni je odlozit mmr na co najneskor?
ja som teda mala tiež všelijaké obavy, asi ich máme skoro všetci. Nešlo mi o to neočkovať, len proste obava tu je. Mne dosť pomohlo, že synovia mali všetky očkovania posunuté, konkrétne túto vakcínu dostali až ďalej po druhom roku. Škoda, že sa bežne nepodáva až vo vyššom veku ale teda asi preto, aby deti boli chránené pred tými chorobami skôr.
@mirka0677 ďakujem, skúsim sa popýtať či by sme to mohli odložiť na cca ten druhý rok.
@ivonadusa zatial je objednaný na očkovanie v 18.mesiacoch (to je aspoň na tej neskorej hranici)
Som as, MMR mi museli pred rokom preockovat, zial som non responding na rubeolu ( titer 3x ), syn je NT, ocko MMR bez problemu. Nemal ani cervenu stopu, nic . Ja tiez nic
U nas syn bol v 12 a 15 mes ocko
Ja som dala očkovať obe deti. Pri prvom som ani neváhala, očkovaný bol v 18-tich mesiacoch lebo v 15 sme akurát boli chorí.
Druhý syn bol predčasne narodený, bála som sa samozrejme ale na jeho vývoji som videla že ja naozaj max v poriadku a aj na očkovaní dr. potvrdila že sa nemáme čoho obávať. Očkovaný v 15 mesiaci.
Osobne si myslím že to lepšie deti zvládajú menšie ako keď sú staršie. Prvý syn mal na 10 deň horúčku. V podstate pri každom očkovaní mal reakciu.
Druhý nemal absolútne nič.
A u tvojich pribuznych s diagnozami zacali problemy po ockovani alebo sa tam nepozoroval ziadny suvis? Ja myslim, ze sa bojis kvoli tej genetike, plus mas jedno dieta zdrave a mozno mas pocit, ze dve zdrave by uz bolo moc velke stastie. Ja netvrdim, ze tymto veciam rozumiem a myslim, ze nikto uplne nerozumie. Ale tak logikou mi vychadza, ze ak ma niekto potencial mat problemy po vakcine, tak ma potencial ich mat aj po chorobach. Zacalo sa o tom viac hovorit az pri covide, ale uz davno predtym choroby spustali ludom chronicke problemy a rozne autoimunitne ochorenia. Takze tazko sa tomu realne vyhyba, ak nejaka taka dispozicia v niekom je. Ale ak sa velmi bojis tak proste to ockovanie odloz na neskor.
Ahoj, keď sa pýtaš na názor..
Mám dve deti, prvé je očkované na mmr, druhé nie. Dôvod neočkovabia druhého dieťaťa je, že MMR vakcína obsahuje kmeň, ktorý je rozmnožený na ľudských bunkách z umelého potratu. Som veriaca a verím, že duchovný svet je reálnejší než tento v ktorom žijeme, preto som názoru, že aj toto má podieľ. Tiež si myslím, že nočné desy majú súvis s touto vakcínou ale to ešte nemám osobne potvrdené. Prečo som dala prvé dieťatko zaočkovať? Lebo som ešte nemala túto informáciu, v tej dobe som sa o to nezaujímala. Prepuklo to až vakcinaciou proti covid-19.
@domi995
aj si rozmyslala, co by si robila, keby to neockobane dieta ochorelo? A pripadne nevedome nakazilo tehotnú zenu?
Ja nechcem rýpať, tiez som mala dilemu s týmto mmr. Chcela som robiť opatrovatelku deti a pri pomyslení byt tehotna a nakazena touto pliaga mi až zle boli. Pripadne ina matka, ktorá príde ku mne po svoje dieťa a chyti to od toho neockovaneho. Vtedy som sa rozhodla mat len očkované deti.
Man aj jamisky, ktoré vôbec neockuju a maju moje plne pochopenie. Ja mam obavy totiž z obochoch možnosti, ci očkovať alebo nie.
@svetlonos ono existujú alternatívy. Osýpky a príušnice z kuracieho embrya, ružienka z králika. Na Slovensku však nie sú bežne dostupné. Z osobného hľadiska ale verím Pánovi, mám s ním osobný vzťah a to prepletáva a ovplyvňuje celý môj život, takže tiež verím, že všetko sa deje z určitého dôvodu. Nič nie je náhoda.
@marianarem nepozoroval sa súvis.
Rozbehnúť ak ho naozaj ma môže aj stres alebo hoc aká choroba. Vôbec sa to nepripisuje očkovaniu. Sama ste napísali že rozbehnúť nie spôsobiť. Takže ak to naozaj na nevyhnete sa tomu. Ale má super rýchli vývin takže sa nestresujte autizmom a tešte sa z rozvoja dieťaťa
@domi995 viea prosim napisat zdroje alebo studie,ktore roto potvrdzuju o MMR vakcine?
My sme odkladali ockovania a nakoniec to tak vyslo, ze vsetky deti mali MMR okolo druheho roku. Teraz uz apelovala na nas dr., ze ak ideme do zahranicia, ze je lepsie uz mat to ocko, lebo osypky a aj mumps su coraz castejsie. Mala v kuse sopliky, kasle, teploty, od starsieho skolkara schytala. Ale pred cca mesiacom sa nam podarilo, syn mal preockovanie a dcerka v 2,5 roku prvu davku MMR. Ziadne reakcie neboli.
Akoze neverim že toto všetko dokaže 13 mesačne dieta , oproti tomu mam potom dost zaostale deti
( vtip) su ockovane MMR, starsia uz aj preočkovana v 6 roku, žiadne vedľajšie učinky nemali.
Moja suseda ma dieta s autizmom (zistili mu v 2 rokoch), ockovany na MMR nebol...dali ho zaockovat az v 3r...takze mmr nespusta ziaden autizmus...to dieta sa s tym uz narodi, len v tom obdobi sa mu vacsinou ukaze, ked sa ockuje.
Ja mam zaockovane obe deti, ja by som sa bala tej "pliagy",ktoru moze dostat, keby neboli ockovane
@balerina2025 odborníkov tu bolo plno hlavne pri covid očkovaní , takze na odborníkov by som sa moc nespoliehala
@katulienkax ved prave, niekto si mysli ze si to vygugli a uz je studovany odbornik
@nyphadora veriť nemusíš, ale sú také deti. Jedno mam doma
Na mmr mam vlastný názor, spustilo u nás jednu "chorobu", ktorá ale v malom bola odkedy sa narodil, len to mmr zrýchlilo (?)
niektore choroby maju naozaj manifestaciu az neskor, a potom tu pripisuju ockovaniu. to je chyba.
Žiadne očkovanie autizmus nespôsobuje, s tým sa dieťa už narodí...takzd kludne ockuj...jedine sa môžu prejaviť zviditeľniť po ťažkej chorobe, ockovsni a pod...u môjho syna to bolo po zložitej operacii...ale aj pred ňou bolo vidieť, že je iny...
co na to vas pediater? verim ze si sa pytala aj odbornika, nie len ze sa ides pytat ''cez gugl vystudovanych premotivovanych matiek'' a vyvolala dalsiu temu na 10 stran ....
uprimne, mala som strach tiez, ale to asi preto, ze vsade strasia s autizmom. a ano, samozrejme, ze sa moze stat hocico, ale to mas ako pri kaazdom ockovani, ako pri kazdom lieku, co ma neziaduce ucinky. tazko povedat.
urcite by som skor pytala odbornikov.