Ahojte, čoskoro odchádzame na dovolenku a zaujímalo by ma, aké máte tipy, ako čo najviac v pohode stráviť dovolenku s deťmi. S mužom sme analyzovali všetky naše predchádzajúce dovolenky a výlety a prišli sme k výsledku, že vlastne skoro všetky sme si pokazili sami, najmä kvôli nereálnym očakávaniam. Máme 2 deti, 7r a 2r. Poviem príklady. Keď sme mali iba 4r dcéru, boli sme v Chorvátsku. Ja som chcela aspoň 1x za pobyt sa ísť prejsť večer po meste, dať si drink. Chcela som sa vrátiť okolo 9, ale prisahám, nedalo sa. Napriek tomu, že sme išli hneď po večeri, ktorá bola o 7, s dcérou sa nedalo, lebo bola veľmi unavená a strašne umrnčaná. Viem, že som mohla dopredu vybaviť nejaký kočík, ale my sme nepoužívali kočík od roka, tak ma to ani nenapadlo. Na ďalšej dovolenke sa muž chcel previesť tým dovolenkovým vláčikom, chcel, aby som sa išla spýtať čo a ako, ale tým, že dohovoriť sa viem iba ja, musím všetko riešiť iba ja s recepciou atď, že mi došla trpezlivosť, nechcelo sa mi ísť, dobre sme sa pohádali kvôli takej idiotine a nikde sa nešlo, muž urazený . Ďalšia dovolenka s oboma deťmi bola taká, že muž sa chodil so staršou kúpať a keďže ja som spala s mladším, bol na mňa dosť naviazaný, vôbec sa nechcel kúpať vo vode, výsledok bol, že za celý pobyt som si zaplavala 2x po 45 minút. Tu sme sa nepohadali, ale ja som odchádzala s takým blbym pocitom, že vlastne som si to vôbec neužila a nič som z tej dovolenky nemala. Potom sme to analyzovali a muž hovorí, že to takto nemôže byť, musíme sa pri synovi viac striedať.skoda, že sme to zistili až po dovolenke
. Na ďalšej sme ani za ten svet nevedeli spraviť žiadny program, lebo keď sme chceli niekde ísť, Maly mal akurát tak spať. Boli sme 5 dní v zakopanom a ani raz sa nám nepodarilo ísť na Turistiku. Jeden deň vstal príliš skoro, druhý deň neskoro, ďalší zaspal práve keď sme mali vyrážať
. Výsledok všetkých našich dovoleniek je, že sa vraciam ešte unavenejšia ako keď som tam išla a mám pocit vyhodených peňazí. Musím priznať, že aj ja a aj dcéra máme vysoký citlivosť (boli sme u psychologičky), takze
hlavne by som zapla dovolenkovy mod... akoze na dovolenke sa za vsetko nasierat... aj moje deti spavali cez obed, ale pri dcere sme riesili kocik a pri synovi kocik/nosic podla okolnosti. Vsade sme ho tahali, teda oboch ako macence... Mam pocit ze mate od dovolenky vzdy obrovske ocakavania... ale dovolenka je len o vas.. ako si spravite, tak budete mat. Ak budete cely den lenosit pri vode, tak bude tak, ak budete chodit na turistiku, zbalim dieta do nosica a idem...
Nemať očakávania. Nepredstavovat si co by mohlo byt, neporovnavat, že iné dvojročné dieťa sedí a krásne si stavia z piesku a moje ty lieta a ručí.
Určite odporúčam kocik, a cez ten obed ísť na izbu, pospať si, oddýchnuť si.
príliš to komplikujete :D keď chcem ísť von večer, vezmem kočík pre dvojročného, keď bude chcieť, tak bude spať, keď nie, tak bude aspoň sedieť. my sme šli minulý rok s 3 ročným bez kočíka:D cez obed si 2 -3 hodiny pospal na izbe a v pohode každý večer do 21-22 vonku:D a o 6 - 6:30 už bol zas hore:D za mňa už len to, ako ste zvolili formu dovolenky Vám to uľahčí, a to ak beriete ďalších ľudí, to je veľká pomoc. a teda hlavne, nič si neplánujte :D prispôsobujte program deťom, a v chorvátsku sa dohovorí aj muž po slovensky.
Teraz ideme viac rodín, mám menštruáciu to tiež nevyzerá najlepšiezobrať kočík, byť na takom mieste nech nemusíte chodiť ďaleko, ak chcete ísť do mesta, rozdeliť sa, keď bude menšie spat.Ved už nie sú maličkí dokážu večer posedieť v meste choďte skôr na večeru....a môže niekedy uspať muz ty byť so známymi na drink, lebo takto robis zase to isté čo doma.
Muž má pravdu, dovolenku si kazíte sami. Určite zoberte kočiar, dieťa tam šupnete a môžete ísť kam chcete.
Hlavne nič neplánujete a nespoliehajte sa na pomoc od nikoho. Malé do kočíka aj keď ho nepoužívate. A nech spi v kočíku, aby ste neboli viazaní na čas. Ono kľudne môže spať a vy si dať drink večer. Moje deti spali lepšie ako doma. Nevadil im ani hluk, ani teplo. Neriešila som režim, cez leto je to aj tak veľakrát rozhádzané a keď sú unavené, zaspia aj postojačky.
Vieš, že si sama ktorá sa dorozumie, tak sa nejeduj a urob niečo preto, aby ste si užili.
Dovolenka je od slova dovoliť si...nie vynervuj sa
Mam dve deti a cestujeme s nimi od par mesiacov. Presne viem, o čom píšeš. Dobre si to sama identifikovala. Proste nemať žiadne očakávania. Lebo ak sa nenaplnia, ste frustrovani a z toho plynu nezhody. Iba ísť, prijať všetko, ako príde a užiť si daný moment. Pri spánku sa ísť vystriedať zaplávať si. S malými deťmi sa to proste nedá tak ako bez detí. Dávam rady, ale sama vždy mám nejaké očakávania. Len už som sa rokmi naučila z nich upustiť.
Napríklad tu hneď teraz ti hovorím, že v živote som na dovolenke s deťmi neprecitala jednu celu knihu. Lebo "furt dačo".
@januska12323
@kavasmliekom baby ďakujem. Teraz berieme kočík pre 2r. Ten príklad bol z minulosti, my sme vtedy ani doma kočík nemali. A teda v súčasnosti je problém viac so staršou, ta nevládze chodiť alebo sa jej niečo zvykne nepáčiť. Najskôr sme si mysleli, že vymýšľa, ale ona má valgozne členky a po porade z ortopedom je dosť možné, že niekedy nezvládne ani 30 minútovu prechádzku, že ju môžu bolieť nohy. Tým, že je vysoko citlivá, ona to strašne prežíva, a keď mi niekto pili usi 15 minút vkuse, tak to vzdám. V Podstate tým, že vieme, že toto je problém, sme sa nastavili, že vlastne večer nikde nepôjdeme. Zbytočne si robiť nervy . V hoteli bude program, živá hudba, atď. Tak neplánujeme nikde chodiť. A ak aj náhodou áno, tak tu staršiu necháme niekomu, kto v ten deň ostane na hoteli. Snáď to pomôže
.
V prvom rade nemať nereálne očakávania a užívať si dni v dovolenkovom režime. My sme s deťmi chodili úplne od malička a za nás môžem povedať, že to boli NAJKRAJŠIE DOVOLENKY 🥰 A ako deti vyrástli normálne nám chýbajú. Vždy sme chodili sami, nikdy sne nepotrebovali ziadnych animátorov (ani az)a vždy nám bolo úžasne. Deti boli trénované od mala a nikdy nás v ničom neobmedzovali ,ba naopak plne sme sa im venovali, ale vedeli aj sami sa zahrať v piesku, kúpať..a samozrejme aj výlety vždy zvládli na výbornú .Malý mal 2 roky keď sme boli aj v Benátkach, naozaj boli v tom čase takmer 40tky,ale on to zvládol úžasne. Rovnako aj večer vždy promenáda,atrakcie aj dlhšie v pohode vydržali a nebol nikdy problem.
@eviq ďakujem. Áno, presne, my máme nereálne očakávania,ako keby sa učíme, čo a ako na každej dovolenke. Akože musím povedať, že zakaždým si dávame pozor, aby sme neopakovali chyby z minulosti, ale vždy sa vyskytne dačo nové . Možno na 10 dovolenke to doladime. Inak poviem taký vtipný príklad. Dcéra bola ako 4r prvý krát na pieskovej plazi. Keď sme išli domov, strašný rev asi na pol hodinu, že ona má na nohách piesok. Všetci po nas pozerali, no proste hanba. Potom asi po 5 minútach má.napadlo, že teda jej to oblejem vodou. Keď sme ju umyli, potom bolo dobré. Na 2x nás napadlo, že keď pôjdeme domov, muž jej umyje nohy v mori, nech ma čisté, a ponesie ju.
Ale prísaham, v Tom momente sme nevedeli čo s ňou. Teraz nemá problém s takou vecou.
Keby som vedela, že ani 7r nebude vládať chodiť, prisahám, že by som kúpila ku kočíku stupienok a nech sa na mňa pozerá kto chce týždeň vydrží a potom vyhodím
... ak sa dá, tak pre dcéru by som zobrala kolobežku
Jasne moji chlapci už majú 9 a 12 rokov a ja sa stále učím. Napríklad, že čo je pre nás kraaaasny výhľad, je pre nich neskutočná nudaaaa. Skratka ešte nie sú tam.
Tiež mám 2 deti ale už teenagerov, ale boli malí no program sme vytvárali podľa seba...
Vy s mužom všetok čas prispôsobujete deťom, a oni to cítia ba až využívajú....keď začne mrncat že má nohy od piesku, pošli ju pre vodu do kyblika a nech si ich umyje...
Deti viesť k samostatnosti a program na dovolenke vyvažovať, niečo podľa deti, niečo podľa dospelých...čiže naložím deti do kocara a idete kam chcete, na výlet, prechadzku, na drink večer, večeru...deti učiť že aj rodičia potrebujú byť sami, nielen vkuse deťom za zadkom
Nemusí vyjsť vždy všetko podľa plánu, vždy sa môže všeličo zmeniť, ale dôležité je to prijať a brať to sko príde. A užívať si maličkosti .Daný moment. Je to o nastavení.Aj my sme zažili na dovolenke aj nie veľmi príjemné chvíle rovno na prvej autobusom, ale zvládli sme to..A nikdy, ale NIKDY by som nepovedala, že mám pokazenú dovolenku. Ani čakanie na Horgoši s dvomi deťmi v niekoľko km kolóne 10h ,keď teplomer v aute ukazoval 48bst.nebolo bohviečo, ale opäť vravím deti to zvládli bravúrne a nikdy nás to neodradilo cestovať s deťmi. A pobrhali sme toho dosť.Chorvatsko,Taliansko, Grecko,Bulharsko,aj ostrovy a bolo vždy top.
@marcellka32 áno, toto som si aj ja myslela. Bohužiaľ tým, že dcera je vysoko citlivé dieťa, niektoré veci u nás nefungujú tak, ako u iných. Psychologička má na to upozorňovala, že ja sa na to proste musím tiež psychicky pripraviť, že ona vie, že je to ťažké s takými deťmi. Časom sa to zlepší. Ako som písala, pracujeme na tom,.ale je to beh na dlhé trate.
@katkaazoran ďakujeme. Kolebezku mame, ale dcéra na nej nerada chodí. Ale skusime.
@kavasmliekom inak toto je skvelý nápad . Hanba nehanbia, asi by to fakt pomohlo.lepsie ako pistiace dieťa, čo ju všade bolia nohy. Kuknem na bazari.
ja ta potesim, tiez mame skoro na kazdej dovolenke aspon jeden meltdown (syn je hypersenzitivny a ja zrejme tiez), ale vekom sa to lepsi, uz je vacsi partak (teraz ma 7). zaklad je nemat ocakavania, teda nerobit si nejake plany. cez obed siesta (idealne so spankom, aj ked inak nespi od 2r), aby vecer vydrzal dlhsie. u vas pre mensie dieta urcite kocik, nech sa mozete vecer ist prejst. neriesit privela aktivit, pri mori max 1 denne (ak vobec, niektore dni ani to nie, ziadne prehliadky rozpalenych miest a pod.), ak nie sme pri mori, tak max 2 veci denne a to take, ktore zaujmu aj to dieta (napr. ten vlacik, co chcel tvoj muz, by sa nasmu pacil). pri hypersenzitivnych (ako urcite sama vies) treba davat pozor na jedlo a unavu, cize snacky so sebou (nejaky rezim v jedle az tak nehrotit), ale pozor na prestimulaciu podnetmi a na dostatok spanku (napr. moj aj ked zaspi o 11-12 v noci, aj tak vstane o 6-7, tj. chybaju mu 2-3h spanku - vie, ze musi spat cez obed, lebo to proste neda a pride vybuch pre nejaku blbost. ked bol mensi, nedalo sa mu to vysvetlit, teraz uz skor chape.). drzim palce, nech si to uzijete
Ja som v tomto realistická pesimistka. Dovolenka s deťmi nie je dovolenka v pravom slova zmysle. Je to skôr pracovná cesta s deťmi. Deti si možno užijú pár pekných chvíľ, no zo strany rodičov je to predovšetkým obeta. Už mám deti väčšie a nie, stále to nie je ono, nedá sa to ani porovnať s tým, keď som bola na dovolenke ako bezdetná - či už s partnerom alebo bez. A žiadne plány, tipy, vychytávky nepomôžu, to je len placebo.
Nemať očakávania a brať všetko ok tak ako je...
Keď ti ja poviem, že sme boli týždeň v Taliansku akože dovolenka pri mori... a pri tom mori som bola len raz, cca hodinu? :D
Zvyšné dni sme sa potulovali kdesi inde, prípade spali-žrali a z mora nebolo nič :D
A keď ti poviem, že plavky som ani nevybalila z kufra
@deedol ďakujem veľmi pekne za komentár, super, že píšeš. Áno, presne na toto musím dávať veľký pozor. Keď je hladná, je to s ňou na nevydržanie a pritom ona nevie, že je hladná. Musím mať všade niečo na zobnutie, lebo vyjdeme z domu, sme niekde 10 minút a ona je hladná. Po najedeni a napiti sa zázračne upokojí. Už mi aj občas povie, že v škole bola veľmi nervózna, že asi bola hladna. A tiez spánok ak sa poriadne nevyspi, je to tiež na nevydržanie, muz vraví, že vstávame hore zadkom
. Ona to má po mne, ja som podobná, len tým, že som už dospelá, viem lepšie regulovať emócie. Na toto si dáme veľký pozor.
@heleninamama ďakujem, asi to bude pravda. Proste ten komfort už nikdy nebude a treba sa s tým zmieriť. A inak spomenula som si na švagrinú, ktora bolana dovolenke s pubertálnom a že tie odute ksichty každé ráno stáli za to . A že celu.dovolenku sa nudili .
@procrastique haha ďakujem veľmi pekne. Mrzí ma to, ale cítim sa lepšie, že nie som jediná, ktorej sa to deje .
Tak riadne si to užívam odkedy sú väčší čiže od 10 rokov veku detí...teraz majú 15 a 17 a ešte chcú ísť s nami užívame si to ideme kam chceme, rôzne vylety, a možno o rok už nebudú chcieť
Ja po 3 dovolenkách pri mori som zhodnotila, že nie je dobre ísť na dovolenku k moru. Akože, neprebehla u mňa až taka hĺbková analýza ako u teba. Ale jednoducho som si uvedomila , že deťom je najlepšie doma, sem tam kupko, prázdniny u babky. Vtedy je to ôk. V zahraničí nie sú vo svojej kozi, ja to porovnávam s obdobím, keď som chodila k moru na babsku jazdu a som sklamaná. Na poslednej dovolenke sme mali aj črevnú virozu. Uvažujem, že ak pôjdeme o rok ci dva , možno vezmeme ešte švagrinu s deťmi. Ak sú spolu - menej riešia všetko okolo, nepočujem MAMAaaaaa 1000x za deň. Tak aj to je cesta - spojiť sa s niekym kto ma deti v podobnom veku a sú si blízky.
@marcellka32 ďakujem ️
@cecilia29 nebudem klamať, mne sa to tiež tak zdá. Tomu 2r je úplne u prdele, či je dakde v jazere, v mori, či v bazéne na záhrade. Najradšej všetko polieva krhlou a to môže všade. Akurát môj muž potrebuje oddych, fakt sme už na pokraji síl, tak aspoň týždeň nebudeme musieť riešiť stravovanie a upratovanie, takže to je za mňa +. Starsia má veľmi rada animacie, najmä detskú disko, sama sa pýtala už k moru, lebo deti v škole chodia, s ňou sme 2r pri mori neboli. Tak ma nejak s mužom ukecali. Tak snáď si aspoň 1-2 knižky po nociach prečítam. Na moje naliehanie pripalit izbu s balkónom orientovanú na more a sľúbil, že mi bude nosiť drinky, tak snáď aspoň to sa mi splní, keď deti budú spať. S jedlom sme tiež na tom tak horšie, tak sme sa dopredu dohodli, že vždy budeme chodiť na etapy, najskôr sa naje 1, potom príde druhý a deťmi a keď dieťa doje, hneď s ním pôjde na ihrisko, nech tam to mladšie nevystraja a aj druhý sa vklude naje.
To sme tiež dajak zistili až časom.
Jezis, este ani raz sme nemali pohodovu dovolenku, odkedy mame deti. Fakt ani raz. Vzdy bud je niekto chory (otrava jedlom, rotavirus, sracky, grcacky, stupnutie na jezka, porezana noha, teploty, covid) alebo sa minimalne raz strasne pohadame vsetci alebo nieco stratime alebo sa nam pokazi auto... proste vzdy nieco. A take veci, ze sa nevykupem v mori, tak to uz ani neriesim. Ked sa obcas za celu dovolenku namocim aspon na 15 min, tak to je velky uspech. Preto uz k moru ani nechodime posledne roky.
Za mna dovolenka s detmi sa neda naplanovat tak aby bolo vsetko ok. Obzvlast nie s malymi. Aj ked si vsetko naplanujes, pripravis, nastavis sa, ze tentokrat to uz bude ok...
* často reagujeme neprimerane. Podľa psychologičky je to povahova črta, nedá sa to úplne zmeniť, ale vieme popracovať na sebe. Stále obe na tom pracujeme, ale teda ide nám to pomaly. Ďalšiu dovolenku sme teda vybrali v rezorte v Chorvátsku, máme All inclusive, bude tam program a nebude musieť nikde chodiť, pláž je do 5 minút cesty. A ja už teraz rozmýšľam, ako si to ešte viac uľahčiť, aby to bolo v pohode, aby sme si to konečne užili vsetci. teraz ideme viac rodín, nech nas trošku odbremenia od detí, aj keď iba na polhodinku. Už som predychala aj to, že budem mať cez dovolenku menštruáciu, pripravila som sa, aby som sa tie prvé dni mohla aspoň slniť s deťmi na pláži, objednala viac kníh, keď sa nebude dať kúpať a večere budem tráviť na izbe s deckami
. Maté ešte nejake tipy? Ďakujem