Koľko stojí štúdium medicíny v Českej republike?
Dcéra s kamarátkou sú rozhodbuté študovať medicínu v čr buď Brne alebo v Prahe. Ale viac ich láka práve Praha. Dcéra chce robiť príjmačky aj na farmaceutiku. Rozprávali sme sa o tom s mamou tej kamarátky, ona sa vyjadrila, že ,, veď to nie je tak veľa,, Ona je lekárka so súkromnou praxou jej manžel právnik. N rozdiel od nich ja a manželom máme tabuľkové platy v štátnej sfére a ja
pracujem iba na čiastočný úväzok, lebo mám druhé dieťa s dg.
Rada by som vedela koľko je to nie tak veľa? Ak sú tu ženy ktorých deti študujú v ČR ..
Áno, môže sa to vyšplhať na slušnú sumu, ale pokiaľ dieťa má záujem študovať, vždy sa to dá nejako poriešiť. Niečo zvládnete vy ako rodičia, dieťa v lete brigády, štipendium, uskromniť sa. Vzdelanie je obrovská devíza.
Myslis vela ako naklady na zivot? Internaty ked ma statsie a dostane su cca 200 az 300eur, spolubyvanie v byte sama na izbe podla stastia 250 az 400eur, spolubyvanie 2 na izbe cca 200eur. (Mesacne). Takze od byvania sa hlavne odvija vysledna ciastká , strava je cenovo podobna ako na slovensku (maso je ale urcite drahsie), takze cca 200€ mesacne. Obcas restauracia, vonku s kamoskami na drink, alebo do cajovne cca 70 mesacne. MHD a platba za odpad su skor jednorazove zalezitosti ( vprahe mhd cca 50eur za rok, v brne myslim okolo 80e). Ma narok na ubytovacie stipendium - 80eur raz na 4 mes. pri dobrych studijnych vysledkoch smozrejme prospechove (to je individualne od skoly, ale cca 800e za semester). V spomenutych mestach sa ale da lahko najst brigada - bud poobedna po skole, alebo vikendova. To uz ale zalezi samozrejme ako to sklbi so skolou
Tak hlavne na vyske uz moze clovek nieco privyrobit, mat stipko, socialne stipko. To nie je zakladna skola.
Tak hlavne na vyske uz moze clovek nieco privyrobit, mat stipko, socialne stipko. To nie je zakladna skola.
@kiki68 popri štúdiu medicíny, ak chceš aj urobiť skúšky, sa brigádovať veľmi nedá. je to náročné štúdium.
@kiki68 popri štúdiu medicíny, ak chceš aj urobiť skúšky, sa brigádovať veľmi nedá. je to náročné štúdium.
@zmrzlinka8 tak neviem, poznam viac ludi na medine a vsetci maju nieco, aspon na par hodin. Moj muz napr robil statistiky, popri medine. Bolo to pomerne nenarocne a studium stihal
sesternica studuje v BA a byvanie jej platia rodicia 350e mesacne, druhu polovicu spolubyvajuci. nejedla+vsetko ostatne a narovinu ti napisem, popri medicine sa brigadovat neda. to co ti tu pisu, ze si moze brigadovat, je čistý blud.
Lahko sa povie ze nie je vela niekomu, kto ma prijem 10k mesacne 🙂
Na brigadu by som sa popri medicine nespoliehala, jedine cez leto a setrit si, takze narocna volba.
Popri medicíne sa naozaj velmi pracovať nedá. Jedine cez leto a zarobiť si. Pripadne teoreticky cez vikend. Lebo je to náročná škola a zahŕňa aj veľa praxe. Treba si zistiť presné náklady. Zobrať pero a papier a vyčleniť koľko mesačne nie je veľa pre vás, nie kamoškinu mamu. A hodiť reč s dcérou, a skúsiť nájsť cestu. Držím palce.
Presne pre toto deťom od malička šetrím. Na štúdium ak bude treba. Dnes maturuju cca 19, 20 roční. Ak by si každý rok odložila 500e máš dnes 10tis na štúdium pre dieťa.
Môžete si ešte zistiť tzv.studentsku pôžičku. Dcéra by ju splacala po skončení štúdia. Ako lekár by mala pekný plat takže by bolo z čoho.
ono veľmi veľa záleží, kde bude bývať. Aj medzi jednotlivými internátmi je cenový rozdiel. Prváci dostanú zväčša tie najhoršie internáty, ale na druhej strane sú najlacnejšie. Potom či si bude variť. Práveže doprava v Prahe je pre študentov lacná. Karta PID pre študenta je 130 korún na mesiac
Presne pre toto deťom od malička šetrím. Na štúdium ak bude treba. Dnes maturuju cca 19, 20 roční. Ak by si každý rok odložila 500e máš dnes 10tis na štúdium pre dieťa.
Môžete si ešte zistiť tzv.studentsku pôžičku. Dcéra by ju splacala po skončení štúdia. Ako lekár by mala pekný plat takže by bolo z čoho.
@janage hej, lebo pred 20 rokmi by aj bola odlozila 15tisic sk 🤣
A autorka, keď chce dievča študovať medicínu, tak ta sa dá aj na Slovensku, neviem odkiaľ ste, ale ak by to finančne nevychádzalo, mohla by aj dochádzať. Mne to z úvodného príspevku príde, že dievčatá chcú žiť v Prahe a keď už treba, tak popri tom budú študovať medicínu 😀 a nemusíte sa báť o kvalitu vzdelania na Slovensku. Dám príklad baba študovala v Čechách, o pár rokov sa jej predĺžilo štúdium, takze ďalšie € navyše a teraz robí v cr nejakej mini nemocnici niekde na dedine/mensom meste. Chalan študoval v Martine, teraz robí sj so ženou lekára vo Švajčiarsku. Zahraničná škola nezaručí úspešnú kariéru 🙂
Brigadovanie popri medicine nerataj absolutne, financne minimalne 500e v zdielanom byte a aj to moze byt malo, skuste pozistovat moznosti socialneho stipendia, je aj viacero organizacii, co podporuju studentov, treba zacat zistovat.
A autorka, keď chce dievča študovať medicínu, tak ta sa dá aj na Slovensku, neviem odkiaľ ste, ale ak by to finančne nevychádzalo, mohla by aj dochádzať. Mne to z úvodného príspevku príde, že dievčatá chcú žiť v Prahe a keď už treba, tak popri tom budú študovať medicínu 😀 a nemusíte sa báť o kvalitu vzdelania na Slovensku. Dám príklad baba študovala v Čechách, o pár rokov sa jej predĺžilo štúdium, takze ďalšie € navyše a teraz robí v cr nejakej mini nemocnici niekde na dedine/mensom meste. Chalan študoval v Martine, teraz robí sj so ženou lekára vo Švajčiarsku. Zahraničná škola nezaručí úspešnú kariéru 🙂
@janka_266 rozmyslam som, ci studium v prahe a martine nevyjde zhruba rovnako, ak sa student nestravuje a nebyva u rodicov.
@janka_266 rozmyslam som, ci studium v prahe a martine nevyjde zhruba rovnako, ak sa student nestravuje a nebyva u rodicov.
@lulamx tak pozrela som cenník internátov, od 77 do 115 € bez DPH v martine, praha okolo 123, tam to majú nejak na deň písané, štúdium možno vyjde podobne, ale cestovné a hlavne život mimo školy bude možno lacnejší
@lulamx nevirm ako martin ale dcera studuje v BB, cakala som malu hypoteku ale celkom to ide, ubutovanie 80,strava asi 60, vlaky ma zadarmo ( dakujem neviem komu )obcas kupi nejaku knihu, davame jej vreckove 60e nieco malo si privyrobi na kavicky a sminky a to je vsetko, plus dostava stipendium pre studujucich na sk, tak sme pomaly este v pluse
Nesmieš počítať len ubytovanie a stravu. Na medine sú dráhe aj knihy, skriptá. Sú aj školy bližšie ako Praha. Olomouc, Brno. Aj cesta niečo stojí.
@janka_266 Porovnavat medicinu v Prahe na Univerzite Karlovej a slovenske...to ako by si porovnavala historicke centra Prahy as BA...presne taka je uroven...
@janka_266 Porovnavat medicinu v Prahe na Univerzite Karlovej a slovenske...to ako by si porovnavala historicke centra Prahy as BA...presne taka je uroven...
@spongebob1 jasné, a všetci, čo dokončili medicínu v ČR sú uznávaní chirurgovia a majú nábeh na nobelovky. Mám jasný príklad z okolia, že škola v ČR nezaručuje žiarivú kariéru a šikovný človek sa vypracuje aj so školou na Slovensku. A keď raz rodičia na financovanie života v zahraničí nemajú, tak buď si naň zarobím, alebo idem tam, kde si to môžem dovoliť. ak je jej snom byť lekárka, tak to pochopí, ak má v pláne len žúrovať s bohatou kamoškou a sem-tam ísť do školy, tak budú scény.
@mirokub videl si tie nase internáty?🫣 sesternica tam vydrzala 2 mesiace, museli jej zabezpecit byt, ale je to presne ten pripad ktory opisuje autorka,(mama lekárka, otec...) a to mohla ist kludne aj s jej hlavou studovat mimo, len priatel studuje na SK, zvolila si na SK a tiez si nemyslim, ze u nas je ta "horsia" uroven.
Ešte by som dodala, že si možno naozaj neuvedomuje z akých pomerov pochádza a zistí to hneď na začiatku keď kamoška pôjde do Prahy so stovkami vreckového a ona s odporúčaním hľadať si brigádu asap. Môže to byť demotivujúce keď bude v podstate diskvalifikovaná z radostí študentského života, lebo nebude mať na to čas...tak aby zbytočne nestratila rok až pochopí o čom to je
@janka_266 postupne by odkladala a určitú časť platu. A 15000 ročne je 1000 mesačne, áno vtedy veľa mohla aj po 500 alebo 300sk mesačne. Postupne by sumu navyšovala.
Dalo by sa to určite. Ja som presne tak začínala. Plat pred 20 rokmi som mala tuším 5000 sk a výdavky na bývanie boli pol platu. Hej bolo aj par mesiacov čo som nemala cokoladu, telku som mala len tzv.druzstevnu so 4 kanálmi apod. Ale vždy som časť odkladala. Mala som priority.
A keď sme boli dvaja vždy časť peňazí išla na šetrenie deťom kvôli škole ak by chceli ísť mimo. Už vtedy bolo jasné, že študovať bude finančne čoraz väčšia záťaž.
Beriem, že autorka ma jedno dieťa so speci potrebami, zrejme aj vyššími nákladmi, pričom nemozecpracovat 8h. Ale urobila by som všetko preto, aby dieťa študovať mohlo.
A myslela na to dopredu.
Ja ale súhlasím s myslienkou, že najlepšie investované peniaze sú tie do vzdelania.
To záleží od mnohých vecí - ubytovanie, strava, cestovanie. Ťažko ti niekto povie presnú sumu. Dcére musíš jasne vysvetliť, že sa nemôže prispôsobovať kamarátke s diametrálne odlišným finančným zázemím, ale vlastným rodičom a ich možnostiam.
Ešte by som dodala, že si možno naozaj neuvedomuje z akých pomerov pochádza a zistí to hneď na začiatku keď kamoška pôjde do Prahy so stovkami vreckového a ona s odporúčaním hľadať si brigádu asap. Môže to byť demotivujúce keď bude v podstate diskvalifikovaná z radostí študentského života, lebo nebude mať na to čas...tak aby zbytočne nestratila rok až pochopí o čom to je
@tinqua medici väčšinou sedia na zadku a študujú, tam na študentský život veľa času neostáva. Je takmer nulový.
Pocas leta si vie na brigádach v zahranici zarobiť niekoľko tisic, rodičia jej zvyšok doložia, nemusi brigádovať počas roka
Brigadovanie popri medicine nerataj absolutne, financne minimalne 500e v zdielanom byte a aj to moze byt malo, skuste pozistovat moznosti socialneho stipendia, je aj viacero organizacii, co podporuju studentov, treba zacat zistovat.
@anjelicek26 podľa všetkého autorkina dcéra je občan SR tak nemá nárok na sociálne štipendium keď študuje v CR .
@spongebob1 na SK máme výbornú medicínu napríklad v Košiciach. Martin je slabší. viem, že kto nezvládol ťažké skúšky v KE, prestupoval do Martina alebo aj Brna🤷♀️
Ahoj, ja tu žijem 3 roky. Intráky sú cca 150-200e také obývateľnejšie, nájdete aj za menej ale sú úrovňou nižšie a rýchlo sa obsadia. My sme mali šťastie a našli sme byt a na osobu to vychádza ako intrák, ak by šli spolu s kamarátkou dá sa aj spolubývanie napr. v jednej izbe alebo každá zvlášť a vyšlo by to lacnejšie, ale počítala by som minimálne 200e za bývanie, lítačka na mhd je 50e ročná, čo sa jedla týka v škole majú možnosť menzy, obed výjde 50-100kč, poprípade si variť doma, potraviny sú tu všeobecne lacnejšie ako v BA, ak človek nakúpi v zľave a len to, čo potrebuje tak ušetrí.. tak o tom je student life 🙂)
My sme sa sťahovali že sme mali našetrené, mesačne sme dostávali od rodičov cca na nájom (200-300e) a zbytok sme si hradili sami, väčšina študentov v mojom okolí začali brigádovať zhruba po polroku-roku aby sa aj trochu zabývali, spoznali mesto,kde je čo, oťukali sa v škole a potom ale každý to má samozrejme inak.

500€ na mesiac pocitaj