icon

Ako opísať slepému človekovi zlatú farbu?

nivuska
Včera o 10:36
nasasa_1
Včera o 10:38

A iné farby si bude vedieť predstaviť?

galganka
Včera o 10:38

Dala by som mu ochutnať citrón. Hotovo. Žltá.

anonym_b721f9
Včera o 10:40

Slepy od narodenia alebo pocas zivota? Slepy uplne alebo vie rozoznat nejake farby a teda slepota nie je 100%? Ak ma od narodenia 100% slepotu tak nijak, ak vie rozoznat nejake farby tak podla toho by som sa nejak snazila, ak oslepol za zivota a poznal zltu farbu tak by som to popisala ako tmava zlta.

anonym_d3d4ed
Včera o 10:43

Ako žltá lesklá ako kov teplá ako slnko

katkaseiner
Včera o 10:43

ja by som asi najviac prirovnala zlatu slnku - teple, prijemne, zlte - chapem ze zrejme zltu tiez nepozna, ale u mna evokuje zlata teplo

anonym_e3724c
Včera o 10:56

Ja by som mu povedala,aby nastavil tvár k slnku,to je zlatá farba

galganka
Včera o 11:04

Kokšo, zlatú, nie žltú. 🫣 Tak zlatá by bola tiež ľahká, dostal by za hrsť zlatých šperkov. Alebo nejakú medailu.

beata_ra
Včera o 11:44

podla mna ak bol slepy odjakziva, tak si asi nedokaze predstavit ziadnu farbu, preco zrovna zlatu? 😕

rozculena
Včera o 13:49

@nivuska a iné farby si ako opísala?
ChatGPT

Slepcovi sa farba nedá vysvetliť priamo vizuálne, takže treba prejsť na iné zmysly a analógie.

Zlatá by sa dala opísať ako:

pocit tepla na koži (nie páliace, skôr príjemné slnečné teplo)
niečo „ťažké“ a hodnotné v ruke, napríklad kov, ktorý má váhu a pevnosť
zvukovo by sa mohla prirovnať k jemnému, čistému zvuku kovu alebo tichému „lesku“ v priestore (nie hlasný zvuk, skôr čistota a jasnosť)
emocionálne je to pocit výnimočnosti, niečoho vzácneho a chráneného

Najpresnejšia prekládka do nemateriálneho vnímania je:
zlatá = „teplá, stabilná, vzácna a jasná kvalita veci“, ktorá pôsobí ako istota a hodnota naraz.

Slepec ju „nevidí“, ale môže ju chápať ako kombináciu pocitu tepla, váhy a významu.

pralinka25
Včera o 14:47

takto na tuto otazku odpovedala v jendnom seriali hlavna postava. bola to otazka na prijmacom pohovore
„Ako by ste opísali zlatú farbu niekomu, kto je nevidiaci alebo má zrakové postihnutie?“

„Zlatá farba sa nedá len vidieť, musí sa cítiť. Je to ako teplo letného slnka na vašej tvári po dlhej, chladnej zime. Je to pocit vzrušenia, niečo, čo nedokážete prehliadnuť, aj keď sa o to snažíte. Je to žiarivé, magické, no zároveň chladné na dotyk. Je to niečo, čo vo vás vyvolá chaos, naruší všetky vaše plány, ale hlboko vo vnútri viete, že je to tá najvzácnejšia vec na svete.“

kacena4
Včera o 15:25

ako pise vyssie zalezi na kolko chyba zrak a od akeho veku. plne nevidiaci od narodenia nemaju urcite predstavy najma abstraktnych pojmov takze ju vies len prirovnat k niecomu "hmatatelnemu, citelnemu" ich slovna zasoba je extremne chudobna kedze nepoznaju vela abstraktnych pojmov. s tym sa nic neda robit