icon

Ako sa psychicky zotaviť po umelom prerušení tehotenstva?

rebecca717
8. júl 2021

Ahojte, dlho som vahala či sem napísať alebo nie, hlavne keď veľa z vás sa tu snaží o dieťa a z rôznych príčin sa vám nedarí. Vysvetlím vám to od začiatku.
Mám priateľa, s ktorým máme medzi sebou 17 ročný rozdiel. To však ale nehrá rolu v tom, že by sme si nerozumeli, práve naopak. Spomínam to iba preto, že už ma dospelu dcéru. Minulý rok prišla na to, že je tehotná. Samozrejme sme sa všetci tešili. My (Asi hlavne ja) sme však túžili po vlastnom bábätku. Mesiac na to som zistila, že aj ja som tehotná. Veľmi som sa tešila. L3nze tu prišiel kameň úrazu. Zrazu z jého strany začali pochybnosti ako to budeme zvládať či už finančne alebo ako.. spolu sme sa rozhodli pre potrat. Ja som to okamžite po zákroku olutovala, aj keď som sa samej sebe snažila nahovárať že to je takto lepšie. Vždy ma to zozieralo, ale bolo to znesitelne. Včera sa však jeho dvere narodil syn a zacalo sa mi totálne zle dýchať, mala som pocit že vyplacem dušu a neviem sa a tým nijako vyrov at. V hlave mám otázky ako napríklad prečo ona ma právo byť šťastná mať dieťa keď mne to dopriate nebolo? Neviem si predstaviť čo nastane keď príde s malým z porodnice. Tak veľmi túžim po vlastnom bábätku... zároveň nechcem ničiť priateľovi toto stastie... chvíle, kedy by mal byť šťastný že má zdravého vnuka a dcéru

kiki68
8. júl 2021

No, naspat to nevezmes. Uz sa stalo. Radim ukoncit vztah, zacnes ho nenavidiet. Led uvidis to dieta, tak uz tam bude koniec jednej etapy v tom vztahu. Najdi si vekovo chalana do 35 max, co uz chce rodinu, zalozte si ju. Tento partner dieta nechce a ani chciet nebude. A stratis pri nom plodne roky, v 38 by Ti doslo, ze chces dieta a nemusi to byt lahke ( zrazu nebude partner a tento uz bude neplodny) . Proste treba konat ihned a mysliet na to, kde chces byt o 10 rokov.

nevenka
8. júl 2021

@gagik presne, laska vyzera napriklad takto. Mam 38, muz je o 2 roky mladsi, mame 2 male deti a byvame na 60 m stvorcovych. Zacina korona, ja robim na polovicny uvazok za 320 hrubeho, korona znamena OCR a nasledne nepredlzenie zmluvy, ostavam doma bez prijmu. Muz pracuje nastastie v IT sektore, pracuje v spalni, ma tam stolik. Do toho pridem s tym, ze cakame tretie babo. Jeho reakcia? No a? Vsak to je super! Dva roky sme mali kupeny pozemok na domcek, veci sa nehybali, nebol to este stavebny pozemok. Jedneho dna som ho poslala sa popytat do vedlajsej dediny, ci niekto nepredava dom a v den, ked sme predali pozemok, sme nasli nas dom. Je v takom stave, ze ani prasiatka by tam nezili, za nekrestanske peniaze a dalsie bude stat prerabka. Ale podstatne je, ze sme veriaci a verime proste darcovi zivota, ze vie, co robi. A kazdy den, hoci s odretymi usami, nam to dava pocitit, ze sa stara. Momentalne mame na ucte 10 eur (teda tom beznom), ale kebyze teraz pridem za muzom s pozitivnym testom, ani na okamih by sme neuvazovali nad potratom. Nedava mi to logiku, chlap spi so zenou, tvari sa, ze chce dieta a ked to pride, posle ju na potrat? Lebo byvanie? No my piati zijeme v mini byte, ale keby sme mali aj siesti byt, svet sa nezruti. Byvanie a materialne veci sa daju zabezpecit popri tom. To nemal ani tu dceru mat, ktora mu porodila vnuka, ci vtedy mu nevadilo, ze nie je zabezpeceny? Ci ako? Uplne chore rozmyslanie.
Teraz si predstavujem, ako by som sa citila, kebyze idem na potrat, lebo si nemozeme dovolit tretie dieta. Chvilku potom, ako som zistila, ze cakame dieta, mi tuto istu spravu povedala sesterka a svagrina. O par mesiacov aj sestra a dalsia svagrina. Tehotne sme boli v jednu dobu 5 zien z blizkej rodiny. Sestra bohuzial potratila v 13 tyzdni. To jej nebolo dopriate. Chapem ju, ze sa citi strasne a mysli na to, ze aj ona uz mohla mat dietatko a mohli sme sa spolu s nou tesit. Ale Vam, Tebe, dopriate bolo. A chapem, ze citis bolest. Ze sa trapis a viem, ze tak, ako je to tazke pre moju sestru, tak aj pre Teba. Ano, chapem to. Citim s Tebou. Ale ja by som uz davno s tym muzom nebola, nemohla by som. Keby som sa nechala do takehoto niecoho nim dotlacit. Je to hrozne. Ako si pisala, vyhladaj tu poradnu, psychologa urcite. Potrebujes nejaky nestranny pohlad na to cele, na Vas vztah. Ja by som sa nemohla tej dcere a jeho vnukovi ani do oci pozriet, zrutila by som sa...
No, drzim Ti palce, aby si to zvladla, zmierila sa s tym a mohla zacat odznova a lepsie. Posilni Ta to. No uz navzdy Ta to zmenilo. Podla mna si taketo veci kazda zena nesie na chrbte ako taky kriz po cely zivot...☹

gagik
8. júl 2021

@rebecca717 no skoda reci…bud teda si nejaka submisivna chuderka,odkazana na tohto jedineho chlapa,ktoremu si dobra tak jedine na sex a ze si s tebou moze robit co chce, alebo si uplne na hlavu….

zuzubb007
8. júl 2021

Co sa stalo nevratis, a nechapem preco pises, ze tebe nebolo dopriate, bolo len ty sama si si to pokazila budes si to vycitat do konca zivota bohuzial za ciny sa plati, radsej slobodna mamicka ako takehoto debila doma otvor oci, trochu nepochopim tu tvoju naivitu, keby to myslel s tebou priatel uplne vazne nikdy ti nedovolil ist na potrat, ale asi si musis odzit svoje a pochopis, chces vediet ako to dopadne rozpravky starej matere dieta neskor, nie su peniaze, vacsie byvanie atd to tomuto veris?nezmeni sa to a ver tomu casom budes lutovat, ze si s nim stracala cas

0martina0
8. júl 2021

ty plačeš prečo tebe nebolo dopriate byť šťastnou😲to ty si nedopriala šťastie tvojmu dieťaťu

leuchtturm
8. júl 2021

Tak ako sa jeho dcera rozhodla pre svojho partnera, ktory jej urobil dieta, ty si sa rozhodla pre toho svojho, ktory ziadneho dalsieho potomka nechce. Chlapov je ako maku, treba si vyberat kompatibilnych partnerov.

niikoletka
10. júl 2021

Skoro mi vypadli oči z jamiek! Tebe nebolo dopriate byť šťastnou????????? Tebe to moja zlata dopriate bolo ty si to nedopriala 🙄🙄🙄

milenke
11. júl 2021

@rebecca717 prečo to tebe nebolo dopriate???? Dobré vidím (čìtam).....šak si šla dobrovoľne na potrat 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️asi preto?🤷🏼‍♀️ Starého si mala poslať kade ľahšie...nie to malé... Žiaľ to je život za chyby sa platí...

shee11
12. júl 2021

Akoze nehnevajte sa na mna,ale na co jej tu píšete, ze ved jej bolo dopriate, ale tak sa.rozhohodla tak teraz nech trpi??? na co to je dobre? to nemate v sebe kusok empatie a sucitu? kto vie co vas v zivote caka? pred aku dilemu budete vy postavené, mozno otehotniete v 48, mozno budete cakat dietatko s postihnutim. ake ste teraz hrdinky bezchybne.
@rebecca717 autorke odkazujem, nech si to nevsima, toto je faloš. kontaktuj Rachelina vinica, tam ti pomozu.

gelifil
12. júl 2021

@shee11 Ty o čom píšeš???Áno, tak sa rozhodla a teraz si to ponesie so sebou do konca života....Že empatia a súcit......Nikto, nikto jej nevyrieši "spor" s vlastným svedomím. Pred akú hroznú dilemu bola postavená? Poslúchla starého egoistu. Toto nie je faloš!Toto je krutá pravda...

shee11
12. júl 2021

@gelifil ja sa oytam na co su dobre taketo reči? niekto je na dne, chce poradit a este ho zadup do zeme riadne. toto je naozaj pomoc. co sa stalo sa neodstane. ako jej pomozu vycitky? -to sa.pytam. ak nemas elementárne znalosti o problematike a iba odsudzujes, radsej sa zdrz kometratov, iba skodis a nie je to k nicomu. to si to moze zakladatelka rovno hodit, nie? takze prenechaj tuto vec ludom, ktori sa tomu venujú.

karolinakr
12. júl 2021

Je sebec, a tak ako on teba bezcitne poslal na potrat, tak chladno a bezcitne by som ja s nim ukončila vzťah a možno, že ešte dnes. Pytaš sa , či ona ma pravo byť šťastná? A ty si nemala právo a moc rozhodnúť o svojom šťastí? Nebola si v koncentráku ani nikto na teba nemieril pištoľ, sama si sa rozhodla. Darmo plakať nad rozliatym mliekom

shee11
12. júl 2021

@karolinakr 🤦🤦🤦

shee11
12. júl 2021

Knihy,. ktoré sa tomu venujú:
Zakázaný žiaľ – Theresa Burkeová a David C. Reardon
Prečo plačeš, Miriam: utrpenie žien po potrate
Čas k uzdravení – L.Freedová, P.Y.Salazarová
Ona si zvolila uzdravenie – Sydna Massé
Kto uverí mi? – Slovenské matky svedčia o potrate
Francisová Holly – Päť krokov na ceste k uzdraveniu z potratu

gelifil
12. júl 2021

@shee11 myslím, že tu je každá rada márna.....so svojím svedomím sa musí vysporiadt sama......netušíš, čo som prežila, tak ti pokojne môžem povedať, TY sa zdrž komentárov.Pokojne jej môžeš písať IP,

shee11
12. júl 2021

@gelifil ja sa nepasujem za toho, kto by jej radil. ale ani ju neodsudzujum na rozdiel od teba. snazim sa ju nasmerovat na ludi,.ktori sa tomu venuju. to je vsetko.

gelifil
12. júl 2021

@shee11 tak si mala napísať rovno názvy kníh, neobhajovať ju a nepísať o faloši

shee11
12. júl 2021

@gelifil ako, nehnevaj sa, ale komentáre vyssie su plne odsudenia. krute. komentáre od zien, ktore nemaju sajnu ako k takymto problemom pristupovat. ja som iba poradila rachelinu vinicu, tam su ludia co sa tomu venuju. a nehram sa na odbornika. a hlavne neodsudzujem. ona nie je taraz za to nejaky nesvojpravny podradny clovek.je to plnohodnotna zena, musi prejst dlhu cestu k uzdraveniu, ale da to. lenze tu je takmrr kazdy komentar plny odsudenia. chore. a od zien.

gelifil
12. júl 2021

@shee11 áno, presne tak, plnohonotná žena, ktorá sa slobodne rozhodla a teraz musi niest nasledky. S tým mala rátat. Btw.....Nie náhodou je medzi nimi vysoke percento samovrážd.

gelifil
12. júl 2021

plnohodnotna

zuzana212722
12. júl 2021

Normálne čumím koľko empatie tu je ale mylnej.. Táto osoba si dala zobrať život.. Ľudský život nevinný.. Dieťatko ktoré sa na svet nepýtalo muselo zomrieť lebo nejaký tupec sa necítil byť otcom ale cítil sa byť dedom.. A frajerka lebo ho neskonale miluje urobí hocičo len nech o ňu nepríde a ten jej nakeca potrat.. A ešte to povie ze jej nebolo dopriate.... Normálne nechápem ci dobre čítam.. Ešte aj to mladé dievča má viac rozumu.. Ona dobre vie ze to bude ťažké ale aj tak si to bábätko nechala a výchova ho.. Ty ani nemáš právo sa tváriť ze ta to boli vtedy keď si vedome išla na potrat ta to malo bolieť toto je tvoj trest.. To si ponesies celý svoj život.. Ja niesom proti potratom pokiaľ by malo byt dieťatko choré alebo sú aj iné veci v živote.. Ale ty nemáš právo byť tu ľutovana a cítiť sa ukratena.. Ty si zato môžeš sama.. Koľko ľudí túži po dieťati a ty si si ho zabila sama.. Ja som zo svojim prvým dieťaťom zažila podobnú situáciu len ja som sa vyprdla na debila a vychovala.. Nemám viac rokov ako ty.. Ale do zrkadla by som nepozrela keby som niekomu zobrala život

shee11
12. júl 2021

@gelifil hej, tak preco jej k tomu nedopomôct, ze 🤦 ja ziram. ziadna z tych zien nechodila v jej topankach, nepozna jej pocity, ktore mala, ani nezazila pocity, ktore ma teraz. ale budu sa tu pasovat za moralistky, ktore by take niečo nikdy za ziadnych okolnosti nespravili. oni dokonale, ona zlyhala. ma pocit viny? tak jej treba, nech si nesie nasledky. toto ma byt pomoc? si predstav ze niekto pride za.psychologom s obrovskym pocitom viny a on mu povie- ved si za to mozes sam... no to uz nech rovno skoci z mosta, nie? chore toto. lutujem ju, ze zalozila tuto diskusiu. dufam, ze najde ludi, ktori jej pomozu a pochopia ju.

shee11
12. júl 2021

@zuzana212722 no si jej dala gratulujem, dalsia 👍

mironka
12. júl 2021

Akoze neviem,ci pri takom muzovi,ktory uz ma po 40tke,budes mat este pochopenie pre dieta...ked teraz sa obava,ci by ste to financne uniesli...absolutne nechapem...tak ak muz po 40tke by nebol schopny postarat sa o jedno vase dieta?! Ci si predstavuje,ze najprv ty mlada pojdes do roboty a zarobis si na matersku? Kedy by bol schopny nadobudnut pocit a vedomie,ze si uz dieta mozete dovolit? Akoze neviem,mozno ani nechce,aby ste spolu nejake mali..m

karolinakr
12. júl 2021

Neviem o akom súdení... rozprávaš. Tam bola formulácia - nebolo mi dopriate...Prečo nebolo dopriate? Lebo muž bol sebecký, ale následky si nesie ona sama a ešte aj v tejto situácii rozmýšľa tak,a by on nebol zranený. Ja som aj v predchadzajúcej diskusii radila knihu Miriam, prečo plačeš? ta bola písana z kresťanského pohľadu a o uzdravení hovorila cestou odpustenia cez spoveď . Nijak inak to nešlo a tie ženy boli zúfalé, niektoré dokonca mysleli na samovraždu
Teraz bol hurikán v Čechách a na jednu mamičku 3 týždne pred pôrodom spadla pergola a zomrela ona i dieťa -týmto nebolo dopriate žiť... tu bola možnosť výberu

mironka
12. júl 2021

Akoze nechcem pridavat,len je niekedy tazsie pozriet sa na vec v pravde. Zial,dopriate Vam bolo. Jedine Tvoj partner Ti nedoprial..

gelifil
12. júl 2021

@shee11 ty skade vies, kto v akých topankach chodil?

123andy123
12. júl 2021

Nuž ako sa zotavit? len sa s tým naučiť žiť. Cas sa nedá vrátiť. Tebe týkajú biologické hodiny a jemu už odzvonilo. Ved ma dospelé deti dokonca vnúča. Najlepšie nájsť seberovneho. Ved starý a nezabezpeceny to nebude najlepsia voľba a ešte tebou aj manipuluje. To si taka zúfalá? Nikdy už neurob to co nechceš a vieš ze to není správne žiadny chlap za to nestojí.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
12. júl 2021

najlepšie je počúvať na svoj vnútorný hlas, ktorý ti našepkáva , aj ked ťa niekto presviedča o inom. Potom to človek vždy oľutuje a povie si, ja som to vedel