Ako sa rozhodnúť: Ísť na interrupciu alebo nie?
Ahojte žienky. Dostala som sa do takej situácie kde absolútne neviem ako ďalej. Mam 28 rokov mam 2 deti väčšia ma 3 roky menšia 1,5r. Včera som mala mať konizaciu diagnózu som mala hpv18 stredné ťažké zmena buniek na krčku. Avšak prišlo to nečakane som tehotná 10tt. Brala som antikoncepciu, menštruáciu som nemala vďaka tomu konkrétne . Operácia sa nekonala rozhodli sme sa dieťatko nechať. Dnes som bola u gyn. tá mi povedala rôzne riešenia
1. Nechať si dieťa počkať 9mes. plus ten mesiac a potom urobiť konizaciu, avšak sa to môže tak zhoršiť, že z toho môže byt rakovina a nakoniec až odstránenie maternice. Môže sa to stať ale aj nemusí žiaľ sa to nedá predpovedat
2. Prerušiť tehotenstvo urobiť konizaciu a o rok mozeme mať dieťatko
3. Konizaciu môžu urobiť aj teraz ale je tam riziko predčasného pôrodu alebo potratu v tom prípade prídem aj o maternicu.
Tretie dieťa sme v plane mali. Síce nie teraz najskôr o 2 roky. Bojím sa veľmi že po pôrode sa to dostane do takého zlého štádia. Nechcem prísť o maternicu v žiadnom prípade, ale interrupciu vôbec neviem ako by som to zvládla. Veľmi sa bojím že by som to nevedela spracovať. Mala niektorá takuto situáciu? Dá sa spolužit s tým ze som dala preč dieťa ?
3.
1.
rozhodnut sa musis sama. je to tvoj zivot, tvoj stav, tvoja rodina. skor by som sa poradila s odbornikmi ako tu.
@evinea teoreticky odborníci môžu aj tu poradiť. Teda videla som niektorých diskusiách. A zároveň má zaujíma ako sa vyrovnať s tým keby sa rozhodneme pre interrupciu ...dieťa mať chcem určite možno aj viac ako jedno preto by som nechcela prísť o maternicu.
10tt je už dosť, ja by som si dieťatko nechala zvlášť ak ste ho plánovali a nech ťa dr. sleduje, ak by sa nález zhoršoval ak urobiť konizáciu ešte pred pôrodom
Prečo v 3.prípade prídeš o maternicu?
V prvom rade by si mala mysliet na to, ze tu chces byt zdrava pre svoje deti. Ovela jednoduchsie sa riesia zmeny na krcku ako sa lieci rakovina. Rozhodnut sa samozrejme musis sama.
Z mna 2, pre mna by bolo podstatne tu byt pre svoje deti - tie, co tu uz su. Ale v prvom rade musis byt ty stotoznena s tym, ze tehotenstvo ukoncis. Ak mas pocit, ze by si to psychicky neuniesla, tak toto rozhodne nie je pre teba cesta. Potom by som asi zvolila 3. - opat s tym, aby som tu bola pre svoje deti co najdlhsie.
@evinea teoreticky odborníci môžu aj tu poradiť. Teda videla som niektorých diskusiách. A zároveň má zaujíma ako sa vyrovnať s tým keby sa rozhodneme pre interrupciu ...dieťa mať chcem určite možno aj viac ako jedno preto by som nechcela prísť o maternicu.
@anonym_autor tak prvoradé je tvoje zdravie a tvoje deti, ktoré tu mas.
Ja by som sa na to skusila pozriet takto: mat tri deti a rakovinu, o dva tri roky zomriet a nechat tu tri siroty, alebo mat len dve a byt im plnohodnotnou matkou cely zivot.
Je to krute, ale uz v tom nie si sama. Ani sama s muzom. Mas istu zodpovednost.
Na základe toho čo si napísala, mi najviac racionálna možnosť príde 2. Ale rozhodnutie je na tebe, neviem ako pravdepodobné sú tie negatíva pri 1 a 3 možnosti.
10tt je už dosť, ja by som si dieťatko nechala zvlášť ak ste ho plánovali a nech ťa dr. sleduje, ak by sa nález zhoršoval ak urobiť konizáciu ešte pred pôrodom
@anonym_7e1288 po 15tt už nemôžu zasahovať. Keď tak tak teraz. To je to najhoršie že sa to jeda nijako spomaliť ani nič. Úprimne mam o veľa väčší strach z toho že pridem o maternicu než z interrupcie ale zas neviem ako by som nato myslela po 3 mesiacoch napríklad....
2.ka - to prerusenie tehotenstva, neviem si predstavit ak ho prerusis, ako ho budes potom pokracovat 🙂 Ak teda hovorime o ukonceni zivota (alebo pre niekoho zhluk buniek) toho dietata, tak za mna by som svoje dieta nepotratila, ale vynosila a potom riesila. A ano, bola som v takej situacii - ba este horsej. Ale to je moj osobny nazor. Isto tu judes mat aj ine 😊 Lebo ako ist si po rohlik v obchode "teraz sa to nehodi, ale o rok kupime", ono to tak fungovat nemusi...
Drzim Ti palce kazdopadne.
Išla by som na potrat. Tvoje deti ťa potrebujú
Prečo v 3.prípade prídeš o maternicu?
@anonym_946f5a dr mi tak vysvetlila že keďže je tam "veľky" zásah na krčok treba u mňa odstaviť 1 až1,5cm co je veľmi veľa. A keď sa nieco zkoplikuje krvácanie tak uz by mi nevedeli zachrániť maternicu
Z mna 2, pre mna by bolo podstatne tu byt pre svoje deti - tie, co tu uz su. Ale v prvom rade musis byt ty stotoznena s tym, ze tehotenstvo ukoncis. Ak mas pocit, ze by si to psychicky neuniesla, tak toto rozhodne nie je pre teba cesta. Potom by som asi zvolila 3. - opat s tym, aby som tu bola pre svoje deti co najdlhsie.
@simsalabim suhlasim. Sice by to bolo tazke, ale doležite by bolo aby som bola zdrava pre moje deti
@anonym_autor Volila by sommoznost c. 2. Mas zodpovednost aj voci zijucim detom. Ak je tam co i len trochu moznost rakoviny, tak urcite moznost 2.
nech sa rozhodneš akokoľvek, zo srdca želám všetko dobré ❤
Určite 2. Prečo risknúť že možeš dostať rakovinu. Dieťa môžeš mať aj o rok, 2, 5. Dokonca už máš deti, nie si bezdetná
Mna zaujima, ako sa da otehotniet cez antikoncepciu. Nerypem, ale zaujima ma to.
@anonym_autor tak si už odpovedala vlastnú otázku. na potrat.
Mna zaujima, ako sa da otehotniet cez antikoncepciu. Nerypem, ale zaujima ma to.
@anonym_de48cd však normálne, nie je to 100% ochrana
@anonym_de48cd antikoncepcia nie je 100% dokonca ani dana 🙂
@anonym_autor no rakovinu by som neriskovala, bolo by narocne mat novorodenca + 2 deti a tuto diagnozu 🥹 deti potrebuju zdravu mamu..
@anonym_de48cd normálne stači aby ta prehnalo, zvracanie, črevna chripka , nevolnost a hormony sa nevstrebu ako maju ale nie tak ako maju atd
aj hormonalna anikoncepcia je na 99%n
mimochodom je to aj v letaku pribalovom
2.ka - to prerusenie tehotenstva, neviem si predstavit ak ho prerusis, ako ho budes potom pokracovat 🙂 Ak teda hovorime o ukonceni zivota (alebo pre niekoho zhluk buniek) toho dietata, tak za mna by som svoje dieta nepotratila, ale vynosila a potom riesila. A ano, bola som v takej situacii - ba este horsej. Ale to je moj osobny nazor. Isto tu judes mat aj ine 😊 Lebo ako ist si po rohlik v obchode "teraz sa to nehodi, ale o rok kupime", ono to tak fungovat nemusi...
Drzim Ti palce kazdopadne.
@anonym_8c0ea0 pecka ale ked ona umrie to je už v pohode 🙈
Konzultovat priamo s onkogynekologom, obratte sa na Dr Mikolasika v Bratislave, toto nepatri do ruk bezneho gyndosa. Tiez nech to robia keby v tehu priamo na onkologickom ustave. Ja by som si dieta nechala a kludne podstupila okolo 15-17 tt konizaciu. Tehu vacsinou chrani voci progresu tychto buniek, ale toto nech vidi priamo idealne viac lekarov pre onkogynekologiu. Za mna odporucam lekarov Dr Mikolasik a Dr Drab v ambulancii Obgyn a tiez Dr Fekete na Ustave Sv Alzbety. Top odbornici, vdaka nim mam dve deti.
Veľmi náročná situácia. Píšem za seba, keď sa snažím vžiť do tvojej situácie (viem, že uplne sa to nedá). Ja som proti potratom, možnosť 3 mi príde veľký risk pre dieťatko, ja osobne by som šla cestou číslo 1. Nech sa rozhodneš akokoľvek veľmi držím palce, aby si bola hlavne zdravá.
@anonym_8c0ea0 pecka ale ked ona umrie to je už v pohode 🙈
@sara07 nie je to v pohode. Nie je v pohode ked umrie ona, ani ked pojde na potrat a umrie to dieta (kedze ono tiez zije, dycha a bije mu srdce). Preto som jej zazelala nech sa drzi pri rozhodovani.

rozhodnut sa musis sama. je to tvoj zivot, tvoj stav, tvoja rodina. skor by som sa poradila s odbornikmi ako tu.